Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

17.15 |

"Mindenkinél van egy bot"

Botokkal felfegyverkezve készülnek megvédeni otthonaikat az al-Dzsazira tudósítása szerint a helyiek sötétedés után Kairóban. Majd minden sarkon úttorlaszokat látni városszerte.

16.49 |

Baradei mégis részt vesz a tüntetésen

Másodszor is pontosított a Guardiannek nyilatkozva Baradei felesége: férje eszerint mégiscsak csatlakozik majd a Tahrír téren tüntetőkhöz. Az ellenzéki vezető felesége elnézést kért a lap szerkesztőjétől, hogy így megkavarta az olvasókat.

16.37 |

Esti ima a téren

A tömeg a szokásos esti imádságába fogott, az al-Dzsazíra élő közvetítésén látszik, amint az emberek százai hajlonganak a Tahrír téren.

16.32 |

A Külügy nem ajánlja az egyiptomi utazást

"A Külügyminisztérium az egyiptomi biztonsági helyzet súlyos romlása miatt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja át Egyiptomban Kairó, Alexandria, Luxor és Szuez városokat" - olvasható a tárca közleményében. "Továbbra is javasoljuk valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt egyiptomi utazás elhalasztását a helyzet általános normalizálódásáig. Akiknek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, kérjük, tanúsítsanak fokozott körültekintést és óvatosságot, s egész Egyiptomban következetesen kerüljék a tömegdemonstrációk helyszínét" - áll a szövegben.

16.24 |

Vízágyúk érkeztek

A Tahrír téren a tankok két oszlopba fejlődtek, és több vízágyús kocsi érkezett - jelentette a Guradian tudósítója, aki szerint lehetséges, hogy a katonák előkészülnek a tömeg feloszlatására. Szerinte míg néhány órával ezelőtt pozitívan álltak a katonákhoz a tüntetők, most már gyanakodva figyelik a tevékenységüket: nem értik, miért sorakoztak fel a tér bejáratánál Egyiptom legmodernebb harci járművei.

16.15 |

Baradei mégsem csatlakozik

El-Baradei felesége felhívta a Guardian tudósítóját, hogy közölje, a férje mégsem vesz részt a tüntetéseken.

16.01 |

Baradei csatlakozni akar

Mohammed el-Baradei ellenzéki politikus délután csatlakozik a tüntetőkhöz, nyilatkozta a felesége a Guardiannek.

15.52 |

Clinton: "Rendezett átmenet kell"

Rendezett ármenetre van szükség Egyiptomban - jelentette ki az amerikai külügyminiszter a Fox Newsnak. Hillary Clinton azt mondta, "azt akarjuk, hogy legyen egy jól átgondolt terv, amelynek nyomán létrejön egy, a demokratikus részvételen alapuló kormány". A külügyminiszter nem fogalmazta meg egyértelműen, hogy az Egyesült Államok milyen átmenetet szeretne: olyat, amelyet Mubarak elnök, esetleg új helyettese, Omar Szulejmán vezényel le, vagy pedig egy teljesen új irányítású országot látna szívesen.

15.43 |

Kijárási tilalom az egész országban

Az egyiptomi állami televízió szerint az egész országra érvényes kijárási tilalmat hirdettek, a hadsereg mindenkit hazatérésre szólít fel.

15.26 |

Már húszezren vannak a téren

A Human Rights Watch a Tahrír téren tartózkodó megfigyelője szerint teljesen megtelt a kairói tér, becslése szerint már legalább húszezer ember tüntet - írja a Guardian. Ezrek csatlakoztak az elmúlt időszakban a tüntetőkhöz.

15.11 |

"Az egész belsődet megrázza a robaj"

Az emberek feje felett elszálló repülőgépek olyan fülsiketítő robajjal húznak el, hogy "beleremeg az egész belsőd" - mondta egy szemtanú az al-Dzsazíra televíziónak. A helyzet szerinte egyre fenyegetőbb. Egy tüntető arról számolt be, hogy a gépek megjelenése csak még jobban feldühítette a tömeget, akik most azt kiabálják, "nem megyünk el, hiába repültök felettünk". Az al-Dzsazíra élő adását itt követheti.

15.04 |

Baradei távozásra szólította fel Mubarakot

A Muszlim Testvériség támogatná Mohamed el-Baradeit, hogy tárgyaljon a vezetéssel - közölte az ellenzéki szervezet a Reuters szerint. A Guardian elemzője szerint nagy dolog, hogy öt ellenzéki csoport, köztük a meghatározó Testvériség is beállt Baradei mögé.

A CNN szerint Baradei vasárnap felszólította Mubarak elnököt, hogy "távozzon még ma, és mentse meg az országot".

15.02 |

Külügyminisztérium: Egyelőre nem jeleztek bajt a magyarok

Az Egyiptomban tartózkodó magyarok egyelőre nem jelezték a Külügyminisztériumnak, hogy gondjuk lenne a hazajutással. Pataki Eszter, a tárca kommunikációs főosztályának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy utazási irodák tájékoztatása alapján körülbelül ezren nyaralhatnak kint, és százas nagyságrendű lehet azoknak a száma, akik kint élnek vagy a munkájuk Egyiptomhoz köti őket.
14.58 |

Helikopterek keringenek a főtér felett

Az al-Dzsazíra szerint helikopterek és vadászgépek jelentek meg a Tahrir tér felett, amelyek egyre lejjebb és lejjebb köröznek, hogy megijesszék a tüntetőket. A tömeg egy szemtanú szerint dühösen rázza az öklét a helikopterek felé, de senki nem hagyja el a területet, szerinte nem sikerült megijeszteni őket.

14.47 |

Új páncélos egységek vonultak a kairói főtérre

A Human Rights Watch megfigyelője a kairói Tahrir térről a Guardiannek így írta le a hangulatot: "Már legalább hétezer ember lehet a téren, ahol családok is gyülekeznek, sok a kendőt nem viselő nő és akadnak gyerekek is. Úgy tűnik, a tömeg biztonságban érzi magát. Az emberek felszabadultan skandálják, hogy le Mubarakkal."

Az al-Dzsazírának nyilatkozott ugyanakkor egy, a téren tartózkodó szemtanú, aki szerint a tömegben az is terjed, hogy a katonák parancsot kaptak rá, hogy éles lőszerrel lőjenek, ha kell. A Guardian szerint nemrégen egy új, tankokból álló egység érkezett a térre. Modern, amerikai gyártmányú páncélosokról van szó, a lap tudósítója hetet számolt meg belőlük.

"Először bíztunk a hadseregben, de már nem bízunk bennük" - mondta az egyik tüntető a brit lap tudósítójának a téren ennek nyomán. "Az emberek most már érzik, hogy valami új készül. Nagyon aggódnak a tankok miatt, amelyek megpróbálnak behajtani a térre."

Forrás: AFP/Miguel Medina
Tömeg a Tahrir téren

13.56 |

A magyarok nem mondják le az utakat

Az Egyiptomban nem szűnő tüntetéssorozat és a véres utcai harcok ellenére sem mondják le tömegesen a magyarok a betervezett utazásaikat. Az utazásszervezők szerint azért, mert a tengerpartok, ahová a legtöbben utaznak üdülni, egyelőre nyugodtak. A kairói programokat ugyanakkor szüneteltetik. Erről itt olvashat bővebben.

13.38 |

Lelkes éneklés a Tahrir téren - videó


Az AP hírügynökség felvétele vasárnap délelőtt készült
13.20 |

Átmeneti kormányt akar az ellenzék

Négy ellenzéki csoport közös közleményt adott ki, amelyben arra szólítják fel Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas ellenzéki politikust, hogy alakítson átmeneti kormányt. "Azt kérjük, hogy ebben az átmeneti helyzetben koordinálja a nemzet külső és belső ügyeit, alakítson egy átmeneti kormányt, oszlassa fel a parlamentet, és készítsen elő egy olyan alkotmányt, amely biztosítja, hogy az egyiptomiak szabadon megválaszthassák képviselőiket és egy legitim elnököt" - olvasható a felhívásban a BBC szerint.

12.50 |

Az állami tévé Mubarakot mutatja

Az egyiptomi állami televízió, a Nílus Tv Hoszni Mubarak elnököt mutatja - oldalán Omar Szulejmán frissen kinevezett alelnökkel -, amint katonai vezetőkkel találkozik. A csatorna szerint Mubarak a kialakult biztonsági helyzetre adott válaszokat tekintette át, a parancsnokokkal a "főhadiszálláson" találkozott.

12.45 |

Hétfőn sem nyit ki a tőzsde

Az egyiptomi tőzsde hétfőn is zárva marad, jelentette be az egyiptomi Központi Bank. A perzsa-öbölbeli, vasárnaponként is működő tőzsdék a vasárnapi nyitás után azonnal zuhanásnak indultak a BBC szerint.