Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

12.09 |

Reformokat ígér, és hatékonyságot kér az új kormánytól Mubarak

Korrupcióellenes fellépést, a támogatási rendszerek fenntartását, és megfelelő gazdasági intézkedéseket kért a zavargások miatt újonnan kinevezendő egyiptomi kormánytól Hoszni Mubarak elnök. Mubarak politikai reformokat is ígért a kormányhoz intézett, televízióban felolvasott levelében. Szerinte a reformokat a többi párttal egyetértésben hajtják majd végre, de részleteket erről nem közölt.

11.43 |

Omar Sharif is Mubarak távozása mellett érvelt

"Már le kellett volna mondani az elnöknek" - közölte a brit Telegraph szerint Omar Sharif egyiptomi színész az egyiptomi eseményekre reagálva. Az Arábiai Lawrence-beli alakításával világhírű Sharif azt is mondta, hogy miután az egész egyiptomi nép nem akarja Mubarak maradását, 30 év után már elég volt belőle. Sharif ugyanakkor ijesztőnek nevezte a Muszlim Testvériség (Mubarak kormánya által üldözött ellenzéki iszlamista szervezet) előretörését.

11.38 |

Emelkednek az árak

Az al-Dzsazíra egyik tudósítója szerint egyre drágább az élet Egyiptomban: gyorsan emelkednek az élelmiszer-, benzin- és telefonkártya árak. Kairóban alig van olyan pénzkiadó automata, amelyben még van pénz.

Forrás: AFP

11.35 |

Páncélos jármű a piramisok előtt - kép

Forrás: AFP
Lánctalpas jármű a piramisok előtt

11.18 |

"A hadsereg az emberekkel van" Szuezban

Az egyiptomi hadsereg feladata, hogy megvédje az embereket - nyilatkozta egy Szuezban állomásozó katonatiszt. A városban álló tankokon olyan feliratok olvashatóak, amelyek szerint "a hadsereg az emberekkel van", "ne hagyjátok, hogy megosszanak minket" - hangzott el az al-Dzsazíra élő adásában.

11.01 |

. Földön alvó emberek a kaotikus kairói reptéren

"Elég kaotikus" a helyzet Kairó repterén hétfő reggel is - jelentette a Guardian jeruzsálemi tudósítója, aki vasárnap éjjel érkezett Kairóba. Hatalmas tömegek mindenhol, minden szállodai szobát kivettek, poggyászhalmok hevernek szerteszét" - jelentette a tudósító, aki végül a reptér padlóján aludt 100 másik emberrel együtt.

10.49 |

Interneten keresik az eltűnt tüntetőket

Egy interneten elérhető Google-dokumentumot nyitottak az egyiptomi tüntetők, hogy annak segítségével könnyebben meg lehessen találni a tüntetések során eltűnt embereket - írja az al-Dzsazíra. A dokumentumhoz bárki hozzáférhet, abban olyan embereket lehet listázni, akiket eltűntnek hisznek: a nevekhez az eltűnt személy utolsó ismert helyét, és az őt keresők elérhetőségét is fel lehet tölteni.

10.40 |

A hadsereghez fordult a Human Rights Watch

Közvetlenül az egyiptomi hadsereg vezetéséhez fordult a Human Rights Watch emberijogi szervezet, hogy a katonák segítségét kérje a jelenlegi rendszer megbuktatásában. A Guardian által között levélben Kenneth Roth, a jogvédő szervezet igazgatója azt kéri Mohamed Husszein Tantavi tábornagytól, hogy tisztelje az egyiptomiak gyülekezéshez és békés tüntetéshez való jogát, és az ENSZ alapelveinek megfelelően csak közvetlen életveszélyt jelentő helyzetekben adjon parancsot fegyverek használatára.

"Ebben az Egyiptom és a Közel-Kelet számára kritikus történelmi pillanatban a felelősség nehéz terhe ül az egyiptomi fegyveres erők parancsnokainak vállán. Az önök felelőssége biztosítani a zavartalan átmenetet egy jogsértések által uralt politikai korból egy olyan korba, ahol az alapvető emberi jogokat tiszteletben tartják" - írta az igazgató a hadseregnek.

10.24 |

Imádkozókat lőttek vízágyúval - videó

Egy videó került fel az internetes megosztókra, amelyen egyiptomi tüntetőket imádkozás közben vízágyúval bombáznak a rendőrök - írja az al-Dzsazíra.

 

10.21 |

Nyolcéves kislány kéri lemondásra Mubarakot

Egy 8 éves szaúd-arábiai kislány videón üzente Mubarak egyiptomi elnöknek, hogy mondjon le - hangzott el az al-Dzsazíra híradójában. Az arab hírtelevízió be is mutatta a házi készítésű felvételt, amelyen a kislány azt kéri Mubaraktól, hogy szüntesse meg azt a törvényét, aminek köszönhetően "örökre elnök maradhat", és "engedje, hogy az emberek szavazzanak". A kislány az üzenet után mosolyogva a kamerába súgja azt is, hogy "mellesleg elárulom, a rendőreid egy része levette a [rendőr-]kabátját, és a tüntetők közé állt".

 

10.11 |

Teával üdvözlik a rendőröket Kairó utcáin

Még mindig viszonylagos nyugalom van Egyiptomban hétfő reggel, miután feloldották az éjszakai kijárási tilalmat - hangzott el az al-Dzsazíra 10 órás híradójában. A tévé helyszíni tudósítója szerint  egyre több ember érkezik a központi Tahrír térre, akik azt mondják, addig maradnak, amíg Mubarak le nem mond. A tudósító szerint a reggeli forgalom "hihetetlen" Kairóban, mert a hadsereg rengeteg utat lezárt vagy korlátozott.

10.05 |

"Hihetetlen forgalom" van Kairóban

Még mindig viszonylagos nyugalom van Egyiptomban hétfő reggel, miután feloldották az éjszakai kijárási tilalmat - hangzott el az al-Dzsazíra 10 órás híradójában. A tévé helyszíni tudósítója szerint  egyre több ember érkezik a központi Tahrír térre, akik azt mondják, addig maradnak, amíg Mubarak le nem mond. A tudósító szerint a reggeli forgalom "hihetetlen" Kairóban, mert a hadsereg rengeteg utat lezárt vagy korlátozott.

09.58 |

Visszaminősítette Egyiptomot a Moody's

A Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet Ba2 kategóriába minősítette vissza Egyiptomot - írja a Guardian. A leminősítés a lap szerint a folytatódó zavargások miatti befektetői aggodalmakat tükrözi. A hitelminősítő indoklása szerint a megnövekedett kockázatok miatt minősítették le az országot.

09.51 |

Jimmy Carter: "Mubaraknak mennie kell"

"Földindulásszerű" eseménynek nevezte az egyiptomi zavargásokat Jimmy Carter korábbi amerikai elnök - írja a Ledger-Enquier amerikai lap. Az újság szerint Carter az Egyesült Államokban, egy Georgia állambeli templomban beszélt az egyiptomi helyzetről mintegy 300 ember előtt. A politikus azt mondta, szerinte Hoszni Mubarak elnöknek "mennie kell". David Cameron brit miniszterelnök ennél jóval visszafogottabban fogalmazott a BBC1 reggeli beszélgetős műsorában, ahol arról beszélt, hogy "Egyiptomnak a reformok útján, nem pedig az elnyomás úján kell haladnia".

09.34 |

Az egyiptomi hadsereget dicséri az USA

Az USA hadseregének legmagasabb rangú tisztje megdicsérte az egyiptomi hadsereget azért a "profizmusért", amivel az elmúlt napokban a tüntetéseket kezelték - írja a Guardian. Mike Mullen admirális, az amerikai vezérkari főnökök testületének főtitkára azt üzente az egyiptomi vezérkari főnöknek, hogy "értékeli a folyamatos profizmusukat." A Pentagon szóvivője szerint mindkét katonai vezető megerősítette, hogy szeretnék a két hadsereg közötti partnerséget fenntartani, és ígéretet tettek rá, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak.

09.29 |

Általános sztrájk Egyiptomban

Az egyiptomi tüntetők hétfőre általános sztrájkot hirdettek - írja a Guardian. A sztrájkot állítólag a szuezi tüntetők találták ki, akik vasárnap este szólították fel az egyiptomiakat a munka beszüntetésére.

09.20 |

Útakadályokat emelnek Kairó körül

A hadsereg útakadályokat állít Kairó körül - jelentette az al-Dzsazíra egyik tudósítója. A hadsereg a városban is új állásokat vett fel, a forgalmas Október 6. hídon egy tank álja el az utat, és csak egy sávot hagy szabadon. A város fölött sűrű szmog ül, a bankok továbbra is zárva vannak, a rendőrök pedig visszatértek az utcákra.

09.14 |

Működő internetet talált az al-Dzsazíra Egyiptomban

Sikeres internetkapcsolatot létesített a külfölddel az al-Dzsazíra egyiptomi részlege, amelynek a hatóságok vasárnap bevonták az engedélyét, és megtiltották a működését. Az országban korábban a hatóságok szinte teljesen blokkolták az internetszolgáltatást. A katari székhelyű arab hírtelevízió azt írja, hogy a Kairón kívül talált internetkapcsolattal ismét jobban fogják tudni követni az egyiptomi eseményeket, tudósítóik nevét azonban mostantól biztonsági okokból nem közlik.

09.07 |

Kedden lesz a legnagyobb tüntetés

Keddre milliós tüntetést terveznek az egyiptomi ellenzéki mozgalmak, amellyel reményeik szerint végre elmozdíthatják Hoszni Mubarak elnököt - írja az al-Dzsazíra.

09.00 |

Megérkezett az [origo] tudósítója Kairóba

Az [origo] tudósítója megérkezett Kairóba. Első jelentése szerint az utcákon kora reggel nyugalom volt, de nagyon sok katonát látni. Tudósítónk hamarosan további információkkal jelentkezik.