Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

23.31 |

Mubarak: A szabadságot és a káoszt hajszál választja el

Mubarak elnök tévébeszédében elmondta, hogy nyomon követi az eseményeket, a tüntetők követeléseit, s egyben sajnálatát fejezte ki, hogy mindkét oldalon ártatlan áldozatokat követeltek a zavargások. Az elnök szerint a tiltakozások nem következhettek volna be, ha Egyiptomban nem vezették volna be a polgári szabadságjogokat, és nem lenne szabad a média. Mubarak ugyanakkor leszögezte, hogy nem akadályozza meg az embereket véleményük kifejtésében, de nem tekinthet el Egyiptom stabilitásának megóvásától sem. "A szabadságot és a káoszt csak egy hajszál választja el egymástól" - fogalmazott.

 

23.20 |

Mubarak elnök megjelent a tévében

Huszni Mubarak egyiptomi elnök a Nile csatornán intéz felhívást az egyiptomiakhoz.

23.07 |

Óvatosságra int az amerikai muszlim képviselő

"Tanuúsítsanak önmérsékletet" - szólította fel az egyiptomi hatóságokat Keith Ellison az első muszlim, akit 2006-ban bevállasztottak az amerikai kongresszusba. A képviselő szerint figyelniük kell arra, hogy ne az amerikai segélyeket, fegyvereket használják fel Egyiptomban a tiltakozások elnyomására.

22.56 |

Washingtonban is tüntettek

Több mint száz arab-amerikai demonstrált egyiptomi zászlókkal pénteken a washingtoni Fehér Háznál, Mubarak elnök távozását követelve.

22.34 |

Szuezben 13 halott

Egészségügyi források szerint Szuezben 13 ember vesztette életét és 75-en sérültek meg - jelentette a Reuters.

22.27 |

Menekül a felső tízezer

Az Al-Jazeera beszámolója szerint a leggazdagabb egyiptomi üzletemberek magánrepülőkön menekülnek az országból. Ugyanakkor továbbra sincs hír Mubarak elnök és családjának hollétéről.

22.20 |

Átmeneti kormányt követel egy ellenzéki párt

Átmeneti kormányt, új parlamenti választásokat és alkotmánymódosítást szorgalmazott az egyiptomi ellenzék egyik pártja pénteken, a több napja tartó kormányellenes tüntetések tetőpontján. A világi, liberális Vafd párt vezetője, Szajjid al-Badavi közleményében rámutatott: ideje módosítani az alkotmányt, mégpedig olyan módon, hogy az államfői mandátumot hat évre korlátozzák, és egy politikus legfeljebb kétszer tölthesse be a köztársasági elnöki tisztséget. "Eljött az ideje egy új átmeneti kormány létrehozásának... és új parlamenti választások kiírásának" - hangsúlyozta Badavi, hozzátéve, hogy pártja elutasít bármiféle külföldi beavatkozást.

22.07 |

A franciákat lebeszélik az utazásról

A francia kormány azt tanácsolta az utazásszervezőknek, hogy szombaton függesszék fel az Egyiptomba tervezett utakat.

21.36 |

Katonák biztosítják az Egyiptomi Múzeumot

Az egyiptomi állami televizíó híradása szerint a hadsereg egységei gondoskodnak arról, hogy megvédjék a fosztogatóktól az Egyiptomi Múzeumot.

21.25 |

Obama még nem beszélt Mubarakkal

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök nem beszélt Mubarak egyiptomi elnökkel, de álláspontja szerint meg kell oldani a válságot, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az internetes, és közösségi kommunikációs szolgáltatásokat helyre kell állítani.

21.20 |

Az egyiptomi magyar nagykövetségen nem tudnak magyar áldozatról

Az egyiptomi magyar nagykövetségnek nincs információja arról, hogy magyar állampolgár bármilyen módon érintett lenne a tüntetésekben. Az [origo] kereste az egyiptomi magyar nagykövetet, de azt az információt kaptuk, hogy nem elérhető. A követség egyik munkatársa azonban elmondta, hogy nehézkes az információáramlás az országban, mivel felfüggesztették a mobil- és internetszolgáltatást. A követség - amely egyébként folyamatos ügyeletet tart - csak úgy tud segíteni az esetlegesen bajba került magyarokon, ha bemennek a kairói konzulátusra.

21.15 |

Nem repül a Delta Kairóba

Az amerikai Delta Airlines bejelentette, hogy felfüggesztette kairói repülőjáratait a zavargások miatt.

21.10 |

Élőlánccal védenék az Egyiptomi Múzeumot

A BBC egy levélre hivatkozva írja, hogy a tüntetők élőlánccal próbálják megvédeni a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzött régészeti leleteket, miközben az épület közelében tűz is ég.

20.45 |

Izrael szerint nem jött el az idő a demokráciához

Benjamin Netenjahu izraeli miniszterelnök a Time magazinnak nyilatkozva azt mondta, hogy Izrael "nagy aggodalommal figyeli a Közel-keletet megrázó földindulást". A magazin beszámolója szerint Izrael bízik az egyiptomi rendfenntartókban, mert a jelenlegi, Izraellel nem ellenséges rendszer fenntartása áll az érdekében. A lapnak egy meg nem nevezett izraeli miniszter azt mondta: "Nem vagyok biztos benne, hogy ez a megfelelő idő a demokratikus átalakulásra az  Arab régióban.

20.39 |

Megvédték a katonák a tévé épületét

Szemtanúkra hivatkozva a Reuters azt írja, hogy a hadsereg szétoszlatta a tüntetőket, akik megpróbálták megostromolni az állami televízió épületét Kairóban. Az Al-Arabiya korábban arról számolt be, hogy a tüntetők bejutottak az épületbe, de a tévé továbbra is sugározta az adását, amely szerint nincsenek is tüntetések Kairóban. A hadsereg célja eddig nem volt egyértelmű, a tévé épületéhez vonuló katonákat a tüntető tömeg először éljenezve fogadta.

20.30 |

A foglyok elengedését követeli az EU

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője felszólította az Egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a kormányellenes tüntetéseken őrizetbe vett tüntetőket - írja az AFP.

20.25 |

Legalább öt halott van Kairóban

Csak Kairóban legalább 5 ember vesztette életét a pénteki zavargások során - mondták kórházi források a Reuters hírügynökségnek.

20.20 |

"Made in USA" feliratú könnygázgránátokat lőttek

A BBC egy arab újságíró Twitter-üzenetére hivatkozva azt írja, hogy az egyiptomi diákok felháborodtak a rájuk kilőtt könnygázgránátok feliratain. A diákok az Al-Arabija hírtelevíziónak azt mutogatták, hogy a gránátokra "Made in USA" felirat van írva, és azt kérdezgették, "hogyan engedhetjük ezt Egyiptomban?" - áll a Twitter-üzenetben.

20.10 |

Egész Észak-Afrika forrong

Az egyiptomi tüntetők az elnöküket elűző tunéziai tüntetők példáját követték, amikor a héten hatalmas tüntetéssorozatot kezdtek a közel 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök ellen. Az észak-afrikai országok mindegyikében komoly gondot okoznak az emelkedő élelmiszerárak és a szegénység, amit csak tetéz az évtizedek óta hatalmon lévő diktátorok iránti ellenszenv: ez a feszültség Tunézia és Egyiptom mellett az összes észak-afrikai országban robbanásközeli állapotot idézett elő. A feszültség hátteréről és a térség helyzetéről szóló összeállításunkat itt olvashatja.

19.59 |

Kairóban 870-en sérültek meg

A Reuters orvosi forrásokra hivatkozva azt írja, 870 sérültje van a pénteki kairói összecsapásoknak.