Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

19.30 |

Két órás válságtanácskozás a Fehér Házban

A Reuters szerint este két órás egyeztetést tartott az egyiptomi helyzetről a washingtoni Fehér Házban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Joe Biden alelnök és más vezető amerikai tisztviselők. Barack Obama elnököt is tájékoztatták a helyzetről.

19.15 |

Kifosztott rendőrőrsökről fegyverkeznek a fosztogatók

A CNN tudósítója, Ben Wederman Twitter-üzenetében azt írja, hogy a fosztogatók és banditák az elfoglalt és felégetett rendőrőrsökről szerezték a fegyvereiket, amelyekkel most a gazdag negyedeket fosztogatják. "Hirtelen fegyvereket kezdtek viselni az utcán a vadorzók. Hol van a hadsereg?" - írja.

19.00 |

Mesterlövészek a belügyminisztérium tetején

Kora este szemtanúk arról számoltak be, hogy mesterlövészek sorakoztak fel a kairói belügyminisztérium tetején, és éles lőszerrel lőnek mindenkire, aki megpróbálja megközelíteni az épületet - írja a BBC. Korábban arról szóltak hírek, hogy a tömeg meg akarja ostromolni a minisztérium épületét.

18.48 |

A hadsereg védje meg az országot - kérte el-Baradei

"Ma mondjanak le, ne holnap" - közölte el-Baradei az Al-Dzsazíra arab nyelvű adjának adott interjúban. Azt mondta, a hadsereg feladata, hogy megvédje Egyiptomot, és nem az, hogy az emberek ellen forduljon. A fiataloknak azt üzente, hogy tiszteleg előttük.

18.45 |

El-Baradei: Egyiptom összeomlik, ha Mubarak nem mond le

"Mubarak elnök mondjon le, vagy Egyiptom összeomlik" - közölte szombat este Mohamed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető. El-Baradei azt mondta, nem tudja, hogy jelenleg az elnök vagy a hadsereg van-e hatalmon az országban, de szerinte nemzeti egységkormányt kell alakítani. "Nem megyünk haza, amíg a követeléseinket nem teljesítik" - mondta a politikus az Al-Dzsazíra által közvetített beszédében.
17.55 |

Fegyveres rablók támadtak Kairó gazdag negyedére

Felfegyverzett rablók özönlötték el Kairó egyik gazdag negyedét - jelentette az al-Dzsazírának a helyszínről egy Mohamed nevű szemtanú, aki szerint az al-Mahdi negyedben a lakók késekkel és kövekkel próbálják megvédeni magukat a fosztogatóktól. A férfi szerint a szegény negyedekből érkező fegyveresek betörnek az emberek házaiba, és mindent elvisznek, ami mozdítható, értékeket, bútorokat, autókat rabolnak el, a lakók pedig védtelenek. "A helyzet nagyon ijesztő, hol van ilyenkor a rendőrség?" - kérdezte a férfi, majd azt követelte, hogy azonnal küldjenek katonákat a kerületbe, vagy adjanak fegyvereket a lakóknak, hogy megvédhessék magukat.

17.45 |

Múmiákat és kincseket pusztítottak el az Egyiptomi Múzeumban

Antik kincseket pusztítottak el a fosztogatók az Egyiptomi Múzeumban - jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió. A tévé szerint szörnyű pusztítást végeztek a múzeum gyűjteményében, a bemutatott képsorokon összetört szobrok, szétzúzott faragványok és feltört vitrinek láthatók. A beszámoló szerint legalább 2 múmiát pusztítottak el a többi kincs mellett. A múzeumban a felvételeken már felfegyverzett egyenruhás katonák járőröztek, korábbi beszámolók szerint a tüntetők élőlánccal próbálták megvédeni a múzeumot, miután a rendőrök eltűntek az utcákról.

17.10 |

Senki sem törődik az újabb kijárási tilalommal

Ismét megtagadták a bevezetett kijárási tilalmat az egyiptomi tüntetők. A kormány helyi idő szerint délután 4-től, magyar idő szerint délután 5-től rendelt el kijárási tilalmat, de az egyiptomi nagyvárosokban a határidő után is tízezres tömegek maradtak az utcákon. Kairóban rendőröket egyáltalán nem látni az utcán, ezért az al-Dzsazíra szerint senki sincs, aki fenntartsa a rendet. Az emberek önszerveződő csoportokban próbálják elejét venni a fosztogatásoknak. A városokban továbbra is rengeteg tank és katona van jelen, de ők egyelőre senki ellen nem lépnek fel, nem avatkoznak bele az eseményekbe.

17.05 |

A repülésügyi miniszterből csinált kormányfőt Mubarak

Ahmad Shafík, a civil repülésügyi miniszter lett az új egyiptomi kormány vezetője, miután az előző kormány szombaton lemondott - közölte az Al-Dzsazíra. A hírtelevízió szerint a politikus már le is tette a miniszterelnöki esküt.

17.00 |

Nyolc rabot öltek meg egy kairói börtönben

Nyolc fogva tartott rab halt meg egy Kairóhoz közeli börtönben, amikor összecsapások robbantak ki a rendőrök és tüntetők között - közölte az Al-Dzsazíra. A tévé szerint valószínűleg szökni akartak a rabok.

16.59 |

Az USA szerint nem elég "megkeverni a paklit"

Az USA külügyminisztériuma Omár Szulejmán alelnöki kinevezésére reagálva közölte, hogy nem elég csak megkeverni a posztokat az egyiptomi kormányban, valódi reformokra van szükség.

16.55 |

A kormány szerint az emberek akartak alelnököt

Az al-Dzsazírának egy magas rangú kormánypárti képviselő azt mondta, hogy az új alelnök kinevezése az emberek követeléseinek teljesítése. Amikor a hírtelevízió műsorvezetője felvetette, hogy az emberek Mubarak távozásáért tüntetnek, nem egy új alelnökért, a politikus azt mondta, Mubarakot csak egy legitim választáson lehet leváltani. A politikus kitartott amellett is, hogy Kairó utcáin nem tüntetők, hanem bűnözők és fosztogatók garázdálkodnak és gyújtogatnak.

16.50 |

Az egyiptomi kémfőnök az új alelnök

Az alelnöknek kinevezett Omár Szulejmán az egyiptomi hírszerzés nagyhatalmú vezetője, korábban Mubarak lehetéges utódaként is szóba került már. A titkosszolgálat főnöke szeptemberben kampányt indított, amely szerint a 2011-es elnökválasztásokon ő is indulna: az arcképét tartalmazó választási plakátok ősszel több egyiptomi vároban megjelentek. Az al-Dzsazírának egy magas rangú kormánypárti politikus azt mondta, hogy egyelőre nem egyértelmű, hogy az alelnöknek milyen jogai lesznek, azokat a jogokat majd Mubarak elnök fogja meghatározni.

16.40 |

Alelnököt nevezett ki az egyiptomi elnök

Omár Szulejmánt, a hadsereg korábbi tábornokát alelnöknek nevezte ki Hozni Mubarak egyiptomi elnök - közölte az al-Dzsazíra hírtelevízió. A tévé képsorokat is mutatott arról, hogy Szulejmánt beiktatja az elnök, és esküt tesz alelnökként.

16.12 |

Belelőttek a tömegbe Kairóban, egy tüntető meghalt

Az egyiptomi hatóságok belelőttek a tiltakozó tömegbe Kairóban, a Belügyminisztériumnál. Egy ember meghalt, többen megsérültek. Azt még nem lehet tudni, hogy éles lőszert, vagy gumilövedéket használtak a rendőrök.

15.40 |

Hazaindulnak a turisták

Egyre több turista érkezett a kairói repülőtérre, hogy elutazhasson az országból. Dél körül másfél-kétezren próbáltak meg feljutni bármelyik távozó járatra. A helyzetüket megnehezíti, hogy több légitársaság törölte a kairói járatait.

Több országban arra figyelmeztették az embereket, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Egyiptomba, de aki már ott van, az maradjon a szállásán. A Vörös-tengeri üdülőhelyeket kevésbé érinti a belpolitikai feszültség.

15.31 |

Nagyon aggódik a francia kormányfő

"Az erőszaknak véget kell vetni Egyiptomban, és a népnek bíznia kell tudni abban, hogy előre haladhat a demokrácia és a szabadság útján" - mondta szombaton François Fillon francia miniszterelnök. "Nagyon aggódunk. Egyiptom egy nagy ország, amelynek nagy jelentősége van a Közel-Kelet stabilitása szempontjából" - tette hozzá egy Le Mansban tartott stadionavató után. Szerinte a Mubarak által megígért reformokat véghez kell vinni.


 

15.19 |

Rossz vége lehet, ha Egyiptom bedől az ELTE docense szerint

"Ha Tunézia után Egyiptom is bedől, annak olyan beláthatatlan következményei lehetnek, amelyeket ma még megítélni sem lehet - mondta az MTI-nek Búr Gábor Afrika-szakértő.

Az ELTE docense szerint mivel Egyiptom meghatározó közel-keleti hatalom, ezért ha ott elszabadul a pokol, akkor az a térség számos más országára is könnyen átragad. "Ha Tunézia volt a kovász a kenyérben, akkor Egyiptom a szakajtó" - fogalmazott a szakértő, aki már január 20-án, a tunéziai forradalom után közölte, a példa ragadós lehet az arab világban.

Búr Gábor szerint az egyiptomi folyamatoknak hatása lehet a közel-keleti békefolyamatra, az egyiptomi-izraeli békére is. Ezzel utalt arra, nem kizárt, hogy az iszlamisták kerekednek felül. A szakértő szerint ma jósnak kellene lenni a helyzet, illetve a várható lehetséges következmények megítéléséhez. Jelezte: az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában, Európában ma lázasan elemzik a történteket, azt hogy, mi várható. Búr Gábor a legfrissebb egyiptomi eseményekről elmondta, ha a hadsereg és a biztonsági erők Mubarak mögött maradnak, akkor lehet, hogy jelentős vérontás lesz. 

Az egyetemi tanár szerint már régóta látni lehetett, hogy a középosztály lecsúszik, és gondok vannak; már a tanárok, mérnökök, orvosok sem voltak képesek megélni a szegénység miatt.

15.02 |

Szaúd-Arábia bírálja, Irán védi a tüntetőket

Szaúd-Arábia vezetése élesen kritizálta az egyiptomi tüntetőket és támogatásáról biztosította Hoszni Mubarak elnököt. A szaúdi hírügynökség közlése szerint Abdullah bin Abdulaziz al-Szaud király azt mondta, hogy az egyiptomi forrongást "beszivárgó elemek" okozták, akik a szólásszabadság nevében érkeztek, a céljuk pedig Egyiptom destabilizálása.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparaszt mindeközben azt mondta, hogy az egyiptomi hatóságoknak tiszteletben kell tartani a demonstrálókat. "Irán arra számít, hogy az egyiptomi hatóságok hallgatni fognak muzulmán népükre, elismerik jogos követeléseiket, és tartózkodnak az erőszak alkalmazásától" - közölte a szóvivő.

14.26 |

Bezárnak a bankok, a kairói tőzsdén nem lesz kereskedés

A zavargások miatt vasárnap zárva lesz a kairói értéktőzsde - írja a BBC hivatalos forrásokra hivatkozva. A közel-keleti tőzsdéken a vasárnap rendes kereskedési napnak számít. A napok óta tartó egyiptomi tüntetések miatt szombaton jelentősen, több mint 6,4 százalékkal gyengült a térség legjelentősebb értéktőzsdéjének számító szaúdi tőzsde irányadó indexe. 

Hisám Ramez, az egyiptomi jegybank helyettes vezetője szombaton pedig azt közölte: vasárnap a bankok is zárva lesznek. Hozzátette, hogy a lakossági betétek biztonságban van és az ország devizatartaléka jelentős, 36 milliárd dollárra rúg.