Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

12.33 |

Véradókat keresnek a kórházak

A Human Rights Watch jogvédő szervezet Alexandriában tartózkodó munkatársa szerint a kórházak arra hívták fel az embereket, hogy adjanak vért. A Guardian szerint több kairói mecsetet hevenyészett kórházzá alakították át, ahol a tüntetésekben megsérülteket próbálják ellátni.

12.30 |

A tüntetők szerint a rendőrség fosztogat

A hadsereg feltehetőleg nem kapott egyértelmű parancsot, arra legalábbis nem utasították, hogy tartassa be a kijárási tilalmat - közölte a BBC kairói tudósítója. "Nagyon feszült a hangulat, és az utcákon levők attól félnek, hogy börtönökből kiszabadult foglyokról és a fosztogatókról szóló híreket szándékosan terjesztik, hogy gyengítsék a tüntetők elszántságát." A tömegben a BBC szerint az terjed, hogy a fosztogatásokat maguk a civil ruhás rendőrök követik el, hogy félelmet keltsenek. (Hasonló pletykák már szombaton is terjedtek a tüntetők között - a fosztogatásokról és lehetséges hátterükről bővebben itt olvashat.)

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Átvizsgálás után a téren megy a tüntetés

12.20 |

Több katona a tüntetőkkel érez - kép

Forrás: AFP/Charles Onians
Egyiptomi katonatiszt együtt skandálja a kormányellenes jelszavakat a tüntetőkkel Kairóban

12.15 |

Kiszabadítottak 34 ellenzékit a börtönből

A Kairótól 120 kilométerre fekvő Wadi el-Natroun börtönből az ellenzéki Muszlim Testvériség 34 tagja is kiszabadult - közölte a szervezet titkára, Mohamed Oszama a Reutersszel. Előzőleg a foglyok rokonai rohanták le a börtönt, ők szabadítottak ki több ezer rabot.

11.48 |

150-re nőtt a halottak száma

Az al-Dzsazíra hírügynökségi jelentésekre hivatkozva azt közölte, hogy a halottak száma mintegy 150-re nőtt. Az elmúlt negyvennyolc órában több mint négyszáz ember sérült meg az összecsapásokban.

11.42 |

Ellepik a katonák Kairó főterét

A hadsereg egyre inkább az ellenőrzése alá vonja Kairó főterét - mondta az al-Dzsazírának egy kairói aktivisa, aki telefonon keresztül tartja a kapcsolatot a társaival. A tüntetőket beengedik ugyan a térre, de átvizsgálják őket. A fenyegető katonai jelenlét ellenére mégis nagyon sokan gyülekeznek - mondta a fiatal nő.

11.30 |

Kifosztott bevásárlóközpont Kairóban - kép

Forrás:REUTERS/Yannis Behrakis
Kairóban a lakosság szervez őrséget a fosztogatók ellen, ezt a bevásárlóközpont-épületet teljesen kifosztották és megrongálták

11.24 |

Tömegek rekedtek Kairó repterén - kép

Forrás: AFP/Miguel Medina
Számos járatot töröltek, turisták ezrei rekedtek Kairó repülterén - a fotó vasárnap reggel készült

Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége repülőgépek indítását szervezi, amelyek holnaptól biztonságos helyre - többek között európai városokba - szállíthatják majd az Egyiptomban rekedt amerikai állampolgárokat. Törökország repülőgépeket küld Egyiptomba állampolgárai kimenekítésére. Japán arra kérte vasárnap Egyiptomot, hogy segítsen mintegy ötszáz japán turista hazatérésében, akik az EgyptAir járatainak törlése miatt rekedtek a kairói repülőtéren.

10.49 |

Betiltották az al-Dzsazírát Egyiptomban

Egyiptomban vasárnap betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen tudósított a zavargásokról. A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint bevonták a tévécsatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

"A tájékoztatás szabadságának elnyomásaként értékeljük az egyiptomi kormány lépését. Az egyiptomi események miatt kiemelten fontos, hogy minden oldal hallathassa a hangját. Az egyiptomi stúdiónk bezárása az egyiptomi nép elhallgattatására tett kísérlet is egyben. Az al-Dzsazíra döbbenten figyeli a rezsim e lépését a független tájékoztatás ellen" - olvasható a csatorna közleményében. Az egyiptomi hatóságok péntek este egyszer már próbálkoztak a csatorna elhallgattatásával, amikor a rendőrség betört a kairói stúdióba, azonban akkor még hagyták a riportereket tovább dolgozni.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Az al-Dzsazíra egyiptomi székháza

10.43 |

Kezet ráznak a tüntetők a katonákkal

A Guardian kairói tudósítója szerint a Tahrir teret szabályosan megszállta a katonaság, az ott gyülekező tömeg azt skandálja, hogy a katonaság és a nép egy oldalon áll. Egy vasárnap reggeli hangfelvétel - melynek forrását a brit lap nem jelöli meg - arról tudósít, hogy több katona kezet fogott a tüntetőkkel a téren.

10.11 |

Netanjahu: Reméljük, megmarad a jó viszony

Izrael feszülten figyeli az egyiptomi eseményeket, és reméli, hogy az Egyiptommal fennálló jó viszonya megmarad, bármi is történjék - nyilatkozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Izrael eddig nem volt hajlandó kommentálni az eseményeket, és feltehetőleg a továbbiakban sem foglal majd állást egyértelműen. Az ország legfontosabb közel-keleti szövetségese Egyiptom.

10.05 |

Több ezer fogoly megszökött egy börtönből

Több ezer elítélt szökött meg az egyiptomi Vádi-en-Nátrún börtönéből, Kairótól száz kilométerre északra - közölte egy biztonsági forrás vasárnap, a Hoszni Mubarak elnök rendszere elleni lázongások hatodik napján. A foglyok - köztük iszlamisták és köztörvényesek is - vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetből, miután fellázadtak, és lefegyverezték az őrséget. (MTI)

Az al-Dzsazíra Szuezből jelentkező tudósítója szerint ebben a városban is a biztonság hiánya a legnagyobb probléma. Tüntetés vasárnap még nem kezdődött, de a fosztogatások és az erőszakos cselekmények rendszeressé váltak.

09.57 |

Gyűlik a tömeg Kairóban

A BBC legfrissebb információi szerint Kairó központjában újra gyülekezni kezdett a tömeg. A tőzsde, a bankok és az iskolák várhatóan zárva maradnak vasárnap.

09.26 |

A hadsereg az utcán Sarm es-Sejkben

Az al-Dzsazíra szerint a hadsereg megjelent Sarm es-Sejk, a közkedvelt vörös-tengeri üdülőhely utcáin. Meg nem erősített hírek szerint éppen ebben a városban tartózkodik Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. Kairóban is egyre nagyobb a katonai jelenlét, vasárnap reggelre számos olyan úttorlaszt emelt a katonaság, amely szombaton még nem volt a helyén a televízió helyszíni tudósítója szerint.

09.22 |

Vasárnap a nők tüntetnek

Az Egyiptomból érkező Twitter-üzenetek szerint vasárnap egyiptomi nők ezrei készülnek az utcákra. A nők azért szeretnének akcióba lépni, mert a férfiak egész éjjel tüntettek - jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.

08.25 |

"Mindenütt katonák"

Továbbra is nehéz híreket kapni Egyiptomból, internetet ugyanis nem lehet használni, az eseményeket legfeljebb mobiltelefonon keresztül, vagy a Twitteren lehet követni. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint ezrek töltötték az éjszakát Kairó utcáin, folyamatosan követelve Mubarak elnök távozását. "Mindenhol katonák, kérdés, hová áll a rendőrség" - idézte egy egyiptomi blogger reggeli Twitter-üzenetét a csatorna. Egy másik üzenet arról számolt be, hogy reggel két minibusz tört ki a belügyminisztérium tüntetőktől körülvett épületéből, és távozásuk közben tüzet nyitottak az emberekre.

08.01 |

Száznál járhat a halottak száma

A BBC szerint kedd óta legalább száz ember vesztette életét a tüntetések miatt. A tüntetők tömege éjszakára sem hagyta el Kairó központi terét, a Tahrir (Felszabadulás) teret. A helyszínre katonákat és páncélos járműveket vezéreltek, de nem léptek fel a tömeg ellen. A Guardian szerint az éjszaka néha kézifegyverek ropogása hallatszott Kairóban.

00.23 |

A Szuezi-csatornát fenyegetik a lázadó beduinok

A Time magazin arról számolt be, hogy beduin harcosok két egyiptomi várost foglaltak el a Gázai övezet közelében. A beduinok azt tervezik, hogy megtámadják a Szuezi-csatornát is, ha Mubarak elnök nem mond le.

00.20 |

Tíz újabb halott Beni Szuefben

Tíz újjabb halottról számolt be az AFP hírügynökség, ezzel már szerintük is 100 fölé, pontosan 102-re emelkedett a zavargások áldozatainak száma. Az áldozatokat szintén Beni Szuef kormányzóságban lőtték le, ahol a tömeg két város rendőrségét is megostromolta.

00.17 |

Magyarázkodik a szolgáltatását blokkoló mobiltársaság

A Vodafone szóvivője bejelentette, hogy a mobiltelefon-szolgáltatás késő este elkezdett visszatérni Kairóban is, miután pénteken teljesen felfüggesztették azt. A távközlési táraság közölte, hogy azért állították le a szolgáltatást a kormány utasítására, mert sem nekik, sem a többi egyiptomi mobilszolgáltatónak nem volt jogi vagy gyakorlati lehetősége arra, hogy megtagadják a hatóságok utasítását. "Szeretnénk tisztázni, hogy az egyiptomi hatóságoknak megvan a technikai lehetősége arra, hogy maguk állítsák le a hálózatainkat, és ha erre sor került volna, akkor a visszakapcsolás is sokkal több időt venne igénybe" - mondta a társaság szóvivője.