Több mint kilencezren haltak meg a japán természeti katasztrófában - percről percre

2011.03.16., 10:09

Újra rákapcsolódott a villamoshálózatra a fukusimai atomerőmű, és stabilizálódott a hőmérséklet és a nyomás a reaktorokban és a pihentetőmedencékben. A legfrissebb hírek szerint már több mint kilencezer halálos áldozata van a március 11-ei katasztrófának, és 13 500 embert még keresnek.

18.00 |

Nőtt a természeti csapás áldozatainak száma

A japán rendőrség szerint eddig 9080 ember vesztette életét a március 11-ei földrengésben és cunamiban, az eltűntek száma 13 561 - közölte a Kjodo japán hírügynökség.

Élő tudósításunkat lezárjuk.

16.56 |

Szinte láthatatlan a fukusimai erőműből szivárgó fehér füst

Stabilak a hőmérséklet- és nyomásértékek a fukusimai atomerőmű reaktoraiban és pihentető medencéiben az Országos Atomenergia Hivatal honlapján megjelent információ szerint. A 2. blokkon képződött fehér füst szinte láthatatlanná vált. A 3. blokkon a korábban észlelt szürke füst mennyisége csökkent, fehérré változott, majd szinte láthatatlanná vált. A kimenő hűtővízcsatorna környékén a tengerben radioaktív anyagot észleltek, ezért megkezdték a tengervíz átfogó ellenőrzését.

15.40 |

Újra rákapcsolódott a villamoshálózatra az atomerőmű

A földrengésben megrongálódott fukusimai atomerőmű mind a hat reaktorát sikerült visszakapcsolni a külső villamoshálózatra - közölte a Kjodo japán hírügynökség a Tokyo Electric Power nevű cégre hivatkozva.

14.01 |

Az ÁNTSZ nem javasolja a jódfogyasztást

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az indokolatlan jódfogyasztás ártalmas, ezért mindenkit óva int attól, hogy orvosi ellenőrzés nélkül jódtartalmú készítményt szedjen. A jódnak krónikus túladagolás esetén pedig akár súlyosabb hatása is lehet a pajzsmirigy működésére. Kiemelték továbbá, hogy a mellékhatás-kockázat felnőtteknél nagyobb, mint a gyermekeknél. Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy a magyar lakosságra nincs egészségkárosodási kockázata a fukusimai atomerőmű által okozott sugárzásnak, mivel a japán atomerőművekből kibocsátott radioaktív anyagok mennyisége nagyságrendekkel kisebb, mint Csernobilban volt, másfelől a radioaktív anyagot a Csendes-óceán fölé fújta a szél.

13.27 |

Elhalasztják az időközi választásokat

A hatóságok közlése szerint elhalasztják a Japán földrengés sújtotta területein esedékes időközi választásokat - közölte a Kjodo japán hírügynökség. Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrákban összesen 27 választást tartottak volna áprilisban, hogy ezeket mikor tartják meg, egyelőre nem tudni.

12.35 |

Benzinért állnak sorban

Forrás: AFP/Ken Simizu
A képre kattintva galéria nyílik

12.18 |

Túl a kilencezren a halottak száma

A japán földrengésnek a legújabb hivatalos adatok szerint 9080 halálos áldozata van, 13.561 embert pedig eltűntként tartanak nyilván - közölte a Kjodo japán hírügynökség. Eddig 8360 holttesten végezték el a boncolást, 4670-et azonosítottak közülük, 4150 holttestet pedig már el is juttattak az áldozat családjának.

11.43 |

Wisdom megmenekült

Túlélte a cunamit Amerika legidősebb vadon élő madara, egy több mint hatvanéves Laysan-albatrosz - közölte az Egyesült Államok országos hal- és vadvédelmi szolgálata. A Wisdom (Bölcsesség) névre hallgató madár a csendes-óceáni Midway-szigeteken él, amelynek partjait hatalmas hullámok ostromolták a földrengés után. A szigeten közel kétezer Laysan-albatrosz pusztult el a cunami miatt. Wisdomot először 1956-ban látták el azonosítóval. A Laysan-albatroszok életük első három-öt évét állandó repülésben töltik, szárazföldet egyáltalán nem érintenek, feltehetőleg repülés közben alszanak.

11.02 |

A fűtőmedence melegedése miatt füstöl az erőmű

Melegszik a fukusimai atomerőmű 2-es blokkjából származó elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence vize, és már majdnem forrásponton van - közölte a japán nukleáris biztonsági ügynökség munkatársa. Mint mondta, a melegedés miatt keletkezett a hétfő óta észlelt, az erőműből felszálló gőz. Ha a tároló vize forrni kezd, és a fűtőrudak kibukkannak belőle, több sugárzó anyag kerül a levegőbe.

10.41 |

Visszatérhettek a munkások

Visszatérhettek dolgozni a fukusimai atomerőmű reaktorainak hűtésén és az elektromos áram helyreállításán dolgozó munkások - írja a BBC brit közszolgálati médium. Az elektromos kábeleket újra csatlakoztatták a reaktorokhoz, de a hivatalos szervek szerint még mindig nem tudnak elegendő áramot biztosítani a hűtőrendszernek.

10.35 |

Ötéves újjáépítést jósol a Világbank

Öt évet vehet igénybe Japánban a károk helyreállítása - áll a Világbanknak a BBC közszolgálati orgánum internetes oldala által idézett jelentésében. A szervezet szerint a károk a legrosszabb esetben elérhetik a 235 milliárd dollárt, de az óvatos becslések szerint is 122 milliárd dollárra rúgnak. Ez a 2010-es japán GDP 2,5-4 százaléka. Az infrastruktúra a Világbank szerint példátlan mértékben károsodott, és erre utal az is, hogy az 1995-ös pusztító erejű kobei földrengés utáni újjáépítés költségei sem haladták meg a 100 milliárd dollárt.

A katasztrófának a japán gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását átmenetinek jósolja a Világbank: a dokumentum szerint az idén ugyan fél százalékponttal lassul a növekedés - elsősorban az autógyártók és az elektronikai vállalatok termelésének visszaesése miatt -, a következő öt évben viszont a munkálatok felpörgetik majd a gazdaságot. Az újjáépítés költségeit a biztosítók csak kisebb részben (14-33 milliárd dollár) állhatják, a többi az államot és a háztartásokat terheli majd. Minderről bővebben itt olvashat.

10.34 |

Nem ellenőrizték a reaktorok hűtését

Elmulasztották ellenőrizni a fukusimai atomerőmű reaktorainak hűtését, ezért kilenc nappal a földrengés előtt a japán nukleáris biztonsági hivatal bírálta az atomerőmű vezetőit. Erről bővebben itt olvashat.

10.07 |

Digitális segélylemezt adnak ki

A tinik kanadai bálványa, Justin Bieber és az ír U2 is énekel azon a digitális albumon, amelyet a Universal Music ad ki villámgyorsan, hogy adományokat gyűjtsön a japán természeti katasztrófa és nukleáris válság áldozatainak megsegítésére. A lemezen hallható lesz mások mellett Rihanna, Bon Jovi és Nicki Minaj is. A kiadónak az a szándéka, hogy a hét végére már kapható legyen a lemez annak ellenére, hogy az előadói gárda még formálódik. A bevételeket a Japán Vöröskereszt kapja majd - közölte a kiadó szóvivője.

09.40 |

Evakuált terület Fukusima közelében

Forrás: Reuters/Joe Chan
A képre kattintva galéria nyílik

09.35 |

Bocsánatot kért a tűzoltóktól a gazdasági miniszter

Kaieda Banri japán gazdasági miniszter bocsánatot kért kedden azoktól a tűzoltóktól, akiket korábban állítólag feltételesen megfenyegetett, ha személyes biztonságuk féltése miatt nem lennének hajlandók részt venni a Fukusima-1 atomerőmű reaktorainak hűtésében. A politikus közvetlenül nem ismerte el a fenyegetés tényét, csupán annyit mondott: "Ha a szavaim megsértették a tűzoltókat, akkor emiatt bocsánatot kérek". A kijelentés az után hangzott el, hogy a tokiói prefektúra kormányzója tiltakozott a miniszterelnöknél amiatt, hogy a fukusimai atomerőmű mentési munkáiban részt vevő tűzoltókat arra kötelezték, hogy 13 órán keresztül egyfolytában dolgozzanak a reaktor hűtésén. A tokiói hatóságokhoz közeli források állították azt a miniszterről, hogy fenyegetőzött az engedetlen tűzoltók megbüntetésével.

09.11 |

Még egy földrengés Fukusima közelében

Egy újabb, a hajnalinál erősebb földrengés rázta meg a fukusimai erőmű környékét, a mostani földrengés a Richter-skálán 6,6-es erősségű.

08.40 |

A megengedett jódmennyiség 126-szorosa

Edano Jukio kormányszóvivő kijelentette, még korai lenne azt értékelni, hogy a szennyezett tengervíznek milyen hatása lehet a halászatra, a kormány azonban hamarosan elemzi a kialakult helyzetet. A jód-131 izotópjának a megengedett határérték 126,7-szeresét, a cézium-134 izotóp 24,8-szeresét mérték. A kobalt nagy arányát is kimutatták a tengerből vett mintákban.

08.10 |

Újabb erős földrengés

Újabb, 5,7-es erősségű földrengés rázta meg a japán Honsú sziget északkeleti partvidékét, többek között a fukusimai atomerőmű környékét is.

07.58 |

Sugárfertőzött lehet a tengervíz

A japán kormány és a tokiói elektromos művek a nukleáris krízis tengervízre gyakorolt hatásának vizsgálatába kezdett, miután hétfőn a radioaktív sugárzás szintje abnormálisan magas volt a Fukusima közeli tengervízben - jelentette a Kjodo japán hírügynökség.

Előző
Következő