Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

23.20 |

Füst száll fel a 4-es reaktorból

A TEPCO megerősítette, hogy tűz ütött ki a fukusimai 4-es reaktorban, amelyből füst száll fel. A BBC riportere arról számolt be, hogy az 5-ös és a 6-os reaktorok, amelyekben használt fűtőelemeket tárolnak, nagy valószínűséggel nem fognak túlhevülni. A kedd éjfélt követő fejleményeket új cikkben követheti figyelemmel, ezen a linken.

22.55 |

Tűz a 4-es reaktorban

Tűz keletkezett a fukusimai atomerőmű 4-es reaktorblokkjában, amelyet a TEPCO munkatársai igyekeznek eloltani - értesült a Reuters.

22.20 |

Megelőznék a többi reaktor robbanását

A tokiói energiaellátó társaság, amely a fukusimai erőművet működteti, az 5-ös és a 6-os számú reaktor elemeinek elszállítását tervezi, hogy megelőzzék a robbanásveszélyes hidrogénképződést - jelentette be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

22.00 |

Honlapokat blokkolt az amerikai hadsereg a mentés érdekében

Az amerikai hadsereg átmenetileg letiltott több internetes oldalt, hogy sávszélességet szabadítson fel a japán katasztrófa mentési munkálataihoz - írta a CNN. A blokkolt oldalak közt található a Youtube.com, az eBay, az MTV és az ESPN tévécsatornák oldala is - ezeket nem a tartalmuk, hanem a népszerűségük miatt választotta a hadsereg. A hírből nem derült ki, hogy mely területre érvényes a tilalom.

21.40 |

Credit Suisse: 180 milliárd dollárba kerülhet az újjáépítés

A Credit Suisse számításai szerint körülbelül 180 milliárd dollárba kerülhet a katasztrófa utáni újjáépítés. Ez az össze az ország éves GDP-jének 3 százalékát tenné ki.

20.45 |

Összehívnák a magyar szakbizottságot az atomkérdés miatt

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának összehívását kezdeményezte Oláh Lajos, a testület szocialista alelnöke, hogy a Japánban történt súlyos atomerőmű-baleset miatt a képviselők tájékoztatást kapjanak a nukleáris biztonság hazai helyzetéről, illetve a nemzetközi tájékoztatási rendszerben érkező információkról. Oláh arra kérte Jávor Benedeket, a bizottság LMP-s elnökét, hogy a rendkívüli ülésre hívják meg Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert, az Országos Atomenergia Hivatal, a katasztrófavédelem és a Paksi Atomerőmű képviselőit.

20.10 |

Újabb robbanás történhetett

Chris Hogg, a BBC tudósítója szerint állítólag negyedszerre is robbanást észleltek a fukusimai erőműben, ezúttal a 4-es reaktorban, ahol használt fűtőelemeket tároltak. Az üzemeltető energetikai vállalat, a TEPCO közleménye szerint a reaktor tetőszerkezete megrongálódott, de a létesítmény állapotát, illetve a sugárzás mértékét egyelőre csak vizsgálják.

19.08 |

"Tokió szellemvárossá vált"

"Tokió szellemvárossá vált" - írta egy angol nyelvű twitterező, akit a BBC idézett. "Nincs ember az utcán, még a szórakozónegyedekben sem. Hátborzongatóan csendes. De Tokió hihetetlen. Az áramkimaradások és a vonatközlekedés nehézségei ellenére nincsenek lázadások, fosztogatások, rablások" - írta.

18.50 |

Vélemények a japán katasztrófa hatásairól

Az Európai Unió energiaügyi biztosa, Günter Oettinger szerint a japán atomerőmű válsága egy "apokalipszis", mert a tokiói vezetés elvesztette az erőmű feletti ellenőrzést - írta a BBC.

Abhas Jha, a Világbank egyik szakértője szerint több mint fél évtizedbe is telhet, amíg helyreállítják a japán földrengésben elpusztult területeket. "Az 1995-ös kobei földrengés utáni helyreállítás kicsivel kevesebb, mint öt évbe telt, így úgy becsülöm, a mostani földrengés utáni újjáépítés meghaladhatja az öt évet" - mondta a Reuters szerint.

Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energia Ügynökség japán származású vezetője szerint a japán atomkatasztrófa után emelkedni fog a globális felmelegedés elleni harc költsége. "Azt gondolom, nagyon nehéz a felmelegedés ellen küzdeni, és szinte lehetetlen atomenergia nélkül tenni ezt" - mondta.

A nagy nemzetközi légitársaságok egyelőre nem állítják le Japánba tartó járataikat, ugyanakkor azt tanácsolják az utasoknak, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a hírekről.

18.20 |

Repülési tilalom a sérült erőmű fölött

A Guardian szerint repülési tilalmat vezettek be a fukusimai atomerőmű fölötti légtérben, 30 kilométer sugarú körben.

18.00 |

Tokiót is elérheti a radioaktív szennyezés

Egy amerikai nonprofit tudományos szervezet számításai szerint a radioaktív szennyezés elérheti Tokiót is. Közben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Jukija Amano azt mondta, hogy kevesebb mint 5 százalék a valószínűsége annak, hogy a fukusimai erőmű 2-es reaktorában megsérült a fűtőelem magja, ugyanakkor ezzel elismerte, hogy lehetséges a katasztrófával fenyegető esemény bekövetkezte.

17.40 |

Havazás nehezíti a mentést

A BBC riportere szerint elkezdett havazni a Japán északi részén található Jamagata tartományban, ami nehezíti a mentőcsapatok munkáját.

17.10 |

Atomenergiai stressztesztet készít az Európai Unió

Az AFP értesülése szerint az Európai Unió megállapodott arról, hogy úgynevezett stressztesztet végeznek el a tagállamok területén található atomerőművek állapotának felmérésére. Korábban a gazdasági válság okozta problémák felderítésére végeztek stressztesztet a bankok tűrőképességének vizsgálatára.

16.45 |

Sugárzásveszély tartja rettegésben Japánt

A japán kormány szerint csökkent a radioaktív sugárzás mértéke a sérült fukusimai erőműnél - írta a BBC. Korábban arra figyelmeztettek a hatóságok, hogy veszélyes mértékűre nőtt a sugárzás. Bár a szél az óceán felé sodorja a sugárzó anyagot, a kormány felszólította az erőmű 20 kilométeres környezetében élőket, hogy hagyják el a területet.

Forrás: REUTERS/Kyodo
A katonák a sugárzásra készülnek fel

16.01 |

A paksi erőmű felülvizsgálatát kéri az LMP

Független szakértőkkel vizsgáltatná meg a paksi atomerőművet az LMP. A párt a japán földrengés után az ázsiai ország atomerőműveiben történtek miatt sürgeti a nyílt vizsgálatot. Erről bővebben itt olvashat.

15.48 |

Fukusimában is hatos erejű rengés volt

A pénteki Japán földrengés a helyi Shindo-skálán hetes, maximális erősségű volt Mijagi prefektúrában. Akkor a Shindo-skálán hatos erősségű földrengés volt Fukusima környékén.

15.20 |

Újabb földrengés

A hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra. A pénteki, pusztító erejű földrengés a japán fővárostól északkeletre volt. A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. Az új rengés központja Sizuoka prefektúrába esik.

15.18 |

Elköltözik Tokióból az osztrák követség

Tokióból Oszakába helyezik át az osztrák nagykövetséget. Peter Launsky-Tieffenthal szóvivő a japán atomerőművekben bekövetkezett balesetek nyomán kialakult, jelenleg "fel nem mérhető" helyzettel indokolta az intézkedést. Oszaka mintegy négyszáz kilométerre fekszik a japán fővárostól, délnyugati irányban.

14.42 |

Romeltakarítás

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza
A romokat takarítják (a képre kattintva galéria nyílik)

Előző
Következő