Kitiltják az energiaitalokat és az ultrafeldolgozott élelmiszereket a spanyol iskolákból

Vágólapra másolva!
Radikális lépést tett a spanyol kormány. Kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az általános és középiskolákból. Az új rendelet célja, hogy minden gyerek számára elérhetővé váljon a kiegyensúlyozott és tápláló étrend. Függetlenül attól, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkezik. A menzán is csak vizet szolgálhatnak fel.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az általános és középiskolákból, valamint korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben.

A rendelet, amely egyéves felkészülési időt biztosít az oktatási intézményeknek, 

azzal a céllal született, hogy minden gyerek mindennap hozzájuthasson egészséges, tápláló és változatos étrendhez, függetlenül családja jövedelmi szintjétől.

A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.

A közétkeztetési reform értelmében 

az ország 17 ezer iskolai menzának mindennap kínálniuk kell majd friss gyümölcsöt és zöldséget,

amelyek legalább 45 százaléka szezonális kell legyen. Havonta legalább két alkalommal kell biztosítaniuk valamilyen bioterméket, vagy a kiadások 5 százalékát kell bioélelmiszerre fordítaniuk.

A szaktárca szerint 1200 olyan intézmény működik, ahol soha nem szolgálnak fel halat a gyerekeknek, egy év múlva azonban legalább egyszer bele kell kerülnie a heti menübe, amelyben nem szerepelhet egynél többször olajban sült étel, de az sem lehet félkész termék.

Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek.

A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként.

A minisztérium tájékoztatása szerint a reform részleteinek kidolgozásakor figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!