Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

07.55 |

Gyülekeznek az emberek Kairó központjában

Már több mint ötezren gyűltek össze az egyiptomi főváros központjában. Az emberek a Mubarak elleni - egymillió fősre tervezett - tömegdemonstrációra érkeztek. Sokan a városközpontban, a Tahrír téren töltötték az éjszakát. Kairó központja felett helikopterek köröznek, a hadsereg ellenőrzi a belvárosba vezető utakat.

07.45 |

Internet nélküli kapcsolat a Twitterrel

A Google speciális szolgáltatást indított, amelynek révén az egyiptomiak internet nélkül is eljuttathatják üzeneteiket a Twitterre. Az egyiptomi hatóságok szinte lehetetlenné tették a hozzáférést az internethez és zavarják a mobiltelefon-szolgáltatást napok óta.

06.37 |

Nyugalomról számolnak be a Hurghadán élő magyarok

A Hurghadán élő magyarok szerint az üdülőhelyen nyugalom van. A tüntetések és a zavargások csak annyiban éreztetik a hatásukat, hogy egyre kevesebb az üzemanyag és nincs internetkapcsolat, illetve a bankok zárva vannak.

Az MTI-nek nyilatkozó Márton Levente, egy búvárbázis vezetője közölte, hogy pár napja volt egy kisebb megmozdulás a városban, de ez nem torkollt zavargásokba. Kiemelte, hogy a Hurghadán élő arabok elsősorban a turizmusból élnek, értékeik, boltjaik vannak, amelyeket védenek. A fontosabb épületeket fegyveresek őrzik.

A búvárbázis-vezető szerint Hurghadán mintegy 60-70 magyar él és dolgozik, és mintegy 80 százalékuk a turistákkal együtt a hétvégén várhatóan visszatér Magyarországra.

06.30 |

Az USA labdarúgó-válogatottja nem megy Egyiptomba

Nem utazik Kairóba az amerikai labdarúgó-válogatott a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt. Az amerikai csapat barátságos mérkőzést játszott volna az egyiptomival. A meccs február 9-én lett volna, új időpontot nem közöltek. 

06.25 |

Az USA volt nagykövete reformokat szorgalmaz

Kairóba küldte Frank Wisner egyiptomi nagykövetet az Obama-kormányzat. A politikus azért megy, hogy nyomatékosítsa a demokratikus reformokat szorgalmazó amerikai álláspontot. Arról igyekszik meggyőzni az egyiptomi vezetőket, hogy indítsanak el széles körű gazdasági és politikai változásokat, amivel megnyithatják az utat a szabad és tisztességes választások előtt.

06.00 |

Az alelnöknek tárgyalnia kell a politikai pártokkal

Mubarak államfő megbízta az alelnököt azzal, hogy azonnal kezdjen párbeszédet valamennyi politikai párttal a reformokról. Omar Szulejmán azt nem közölte, hogy a párbeszéd kiterjed-e a Muzulmán Testvériség nevű, a politikai iszlámot képviselő, hivatalosan betiltott, de eltűrt szervezetre.

23.26 |

Leállt az utolsó internetszolgáltató is

Leállt az utolsó, még működő internetszolgáltató is - jelentette a BBC amerikai netfigyelő szolgáltatásokra hivatkozva. Egyiptomban napok óta nincs internet, az emberek faxon és betárcsázós modemeken próbálják tartani a kapcsolatot a külvilággal, erről szóló cikkünket itt olvashatja.

23.23 |

Kivetítőn tévéznek a tüntetők

Az al-Dzsazíra tudósítása szerint a tüntetők nagy kivetítőket állítottak fel a Tahrír téren, és azokon nézik az al-Dzsazíra adását.

21.44 |

Amerika követe a helyszínen tájékozódik

Az Egyesült Államok megbízottat küld Egyiptomba, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről - jelentette be a Fehér Ház. A megbízott, Frank Wisner a '90-es években kairói nagykövet volt, de most nem diplomáciai küldöttként, hanem civilként utazik az országba - írja a BBC.

21.28 |

Fesztiválhangulat Kairóban

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint különféle korú és politikai beállítottságú emberek táboroznak a Tahrír téren Kairóban, a tudósító szerint a veszély ellenére bulihangulat van Kairó utcáin.

21.26 |

Mubarak alkotmányos változást szeretne

Az új kormányfő az al-Dzsazíra tudósítása szerint azt mondta az állami tévében, hogy Mubarak felkérte, kezdjen párbeszédet a pártokkal az alkotmányos reformok érdekében.

20.59 |

Az Egyesült Államok rendezett átmenetet akar

Az Egyesült Államok rendezett átmenetet akar Egyiptomban - mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője, aki szerint Amerika nem fog beleszólni, hogy ki induljon a szeptemberi választásokon, csupán annyit szeretnének, ha szabad és tisztességes választásokat tartanának.

20.06 |

Az EU nem kérte Mubarak távozását

Hosszas vita után közös nyilatkozatot fogadtak el az EU-országok külügyminiszterei hétfőn este Brüsszelben, amelyben elismerték az egyiptomi lakosság demokratikus törekvéseinek jogosságát, de nem szólították fel Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt a távozásra. Az állásfoglalás sürgeti, hogy "rendezett átmenet" során, "széles megalapozottságú kormányzattal" valósítsák meg az országban "az érdemi demokratikus reformok valódi folyamatát", tartsák tiszteletben a jogállamiságot, az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, tegyék lehetővé "szabad és tisztességes választások" megtartását.

A külügyminiszterek sajnálatuknak adtak hangot amiatt, hogy az elmúlt napokban jelentős számban haltak meg emberek az egyiptomi tüntetések során. Aggodalmukat fejezték ki a sérültek és az őrizetbe vettek nagy száma, illetve általában az erőszak alkalmazása miatt. A további erőszak megelőzése érdekében visszafogottságra szólították fel az összes felet. Követelték az egyiptomi hatóságoktól, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az összes őrizetbe vett békés tüntetőt, valamint állítsák helyre a távközlési szolgáltatásokat, biztosítsák mindenfajta média korlátlan elérhetőségét, beleértve az internetet is.

19.21 |

A hadsereg nem alkalmaz erőszakot

Az egyiptomi hadsereg bejelentette, hogy nem alkalmaz erőszakot a Hoszni Mubarak elnök lemondását követelő tüntetőkkel szemben, garantálják a szólásszabadságot a békés tüntetőknek. A Muzulmán Testvériség ellenzéki iszlamista szervezet közben közleményben elutasította a beiktatott új egyiptomi kormányt és felszólította a lakosságot, hogy tüntessenek a Mubarak-rendszer megdöntéséig. 

18.04 |

Az új gazdasági miniszter még nem tud semmit

Egyiptom új gazdasági minisztere azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy egyelőre nem kapott instrukciókat az elnöktől, nem döntöttek semmiről, és egyelőre túl korai lenne bármit is tenni vagy bármiről nyilatkozni - írja a BBC.

17.45 |

Testükkel üzennek a tüntetők

Férfiak, nők és gyerekek egy nagy csoportja a földön ülve a "távozz" szót formálta meg - jelentette a helyszínről a Twitteren egy férfi a BBC blogja szerint.

17.34 |

Felfüggesztik az egyiptomi charterjáratokat a magyar utazási irodák

A magyar utazási irodák úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a charterjáratokat Egyiptomba a január 25-én kezdődött kormányellenes tüntetések miatt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője hétfőn. Az Egyiptomban lévő mintegy 400 utast az utazási szerződésnek megfelelően szombaton, illetve vasárnap hazahozzák, ezt követően azonban nem indítanak új charterjáratot addig, amíg nem rendeződik a helyzet Egyiptomban. Annak a több száz utasnak, akik már befizették egyiptomi útjukat két lehetőségük van, vagy elfogadják az utazási irodák által felajánlott másik úti célt, vagy visszakérhetik a befizetett összeget - mondta Molnár Judit.

16.25 |

Izrael beengedte a Sínai-félszigetre az egyiptomi hadsereget

Az AP jelentése szerint Izrael beleegyezett, hogy az egyiptomi hadsereg egységeket vezényeljen a Sínai félszigetre, ahol a két ország között megkötött békeszerződés - amelyben demilitarizált övezetnek nyilvánították a térséget - értelmében 1979 óta nem járt egyiptomi katona. A katonákat Sarm es-Sejk térségébe küldik.

16.23 |

Újabb egymilliós menetet terveznek

A keddre Kairóba tervezett egymilliós meneten kívül Alexandriában is hasonló egymilliós tüntetésre készülnek a tiltakozók - jelentette a brit Telegraph.

Előző
Következő