A királynő, aki mindig ott volt

II. Erzsébet királynő
Undated picture of Queen Elizabeth II riding horse, in an unknown location. / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Nem született trónörökösnek, uralkodása mégis új korszakot nyitott a brit monarchia történetében. II. Erzsébet valóságos jelképe lett a birodalomnak, ahol az emberek többség nem is emlékszik, hogy valaha is más uralkodója lett volna. Kérdés azonban, meddig tudja még teendőit ellátni az éppen ma kilencvenéves királynő, aki már korábban leszögezte: nem mond le a trónról se fia, se unokája javára. Képgaléria II. Erzsébet kilencvenedik születésnapjára. 
Vágólapra másolva!

Amikor 1926. április 21-én, hajnalban császármetszéssel világra jött, még senki nem gondolta volna, hogy Erzsébet Alexandra Mária megszületésével új korszak kezdődik az Egyesült Királyság történetében. A kis Lilibet édesapja, Albert György yorki herceg a király testvére volt, és akkor még senki nem számított rá, hogy valaha is ő ül a trónra. A képen a kis Erzsébet kétéves.

Forrás: AFP/-

Erzsébet egyetlen testvére, Margit 1930-ban született. A két hercegnő otthon nevelkedett, édesanyjuk és nevelőnőjük, Marion Crawford felügyelete alatt. A lányokat főleg történelemre, nyelvekre, irodalomra és zenére tanították. Crawford 1950-ben könyvet is kiadott a két hercegnő gyermekkoráról, amivel alaposan magára haragította a királyi családot. Az írásból mindenesetre kiderült, hogy Erzsébet már gyerekkorában nagyon szerette a lovakat és a kutyákat. A kép 1930-ban készült.

Forrás: AFP

A kis család élete 1936. december 10-én változott meg végérvényesen, amikor egyévnyi uralkodás után lemondott Albert herceg testvére Eduárd, az elvált amerikai Elizabeth Wallis Simpsont választva a trón helyett. A zárkózott, beszédhibákkal küszködő, uralkodói szerepre egyáltalán nem törő Albert szinte teljesen készületlenül volt kénytelen egyik napról a másikra Anglia trónjára ülni. Így lett trónörökös Erzsébetből, aki egyre több nyilvános szereplést vállalt. A képen testvérével, Margittal üzenetet küldenek a BBC gyerekműsorában a világháború miatt kitelepített gyerekeknek.

Forrás: AFP

Erzsébet tinédzserkorát beárnyékolta a második világháború. Bár volt, aki ezt javasolta, a hercegnők édesanyja elutasította, hogy a gyermekeket Kanadába menekítsék. „A gyermekek nem mennek sehova nélkülem, én nem megyek sehova a király nélkül, a király pedig nem hagyja el a hazáját” – mondta a királyné. Erzsébet már a háború alatt egyre több nyilvános szereplést vállalt, később a hadseregbe is belépett, ahol autószerelőként dolgozott. A képen a hercegnő épp kereket cserél.

Forrás: AFP

A királyi családhoz közel állók mindig megjegyezték, hogy VI. György, felesége és két gyermeke nagyon szoros kapcsolatban álltak egymással. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy a korai években viszonylag szabad életet élhettek. A király és felesége, Elizabeth Bowes-Lyon szerelmi házasságot kötött, és mindig igyekeztek sok időt a gyermekeikkel tölteni. A királyné nagyon sokat jelentett a királynak, ő tartotta férjében a lelket, amikor rászakadt az uralkodás súlya.

Forrás: AFP

Erzsébet már kiskorában is találkozott későbbi férjével, Fülöppel, Görögország és Dánia hercegével, de még akkor is csak 13 éves volt, amikor egy látogatás után kijelentette, hogy beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe. A tinédzser és a nála öt évvel idősebb herceg levelezni kezdtek, 1946 nyarán Fülöp megkérte a hercegnő kezét, de az eljegyzéssel várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. életévét. A herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a második világháború után, ezért lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást, és megkapta a brit állampolgárságot. A kép az eljegyzés bejelentésének napján, 1947. július 9-én készült.

Forrás: AFP/-

Az esküvőt 1947. november 20-án tartották a westminsteri apátsági templomban. A ceremóniát a BBC rádión közvetítette, és világszerte 300 millióan hallhatták. A németek iránt érzett ellenszenv miatt Fülöp három nővére, német férjeik miatt, nem lehettek jelen az esküvőn. Erzsébet és az ironikus humoráról ismert Fülöp 68 éve házasok, négy gyermekük született. Erzsébet 2012-ben, a gyémántjubileumán úgy fogalmazott: Fülöp az ő támasza és segítője. A kép a nászútjukon készült Hampshire-ben.

Forrás: AFP

Erzsébet hosszú uralkodása alatt eddig tizenkét miniszterelnöke volt az országnak. Az első nem más, mint Winston Churchill, akivel ezen a képen 1950-ben látható. (A háttérben az akkori kormányfő, Clement Attlee és felesége látható.) Churchill nagy hatással volt Erzsébetre, aki a mai napig minden szerdán fél hétkor fogadja az aktuális kormányfőt. John Major úgy írta le ezeket a találkozásokat, mint amelyeken bármiről lehetett beszélni a királynővel. Erzsébetet ma már a tapasztalata is segíti, életrajzírója szerint, ha valamelyik miniszterelnöknek problémája akad, a királynő csak ennyit mond: „Ez már megtörtént máskor is.”

Forrás: AFP

VI. György egészsége a világháború után megrendült, lánya már 1951-ben is gyakran helyettesítette nyilvános eseményeken. 1952-ben Erzsébet és Fülöp éppen Kenyában voltak, amikor a király meghalt. A hírt Fülöp mondta meg Erzsébetnek, aki sokáig és mélyen gyászolta szeretett édesapját. A koronázást a következő évben, 1953. június 2-án tartották. Erzsébet ezzel a negyvenedik uralkodó lett azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt. Ő volt az első, akinek koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az alattvalók – legalábbis abban a 1,5 millió brit háztartásban, ahol 1953-ban már volt televízió-készülék.

Forrás: AFP/-

Az uralkodói teendők ugyan ezt nem mindig tették lehetővé, de Erzsébet és Fülöp igyekeztek minél több időt tölteni gyermekeikkel. A királyi párnak három fia és egy lánya született, sorrendben Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. A kép 1955-ben, Balmoralban készült a családról.

Forrás: AFP

Erzsébet nagyon közel állt édesanyjához, aki VI. György halála után nem ment többet férjhez, és gyermekeinek élt. Az anyakirálynő a brit királyi család egyik legnépszerűbb tagja volt, sokan csodálták a világháborús kiállásáért és férje támogatásáért. Az anyakirálynő a lánya koronázása után is gyakran vállalt nyilvános szereplést, rengeteget utazott, és később is csak idős kora akadályozta meg abban, hogy ellássa teendőit. Végül 2002-ben, 101 évesen, álmában halt meg, az ágya mellett Erzsébet ült.

Forrás: AFP

Erzsébet királynő, Fülöp herceg és három fiuk a királyi pár 32. házassági évfordulóján. Szüleikkel ellentétben a gyerekeknek nem volt szerencséjük a szerelemben. Legidősebb fia, Károly herceg és Diana hercegnő házassága válással végződött, de ugyanígy járt lánya, Anna hercegnő is. Néhány évtizeddel később, 1992-ben járták be a világsajtót a másodszülött fiú, András yorki herceg félpucér feleségéről, Sarah Fergusonról készült, súlyosan kompromittáló lesipuskás fotók – a hercegnő lábujjait a marokkói fövenyen csókolgató úr sajnos nem az azóta elvált hercegi férj volt. Eduárdról többször is azt terjesztették, hogy homoszexuális, de ezt ő és felesége, Sophie Rhys-Jones is nyilvánosan cáfolta.

Forrás: AFP

II. Erzsébet, aki ezen az 1993-as képen éppen lő, a hadsereg parancsnokaként is szolgál, de ő az anglikán egyház feje is. Az Egyesült Királyság mellett ő a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója is, bár megkoronázása óta London hatalma a világban folyamatosan csökken. II. Erzsébet az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már tavaly szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Forrás: AFP/Tim Ockenden

Erzsébet az uralkodása alatt rengeteget utazott, ő volt például az első brit uralkodó, aki Ausztráliába és Új-Zélandra látogatott. Idős kora ellenére csak tavaly 35 országba látogatott el. Ezen a 2002-es képen is a királyi vonaton látja el uralkodói teendőit, uralkodásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott országjáró körútján.

Forrás: AFP/Fiona Hanson

II. Erzsébet szenvedélyesen szereti a kutyákat és a lovaglást, de ha teheti, kocsit is szokott vezetni. A mai napig rendszeresen edz, hogy fizikailag is bírja az uralkodással járó terhelést. Hetente egyszer vagy kétszer lovagol, és mindennap megsétáltatja a kutyáit. A jó kondícióra szüksége is van, hiszen gyakran előfordul, hogy akár másfél órán át is állnia kell egy-egy ceremónián. Nagyon ügyel a helyes alvásra is, általában napi hét órát alszik, reggel 7:30-kor szokták ébreszteni. A királynő habzsolni sem szeret, gyakran eszik salátát csirkemellel, az alkoholt sem különösebben kedveli, ha muszáj, akkor is csak egy pohárral iszik.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Idős kora és uralkodási időrekordja ellenére szóba sem kerül II. Erzsébet királynő „nyugdíjba vonulása”. Fia, Károly herceg immár 68 éves, és többször felvetődött már, hogy ne ő, hanem fia, Vilmos herceg örökölje a trónt, erről azonban egyelőre szó sincs. Károly az első feleségétől elvált, ami alapjaiban rázta meg a monarchiát, de még nagyobb tragédia volt, amikor Diana 1997-ben Párizsban életét vesztette. Akkor a királynőt sokan vádolták szívtelenséggel, az időszakot a 2006-os, A királynő című film is feldolgozta. Károly 2005-ben vette el Camilla Parker-Bowlest, esküvőjükön II. Erzsébet nem vett részt, mert az anglikán egyház fejeként nem támogatja elvált emberek újraházasodását.

Forrás: AFP/Leon Neal

II. Erzsébet már többszörös dédnagymama, Vilmos hercegnek két gyermeke van: György herceg és Charlotte hercegnő. A kép Charlotte keresztelőjén készült. Vilmos korábban többször is arról beszélt, mennyire szerencsés, hogy a nagyanyja még mindig része az életének. Indiai látogatásán Vilmos úgy fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy mindenki tudja, hogy a királynő képviseletében vagyok itt. Lehet, hogy a nagymamám, de ugyanígy a főnököm is.”

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Chris Jackson

Egy dolog már most biztos: II. Erzsébet uralkodása fontos korszak a monarchia történetében. Rajta kívül két nő, I. Erzsébet és Viktória királynő hagytak nyomot a királyságon, a következő akár száz évben is pedig valószínűleg nem lesz királynője az országnak, hiszen a trón következő három várományosa mind férfi. II. Erzsébet a megpróbáltatások ellenére is rendíthetetlen nyugalommal és szilárdsággal tartotta egyben a monarchiát. Bár ezt a nyugalmat a sajtó és az alattvalók sokszor ridegségként érzékelték, a történészszakma azonban teljes egyetértésben vallja, hogy a brit monarchia kizárólag II. Erzsébet kikezdhetetlen személyes tartásának köszönhetően élte túl az elmúlt hat és fél évtized hatalmas világtörténelmi változásait.

Forrás: AFP/Ben Stansall