Kadhafi a végsőkig kitart - tudósítás Líbiából percről perce

2011.02.21., 20:03

Több mint egy órás beszédet intézett népéhez kedd este Moammer Kadhafi líbiai vezető, aki amerikai invázióval és halálbüntetéssel fenyegette az ellene tüntető tömegeket. Kadhafi szerint Líbiában nem békés tüntetések, hanem fegyveres lázadás folyik, amit bedrogozott, megtévesztett fiatalok kezdtek, ő pedig mártírként akar meghalni. Reformokat ígért ugyan, de egyre több katona fordul ellene, sőt az egyik bizalmasának számító minisztere is ellene szólt, a lázadókhoz való csatlakozásra bíztatva a katonákat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Líbiát.

00.52 |

Kadhafi "kemény, mint Afrika sötét hegyei"

Az állami tévében egy egyenruhás tiszt verssel méltetta Kadhafit. Az al-Dzsazíra szerint a tiszt úgy jellemezte az elnököt, mint "kemény, mint Afrika sötét hegyei".

Keddi közvetítésünket ezzel lezárjuk.

00.32 |

Clinton: Az USA megteszi a megfelelő lépéseket

Az Egyesült Államok megteszi a "megfelelő lépéseket", ha a líbiai kormány nem állítja le az erőszakot az országban - közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A politikus szerint Líbia nagyon hatékonyan korlátozza az információszerzési útvonalakat, de mostanra többet megtudtak a líbiai eseményekről. "Megtesszük a megfelelő lépéseket a nemzetközi politikai céljainknak, értékrendünknek és törvényeinknek megfelelően" - mondta Clinton. Hozzátette ugyanakkor, hogy nemzetközi fellépés keretében kívánnak tevékenykedni.

Forrás: AFP/Getty images/Chip Somodevilla

00.23 |

Peru megszakította diplomáciai kapcsolatát Líbiával

Az AFP értesülése szerint a dél-amerikai ország felfüggesztett kapcsolatát az erőszakos eseményeket átélő Líbiával.

00.18 |

Megérkezett Máltára az első dezertőr hadihajó

Az al-Dzsazíra szerint befutott a máltai kikötőbe az a líbiai hadihajó, amely megtagadta, hogy Bengázit vegye tűz alá. Közben azonosították a második hajót is, amely szintén Máltára tart.

00.16 |

Az ENSZ BT elítélte a tripoli erőszakot

A líbiai ENSZ-nagykövet helyettese szerint Kadhafi beszéde kód volt, amiben a tömegmészárlás elindítására adott parancsot. Az ENSZ Biztonsági Tanács közben elítélte a tripoli erőszakot és felszólította a érintetteket, hogy vonja felelősségre azokat, akik felelnek a támadásokért.

00.02 |

A líbiai kormány reformokról beszélt

A líbiai kormány szóvivője vázolta a reformelképzeléseket, amelyeket Kadhafi fiának ötletein alapulnak az al-Dzsazíria szerint. Ezek közt szerepelt a munkanélküli-ellátások emelése és egy bizottság felállítása, amely az elmúlt hetek eseményeit vizsgálná.

23.20 |

Egy lakos szerint Kadhafi beszéde után újra lövöldözés volt Tripoliban

Egy tripoli lakos a NATO és más békefenntartók beavatkozását sürgette üzenetében az al-Dzsazíra szerint. "Rögtön (Kadhafi) beszéde után zsoldosok vonultak az utcára. Mindenfelől puskalövések hallatszottak, volt automata, fél-automata és nagy tűzerejű fegyver is" - mondta.

23.10 |

Katonákat küldtek egy rendőrség nélkül maradt városba

Az arab nyelvű Quryna hírlap azt írta, hogy a líbiai hadsereg nagy számú katonát vezényelt a Tripolitól nyugatra eső Sabrata városba, miután a tüntetők szinte az összes rendőrőrsöt lerombolták ott.

22.53 |

A volt belügyminiszter szerint Kadhafi az öngyilkosságot választhatja

A Kadhafitól elfordult belügyminiszter szerint a diktátor nem fog lemondani, de előfordulhat, hogy végez magával. "Kadhafi beszéde világos volt minden józanul gondolkodónak. Ideges és makacs. Talán megöli magát. Kadhafi nem fog távozni: vagy megöli magát, vagy meggyilkolják. Nem kívánok neki ilyen véget" - mondta Junisz.

Az al-Dzsazíra szerint Junisz mondta a következőket is, amelyben a politikai viszonyokra utalt. "Ahogy Kadhafit ismerem, nem fog távozni, marad végig, de egyedül. Ki támogatja? Mindenki megtagadta őt. A hadsereg már nem támogatja, csak a saját őrsége tart ki mellette" - mondta.

22.44 |

Véglegesítik az ENSZ-BT nyilatkozatát

A végleges szövegét készítik annak a felszólításnak, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa intéz Líbiához. Az al-Dzsazíra tudósítója szerint ebben elítélik az erőszak alkalmazását, vizsgálatokat sürgetnek és ajánlják a külföldieknek, hogy hagyják el az országot.

22.17 |

Az ENSZ-hez fordult az Amnesty International

Az Amnesty International a kedden felhívást intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához és az Arab Ligához azzal, hogy azonnal kezdjék meg a líbiai események kivizsgálását, amelyek tüntetők százainak a halálához vezettek. Az erőszakos cselekmények kivizsgálásra történő felszólítás később akár elvezethet egy, a Nemzetközi Büntetőbíróság előtti eljáráshoz is - közölte az Amnesty International magyarországi szervezete.

22.14 |

AFP: közel 300 civil és 58 katona halt meg eddig

Az AFP szerint eddig 300 civil áldozata lehet a líbiai lázongásoknak, emellett 58 katona haláláról tudni.

22.06 |

A BBC tudósítója bejutott Líbiába

A BBC egyik tudósítója bejutott Líbia keleti részére, ahonnan azt jelentette, hogy mindenhol a Kadhafi-ellenes erők vették át a hatalmat. "Új zászlót lengetnek" - írta.

21.50 |

Kadhafi Berlusconinak: Líbia jól van

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint az olasz légierő vadászgépeket küldött a Földközi-tengerre, hogy kiderítsék, valóban elindult-e egy líbiai hadihajó Málta felé.

Közben az olasz kormány válságtanácskozást kezdett:

Forrás: Reuters/Max Rossi
Berlusconi miniszterelnök a tanácskozáson

Korábban Moammer Kadhafi telefonon hívta fel Silvio Berlusconit, és az arab tévé szerint azt mondta az olasz kormányfőnek, hogy Líbia jól van, s szerinte az igazságot az állami médiák közvetítik.

21.19 |

Fellázadt Kadhafi ellen a diktátor második embere

Abdul Fatah Junisz, bel- és hadügyminiszter lemondott és Kadhafi uralma elleni lázadásra bíztatta a katonákat - írta az al-Dzsazíra. Az arab televízió szerint a miniszter Kadhafi második emberének számított, most azonban a demokratikus változást követelő emberekhez való csatlakozásra szólította fel a katonákat.

20.40 |

BBC: Líbiának van részesedése a Financial Timesban és a Juventusban is

A BBC szerint a Líbia tőkéjét kezelő befektetési hatóság 70 milliárd dollárral rendelkezik, amely főleg az olajbevételekből származik. Az öt éve felállított intézmény sok külföldi befektetéssel rendelkezik, többek közt részesedése van abban a társaságban, amelyik a Financial Timest birtokolja. A legtöbb befektetés Olaszországban van, így a BBC szerint van részesedésük nagyobb bankokban és a Juventus futballcsapatában is.

20.14 |

Algéria feloldja a rendkívüli állapotot

A BBC szerint a helyi szélsőségesek megfékezése okán 1992-ben bevezetett, de 250 ezer ember halálát okozó rendkívüli állapotot hatályon kívül helyezi az algériai kormány. A lépéssel az arab világ véres lázongásait előznék meg.

19.55 |

Részletek Kadhafi beszédéből az al-Dzsazírán - videó

Kadhafi beszéde az angol al-Dzsazíra felvételén

19.40 |

Mínuszban a Wall Street Líbia miatt

A Marketwatch szerint a líbiai események okozta félelem uralkodott el az amerikai tőzsdén. A nagy olajtermelő ország polgárháború felé sodródása felfelé hajtja az olajárat, ami a gazdasági növekedést veszélyezteti, s a piacok erre reagálva fordultak mínuszba. Eközben a biztonságos befektetést kereső tőke az arany árát is feltornászta, magyar idő szerint este nyolc óra előtt 1401 dollár volt egy uncia arany.

 

Előző
Következő