Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

17.36
Tankok vonulnak Kairó utcáin

Tízezrek vonultak utcára a péntek déli ima után Egyiptom nagyobb városaiban az elmúlt három nap legnagyobb szabású kormányellenes tüntetésein. A rohamrendőrök vízágyúkkal, könnygázzal és gumilövedékekkel próbálják szétkergetni a tüntetőket, akik a vidéki városokban már pártszékházakat és rendőrőrsöket is elfoglaltak. Kairóban hiába várták hívei a csütörtökön hazatért ellenzéki vezetőt, Mohamed el-Baradeit, akit letartóztattak. A hatóságok a külföldi újságírókat is sorra vadászták le. A pénteki nap eseményeiről bővebben itt olvashat.

17.40
Baradei új Egyiptomot látna

A rezsim a végét járja, a nemzetközi közösségnek fel kellene emelnie szavát ellene, de nem várnak külső segítséget. Erről az egyiptomi tüntetések élére állt Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas politikus, ellenzéki vezető beszélt több interjúban, mielőtt letartóztatták volna a hatóságok. Bővebben itt olvashat erről.

17.48
Fegyvertelen tüntetőt lőttek le az utcán

A CNN honlapján megjelent egy rövid videó, amelyen az látható, ahogy egy láthatóan fegyvertelen tüntetőt lövés ér. A CNN helyi forrásokra hivatkozva azt írja, a férfi életét vesztette.

17.50
Robbanások és tűz Kairó központjában

Robbanásokat hallani Kairó központjában, a Mubarak pártjának székháza lángokban áll, tűzoltókat nem látni, a léngok az egyiptomi nemzeti múzeumot fenyegetik - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtévé.

Forrás: Reuters/Yannis Behrakis
További képekért kattintson a fotóra!

17.51
Ima lövések és robbanások között

A tüntetők Kairó központjában felsorakoztak az utolsó esti imára, amelyet az iszlám tanítása előír. Az emberek szabályos sorokban leborultak Mekka felé, miközben a háttérben lövések és robbanások zaja hallatszott - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

18.00
Tüzet nyitott a hadsereg

Az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói szemtanúkra hivatkozva arról számiol be, hogy a hadsereg tüzet nyitott a tüntetőkre, amikor azok megpróbáltak felmászni a Kairóba bevonuló tankokra. A tévé élő közvetítése alatt másodpercenként lövések hallhatóak, a kommentátorok szerint a leghevesebb lövöldözés az állami tévé és rádió épületének irányából hallatszik.

18.03
Tüntető egy égő kairói barrikád előtt

Forrás: Reuters/Goran Tomasevic
További képekért kattintson a fotóra!

18.05
Átállt rendőröket ünnepelnek a parlament előtt

Kairó központjában a tömeg megéljenzi azokat a rendőröket, akik átálltak a tüntetők oldalára. Az átállt rendőröket a tömeg a vállán cipeli - írja a Guardian az AP hírügynökségre hivatkozva. A tömeg az AP tudósítója szerint sikeresen bejutott a korábban lezárt Tahrir térre, a parlament közvetlen közelébe, miután elkergette onnan a rendőröket.

18.09
Az erőszak megfékezésére szólított fel Hillary Clinton

Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és nagyon aggódunk a rendőri erőszak miatt. Felszólítjuk a kormányt, tegyen meg mindent, hogy visszafogja a biztonsági erőket - közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az eseményekre reagálva. A politikus egyúttal kérte a tüntetőket is hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Clinton közölte, kitartanak a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés jogának biztosítása mellett, és felszólította az egyiptomi kormányt, hogy hagyjon fel a kommunikáció akadályozásával.

18.10
Nem érdekli az embereket a kijárási tilalom

"Sokan megsértik a kijárási tilalmat. Még mindig hallatszik a tömeg zaja az irodánkból. Azt is nehéz lesz megértetni a tüntetőkkel, hogy kijárási tilalom van érvényben" - jelentette a BBC kairói tudósítója. Az al-Dzszíra felvételein óriási tömegek látszank az utcákon, és Kairóban az autóforgalom is folyamatos.

18.15
Könnygáz ima után

A BBC szerint volt olyan mecset, ahol a biztonsági csapatok könnygázzal árasztották el a délutáni imát befejező embereket. Az akció heves reakciókat vátott ki a BBC szerint, sokan azt kiabálták, "Allah hatalmas".

18.18
Civil ruhás rendőrök tartoztatnak le egy férfit

Forrás: AFP/Marco Longari
További képekért kattintson a fotóra!

18.19
Megpróbáltak betörni egy hotelbe a tüntetők

Egy kairói hotel brit munkatársa azt mondta a BBC szerint, hogy "a tüntetők megpróbáltak betörni a hotelbe. Most egy Vodafone-boltot rohamoznak meg a hotel bejáratánál. Egy csomó alkalmazott próbálja elküldeni a tüntetőket. Sok a feket füst és könnygáz szagát érzem".

18.21
Katonák és lövések Alexandriában is

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója szerint Kairó és Szuez után Alexandriában is megjelentek a hadsereg páncélozott szállítójárművei. A tüntetők először éljenzéssel fogadták a katonákat, mert azt remélik, hogy a hadsereg az ő oldalukra áll. A helyszíni tudósító szerint azonban a városban a hadsereg érkezése után lövések zaja hallatszott. A tévé nem tudta megerősíteni, hogy éles lőszerrel lőnek-e, de a helyi tudósító szerint úgy hangzott, mintha automata fegyverekből adnának le sorozatokat.

18.23
Mindent elhallgatnak az egyiptomi tévében

Az egyiptomi állami televízió továbbra is úgy tesz, mintha semmi nem történne az országban - írja a Telegraph helyi forrásokra hivatkozva. A tévé olyan képeket mutat, amelyeken Kairó békés, és egyetlen tüntető sincs az utcán, miközben az al-Dzsazíra élő adásában hatalmas tömegek vannak az utcán, és több épület lángokban áll.

18.30
Ostrom alatt a rádió- és a tévészékház Kairóban

Több ezres tömeg próbálja megostromolni a külügyminisztériumot, az állami televízió és rádió székházát Kairóban - jelentette a Guardian az AP-ra hivatkozva. Az al-Arabíja hírtelevízió szerint az egyiptomi állami televízió tagadta, hogy tüntetők megpróbálták volna bejutni az épületbe - jelette a BBC.

18.31
Nincs kapcsolat el-Baradeijel

Mohamed el-Baradei egyik szóvivője szerint az ellenzéki vezető továbbra is házi őrizetben van, a házát körbevették a hatóságok, és az emberei nem tudnak kapcsolatba lépni vele. A szóvivő Port-Szaídból bejelentkezve az al-Dzsazírának azt mondta, hogy a városban 80 ezer ember tüntet, kemény harcok voltak a rendőrök és a tüntetők között, amiben legalább 3 embert lelőttek.

18.35
Eltűntek a rendőrök Kairó utcáiról

Az al-Dzsazíra szerint a rendőrök teljesen eltűntek Kairó utcáiról, néhány páncélozott katonai jármű viszont ide is érkezett. Az utcákon páncélozott rendőrségi járművek égnek, a hírtelevízió szerint egyik tüzet is nyitott a tüntetőkre, mielőtt felgyújtották.

18.38
Kijárási tilalom egész Egyiptomban

Az egyiptomi állami televízió bejelentette, hogy Mubarak elnök utasítására Kairó, Alexandria és Szuez után már az egész országra, az összes városra kijárási tilalmat vezettek be.

Forrás: Reuters/Yannis Behrakis
További képekért kattintson a fotóra!

18.40
A magyar külügy eltanácsolja az utazókat Egyiptomtól

A Külügyminisztérium honlapján arra hívja fel az Egyiptomba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt napokban történt zavargások és tüntetések miatt kerüljék el a tüntetések helyszínét Kairóban és az ország más nagyvárosaiban.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)