Több mint egy órás beszédet intézett népéhez kedd este Moammer Kadhafi líbiai vezető, aki amerikai invázióval és halálbüntetéssel fenyegette az ellene tüntető tömegeket. Kadhafi szerint Líbiában nem békés tüntetések, hanem fegyveres lázadás folyik, amit bedrogozott, megtévesztett fiatalok kezdtek, ő pedig mártírként akar meghalni. Reformokat ígért ugyan, de egyre több katona fordul ellene, sőt az egyik bizalmasának számító minisztere is ellene szólt, a lázadókhoz való csatlakozásra bíztatva a katonákat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Líbiát.

19.30
Repedezik a líbiai állam

Kemény összecsapások kezdődtek Tripoliban, miután a kormányellenes tüntetők Moammer Kadhafi házához próbáltak eljutni.

19.40
A légierő beavatkozásáról érkeztek hírek

Állítólag parancsot megtagadó pilóták azok az ezredesek, akik leszálltak Máltán. A szigetországban hétfő délután szállt le két líbiai vadászgép és két helikopter. Az al-Dzsazíra arab televízió szerint feladatuk a bengázi tüntetők bombázása lett volna, viszont, miután látták a többi gép támadását, megtagadták a parancsot és dezertáltak.

19.42
Kép a Máltán leszállt egyik líbiai harci gépről

Forrás: AFP/Ben Borg Cardona

19.49
"Ez népirtás" - állítja egy szemtanú

A társaság arab nyelvű csatornája megszólaltatott egy aktivistát Tripoliban, aki azt állította, hogy légicsapások vannak szerte a fővárosban. "A csapások azokra a helyekre koncentrálódnak, ahol nagyszámú tüntető van az utcán. Vannak autók, tele idegen katonákkal, akik lőnek az emberekre" - mondta a szemtanú. Szerinte legalább 250 halottja van az összecsapásoknak az elmúlt 24 órában. Állítása szerint a víz- és áramellátást elvágták, hiány van élelmiszerből és gyógyszerekből. "Ez népirtás" - mondta.

19.50
Lemondott Líbia Európai Unióhoz delegált nagykövete

Az al-Dzsazíra arab csatornája szerint az Európai Unióhoz delegált líbiai nagykövet beadta lemondását. Korábban több delegációvezető is így tett.

19.52
Menekülnének a lakosok

Egy angolul beszélő nő telefonhívását tette közzé az al-Dzsazíra, aki Tripoliból tett jelentést. Elmondása szerint menekülnek a tripoli lakosok annyi személyes holmival, amennyit csak elbírnak. Férje orvos, aki a közeli kórházba indult, az asszony elmondása szerint visszafordult, mert orvosokra is tüzet nyitnak. "Aki az utcán van, azt megölik" - állította.

19.59
Kadhafi hívei is gyülekeznek - kép

Forrás: AFP/Líbiai álami televízió

20.05
Málta megerősítette a pilóták beszámolóját

Máltai hivatalnokok közölték, hogy - a korábban megismert módon - a szigetországban landolt pilóták feladata a tüntetők bombázása volt - írta a BBC. Az egyikük politikai menedékjogért folyamodott.

20.14
Líbia egyik ENSZ-diplomatája szerint Kadhafi rendszerének vége

Az ENSZ-hez delegált líbiai nagykövet-helyettes, Ibrahim Dabasim azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy ha Moammer Kadhafi nem mond le, akkor "az emberek rúgják ki". "Vége a játéknak. Az egész rendszer omladozik. Nem tart soká és véget ér" - mondta.

20.20
Töltényhüvelyt mutat fel egy tüntető - kép

Forrás: Reuters

20.31
Rendkívüli Arab Liga-ülést hívna össze Katar

Katar miniszterelnöke felvette a kapcsolatot Amr Moussával, az Arab Liga főtitkárával és az arab országok egyeztető fórumának rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte holnapra - írta az al-Dzsazíra. Korábban Katar külügyminisztere elítélte a légierő bevetését Líbiában és kritizálta a nemzetközi közösség hallgatását az ügyben.

20.39
Al-Dzsazíra: A halottakat az utcán hagyják

Az arab tévének nyilatkozó tripoli lakosok azt mondták, hogy a lelőtteket az utcán hagyják, mivel a rokonok nem tudnak hozzájuk menni a lövöldözés közepette.

20.49
Dulakodás Líbia londoni követségén

A BBC szerint Líbia londoni követségén többen a tüntetők mellé álltak és Kadhafi uralma előttre utaló zászlókat lengetnek. A nagykövet egyelőre nem mondott le, s az al-Dzsazíra adása szerint a követség épületében dulakodás alakult ki a Tripoli események miatt.

21.02
Líbiai ENSZ-diplomata: Kadhafi népirtást követ el

A líbiai ENSZ-nagykövet helyettese, Ibrahim Dabasim a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte a Kadhafi-kormány népirtást követ el éppen. "Azok az információk, amelyeket a tripoli lakosoktól kapunk arról szólnak, hogy a kormány bárkit megölet, aki az utcára lép. (...) A zsoldosai mindenütt ott vannak az utcákon, és bárhol tüntetőre találnak, egyszerűen megölik" - mondta a diplomata. Az al-Dzsazírának nyilatkozó egy a tüntetőkkel szimpatizáló szakértő szerint a líbiai hadsereg vonakodik végrehajtani a civilek elleni támadásra felszólító parancsot, ezért külföldi zsoldosokkal támad a kormány.

Forrás: Reuters/Andrew Burton
Ibrahim Dabasim

21.11
Berlusconi: Elfogadhatatlan a líbiai kormány fellépése

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "elfogadhatatlannak" nevezte a líbiai fellépést a tüntetők ellen. A kormányfő szerint az Európai Uniónak be kell avatkoznia, hogy elkerülhető legyen a polgárháború Líbiában.

21.13
Katonai forrás beszélt a bombázási parancsról

A BBC szerint az al-Arabija Tv gyorshírként azt közölte, hogy egy líbiai katonai forrás elismerte: arra kaptak parancsot, hogy bombázzák a bengázi tüntetőket "két órán belül."

21.15
Újabb bombázásokról számoltak be szemtanúk

Új légicsapás érte a tripoli Köztársaság utat - számoltak be szemtanúk az al-Dzsazíra arab nyelvű csatornájának.

21.21
Egyiptom felkészül a menekülők fogadására

Az egyiptomi legfelsőbb katonai tanács, amely jelenleg a hatalmat birtokolja az átmenet időszakában kiadta a parancsot, hogy az egyiptomi hadsereg kezdje el megszervezni a Líbiából várhatóan elmenekülő egyiptomiak fogadását. Az al-Dzsazíra adásában egy szakértő azt mondta, mintegy egymillió egyiptomi él és dolgozik Líbiában.

21.44
"Utolsó csatára" készülnek

Egy szemtanú a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a tüntetők az "utolsó csatára" készülnek Tripoliban. A BBC szerint a helyzet rendkívül feszült a bombázott fővárosban.

21.52
Líbiai tüntető: Nem akarunk idegen beavatkozást

A BBC egy líbiai tüntető Twitter-bejegyzését idézte. "Ok, szerintem mindennél fontosabb most, hogy kimondjuk: nem akarunk idegen (és nyugati) beavatkozást. Csak elítélő nyilatkozatokat és humanitárius segélyeket" - írta.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)