Újra rákapcsolódott a villamoshálózatra a fukusimai atomerőmű, és stabilizálódott a hőmérséklet és a nyomás a reaktorokban és a pihentetőmedencékben. A legfrissebb hírek szerint már több mint kilencezer halálos áldozata van a március 11-ei katasztrófának, és 13 500 embert még keresnek.

06.18
Megrongálódott a védőépület

Valószínűleg megrongálódott a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete. A japán kormány szóvivője szerint "a legvalószínűbb forgatókönyv", hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tévéfelvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából. A japán földrengésről és nukleáris válsághelyzetről szóló korábbi tudósításunkat itt találja.

06.21
A sugárzás miatt hazaküldték a fukusimai erőmű dolgozóit

Rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje a fukusimai erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot - közölte a Japán kormány szóvivője. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda. Egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

06.32
A munkások a reaktorokat próbálták meg lehűteni

A japán kormányszóvivő szerint mostanra 600-800 millisievertre esett vissza a sugárzás, ami még magasabb a normálisnál, ezért a hazaküldött 50 dolgozó továbbra sem veheti fel a munkát - írja a BBC. A hazaküldött munkások a sérült reaktorokat próbálták meg lehűteni.

06.48
Venezuela leállítja az atomprogramját

Venezuela a Japánban bekövetkezett katasztrófa miatt fölfüggeszti atomprogramját - közölte Caracasban Hugo Chávez. "Rendkívül kockázatos és veszélyes a világra", ami Japánban történt - mondta. Venezuela tavaly októberben írt alá megállapodást Oroszországgal a jelentős kőolajvagyonnal rendelkező latin-amerikai ország első atomerőművének megépítéséről. Az elképzelés szerint egy 4 ezer megawattos erőművet helyeztek volna üzembe nagyjából tíz éven belül.

07.15
Tovább nőtt a halottak száma

Tovább nőtt a pénteki földrengés és szökőár áldozatainak száma Japánban. A rendőrség legfrissebb adatai szerint 3676 ember biztosan életét vesztette, és 7843 személyt eltűntként tartanak számon. A sebesültek számát kétezer körülire teszik a hatóságok.

07.24
Elhalasztják a választásokat

A japán kormány bejelentette, hogy az áprilisra kiírt választásokat legalább két hónappal elhalasztja a földrengés és a cunami által leginkább sújtott térségekben - írja a BBC. A tokiói tőzsde a keddi nagy visszaesés után közel hatszázalékos emelkedéssel nyitott.

07.40
Visszatérhettek a munkások az erőműbe

Visszatérhettek a magas sugárzási szint miatt hazaküldött dolgozók a fukusimai erőműbe - írja a CNN a tokiói elektromos művekre hivatkozva. Az ötven munkást magyar idő szerint szerda hajnalban, egy tűzeset után küldték haza, amikor rövid időre ezer millisievert fölé nőtt a sugárzás szintje.

07.53
Ház a tengeren - kép

Forrás: Reuters/Ho
Egy elszabadult ház úszik a tengeren Szendai közelében (a képre kattintva galéria nyílik)

08.05
Három, hatosnál erősebb földrengés szerdán

Japánban szerdán három 6,2-es erősségű földrengés volt - közölte az Orosz Tudományos Akadémia földtani szolgálata. A rengés epicentruma a Csendes-óceánban, Honsú szigettől északkeletre, a fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. Amerikai kutatók adatai szerint az epicentrum Mito városától 69 kilométerre délkeletre, míg a fővárostól, Tokiótól 95 kilométerre keletre tehető. Március 11-e óta, amikor Honsú sziget keleti részén 9-es erősségű rengés volt, amelyet szökőár követett, már 37 hatos vagy annál erősebb földrengést regisztráltak. Az ennél gyengébb mozgások száma több százra tehető.

08.19
Bórt küld Dél-Korea

Dél-Korea bórt szállít Japánba - írja a BBC a Kjodo japán hírügynökségre hivatkozva. A bórt, amelyet az atomenergiában a maghasadás meggátolására használnak, Japán kérte, miután a saját készleteik fogyóban vannak a fukusimai erőműben történtek miatt.

08.26
Fagypont alatti hőmérséklet

Hideg napok jönnek Japánban az időjárási előrejelzések szerint. A meteorológusok fagypont alatti hőmérsékletre számítanak a földrengés és cunami által sújtott területek jó részén, ami nagyban nehezíti a mentést. Itt többen még most is hajléktalanok.

08.37
A külföldi cégek elhagyják Tokiót

A külföldi cégek egy része hazaviszi dolgozóit Japánból, miután továbbra sem biztos, hogy a fukusimai atomerőműben képesek lesznek megfékezni a sugárzást - írja a BBC. Ezek közé a cégek közé tartozik a német BMW vagy az autóalkatrészeket gyártó Continental. A szoftverfejlesztő SAP és a chipekkel foglalkozó Infineon Tokiótól délre költöztetné alkalmazottait. Néhány cég, mint például az International Bankers Association, közleményben deklarálta, hogy az események ellenére a megszokott mederben folyik az ügymenet.

08.44
Helikopterekből locsolnak

A japán tv jelentése szerint helikopterekből öntenek vizet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorára, hogy meggátolják a túlmelegedést.

08.52
A császár imádkozik az emberek biztonságáért

Akihito japán császár televíziós beszédet intézett a néphez. "Imádkozom az emberek biztonságáért" - mondta. A császár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt kérte az emberektől, hogy ne adják fel a reményt. Ez volt - az egyébként is általában a háttérbe húzódó - császár első nyilvános beszéde a pénteki földrengés és cunami óta. Azt mondta, komolyan aggódik a természeti katasztrófák és a fukusimai erőműben történtek miatt, az eseményeket precedens nélkülinek nevezte.

09.13
"Mindannyian jól vagyunk"

Egy Amerikában élő japán diák a YouTube videomegosztó oldalon keresztül tudta meg, hogy életben van a családja - írja a CNN. Akiko Kosaka családja a cunami által leginkább sújtott Mijagi prefektúrában él, a hírek szerint falujukat szinte teljesen elsodorta a víz, a lakosok felét nem találják. A lány saját bevallása szerint már lemondott arról, hogy családja életben lehet, azonban vasárnap a YouTube videomegosztóra feltöltött videón meglátta a húgát, amint a házuk előtt állva egy "mindannyian jól vagyunk" feliratú táblát tartott a magasba. A videóból kiderült az is, hogy a környéken egyetlen ház maradt épen, a lány családjáé.

09.27
Üzemanyag-korlátozást vezettek be

Legfeljebb 10 liter üzemanyagot tankolhatnak egyszerre a Tokiótól északra fekvő Tóhoku régió 4 prefektúrájában - közölte az [origo]-val egy Akitában élő japán állampolgár.

09.31
Mérik a sugárzást - fotó

Forrás: Reuters/Yuriko Nakao
Sugárzást mérnek egy helyi nőn Ofunatu városában (a képre kattintva galéria nyílik)

09.42
Hamis hírek terjednek az erőműről

Egy olyan pánikkeltő hamis üzenet terjed Japánban és a környező országokban, amely szerint a fukusimai atomerőmű olyannyira megsérült, hogy a kiszivárgó radioaktív sugárzás az egész régiót veszélyezteti. Erről bővebben itt olvashat. Az amerikai CERT hálózatbiztonsági szervezet szakértői szerint a japán földrengés után számítani lehet álhírekkel, vagy egyéb, a témához kapcsolódó átverésekkel operáló kártevők terjedésére e-mailben, honlapokon és közösségi oldalakon is, ezért a felhasználóknak érdemes fokozottan odafigyelniük arra, hogy mire kattintanak.

10.08
Japán tudta, hogy erőművei nem bírják az erős földrengéseket

Japánt már két éve, 2008 decemberében figyelmeztette a Nemzetköz Atomenergia Ügynökség, hogy atomerőművei nem képesek ellenállni az erős földrengéseknek - írja a brit Telegraph a Wikileaks-aktákra hivatkozva. A japán kormány akkor azt ígérte, javít a helyzeten. A pénteki, közel 9-es erősségű Richter-skála szerinti földmozgásban megsérült fukusimai erőmű a lap szerint csupán 7-es erősségű földrengések elviselésére volt tervezve.

10.16
A sugárzásos pletykák megállítását kéri a WHO

Nincs bizonyíték arra, hogy jelentős mennyiségű radioaktív anyag került volna a környezetbe a fukusimai atomerőműből - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet felszólította a kormányokat és a közvéleményt, hogy állják útját az Ázsiát fenyegető radioaktív felhőről szóló pletykáknak.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)