Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

19.58 |

Törli Egyiptomból induló járatait az Egypt Air

Az Associated Press szerint az egyiptomi nemzeti légitársaság, az Egypt Air törli a következő 12 órában a Kairóból induló járatait. Az oda tartó gépek leszállhatnak.

19.56 |

Az elnöki gárda védi az állami tévét

Az al-Dzsazíra szerint az elnöki gárda is felvonult az állami tévé épületének védelméhez. A tévé kommentátorai szerint a gárda erői azért védik a tévét , mert az az egyik legfontosabb stratégiai épület a kormány számára az elnöki palota mellett. Bizarr módon azonban a tüntetők gárdát is éljenzéssel fogadták, ahogy korábban a hadsereget - írja a Guardian. Az al-Dzsazíra szerint még mindig nem egyértelmű, hogy mi a hadsereg célja az egyiptomi városok utcáin.

19.54 |

A Google gonosznak nevezte az egyiptomi kormányt

A Google közleményben ítélte el, hogy Egyiptom leállította az internetszolgáltatást, és ezzel gyakorlatilag elvágta az ország internetforgalmát a külvilágtól. A cég szerint ez egy "gonosz cselekedet volt".

19.36 |

A mobilszolgáltatás felfüggesztésére utasították a Vodafone-t

A CNN szerint a Vodafone bejelentette, hogy arra utasították az egyiptomi hatóságok, hogy függesszék fel a mobilszolgáltatást ország több részén.

19.35 |

Fosztogatóktól féltik az egyiptomi kincseket

A tüntetőkhöz csatlakozó egyiptomi filmrendező arra szólította fel a hadsereget, hogy védje meg az egyiptomi múzeumokban őrzött ókori kincseket a fosztogatóktól - írja a Telegraph. Az Al Arabija szerint néhány ember a zavargásokat arra használja, hogy fosztogasson, és már ki is raboltak egy bankot az Egyiptomi Múzeum mellett, miközben a múzeumot sem őrzi senki. Más források szerint civilek is igyekeznek a múzeumokhoz, hogy megóvják a kincseket.

19.31 |

Katonai helikopterek Kairó felett

A BBC tudósítója, Haled Ezzelarab szerint katonai helikopterek cirkálnak Kairó felett.

19.30 |

A vallási vezetők is megszólaltak

Egyiptom vallási vezetői felszólították Mubarak elnököt, hogy vessen véget az erőszaknak - közölte az al-Dzsazíra arab adása. A vallási vezetők tisztességes választásokat és politikai reformokat is követeltek.

19.21 |

Állítólag kiürítik Izrael kairói nagykövetségét

Több twitterfelhasználó is azt írja, hogy helikopterekkel ürítik ki Izrael kairói nagykövetségét. Az információt senki nem erősítette meg.

19.20 |

"Hoszninak mennie kell"

"Ez a tiltakozás nem fog véget érni. Nem fogják és nem tudják újra átverni az embereket... Hoszninak mennie kell. Én már 70 évesvagyok, meg fogok halni, de ezeknek az embereknek harcolniuk kell az életért" - mondta egy idős, a rendőrségi fogdából távozó tüntető a Reuters szerint.

19.15 |

Lángoló teherautók Kairó utcáin

Forrás: AFP/Mohamed Abed
További képekért kattintson a fotóra!

19.11 |

Összecsaptak a rendőrök a katonákkal

A BBC az al-Dzsazíra hírtelevízió meg nem erősített forrásból származó információjára hivatkozva azt írja, rendőrök és katonák csaptak össze Egyiptomban. Az nem szerepel a jelentésben, hogy az eset hol történt.

19.08 |

Obama tanácskozást hívott össze

Összehívta a nemzeti biztonsági tanácsot Barack Obama amerikai elnök az egyiptomi helyzet miatt - írja a BBC az Associated Pressre hivatkozva.

19.05 |

A kormány szabotázsról beszél

Az al-Arabíja hírtévének az egyiptomi kormánypárt tagjai azt mondták, hogy a demonstrációk egy részét olyan elemek irányítják, akik "szabotázst" terveznek az állam ellen.

18.54 |

Beszálltak a beduinok

Beduinok ostromolják az AP jelentése szerint a Sínai-félszigeten fekvő Sejk Zuejd rendőrőrsét azt követelve, hogy adják meg magukat a bent lévők.

18.53 |

Alexandriában katonák tárgyalnak a tüntetőkkel

Alexandriában jelenleg nyugodt a helyzet a Guardian szerint, amely a Human Rights Watch egyik munkatársára hivatkozva azt írja, hogy a kivezényelt katonák a tüntetőkkel tárgyalnak. A helyi kormányzóság elismerte, hogy számos rendőrőrsöt felégettek a térségben.

18.51 |

Zászlóval a kézben tűri a vízágyúzást egy tüntető

Forrás: Reuters/Yannis Behrakis
További képekért kattintson a fotóra!

18.50 |

Katonák tartanak a kairói külügyminiszériumhoz

Az al-Dzsazíra szerint több katonai szállítójárművet láttak a kairói külügyminisztérium irányába elhaladni. Az épületet korábbi beszámolók szerint ostrom alá vették a tüntetők.

18.49 |

Pletykák keringenek Mubarak elmeneküléséről

A Telegraph szerint a Twitteren olyan pletykák jelentek meg, miszerint Hoszni Mubarak elnök és családja elmenekült az országból. Az információt a brit lap szerint az egyiptomi kormány tagadja.

18.49 |

Megszólalt Merkel német kancellár

Angela Merkel német kancellár felszólította az egyiptomi kormányt, hogy engedélyezze a békés tüntetéseket. Az ország stabilitása rendkívül fontos, de nem a véleményszabadság korlátozásának árán - mondta a davosi világgazdasági fórumon tartózkodó kancellár.

18.47 |

Több mint 400 sérült Kairóban

A Reuters meg nem nevezett kórházi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 410 ember sérült meg a pénteki kairói tüntetésekben. Többük lőtt sebesülést szerzett.