Szent háborút hirdet Izrael ellen bin Laden

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője szent háborúra hívja fel a muzulmánokat azért, hogy állítsák meg az izraeli offenzívát a Gázai övezetben. Az interneten közzétett hangüzenetben bin Laden elítéli az arab országok kormányait passzivitásukért, és kigúnyolja Amerikát.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője arra hívja fel a muzulmánokat, hogy indítsanak az izraeli offenzíva megállítására irányuló szent háborút a Gázai övezetben.

Hangüzenetében bin Laden elítéli az arab országok kormányait, amiért megakadályozták lakóikat, hogy harcoljanak Palesztina felszabadításáért. A hangfelvételt egy olyan iszlamista weboldalon hozták nyilvánosságra, amely rendszeresen közli az al-Kaida üzeneteit.

Az üzenet valódiságát eddig nem tudták független forrásból megerősíteni, a beszélő hangja mindenesetre hasonlít azokhoz, amelyek bin Laden korábbi üzeneteiben voltak hallhatók. A Times szerint az üzenet tipikusan provokatív, kigúnyolja a George W. Bush és Barack Obama közötti hatalomátadást.

"Isten megadta nekünk a türelmet, hogy tovább menjünk a dzsihád ösvényén még hét évig, és hét és hét évig" - mondta bin Laden. "A kérdés az, hogy Amerika tudja-e folytatni velünk háborúját az elkövetkezendő évtizedekben. Az értesülések és a bizonyítékok nem ezt sugallják."

A felvétel, amelynek körülbelül a "Felhívás a dzsihádra a Gáza elleni agresszió megállítására" címet adták, a Gázai övezetben kialakult konfliktus 19. napján, szerdán került nyilvánosságra.

Bin Laden a világ legkeresettebb terroristája a 2001 szeptember 11-i New York-i terrortámadások óta: 50 millió dollárt tűztek ki a fejére. Az amerikai titkosszolgálat, a CIA értesülései szerint bin Laden arra kényszerül, hogy energiáinak jelentős részét saját túlélésének szentelje.