Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

16.07 |

Tele van a Tahrír tér

A BBC tudósítója szerint szinte teljesen tele van a kairói Tahrír tér, egész családok mentek ki, de nem látható hogy különösebben szervezettek lenének. Alkalmanként kiabálják, hogy Mubaraknak mennie kell, és fel alá korzóznak. Az al-Dzsazíra közben azt jelentette, hogy a Kairótól 100 kilométerre északra fekvő Mahalla el-Kubrában százezer ember gyűlt össze Mubarak távozását követelve.

Forrás: AFP/Marco Longari
Katonák és tüntetők Kairó utcáin - kattintson képgalériánkért!

16.03 |

Az elnöki palota megrohamozásával fenyegetnek a tiltakozók

A katonaság csatlakozását követelik a tüntetők a Tahrír téren a BBC szerint. A tiltakozók közölték, csütörtökig adnak időt a katonáknak, hogy melléjük álljanak, ha nem, akkor megrohamozzák az elnöki palotát.

15.35 |

Szabad egyiptomi választásokat javasol az EU

A nyugalom helyreállítására és mielőbbi szabad és tiszta választások megrendezésére kérték Egyiptomot az Európai Unió külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásuk után. Hoszni Mubarak elnökségére vonatkozóan nem közöltek semmit. A tanácskozáson a DPA jelentése szerint szó volt Fehéroroszországról, Tunéziáról, Elefántcsontpartról, de Egyiptom uralta a megbeszélést.

14.47 |

Lezárják Kairó főterét

Betonelemekkel zárják el a kairói Tahrír teret - jelentette az al-Dzsazíra. A téren katonák helyeznek el daruval beton útakadályokat. Közben elengedték a katonák a katari hírtelevízió munkatársait, de felszerelésüket nem adták vissza.

14.23 |

Megint dacolnak a kijárási tilalommal

Annak ellenére, hogy már közel fél órája életben van a kijárási tilalom, Kairó központi terén, a Tahrír téren az al-Dzsazíra jelentése szerint már körülbelül 250 ezer ember gyűlt össze.

Forrás: AFP/Marco Longari
Tüntetők Kairó utcáin hétfőn - kattintson képgalériánkért!

14.18 |

Leállították a vasúti közlekedést

Az al-Arabíja arab hírtelevízió szerint Egyiptomban leállították a vasúti közlekedést. Szultan al-Kasszemi, a National című Abu Dhabi-i lap munkatársa szerint ezzel próbálja a kormány megakadályozni, hogy a keddre meghirdetett egymillió fős tüntetésre vidékről is el tudjanak utazni a tiltakozók Kairóba.

14.14 |

Bemutatta új kormányát Mubarak

Hétfőn kora délután bemutatta az új egyiptomi kormányt Hoszni Mubarak elnök. Az előző kormányt a múlt héten kezdődött zavargások miatt menesztették. Az új kabinet tagjai közül többen már az előző kormányban is szolgáltak, például Abdul Gejt külügyminiszter.

14.08 |

Szuezből állítólag elmenekült a kormányzó

Egy 3arabawy néven tweetelő arab újságíró szerint Szuezből elmenekült a kormányzó, az utcákon alig van rendőr, a közbiztonságra népi bizottságok vigyáznak. Több rendőr elégette egyenruháját és úgy csatlakozott a tiltakozókhoz - közölte egy helyi szakszervezeti vezetőre hivatkozva. Azt is állítja, hogy az Alexandriában járőröző népi bizottságok azonnal letartóztatnak minden rendőrt.

14.02 |

Nemzetközi cégek is menekítik munkatársaikat

Az USA, Törökország és India után már Kína, Németország és Irak is elkezdte kimenekíteni állampolgárait Egyiptomból. Így tesznek a nagyobb nemzetközi cégek is munkatársaikkal - jelentette a brit Telegraph. A Nissan japán autógyártó, a Royal Dutch Shell olajtársaság, a német Metro áruházlánc, a Nokia Siemens és a francia építőanyag-gyártó, Lafarge is visszafogta működését, volt, amelyik bezárta üzemét is.

13.43 |

Régiségboltokra mentek rá a fosztogatók

Fosztogatók dúltak fel a Szuezi-csatorna menti Iszmáilíjában számos régiségekkel foglalkozó üzletet. Az ókori műtárgyak egy részét elvitték vagy megrongálták. A tárgyak között sok olyan volt, amelyet Egyiptom nemrég kapott vissza Izraeltől. Régészek és bolti dolgozók szerint a szakkarai és abu-szíri piramisok közelében lévő üzleteket is kiraboltak. "Más helyeken az őrök és helybeliek sikerrel visszaverték a bandák támadásait" - mondta egy régész.

13.40 |

Az újságírók ellen uszítanak Kairóban

Hangosbeszélős autók járják az egyiptomi főváros utcáit, azt állítva, hogy a külföldi média terjeszti az elégedetlenséget - jelentette az al-Dzsazíra. A Telegraph egy fotós twitteres üzenetét idézve jelentette, hogy a Kairóba érkező újságírók fényképezőgépeit elkobozzák a repülőtéren. Az egyiptomi Al-Maszri al-Jum napilap egyik újságírója közölte, hogy megtámadták az utcán, miután azt hitték, hogy az al-Dzsazíra munkatársa. Csak a rendőrök tudták kimenteni.

13.33 |

Folyamatosan közlekednek Budapestről az egyiptomi chartergépek

Változatlanul közlekedteti chraterjáratait a Travel Service az egyiptomi üdülőhelyekre - közölte Farkas Attila, a Travel Service Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. Az igazgató szerint Sarm es-Sejkben és Hurghadán semmilyen problémával nem találkoztak, a járatokat bérlő utazási irodák sem jeleztek változást. A Travel Service gépei hetente egyszer közlekednek Sarm al-Sejkbe és heti kétszer Hurghadába. Az MTI megkereste a Malévet, a másik, egyiptomi charterjáratot üzemeltető légitársaságot is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást. Menetrend szerint csupán az Airegypt közlekedtet járatokat Budapestről Egyiptomba, Kairóba. Az előző napokban a gépek késtek, a hétfői gépről egyelőre nincs információ.

13.29 |

Új pénzügyminisztert is kinevezett Mubarak

Pénzügyminisztert is kinevezett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az új egyiptomi kormányba. A külföldi befektetők által kedvelt előző pénzügyminisztert, Juszef Butrosz-Gálit állítólag a korrupció elleni küzdelemben nevet szerzett Gaudat al-Malt váltja. Malt ugyanakkor az al-Arabíjja tévécsatorna kérdésére tagadta kinevezését.

12.10 |

Újságírókat tartóztattak le a katonák

Egyiptomi katonák letartóztatták az al-Dzsazíra katari hírtelevízió hat munkatársát és elvették felszerelésüket. A csatornának még így is van embere a Tahrír téren gyülekező tömegben. A hírtelevízió szerint a központi téren kívül a város egyik negyedében a Muszlim Testvériség szervez tüntetést - az első saját szervezésű megmozdulást a tiltakozások kezdete óta.

Forrás: AFP

13.13 |

Egy miniszter nem vállalja a feladatot

Az al-Arabíja arab hírtelevízióra hivatkozó Guardian szerint az új egyiptomi kormányba kinevezett Rasid Mohamed Rasid korábbi kereskedelmi miniszter visszautasította a posztot.

12.51 |

Volt főbörtönőr lett az új egyiptomi belügyminiszter

Egy öt éve nyugalmazott tábornokot, Mahmud Vagdit nevezték ki az új egyiptomi kormány belügyminiszterének - jelentette az al-Dzsazíra. Vagdi korábban az egyiptomi büntetésvégrehajtást irányította.

12.48 |

Ezrek gyülekeznek a Tahrír téren

Egyre gyűlnek az emberek a Tahrír téren annak ellenére, hogy helyi idő szerint hétfő délután két órakor életbe lép a kijárási tilalom. Az al-Dzsazíra jelentése szerint már több ezer ember gyűlt össze Kairó központi terén, sokan ott is töltötték az éjszakát.

12.43 |

Nagy utazási irodák törlik luxori útjaikat

Törli Nagy-Britanniából az egyiptomi Luxorba tartó útjait Európa két vezető utazási irodája, a TUI Travel és a Thomas Cook - közölte az MTI. A Vörös-tenger népszerű üdülőhelyeire - például Sarm al Sejkbe - ugyanakkor változatlanul mennek a turistajáratok. A nagy európai légitársaságok közül eddig a Lufthansa törölt kairói járatokat. Az MTI úgy tudja, hogy a magyar utazási irodák képviselői hétfőn délután egyeztetnek a Külügyminisztériumban az egyiptomi utakról.

Forrás: AFP

12.31 |

Állítólag megvertek a rendőrök egy svéd állampolgárt is

A svéd Expressen című lap szerint négy napig volt az egyiptomi rendőrség foglya egy svéd állampolgár. A férfi azt mondta a lapnak, hogy megverték, megkínozták és majdnem megölték az egyiptomi hatóságok. A svéd hatóságok megerősítették, hogy kapcsolatba lépett velük egy svéd állampolgár, aki azt állítja, hogy börtönben volt, de az állítólag vele történteket nem tudták megerősíteni, és még várják, hogy jelentkezzen a nagykövetségen.

12.15 |

Járványról beszélt a szíriai Basír al-Asszad

Lépést kell tartani a változásokkal az államnak, fejleszteni kel magát az államfőknek - mondta a Wall Street Journalnak adott interjújában Basírl al-Asszad szíriai elnök a tunéziai és egyiptomi eseményekről. Asszad állóvízhez hasonlította a térséget, amelyben olyan hosszú ideje áll már, hogy felszaporodtak benne a mikrobák. "Amit most látunk a térségben, az egyfajta járvány" - mondta.