Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

18.41 |

Tankok Alexandriában

Az al-Dzsazíra alexandriai tudósítója szerint 5 tank érkezett a város központjába. A tankokból kiszálltak a katonák, és kezet fogtak a tüntetőkkel, akik köréjük gyűltek, és ünnepelték őket. A tudósító szerint a hadsereg nem nagyon próbálja betartatni a kijárási tilalmat.

18.40 |

A magyar külügy eltanácsolja az utazókat Egyiptomtól

A Külügyminisztérium honlapján arra hívja fel az Egyiptomba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt napokban történt zavargások és tüntetések miatt kerüljék el a tüntetések helyszínét Kairóban és az ország más nagyvárosaiban.

18.38 |

Kijárási tilalom egész Egyiptomban

Az egyiptomi állami televízió bejelentette, hogy Mubarak elnök utasítására Kairó, Alexandria és Szuez után már az egész országra, az összes városra kijárási tilalmat vezettek be.

Forrás: Reuters/Yannis Behrakis
További képekért kattintson a fotóra!

18.35 |

Eltűntek a rendőrök Kairó utcáiról

Az al-Dzsazíra szerint a rendőrök teljesen eltűntek Kairó utcáiról, néhány páncélozott katonai jármű viszont ide is érkezett. Az utcákon páncélozott rendőrségi járművek égnek, a hírtelevízió szerint egyik tüzet is nyitott a tüntetőkre, mielőtt felgyújtották.

18.31 |

Nincs kapcsolat el-Baradeijel

Mohamed el-Baradei egyik szóvivője szerint az ellenzéki vezető továbbra is házi őrizetben van, a házát körbevették a hatóságok, és az emberei nem tudnak kapcsolatba lépni vele. A szóvivő Port-Szaídból bejelentkezve az al-Dzsazírának azt mondta, hogy a városban 80 ezer ember tüntet, kemény harcok voltak a rendőrök és a tüntetők között, amiben legalább 3 embert lelőttek.

18.30 |

Ostrom alatt a rádió- és a tévészékház Kairóban

Több ezres tömeg próbálja megostromolni a külügyminisztériumot, az állami televízió és rádió székházát Kairóban - jelentette a Guardian az AP-ra hivatkozva. Az al-Arabíja hírtelevízió szerint az egyiptomi állami televízió tagadta, hogy tüntetők megpróbálták volna bejutni az épületbe - jelette a BBC.

18.23 |

Mindent elhallgatnak az egyiptomi tévében

Az egyiptomi állami televízió továbbra is úgy tesz, mintha semmi nem történne az országban - írja a Telegraph helyi forrásokra hivatkozva. A tévé olyan képeket mutat, amelyeken Kairó békés, és egyetlen tüntető sincs az utcán, miközben az al-Dzsazíra élő adásában hatalmas tömegek vannak az utcán, és több épület lángokban áll.

18.21 |

Katonák és lövések Alexandriában is

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója szerint Kairó és Szuez után Alexandriában is megjelentek a hadsereg páncélozott szállítójárművei. A tüntetők először éljenzéssel fogadták a katonákat, mert azt remélik, hogy a hadsereg az ő oldalukra áll. A helyszíni tudósító szerint azonban a városban a hadsereg érkezése után lövések zaja hallatszott. A tévé nem tudta megerősíteni, hogy éles lőszerrel lőnek-e, de a helyi tudósító szerint úgy hangzott, mintha automata fegyverekből adnának le sorozatokat.

18.19 |

Megpróbáltak betörni egy hotelbe a tüntetők

Egy kairói hotel brit munkatársa azt mondta a BBC szerint, hogy "a tüntetők megpróbáltak betörni a hotelbe. Most egy Vodafone-boltot rohamoznak meg a hotel bejáratánál. Egy csomó alkalmazott próbálja elküldeni a tüntetőket. Sok a feket füst és könnygáz szagát érzem".

18.18 |

Civil ruhás rendőrök tartoztatnak le egy férfit

Forrás: AFP/Marco Longari
További képekért kattintson a fotóra!

18.15 |

Könnygáz ima után

A BBC szerint volt olyan mecset, ahol a biztonsági csapatok könnygázzal árasztották el a délutáni imát befejező embereket. Az akció heves reakciókat vátott ki a BBC szerint, sokan azt kiabálták, "Allah hatalmas".

18.10 |

Nem érdekli az embereket a kijárási tilalom

"Sokan megsértik a kijárási tilalmat. Még mindig hallatszik a tömeg zaja az irodánkból. Azt is nehéz lesz megértetni a tüntetőkkel, hogy kijárási tilalom van érvényben" - jelentette a BBC kairói tudósítója. Az al-Dzszíra felvételein óriási tömegek látszank az utcákon, és Kairóban az autóforgalom is folyamatos.

18.09 |

Az erőszak megfékezésére szólított fel Hillary Clinton

Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és nagyon aggódunk a rendőri erőszak miatt. Felszólítjuk a kormányt, tegyen meg mindent, hogy visszafogja a biztonsági erőket - közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az eseményekre reagálva. A politikus egyúttal kérte a tüntetőket is hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Clinton közölte, kitartanak a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés jogának biztosítása mellett, és felszólította az egyiptomi kormányt, hogy hagyjon fel a kommunikáció akadályozásával.

18.05 |

Átállt rendőröket ünnepelnek a parlament előtt

Kairó központjában a tömeg megéljenzi azokat a rendőröket, akik átálltak a tüntetők oldalára. Az átállt rendőröket a tömeg a vállán cipeli - írja a Guardian az AP hírügynökségre hivatkozva. A tömeg az AP tudósítója szerint sikeresen bejutott a korábban lezárt Tahrir térre, a parlament közvetlen közelébe, miután elkergette onnan a rendőröket.

18.03 |

Tüntető egy égő kairói barrikád előtt

Forrás: Reuters/Goran Tomasevic
További képekért kattintson a fotóra!

18.00 |

Tüzet nyitott a hadsereg

Az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói szemtanúkra hivatkozva arról számiol be, hogy a hadsereg tüzet nyitott a tüntetőkre, amikor azok megpróbáltak felmászni a Kairóba bevonuló tankokra. A tévé élő közvetítése alatt másodpercenként lövések hallhatóak, a kommentátorok szerint a leghevesebb lövöldözés az állami tévé és rádió épületének irányából hallatszik.

17.51 |

Ima lövések és robbanások között

A tüntetők Kairó központjában felsorakoztak az utolsó esti imára, amelyet az iszlám tanítása előír. Az emberek szabályos sorokban leborultak Mekka felé, miközben a háttérben lövések és robbanások zaja hallatszott - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

17.50 |

Robbanások és tűz Kairó központjában

Robbanásokat hallani Kairó központjában, a Mubarak pártjának székháza lángokban áll, tűzoltókat nem látni, a léngok az egyiptomi nemzeti múzeumot fenyegetik - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtévé.

Forrás: Reuters/Yannis Behrakis
További képekért kattintson a fotóra!

17.48 |

Fegyvertelen tüntetőt lőttek le az utcán

A CNN honlapján megjelent egy rövid videó, amelyen az látható, ahogy egy láthatóan fegyvertelen tüntetőt lövés ér. A CNN helyi forrásokra hivatkozva azt írja, a férfi életét vesztette.

17.40 |

Baradei új Egyiptomot látna

A rezsim a végét járja, a nemzetközi közösségnek fel kellene emelnie szavát ellene, de nem várnak külső segítséget. Erről az egyiptomi tüntetések élére állt Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas politikus, ellenzéki vezető beszélt több interjúban, mielőtt letartóztatták volna a hatóságok. Bővebben itt olvashat erről.