Vélhetően egy babaváró ünnepségen használt pirotechnikai eszköz okozta a hét végén a kaliforniai El Doradóban lángra lobbant, már mintegy hétezer hektárt elpusztító tűzvészt - közölték helyi idő szerint vasárnap az állam hatóságai.

A szombaton keletkezett tűznek eddig csupán az öt százalékát sikerült eloltani, a hatóságok pedig ismét felhívták a lakosság figyelmét a szárazság miatti nagyfokú tűzveszélyre. Kaliforniában már több hete pusztítanak bozóttüzek, az elöregedett elektromos eszközök meghibásodása pedig szintén sok balesetet okozott.

A lángok több tízezer hektárnyi területet égettek fel, és lakosok ezreit kellett kitelepíteniForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Neal Waters

Gavin Newsom, az állam kormányzója vasárnap vészhelyzetet hirdetett több megyében, jelezve, hogy a lángok több tízezer hektárnyi területet égettek fel, és lakosok ezreit kellett kitelepíteni. 

A leginkább érintett területek közt van a mexikói határhoz közeli San Diego és a Los Angelestől keletre fekvő San Bernardino. Kaliforniában a tűzoltóság szerdáig a legmagasabb fokú készültségben van a várható viharos széllökések és az alacsony páratartalom miatt. Vasárnap az állam egyes részein rekordhőmérsékleteket mértek.

A kaliforniai nemzeti gárda a hőhullám okozta esetleges áramkimaradásokra figyelmeztette az embereket.

Műholdas felvételek tanúsága szerint a nyugati parti állam fölött szombat estére sűrű füst alakult ki.
Donald Trump amerikai elnök augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.