A bíróság szerint jogszerűen zavarták el a Wall Street-i tüntetőket New Yorkban

Occupy Wall Street, elkeregetett tüntetők
Vágólapra másolva!
Az Occupy Wall Street (Foglaljuk el a Wall Streetet) nevű mozgalom tagjai továbbra is demonstrálhatnak a New York-i Zuccotti Parkban, de csak sátrak és hálózsákok nélkül  - döntött a New Yorki bíróság kedd este. A rendőrök hajnalban zavarták ki a tüntetőket Manhattan központjából közegészségügyi okokra hivatkozva, több mint kétszáz embert le is tartóztattak.
Vágólapra másolva!

A New York-i bíróság döntése szerint jogszerű volt az a kedd hajnali rendőrségi razzia, melynek során kizavarták az Occupy Wall Street (Foglaljuk el a Wall Streetet) mozgalom tagjait a Manhattan központjában lévő Zuccotti Parkből - számol be a brit BBC internetes oldala.

A bírósági döntés értelmében a tüntetők demonstrálhatnak a téren, de tilos lesz ott a sátraikat felállítani és éjjel azokban aludni. Korábban a New York-i hivatalnokok erre engedélyt adtak.

A rendőrség mintegy kétszáz embert tartóztatott le a meglepetésszerű razziában a Zuccotti Parkban. A város polgármestere, Michael Bloomberg szerint a rendőrségi akciót közegészségügyi és közbiztonsági okok indokolták.

Az Occupy Wall Street mozgalom szervezői korábban különös figyelmet fordítottak arra, hogy megszervezzék az általuk elfoglalt tér takarítását, nehogy okot szolgáltassanak a kiürítésre. A szervezők tisztában voltak vele, hogy a köztisztasági problémákra hivatkozva a városnak joga lehet elzavarni őket, és a park tulajdonosa erre többször is tett kísérletet. A tüntetők takarító brigádjainak köszönhetően azonban korábban sikerült elejét venni ennek.

"A New York-i rendőrég hatalmas erőkkel kezdte felszámolni azoknak a tüntetőknek a táborát, akik közel két hónapja szállták meg a Manhattan központjában található Zuccotti Parkot" - mondta kedd reggel az [origo]-nak Beka Economopolous, a mozgalom egyik szervezője telefonon. Elmondta azt is, hogy több letartóztatásról is hallott, egyik szervezőjüket pedig megverték a rendőrök.

A New York-i bíróság helyi idő szerint este öt órai döntésének idejére már több száz tüntető gyűlt össze az érintett park mentén felállított barikádok körül. A BBC tudósítói szerint a tüntetők új tervekről egyeztetnek, és a hangulat is pozitív, dobosok és gitárosok szórakoztatják az embereket.

Forrás: AFP
Tüntetők a kordon mögött

"Bármi legyen is a döntés, jogunk van tüntetni, ez a mi városunk. Ez az otthonunk két hónapja. Az egész világ arra vár, hogy megtudja, mi történik itt" - mondta egy demonstráló a BBC tudósítójának. Michael Stallman bíró szerint ugyanakkor az alkotmányban biztosított jogok nem jogosítanak fel arra, hogy egyesek meghatározatlan ideig a téren táborozzanak.

A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney azt mondta az újságíróknak, hogy a helyi kormányzatoknak egyenként kell dönteniük arról, hogyan kezelik a tiltakozásokat. A BBC írása szerint a napokban már több városban is véget vetettek a tüntetéseknek.

A "felháborodottak" mozgalma szeptember 17-én kezdett el tüntetni a parkban a pénzügyi rendszer ellen, amelyből szerintük csak a cégek és a gazdagok húznak hasznot. A "Foglaljuk el a Wall Streetet!"-mozgalom tagjai azóta az ország sok más városában, sőt a világ sok más pontján rendeztek már tüntetést. A tüntetőkről, céljaikról és a Zuccotti Parkról ebben a cikkben olvashat részletesen.