Kadhafi "politikai hulla" az oroszok szerint - tudósítás percről percre

2011.02.28., 9:56

Lassan egyedül marad Moamer Kadhafi líbiai elnök. Hugo Chávez venezuelai államfő nem ítéli el nyíltan a líbiai vezetőt, úgy véli képmutatás lenne részéről, ha csatlakozna a líbiai elnököt elítélők kórusához. Oroszország eközben "politikai hullának" nevezte Kadhafit, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig pénzt kért a líbiai helyzet megoldásához. Több líbiai városban harcok dúltak, Kadhafi serege, két a felkelők kezére került várost próbált meg visszaszerezni sikertelenül. Anglia Kadhafi 900 millió fontját tartotta vissza attól félve, hogy a pénzt a hadsereg felfegyverzésére költenék. Egyes hírek szerint még az EU-embargó előtt Fehéroroszország fegyvereket adott el Líbiának, amiért aranyban és gyémántban fizettek.

19.25 |

Vita a NATO-tagállamok között a líbiai katonai beavatkozásról

Amerikai hadihajók érkeztek szerdán a Földközi-tengerre, miközben a NATO-ban még arról vitáznak, legyen-e katonai beavatkozás Líbiában. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban felvetette, hogy repülésmentes zónát hoznak létre az észak-afrikai ország légterében, hogy Kadhafit visszatartsák a népe elleni légitámadásoktól. London szerint a légtérzárhoz az ENSZ jóváhagyására sem lenne szükség.

Alain Juppé frissen kinevezett francia külügyminiszter szerint egy líbiai katonai beavatkozás Európa ellen fordíthatná az arab-világot, és kitartott amellett, hogy bármiféle művelethez - így a légtérzárhoz is - ENSZ-megerősítés kell. A francia kormány megerősítette álláspontját a NATO-nagykövetek brüsszeli ülésén is. Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes az EU brüsszeli főhadiszállásán azt mondta, országa nem ragaszkodik a repülési titlalom bevezetéséhez, de minden eshetőségen el kell gondolkodni.

18.23 |

Jogvédők szerint hatezer halálos áldozat is lehet

Az Emberi Jogok Líbiai Ligája szerint a kormányellenes tüntetések elleni fellépések halálos áldozatainak száma elérte a hatezret, ebből csak Tripoli városában kétezren vesztették életüket.

Közben Kadhafi líbiai vezető párizsi emigrációban élő egykori protokollfőnöke azt mondta, hogy szerinte diktátor Tripoliban van, de ott állandóan lakóhelyet vált, soha nem fog külföldre távozni és végig harcolni fog.

18.14 |

Az ellenzék légicsapásokat kér a kormánykatonák ellen

Líbiai ellenzékiek azt kérték az ENSZ-től, hogy adjon felhatalmazást légicsapásokra a zsoldosok ellen, akik Moammer Kadhafi vezető oldalán harcolnak a civilekkel. Ezt a Nemzeti Tanács szóvivője jelentette be. Adbel-Háfiz Goga szerint a zsoldosok Nigerből, Maliból és Kenyából érkeznek, és Kadhafi ezredes azért toborozza őket, hogy visszafoglalják a felkelők kezére került városokat.

17.52 |

Kevés az élelem Líbiában az ENSZ szerint

Egyre súlyosabb az élelmiszerhiány Líbiában - közölte az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője. Sok üzlet bezárt, sok üzemben leállt a termelés, szinte teljesen megszűnt a halászat, jórészt azért, mert az ország gazdaságában fontos szerepet játszó külföldi vendégmunkások elmenekültek az országból.

17.48 |

Nincsenek áldozatai a Bregánál történt légicsapásnak

Két rakétát lőtt ki a líbiai légierő egyik harci gépe szerdán a kelet-líbiai Marsza el-Brega városára, de a légicsapás a jelek szerint nem követelt áldozatokat - jelentette az AFP francia hírügynökség egyik újságírója. A támadás egy olyan tér közelében történt, ahol a lakosok a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges kormányerők ellentámadásának bukását ünnepelték. A kormányerők szerda reggel indítottak ellentámadást, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a kormányellenes lázadók kezére jutott város felett.

17.30 |

Vizsgálatot kezd Líbia ügyében a Nemzetközi Büntetőbíróság

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerdán közölte: hivatalos vizsgálatot kezdeményez, hogy a Kadhafi-rezsim követett-e el emberiesség elleni bűncselekményeket Líbiában.A testület ezzel példátlanul rövid idő alatt reagált a Líbiával kapcsolatos megkeresésre, ugyanis az ENSZ BT a hétvégén döntött úgy, hogy a bíróság elé terjeszti az ügyet. Az ICC ügyészei többnyire hónapok alatt döntik el, hogy indítsanak-e vizsgálatot lehetséges háborús bűnök ügyében, de volt már olyan eset, hogy évekig mérlegeltek.

Közleménye szerint Luis Moreno-Ocampo ügyész "a rendelkezésre álló információk előzetes áttekintése alapján" döntött a vizsgálatról. A következő lépés az lesz, hogy csütörtökre az ügyész elkészít egy összegzést "az esetleg felelősségre vonható személyekről és jogi személyekről, s figyelmezteti őket, hogy tartózkodjanak a további bűncselekményektől". (MTI)

17.20 |

Robbanás rázta meg Brega városát

Erőteljes robbanás rázta meg szerda délután a kelet-líbiai Marsza el-Brega városát, ahol a Moammer Kadhafi vezetőhöz hűséges kormányerők ellentámadást folytatnak a kormányellenes lázadók ellen. Több szemtanú látta, amint egy vadászrepülőgép átsuhan az egyetem körzete felett, majd röviddel később füstfelhő emelkedett a magasba - így elképzelhető, hogy légicsapás történt. Áldozatokról nem érkezett jelentés. A lázadók azt állítják, a Kadhafi-hű erőket körbezárták az egyetem és egy olajtársaság területén.

A kormányt támogató erők szerda reggel indítottak támadást a Földközi-tenger partján fekvő, kulcsfontosságú olajkikötővel rendelkező - korábban a lázadók kezére jutott - város ellen, a harcok kimenetele napközben bizonytalannak tűnt. Ez az első komoly jele annak, hogy a kormányerők megpróbálják visszaszerezni az ellenőrzést az ellenzék kezére jutott területek - az országnak szinte a teljes keleti fele - felett. A fővárostól, Tripolitól 740 kilométerre keletre fekvő Brega elfoglalása az eddigi legjelentősebb katonai sikere lenne a Kadhafihoz hű erőknek a líbiai lázadás két héttel ezelőtti kitörése óta. A településtől 75 kilométerre lévő nagyobb városban, Adzsdábíjában a helyi lakosok megkezdték a felkészülést a védekezésre, attól tartanak ugyanis, hogy a Kadhafi-hű erők Brega után ellenük indulnak meg. (MTI)

15.55 |

Zöld könyveket égetnek Bengáziban

Máglyát raktak és meggyújtották a Kadhafi elnök ideológiai alapvetéseit tartalmazó zöld könyveket Bengáziban. Az MTI Hírcentrum tudósítója beszámolt arról, hogy reggel felszólították az embereket, hogy mindenki vigye a nála lévő összes zöld könyvet a város egy bizonyos pontjára. A máglya mellett az emberek tapsoltak, fütyültek, és azt skandálták, hogy "le Kadhafival" és "szabadságot Líbiának!"

15.40 |

A francia és brit hadsereg segít az egyiptomiak kimenekítésében

A brit hadsereg még szerdán légihidat létesít, hogy kimenekítse a tunéziai-líbiai határon várakozó több ezer egyiptomit. Ezt a brit miniszterelnök közölte a londoni Parlamentben.

A francia haditengerészet egyik hajója már megindult Líbia felé, ahová várhatóan két napon belül érkezik meg, és csütörtökön a légierőerő több gépet is küld az észak-afrikai országba. Az a céljuk, hogy öt nap alatt legalább ötezer egyiptomi vendégmunkást hazajuttassanak.

15.22 |

Az Arab Liga a líbiai helyzetről tanácskozik

Az iraki külügyminiszter szerint a líbiai válság arab belügy, és ezért nem akarják, hogy külföldi országok beavatkozzanak. Hosjar Zebari Kairóban, az Arab Liga ülésének megnyitóján beszélt. Hosjar Zebari kijelentette, hogy a líbiai vezetésnek merész döntéseket kell hoznia az erőszak megállítása érdekében, továbbá tiszteletben kell tartania a nép "törvényes jogait". Amr Músza, az Arab Liga főtitkára "tragikusnak" és "elfogadhatatlannak" nevezte a líbiai helyzetet.
15.01 |

Az Európai BIzottság elnöke szerint Kadhafinak mennie kell

Ideje, hogy távozzon a hatalomból Moammer Kadhafi líbiai vezető - közölte José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a líbiai vezetés elmúlt hetekben tett intézkedéseit. Nyilvánvalóvá vált, hogy Kadhafi a probléma része, nem a megoldásé - fogalmazott Barroso. Bejelentette azt is, hogy a napokban elkülönített hárommillió eurós humanitárius gyorssegélyét a bizottság 10 millió euróra emelte. Ebből elsősorban élelmet és gyógyszert vennének a rászorulóknak.

14.50 |

Segélyszállítmányokat várnak a felkelők a Bengáziban

Segélyeket, elsősorban gyógyszereket szállító európai repülőgépek érkezését várják a kormányellenes felkelők Bengázi repülőterén - jelentette a kelet-líbiai városból az MTI Hírcentrum stábja. Eltávolították a leszállópályáról azokat az akadályokat, amelyeket azért emeltek, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők gépei ne tudjanak leszállni a felkelők fellegvárának tartott Bengáziban, Líbia második legnépesebb városában.

14.20 |

Kadhafi szerint nem ő gyakorolja a hatalmat

Moammer Kadhafi líbiai vezető azt mondta, hogy valójában nem is ő gyakorolja a hatalmat, mert azt az 1969-es forradalmat levezénylő tisztek 1977-ben átadták a népnek. Kadhafi Tripoliban népes hallgatóság előtt, zárt helyen rendezett nagygyűlésen azt fejtegette, hogy ő nem elnök, tehát nincs miről lemondania.

13.51 |

Gyógyszereket várnak Bengáziban

Segélyeket, elsősorban gyógyszereket szállító európai repülőgépek érkezését várják a kormányellenes felkelők Bengázi repülőterén - jelentette a kelet-líbiai városból az MTI Hírcentrum. Eltávolították a leszállópályáról azokat az akadályokat, amelyeket azért emeltek, hogy a Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők gépei ne tudjanak leszállni a felkelők fellegvárának tartott Bengáziban. A repülőtér katonai részén láthatóan nagy a készültség, helikopterek egész délelőtt harci bevetést gyakoroltak, de a részletekről a helyszínen tartózkodó katonák nem akartak nyilatkozni.

13.47 |

Kadhafi nem tartja elnöknek magát

Moamer Kadhafi líbiai vezető kijelentette, hogy valójában nem is ő gyakorolja a hatalmat, mert azt az 1969-es forradalmat levezénylő tisztek 1977-ben átadták a népnek. Kadhafi Tripoliban népes hallgatóság előtt, zárt helyen rendezett nagygyűlésen azt fejtegette, hogy ő nem elnök, tehát nincs miről lemondania. A rendezvényen éppen annak a fordulópontnak a 34. évfordulóját ünnepelték, amelynek során a hatalomgyakorlást a tömegekre ruházták át. Azóta az emberek - Kadhafi elmélete alapján - népi bizottságok megválasztott tagjai révén saját maguk kormányozzák Líbiát.

13.30 |

Kivégzés

Forrás: Reuters/Suhaib Salem
Kivégzésekhez használt szoba a Kadhafihoz hű biztonsági erők börtönében

11.17 |

Irán óva intette a Nyugatot a katonai beavatkozástól

Ramin Mehmanparaszt, iráni külügyminisztériumi szóvivője szerint nem szabad, hogy Kadhafi erőszakos fellépése ürügyül szolgáljon más országok katonai beavatkozására. Irán szerint tartózkodni kell minden olyan kísérlettől, mely az észak-afrikai országot katonai támaszponttá változtatná - hangzott el az iráni állami televízió angol nyelvű adásában.

Az Egyesült Államok két hadihajója szerdán - útban a Földközi-tenger felé - megkezdte átkelését a Szuezi-csatornán. Ez újabb jele a Líbiára gyakorolt amerikai nyomásnak, még ha egyelőre úgy tűnik is, hogy Washington nem akar katonai beavatkozást az afrikai országban.

11.02 |

Két várost is visszafoglaltak a Kadhafihoz hű erők

Két másik várost, a Tripolihoz közeli Gharijánt és Szabratát is visszafoglalta a Kadhafihoz hű katonaság - írja a BBC. Gharijánt péntek éjjel foglalták el a felkelők, a város stratégiailag fontos szerepet tölt be a hegyekben. A két városban lévő felkelők nagy része hadifogságba került.

10.53 |

Az ENSZ segítségét kérte a bengázi kormány

Martin Chulov, a Guardian tudósítója Twitteren azt írta, hogy a felkelők ideiglenes kormánya Bengáziban hivatalosan is az ENSZ segítségét kérte a a Kadhafit támogató erők légicsapásai miatt.

Előző
Következő