Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

00.11 |

Egyre több halottról számolnak be

Újabb, a korábbiaktól eltérő számok láttak napvilágot a péntek óta tartó összecsapások áldozatairól. Az AFP szerint már 92 halottja van az utcai harcoknak, miután vidéki összecsapásokban újabb emberek haltak meg. Kora este a hírügynökség még 72 áldozatról beszélt, az al-Dzsazíra viszont azt írta, hogy több mint 100 ember halt meg az elmúlt 24 órában.

00.05 |

Megfélemlítésről beszélnek a magukra hagyott lakók

Egy önszerveződő kairói éjszakai őrjárat tagja a BBC-nek azt mondta, hogy a lakók szerint nem véletlenül tűntek el a rendőrök a főváros utcáiról. Szerinte a kormány szándékosan hagyta magukra az embereket, hogy a "biztonsági vákuum" megijessze őket, és a káoszt látva inkább az eddigi elnyomó rezsim által nyújtott biztonságot válasszák.

23.59 |

Elfogott fosztogatókat mutat az állami tévé

Egy kairói Twitter-üzenet szerint az egyiptomi állami tévé olyan fosztogatók képeit, nevét és lakcímét közli, akiket elfogtak az utcán. Közben az Arabic TV műsorán hatalmas felháborodással tudósítanak arról, hogy a belügyminisztérium tetejéről mesterlövészek lövöldözték le az épület körüli tüntetőket.

23.35 |

Telefonon beszélt Mubarakkal Sarkozy és Cameron

Az EU-vezetők által kiadott közös nyilatkozat előtt David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő telefonon is beszélt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. Cameron a Guardian szerint azt kérte Mubaraktól, hogy "határozott lépésekkel gyorsítsa fel a politikai reformokat", és szerezzen politikai legitimitást.

23.29 |

Fotók az Egyiptomi Múzeumban végzett pusztításról

Fotókat tett közzé egy honlap az Egyiptomi Múzeumban okozott károkról. Az antik kincseket őrző múzeumba a zavargások alatt fosztogatók törtek be, és sok felbecsülhetetlen értékű régiséget, köztük két múmiát is megsemmisítettek. (erről itt olvashat részletesen). A rongálásról képült képeket itt nézheti meg.

23.13 |

Újból lángol a kairói pártszékház

Ismét fáklyákat dobáltak a kormányzó párt pénteken felgyújtott kairói székházára, amely szombat este ismét meggyulladt - jelentette a Guardian.

23.11 |

Rendőrségeket ostromló tüntetőket lőttek agyon

Tizenhét embert lőttek agyon Beni Szuef kormányzóságban - közölte a Reuters szemtanúkra és orvosi forrásokra hivatkozva. Az áldozatok közül 12 akkor halt meg, amikor megtámadtak egy rendőrséget Biba városában. A másik öt áldozat szintén egy rendőrőrsöt akart elfoglalni Nasszer városban, amikor lelőtték őket. Az összecsapásokban több tucat további civil megsérült.

23.06 |

Kivilágított civil csapatok őrzik Heliopoliszt

Heliopolisz városának legnagyobb részét késő éjszaka fiatalokból összeverődött őrcsapatok járják - jelentette a BBC egy Twitter-üzenetre hivatkozva. A városban a fiatalok házi készítésű fegyverekkel őrzik a rendet, és lámpásokkal járnak, hogy láthatóak legyenek a sötétben.

23.03 |

Változást követelnek Mubaraktól az EU nagyhatalmai

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közös nyilatkozatban szólította fel Mubarak elnököt, hogy köteleződjön el "az átalakulási folyamat mellett". A három ország politikai vezetői azt kérték, hogy az egyiptomi hatóságok mindenáron kerüljék el a civilek elleni erőszakos fellépést, az országban pedig a szólásszabadság érdekében állítsák vissza a telefon- és internetszolgáltatást, valamint a gyülekezési szabadságot. "Az egyiptomi népnek legitim panaszai vannak, és igazságra, jobb jövőre vágyik. Arra biztatjuk Mubarak elnököt, hogy kötelezze el magát az átalakulási folyamat mellett, amit egy széles támogatottságú kormány és szabad, tisztességes választások révén lehet elérni" - írták.

22.36 |

Halálos összecsapások Kairótól délre

Tizenkét ember halt meg Beni Szuef városában, Kairótól 100 kilométerre délre, amikor a rendőrség és a tüntetők összecsaptak szombat este - jelentette az AFP a hatóságokra hivatkozva.

22.30 |

Lángokban áll az adóhivatal épülete

A tüntetők felgyújtották az egyiptomi adóhivatal központi épületét - jelentette a Reuters. A kairói toronyház a belügyminisztérium és más kormányépületek mellett található, amelyeket az este éles lőszerrel védtek a kormányerők. A toronyból füst száll fel, és lángokat is látni lehet, a környéken pedig továbbra is fegyverropogás hallatszik.

22.25 |

Hokiütővel és machetével a rablók ellen

Miután a hadsereg azt tanácsolta a lakosoknak, hogy próbálják maguk megvédeni a házaikat a fosztogatóktól, a fővárosban önvédelmi brigádok szerveződtek - mondta a BBC-nek Nader, egy kairói lakos. Az őrjáratok machetékkel, hokiütőkkel és más fegyverekkel felszerelkezve járják a környékeket, hogy szembeszálljanak a rablókkal, akik Nader szerint szegénység által sújtott, rossz környékről érkező emberek.
22.10 |

Késő éjszaka is ezrek az utcán

"Este 11 van a fővárosban, Kairóban (magyar idő szerint 22.00 - a szerk), és még mindig ezrek tüntetnek Mubarak ellen. A diktatúra bukásra áll" - idézi egy kairói tüntető Twitter-üzenetét a BBC.

22.00 |

A titkosrendőrséget sejtik a fosztogatások mögött

Az egyiptomi állami tévé szombat este folyamatosan számol be a kairói fosztogatásokról - jelentette a BBC arab nyelvű adása. Az állami tévé pénteken még úgy tett, mintha nem is lennének tüntetések Egyiptomban, így sok tüntető úgy érzi, hogy a mostani fosztogatásokról szóló beszámolók szándékosan eltúlzottak, hogy elijesszék az embereket az utcákról. Mások azzal vádolják az egyiptomi titkosrendőrséget, hogy az szervezi a fosztogatókat. Az állami tévé szerint a rablók által ellepett negyedekbe katonákat küldött a kormány.

21.30 |

Hetven fölött az áldozatok száma

Az elmúlt 2 napban legalább 73 ember halt meg az egyiptomi zavargásokban - írja orvosi forrásokat idézve az AFP. A hírügynökség szerint több ezer ember sérült meg az összecsapásokban országszerte.

21.00 |

Káosz a kairói reptéren

Káosz uralkodott el a kairói reptéren a városban zajló tüntetések miatt, sok utas a reptéren ragadt - írja a BBC. Egy Madridba tartó spanyol orvos azt mondta, hogy egy napja nem tud kijutni, se a gépekhez nem engedik, se a városi szállodákhoz nem tud eljutni. "Nagyon sok járatot törölnek" - mondta.

20.30 |

Újabb rendőrőrsöket gyújtottak fel

Gíza és Rafah városában is rendőrőrsöket gyújtottak fel a tüntetők szombat este - írja a BBC.

20.00 |

Katari főpap biztatja menekülésre Mubarakot

Az egyetlen megoldás, ha az egyiptomi elnök távozik - közölte egy katarban élő szunnita vallási vezető, Juszuf al-Kardavi sejk. "Ezért azt tanácsolom Mubarak elnöknek, hogy mondjon le, és hagyja el Egyiptomot" - fogalmazott az egyiptomi származású főpap.

19.40 |

El-Baradei: A nép nem felejti el, ki állt mellé

Újabb részleteket közölt a BBC Mohammed el-Baradei ellenzéki vezető esti beszédéből. Eszerint a politikus azt mondta, hogy egy alelnök és egy új miniszterelnök kinevezése nem elég, majd a hadsereget kérte, hogy védje meg az embereket. "Az egyiptomi emberek emlékezni fognak, hogy ki állt melléjük, és ki volt a rezsimmel, amikor az elbukott" - mondta. Ezzel vélhetően azokra a korábbi pletykákra utalt, miszerint a hadsereg sem egységes, és egy része a tüntetőket támogatná.

19.35 |

Csata a Belügyminisztériumnál

"Visszatértem a belügyminisztériumi csatából. A rendőrség éles lőszerrel, könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta a tömeget" - írta egy twitterező szemtanú a BBC szerint.