Lassan egyedül marad Moamer Kadhafi líbiai elnök. Hugo Chávez venezuelai államfő nem ítéli el nyíltan a líbiai vezetőt, úgy véli képmutatás lenne részéről, ha csatlakozna a líbiai elnököt elítélők kórusához. Oroszország eközben "politikai hullának" nevezte Kadhafit, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig pénzt kért a líbiai helyzet megoldásához. Több líbiai városban harcok dúltak, Kadhafi serege, két a felkelők kezére került várost próbált meg visszaszerezni sikertelenül. Anglia Kadhafi 900 millió fontját tartotta vissza attól félve, hogy a pénzt a hadsereg felfegyverzésére költenék. Egyes hírek szerint még az EU-embargó előtt Fehéroroszország fegyvereket adott el Líbiának, amiért aranyban és gyémántban fizettek.

09.42
Lelépett a nővérke, elveszett egy reptér

Több jele is mutatkozik, hogy egyre gyengül Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalma. Vasárnap hazautazott Ukrajnába a vezér elhíresült ukrán ápolónője, Galina Kolotnyicka. Hétfőn pedig az al-Dzsazíra katari hírtelevízió meg nem erősített forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orszég második legfontosabb, Bengázi közelében fekvő katonai repülőtere, az al-Banin is a diktátor távozását követelők ellenőrzése alá került.

Galina Kolotnyickát a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratokban "kéjsóvár szőkeségként" jellemzik, aki a líbiai vezető egyik legközelebbi bizalmasa és talán szeretője is. Az ápolónő vasárnap kora reggel érkezett meg Kijevbe az ukrán védelmi minisztérium által az ukrán állampolgárokért küldött repülőgépen. A nő, az egyik ukrán lapnak nyilatkozó, Kijevben élő lánya szerint csendes volt. Kolotnyicka kilenc évig szolgált Kadhafi személyes ápolójaként több honfitársával együtt, állítólag ő ismerte a legjobban a vezér napi szokásait, és szinte mindenhová elkísérte.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és azt, miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

09.46
Ostromra számítanak az-Závijában

A Moammer Kadhafihoz hű katonák ostromára számítanak hétfőn a Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Záviját birtokló líbiai felkelők. A várost kétezer katona veszi körül. Vasárnap több száz fős tömeg ünnepelt a városban, ahol előző csütörtökön véres ellencsapást hajtottak végre a líbiai vezetőhöz hű erők: a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.

10.07
Így tüzeli híveit Szejf al-Iszlám Kadhafi - videó

Hétfőre virradó éjszaka került fel az internetre ez a videó Szejf al-Iszlámról, Moammer Kadhafi fiáról. Szejf al-iszlám a híveit tüzeli.

"Az ellenség azt a pletykát terjeszti, hogy a rendőreink és a biztonsági erőink átálltak a huligánokhoz. Ez nem igaz. Ma megmutatjuk nekik, hogy a rendőrség Líbia mellett áll... Hozok nektek erősítést, utánpótlást, ételt, fegyvert, mindent, amire szükségetek van. Jól csináljuk. Ma hoztam nektek húst és rizst. Ez a ti országotok. Mindenünk megvan, amire szükségünk van, de az országotoknak szüksége van rátok" - mondta az al-Dzsazíra szerint a vezér fia.

Aztán közösen kiabálták: "Veled vagyunk! Allah hatalmas, Allah, Moammer és Líbia - feláldozzuk magunkat érted."

10.18
" Allah boldog, hogy Kadhafi visszaszorulóban van"

Bengáziban szép napos idő van, a tenger nyugodt. Az emberek szerint az elmúlt napok esői azt jelzik: Allah boldog, hogy Kadhafi visszaszorulóban van - jelentette a Kadhafi-ellenes lázadók kezén lévő városból a Twitteren Ben Wedeman, a CNN tudósítója.

10.41
Hatra emelkedett az ománi tüntetések áldozatainak száma

Egy helyi orvos szerint hatra emelkedett a vasárnapi ománi tüntetések áldozatainak száma. Vasárnap Ománra is átterjedtek az egész arab világot megrázó tüntetések. Az omániak az egyiptomiakhoz, a tunéziaiakhoz, az algériaiakhoz, a jemeniekhez, a bahreiniekhez, az iránaikhoz, és a líbiaiakhoz hasonlóan politikai reformokat, munkahelyeket, és magasabb fizetéseket követelnek.

A tüntetők hétfőn lezártak több utat is, többek között egy egyik legjelentősebb exportkikötőt és egy olajfinomítót sem lehet elérni az ország északi részében fekvő Szohar közelében. A vasárnapi zavargásokban a településen felgyújtottak több kormányhivatalt, illetve egy nagy bevásárlóközpontot, amelyet előtte kifosztottak, és megrohamozták a városi rendőrkapitányságot is. A rendőrség a köveket dobáló tüntetők közé lőtt, egyes források szerint éles-, más beszámolók szerint gumilövedékekkel. A hivatalos ománi hírügynökség szerint az összecsapásnak egy halálos áldozata van - jelentette a Reuters.

Ománban, ahol több mint négy évtizete uralkodik Kábusz bin Szad al-Szaid szultán, nem engdélyezettek az ellenzéki pártok. A szultán szombaton átalakította kormányát, vasárnap pedig új munkahelyeket, és havi 80 ezer forintnak megfelelő összegű munkanélküli segély bevezetését ígérte.

11.14
Egekbe szöktek az élelmiszerárak Tripoliban

Rendkívül megdrágultak az alapvető élelmiszerek árai a líbiai fővárosban - jelentette az AP. A rizs ára például egy helyi lakos beszámolója szerint ötszáz százalékkal emelkedett, egy öt kilogrammos csomagért nyolcezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Az emberek hosszú sorokban állnak a pékségek előtt, hogy hozzájussanak a jegyre adott kenyérhez.

11.21
Lelőttek egy harci gépek a felkelők Miszuratában

A Kadhafi-ellenes felkelők lelőttek egy harci gépet, személyzetét pedig elfogták a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszuratában - jelentette a Reuters, amelynek beszámolóját több Twitter-üzenet is közvetítette.

11.30
Bahreinben eltorlaszolták a parlament épületét a tüntetők

Több száz kormányellenes tüntető alakított élő láncot a bahreini parlament körül, amivel megakadályozták, hogy a testület jóváhagyja az uralkodó által kinevezett negyven új képviselő mandátumát. A bahreini események hátteréről itt tájékozódhat bővebben.

11.48
Nem kérnek Kadhafiból a tengerészkadétok

A miszuratai tengerészeti akadémia diákjai megtagadták, hogy csatlakozzanak Kadhafi hadseregéhez - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. A városban összecsapások kezdődtek a líbiai vezetőhöz hű és a hatalma ellen lázadó erők között.

11.54
Majdnem egymilliárd fontnyi líbiai dinárt akart kivonni Nagy-Britanniából Líbia

Közel 900 millió fontnyi (287 milliárd forint) összeget kíséreltek meg kivonni líbiai dínárban Nagy-Britanniából a múlt héten - jelentette az al-Arabíja a brit Timesra hivatkozva. George Osborne brit pénzügyminiszter előbb logisztikai akadályokat gördíttetett a pénztranszfer elé, amíg a brit kormány elfogadott egy rendeletet a Líbiába irányuló pénzkiviteli tilalomról.

12.03
Segélyszállítmányt küld Bengáziba Franciaország

Két repülőgépnyi segélyszállítmányt küld a Kadhafi-ellenes tüntetők kezén lévő Bengáziba Franciaország. Francois Fillon francia miniszterelnök szerint néhány órán belül elindulnak a gépek, amelyeken orvosokat, gyógyszereket és orvosi felszerelést küldenek. Fillon szerint ez még csak a kezdete "a felszabadult területekre irányuló jelentős segélyakciónak".

12.06
Mubarak nem utazhat külföldre

Az egyiptomi főügyész megtiltotta, hogy Hoszni Mubarak lemondott elnök és családtagjai külföldre utazzanak - jelentette az al-Dzsazíra. A főügyész szóvivője megerősítette, hogy egyúttal befagyasztották a Mubarak család vagyonát is. Az egyiptomi események hátteréről itt tájékozódhat.

12.24
Repülési tilalmat javasolnak Líbia fölött az ENSZ-ben

Repülési tilalom elrendelését javasolta az ENSZ emberi jogi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter. Az ülésen a líbiai eseményekről tanácskoznak a tagállamok képviselői. Rudd a tanácskozáson elmondott beszédében a volt Jugoszláviában és Ruandában történt korábbi mészárlásokhoz hasonlította a líbiai eseményeket.

Forrás: AFP
Kevin Rudd

12.43
Emberiség elleni bűnök miatt vizsgálja Líbiát a hágai törvényszék

Előzetes vizsgálatot indít a hágai nemzetközi törvényszék a Líbiában feltehetően elkövetett emberiség elleni bűntettek miatt, miután megkapta az ENSZ jelentését a líbiai eseményekről - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió.

12.45
Tüntetők Ománban - kép

Forrás: AFP

12.57
Nemzeti egységkormányt javasol a jemeni elnök

Jemenben nemzeti egységkormány kihirdetésére készül Ali Abdullah Szaleh elnök. Az elnök erről jemeni vallási vezetőkkel beszélt, akikkel hétfőn folytatott tanácskozást. Az elnök az al-Dzsazíra jelentése szerint 24 órán belül kihirdeti az egységkormányt, ám az ellenzék közölte, a javaslat túl későn érkezett, és nem elégszenek meg vele, radikális változást követelnek. A jemeni események hátteréről bővebben itt olvashat.

13.10
Tünetők Bahreinben - kép

Forrás: AFP

13.15
Összecsapások Ománban

Újabb összecsapások alakultak ki Ománban a tüntetők és a rendőrök között. Vasárnap állítólag hat ember halt meg, amikor a rendőrök a tüntetők közé lőttek. Hétfőn több utat lezártak a tiltakozók.

13.27
Légvédelmi gépágyúkkal lőnek a tüntetőkre Miszuratában

Miszuratában légvédelmi gépágyúkkal lövik a Kadhafi-ellenes tüntetőket - jelentette a BBC szerint egy helyi orvos. Az orvos szerint a mentőket sem merik kiküldeni a sérültekért, mert azokra is lőnek a líbiai vezérhez hű milíciák a fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő városban.

12.28
Misznkben vélték látni Kadhafi gépét

A BBC a Belaruszkij Partizan fehérorosz lap meg nem erősített jelentésére hivatkozva azt jelentette, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető gépe szombaton leszállt Minszkben, a fehérorosz fővárosban, majd másnap elrepült. A gépet állítólag repülőgép-rajongók szúrták ki, feltehetően a vezér családtagjait és némi pénzt szállított.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)