Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

20:43 |

Nincs cunamiriadó az újabb földrengés miatt

Nem rendeltek el cunami riadót az újabb földrengés után a Kjodo hírügynökség szerint, a BBC pedig azt írja, hogy eddig újabb károkat sem jelentettek.

20:33 |

Ismét erős földrengés rázta meg Japánt

Ismét földrengés rázta meg Japánt, az erőssége a Richter-skála szerinti 6,6-os volt. A rengés epicentruma Japán északnyugati részének közepe volt, és a BBC szerint Tokióban is megingatta az épületeket. A hírportál szerint egyelőre nem világos, hogy ez is a korábbi 8,8-as erősségű pusztító földrengés egyik utórengése, vagy egy új rengés.

20:06 |

Milliók kényszerülnek sétálni a leállított vonatok miatt Tokióban

A BBC tokiói tudósítja szerint többen is az irodáikban alszanak, miközben milliók kényszerülnek gyalog hazamenni, mert nem közlekednek a vonatok. A tudósító szerint ennek ellenére a tömeg nyugodt.

19:48 |

Kiengedik a radioaktív gőzt a sérült atomreaktorból

Romlik a sérült fukusimai atomreaktor állapota. Az AP hírügynökség szerint a japán hatóságok kiengedik a radioaktív gőzt a sérült atomreaktorból, hogy ezzel csökkentsék a nyomást. A mérnökök eközben próbálják megjavítani a főreaktor hűtőrendszerét, amely a földrengés során sérült meg.

19:36 |

Hajókat rongált meg a cunami Amerikában

Kíváncsiskodókkal teltek meg San Francisco tengerparti sziklái a BBC szerint. A szintén kaliforniai Santa Cruz kikötőjében 2,7 méteres hullámokat mértek, és több hajó is megsérült a cunami miatt.

19:27 |

Lehetségesnek tartja a radioaktív szivárgást a japán gazdasági miniszter

"Előfordulhat radioaktív szivárgás a sérült fukusimai atomerőműben" - mondta a japán gazdasági miniszter a Kjodo hírügynökség szerint, de azt is hozzátette, hogy csak csekély mennyiségű szivárgás lenne.

19:18 |

Már 350 áldozat

A BBC tudósítója szerint hivatalosan már 350 áldozata van a földrengésnek, és 500 ember tűnt el.

19:11 |

Az ötödik legnagyobb földrengés 1900 óta

Tudósok szerint a Japánban pusztító földrengés az ötödik legnagyobb volt 1900 óta - írja a BBC. "A földrengés során felszabaduló energia körülbelül akkora volt mint az Egyesült Államok egyhavi energiafogyasztása" - mondta egy szakember az AP hírügynökségnek.

18:45 |

Elérte a cunami Észak-Amerikát

Elérték a földrengés okozta cunami első hullámai az Egyesült Államokat Oregonnál a BBC szerint. A hullámzás tetőzését csak későbbre várják, de egy oregoni tengerparti városnál már most magasan áll a víz. A lakosságot már órakkal korábban figyelmeztették. Mexikóban félméteres hullámok értek partot az AFP szerint.

18:23 |

Összedőlő házak Japánban - kép

Forrás: AFP/Fukushima Minpo

1800 ház semmisült meg Fukusima prefektúrában

18:20 |

Radioaktív szivárgástól tartanak a sérült atomerőmű miatt

Növekszik a nyomás a fukusimai atomerőmű egyes számú reaktorában - közölte a tokiói elektromos művek a Jiji Press hírügynökség szerint. Ezzel szerintük nő a kockázata egy radioaktív szivárgásnak is. A reaktor hűtésével a földrengés óta problémák vannak.

18:01 |

1800 ház dőlt össze Japán egyik prefektúrájában

1800 ház semmisült meg Fukusima prefektúrában - írja a Kjodo hírügynökség a japán védelmi minisztériumra hivatkozva.

17:52 |

Magyarország mentőcsapatot küld Japánba

Egy nyolc főből álló, romok alóli mentésre specializálódott mentőcsapatot indít Magyarország a földrengés sújtotta Japánba a Független Hírügynökség szerint. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője azt mondta, hogy még nem tudják, mikor indulnak és milyen géppel mennek, de a magyar csapatban hivatásos tisztek és több speciális felkészültségű szakember is lesz, és mentőkutyák is mennek a csapattal.

17:40 |

Újabb rengés rázta meg Japánt

Folytatódnak az utórengések Japánban a BBC szerint. Az ország északkeleti részét újabb hat utórengés rázta meg, ezek közül az egyik a Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű volt.

17:27 |

Fiatalok a levonuló árhullámot nézik Hawaii-on

Forrás: AFP/Kent Nishimura

Fiatalok nézik a levonuló árhullámot Hawaii-on

17:22 |

Az amerikaiak segítenek az atomerőmű hűtésében

A Japánban állomásozó amerikai légierő hűtőfolyadékot szállított a sérült nukleáris erőműhöz Hillary Clinton külügyminiszter szerint. A BBC-nek nyilatkozó tisztviselők szerint az üzem hamarosan újra normálisan működhet.

17:13 |

133 áldozata van a földrengésnek

133-re növekedett a Japánban pusztító földrengés áldozatainak száma a Kjodo hírügynökség szerint.

17.03 |

Hawaii-t elhagyták a hullámok

"A földrengés által generált hullámok átvonultak Hawaii-on, úgy tűnik, nem okoztak komolyabb károkat" - jelentette be a Fehér Ház kabinetfőnöke, Bill Daley. Szerinte ez azt is jelenti, hogy az USA nyugati partján jelentősen csökkent a félelem a cunamival kapcsolatban.

16.52 |

Már 117 áldozat

A rendőrség folyamatosan frissíti a halálos áldozatok számát, legutóbbi közlésük szerint 117 áldozata van a földrengésnek - írja a japán Kjodo hírügynökség.

16.37 |

"Idegeskedéssel telt a nap"

"A Nagano prefektúrában fekvő Macumotóban enyhén lehetett érezni a földmozgást" - írta az [origo]-nak a város egyik laboratóriumában dolgozó Páll-Gergely Barna. A férfi szerint majdnem minden kollégájának ismerőse, családtagja a keleti parton, ezért az egész nap idegeskedéssel és telefonálással telt a munkahelyén. Páll-Gergely Barna szerint a vonatok nem járnak, az autópályákat pedig lezárták.