Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

14.06 |

Van Rompuy: Felszólítok mindenkit az erőszak beszüntetésére

"Mélyen aggódom az erőszak spirálja miatt, amely a párbeszédet még nehezebbé tevő helyzethez vezethet" - közölte Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szombaton, az egyiptomi eseményekre reagálva.

 "Az alapvető emberi jogok, köztük a szólásszabadság, a tájékoztatás és a gyülekezés szabadsága, valamint a társadalmat megillető jogok lényeges alkotóelemei annak a demokráciának, amelyért az egyiptomi nép, főként a fiatalok küzdenek" - derül ki az elnök nyilatkozatából, amit az MTI idézett.

Van Rompuy szerint a történelem megmutatta, hogy a párbeszéd is elvezethet a változáshoz egy ezt elősegítő környezetben, anélkül, hogy erőszakhoz vagy katonai leszámoláshoz kellene folyamodni. "Ezért felszólítok mindenkit az erőszak beszüntetésére a vérontás megállítása érdekében, mindazok - köztük politikai személyiségek - szabadon engedésére, akiket politikai okokból tartóztattak le, vagy vettek házi őrizetbe, valamint arra, hogy léptessék életbe a szükséges reformokat" - közölte Van Rompuy, aki bízik abban Mubarak egyiptomi elnök nyitottságra vonatkozó ígérete konkrét cselekedetekben ölt testet.

13.56 |

Lángoló épület a kairói Tahrir tér mellett - kép

Forrás: [origo]

13.40 |

Mubarak szerint a helyzet stabil

Telefonon biztosította szolidaritásáról az egyiptomi elnököt a szaudi uralkodó. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök pedig azt mondta Abdallahnak, hogy a helyzet stabil az országban, és a zavargók nem fogják elérni a céljukat.

13.20 |

Tovább tart a kijárási tilalom a nagyvárosokban

Délután négy órától másnap reggel nyolc óráig tart az éjszakai kijárási tilalom Kairóban, Alexandriában és Szuezben, miután a hatóságok kiterjesztették az időtartamot - jelentette az állami televízió. 

Közben a hadsereg védelme alá vonta az ókori civilizáció felbecsülhetetlen kicseit őrző kairói Egyipotmi Múzeumot, hogy megóvja a fosztogatóktól.

13.15 |

Összecsapások Alexandriában is

Tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrökkel az észak-egyiptomi Alexandriában. Egy szemtanú szerint a rendőrök könnygázt vetettek be, és éles lőszert használtak az elnök távozását követelő tüntetők ellen. 

13.01 |

A kairói tüntetők Mubarak távozását követelik

A CNN tudósítása szerint az egyiptomi kormány lemondása a kairói Tahrir téren felvonuló tömegnek nem volt elég. A tüntetők Mubarak elnök távozását követelik. 

12:43 |

Három rendőr meghalt Rafahban a tüntetők ostromában

Az Emirates 24/7 arab hírportál az AFP hírügynökségre hivatkozva szombaton dél után azt írta, hogy a Gázai övezet határán fekvő egyiptomi Rafahban a tüntetők kézigránátokkal megrohamozták az állambiztonsági hivatal épületét. Az összecsapásban a tanúk beszámolója szerint három rendőr vesztette életét.

12.33 |

Kórházi források szerint 74-re nőtt a halálos áldozatok száma

Több lap is jelentette a Reuters hírügynökségre hivatkozva, hogy hetvennégy ember halt meg Egyiptomban az elnök lemondását követelő, napok óta tartó tüntetések során. A Reuters egészségügyi források és szemtanúk beszámolói alapján számolt be erről.

12.00 |

Lemondott az egyiptomi kormány

A kairói állami tévé jelentése szerint lemondott az egyiptomi kormány. Mubarak elnök éjszakai televíziós beszédében jelezte, hogy meneszti a kormányt.

11.25 |

El-Baradei Mubarak távozását követeli

Mohammed el_Baradei ellenzéki vezető szerint Hoszni Mubarak elnöknek távoznia kell. A házi őrizetben lévő Nobel-békedíjas politikus a France 24 műholdas televíziónak nyilatkozott.

11.04 |

A mobiltelefon-szolgáltatás működik, az internet továbbra sem

Az Associeted Press hírügynökség beszámolója szerint a pénteki tüntetések miatt blokkolt mobilszolgáltatás részlegesen helyreállt szombatra. Az internet azonban továbbra sem működik az országban.

10:28 |

Netanjahu: Izrael figyel, de nem kommentál

Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő a Háárec nevű lap hétvégéi számának azt nyilatkozta: Izrael csak figyelni fogja, de nem kommentálja az egyiptomi tiltakozásokat.

Az izraeli külügyminisztérium néhány óránként értékeli az egyiptomi helyzetet, és Avigdor Liberman külügyminiszter szoros kapcsolatban áll Jichak Levanonnal, hazája kairói nagykövetével - idézi az MTI az izraeli lapot, amelyből kiderül az is, az Egyiptomba akkreditált izraeli diplomaták családjai újabb utasításig Kairóban maradnak.

09.55 |

Folytatódnak, de békések a tüntetések

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szernt az egyiptomi főváros utcáit háborús zónához hasonlította a pénteki események után. Hoszni Mubarak elnök éjszakai beszéde után, a kijárási tilalom ellenére hajnalban és reggeli is voltak tüntetések Kairóban, de fegyveres fellépésről nem érkeztek jelentések.

07.02 |

CNN: Sok múlik a hadseregen

A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó elemzők szerint a hadseregnek döntő szerepe lehet az egyiptomi belpolitika alakulásában. A katonaság eddig lojális volt Mubarak elnökhöz, de egyáltalán nem biztos, hogy a tüntetések folytatódása esetén is az államfő mellett és a nép ellen lép fel. A hadsereg nem egységes, több frakciója kritikus az elnökkel szemben.

00.50 |

A briteknek sem ajánlják az utazást

A brit külügyminisztérium továbbra sem ajánlja, hogy állampolgárai Egyiptomba utazzanak, külön kiemelik a gizai piramisok körzetét.

00.40 |

Obama az erőszak ellen

Megszólalt az egyiptomi zavargások kapcsán Barack Obama amerikai elnök is. Televíziós beszédében elmondta, figyelemmel kísérik az eseményeket, s éppen ezért felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy tartózkodjanak a békés tüntetők elleni erőszaktól. Obama beszámolt arról is, hogy beszélt Mubarakkal azt követően, hogy az egyiptomi elnök a televízióban szólt az egyiptomiakhoz. Obama egyértelművé tette az amerikai álláspontot, ami kiáll az egyiptomi nép jogai mellett.

 

00.18 |

Muzulmán Testvériség: A katonák mentsék meg az országot!

Az Al-Jazeera a legnagyobb ellenzéki mozgalom, a Muzulmán Testvériség egyik névtelen tisztviselőjét idézte, aki azt mondta: "Mubaraknak távoznia kell, és itt az ideje, hogy a katonák beavatkozzanak, és megmentsék az országot."

23.58 |

Alexandriában hatan haltak meg

A Reuters orvosi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az északi tengerparti Alexandriában hatan vesztették életüket a tüntetések során.

23.49 |

A tüntetőket nem győzte meg

Mubarak televíziós beszéde nem győzte meg a tüntetőket, Kairo utcáin az elnök megjelenése alatt is Mubarak távozását követelték, "Le Mubarakkal" - skandálták.

23.36 |

Kormányváltás lesz

Mubarak beszédében azt is közölte, hogy lemondásra kérte fel a kormányt, és szombaton új kormányt kér fel az ország irányítására. Az elnök ígéretet tett a politikai, gazdasági, és szociális reformok folytatására. Beszédéből nem derült ki, hogy lemondásra készülne.