Hogyan adjunk okosan zsebpénzt? Szakértő válaszol!

Vágólapra másolva!
A zsebpénz nagyon elterjedt Magyarországon: a Fundamenta FundiMini országos kutatása alapján a szülők 85 százaléka ad több-kevesebb rendszerességgel valamekkora összeget iskoláskorú gyermekének. Nézzük a vele kapcsolatos legfontosabb dilemmákat és a pénzügyi edukációs szakértő javaslatait!
Vágólapra másolva!
Forrás: https://pixabay.com/en/family-children-father-mother-1466262/

1. Kössük valamilyen teljesítményhez?

Bevett gyakorlat, hogy a zsebpénzt iskolai érdemjegyekhez, házimunkához vagy egyéb teljesítményhez kötik a szülők. A szakértő szerint a legfontosabb a következetesség: ha megbeszéltünk valamilyen szabályt, akkor tartsuk hozzá magunkat. Ha pedig valami önmagában is örömet szerez a gyereknek, azt ne jutalmazzuk, maradjon kiváltság.

2. Mennyit adjunk?

Forrás: Fundamenta

Családonként változó a zsebpénz összege, ezért érdemes általánosan közelíteni: adjunk annyit, amennyit nagyjából elegendőnek vélünk az aktuális költésekhez és a hosszabb távú megtakarítási célokhoz, valamint összeegyeztethető a családi költségvetéssel is. Nem jó például, ha szeretne belőle félretenni, de már a büfére sem elég az összeg. Osztálykiránduláskor egyeztessünk a többi szülővel, hogy ne legyenek nagyok a különbségek a gyerekeknél lévő pénzösszegek között.

3. Szóljunk bele az elköltésébe?

Gyermekünk a zsebpénz használatával tanulja meg a felelős pénzügyi gazdálkodás alapjait. Ezért fontos, hogy hagyjunk valamekkora autonómiát az elköltésében. Természetesen segíthetjük a pénzügyi tudatosság fejlődését: vezessük rá, hogy sok kicsi sokra megy. Tegyük játékossá a takarékoskodást: a hagyományos kutyás persely modern változata, az Okospersely összekapcsolható számítógéppel, és segítségével nyomon követhető a megtakarított összeg.

Forrás: https://www.maxpixel.net/Wallets-Waist-Bags-Brown-Purse-Leather-2505367

+1 Hogyan lehet a gyermekednek saját otthona?

Ahhoz, hogy gyermekünk felnőttkorát saját otthonában kezdhesse meg, érdemes nekünk is előre gondolkodni. A tudatos spórolásra nagyszerű lehetőség a FundiMini Gyerekszámla, amely mellé jár az említett Okospersely is. Ez két, egymást követő lakásszámlából álló konstrukció. Segítségével már havi 20 ezer forintos megtakarítással, és az igénybe vehető lakáskölcsönnel együtt akár a saját otthon megvásárlásában is támogathatjuk a gyermekünket!