Európában és az Egyesült Királyságban közel 300 szalmonellafertőzést kötnek össze a paradicsommal, amelyen az eddig ritka Salmonella Strathcona baktérium jelent meg.

Fotó: nutt / Shutterstock
Ez a törzs korábban főként tojásból és húsból terjedt, most viszont egyre gyakrabban fordul elő nyers zöldségeken is.
A fertőzés veszélyes, mert a paradicsomot gyakran nyersen fogyasztjuk, és a sima mosás sem mindig pusztítja el a szalmonella baktériumot. A tünetek közé tartozik a hasmenés, láz és hasi fájdalom, súlyos esetben kórházi kezelésre is szükség lehet – írja a Sonline.
Jól mossuk meg a paradicsomot
Hazánkban különösen Somogy megye térségében figyeltek fel a problémára, ahol a háztáji paradicsomtermesztés terjedt el, és a nem megfelelő öntözővíz használata, valamint a talaj közelsége növeli a fertőzés kockázatát.
A helyi szakemberek szerint a trágyával szennyezett víz és a nem megfelelő higiéniai körülmények lehetnek a fertőzés fő forrásai.
A szakértők ezért azt javasolják, hogy a paradicsomot mossuk meg alaposan, és ha lehet, fogyasszuk hőkezelt formában a biztonság érdekében.