Több száz kilométert szorultak hátra Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők az elmúlt napokban. A lázadók visszafoglaltak tübb várost, így a stratégiailag fontos Adzsdábíját is. A NATO péntek reggel jelentette be, hogy a szervezet veszi át a líbiai katonai beavatkozás irányítását, és vasárnap este meg is kezdte a Líbia feletti légtérzár ellenőrzését. Líbiai események percről percre, március 27. vasárnap éjfélig.

08.42
Örömünnep Bengáziban

Örömünnep fogadta a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenes lázadók kezén lévő Bengáziban az ENSZ Biztonsági Tanácsának líbiai légtérzárra vonatkozó csütörtök esti határozatát. Az emberek levegőbe lövöldözve, jelszavakat skandálva és dudálva ünnepeltek a helyszínen készült televíziós felvételek szerint.

A civilek elleni támadások esetén katonai erő alkalmazására is felhatalmazó döntést senki sem ellenezte a 15 tagú testületből, de öten tartózkodtak. A katonai csapásra a francia és a brit hadsereg készül fel, Francois Fillon francia miniszterelnök közölte, országa a szavazás után órákon belül kész mozgósítani haderejét, és katonai csapást mérni a civileket fenyegető líbiai erőkre.

A fejlemények az utóbbi napokban a lázadókat egészen Bengázi határáig visszaszorító Kadhafiékat sem érték váratlanul, az ország védelmi minisztériuma az egész földközi-tengeri hajóforgalmat fenyegette arra az esetre, ha katonai támadás érné az országot.

A lázadók csütörtökön - még a határozat elfogadása előtt - három, Bengázi térségében és egy, a várostól délebbre történt légi csapásról adtak hírt. Heves harcok dúltak a közeli Adzsdábíja lakónegyedeiben is, ahol a Guardian szerint 30 ember vesztette életét.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

08.55
Egyiptom összevonta haderejét a líbiai határon

Az ENSZ határozat elfogadása után Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök megegyeztek, hogy a csütörtökön elfogadott ENSZ-határozat teljes betartását, azonnali tűzszünetet és a civilek elleni támadás leállítását követelik Líbiától. A Fehér Ház szerint a három nagyhatalom és több arab szövetségese szorosan együttműködik az akciók során. Az egyik arab szövetséges az az Egyiptom, amely nem sokkal a líbiai események előtt buktatta meg három évtizede hatalmon lévő elnökét, Hoszni Mubarakot, és indított demokratikus reformokat a hadsereg irányításával. Az al-Dzsazíra szerint már összevonták az egyiptomi haderőt a líbiai határ mentén.

08.57
Norvégia is beszáll

Norvégia jelezte, hogy csatlakozik a Kadhafi elleni nemzetközi katonai akcióhoz. Grete Faremo védelmi miniszter szerint ugyanakkor még korai megmondani, hogy ezt milyen módon teszik majd. Felmerült, hogy harci gépekkel vagy szállító repülőkkel segítik az akciót - jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió.

09.04
Ünnepelnek Bengáziban - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz
Az ENSZ-határozatot ünneplő felkelők Bengáziban

09.14
Szejf al-Iszlám Kadhafi: Nem félünk

Nem félnek az ENSZ által jóváhagyott, lehetséges légi csapásoktól - közölte pénteken Moammer Kadhafi fia, Szejf al-Iszlám. "A saját országunkban vagyunk, a saját népünkkel. És nem félünk" - mondta az ABC amerikai hírtelevíziónak. "Nem fogunk félni. Ugyan már! Nem fogunk félni. Azt hiszem, nem segítenek az embereken, ha lebombázzák Líbiát, és ha líbiaiakat gyilkolnak. Elpusztítják az országunkat. Senki sem örül ennek."

09.34
Miszratát ágyúzzák Kadhafiék

Lövegekkel támadják Kadhafi erői a Líbia nyugati részén fekvő Miszratát - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. Az al-Dzsazírának egy helyi lázadó azt mondta, hogy a kormányerők három órája lövik a várost, és tankokkal igyekeznek benyomulni a központba. Legalább 25 tankot láttak.

10.07
Sorra csatlakoznak az európai államok az akcióhoz

Norvégia után Lengyelország és Dánia is jelezte pénteken, hogy részt vállal a Kadhafihoz hű erők ellen, ENSZ felhatalmazással indítandó hadműveletekből. Lengyelország szállító repülőgépeket ajánlott, de csapásmérő erők küldését kizárta. A dán kormány még pénteken felhatalmazást fog kérni a parlament külügyi bizottságától, hogy többek között F-16-os vadászgépeket küldjön, ha szükség lesz rá - közölte Lene Espersen külügyminiszter. Korábban Kanada is jelezte részvételét.

10.15
Törökország tűzszünetet és be nem avatkozást akar

Tűzszünetre szólított fel Líbiában Törökország. A török kormányfő hivatala közölte, ellenzi a nemzetközi beavatkozást, és a konfliktus békés rendezését szorgalmazta.

10.21
AZ ENSZ BT Líbiáról szavaz - kép

Forrás: AFP/Stan Honda

10.40
Líbia lezárta légterét

Líbia minden légi forgalom elől lezárta a légterét - jelentette az európai légiközlekedést irányító Eurocontrol. "A Máltáról származó legfrissebb hírek azt jelzik, hogy Tripoli (az ottani légiirányítás) nem fogad forgalmat" - idézte a Guardian.

11.14
Pénteken kiderül, Magyarország csatlakozik-e az akcióhoz

Még a pénteki napon adandó választ ígért a magyar Külügyminisztérium, amelyet többek között azzal a kérdéssel keresett meg az [origo], hogy Magyarország csatlakozik-e a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióhoz. Korábban a légtérzár fő támogatóin - Franciaországon és Nagy-Britannián - kívül az európai országok közül Norvégia, Dánia és Lengyelország is jelezte részvételi szándékát.

11.36
Líbia állítja, nem zárta be a légterét

Líbia azt állítja, nem zárta be légterét, de az ENSZ BT határozatát követően az Eurocontrol nem engedélyez az ország területét érintő repülési útvonalakat - közölte Twitter-csatornáján az Eurocontrol.

11.40
Egyiptom napok óta felfegyverzi a líbiai lázadókat

Néhány napja fegyverszállítmányokat juttat a líbiai lázadóknak az egyiptomi hadsereg - jelentette a Wall Street Journal. A lap szerint mindez az USA tudomásával és jóváhagyásával történik, és elsősorban kézifegyverekről és lőszerekről van szó.

11.50
Négy halott Miszratában

Négy ember meghalt és legalább 70-en megsérültek a Miszratában, amely ellen péntek reggel támadást indítottak Kadhafi katonái az al-Arabíja szerint.

11.55
A líbiai külügyminiszter-helyettes nyilatkozik - kép

Forrás: MTI/EPA/Mohmed Messara
Haled Hadzsim líbiai külügyminiszter-helyettes nyilatkozik Tripoliban

12.13
Mindenre lőnek Miszratában Kadhafiék

Az al-Dzdsazíra katari hírtelevízió egy helyi lakos beszámolójára hivatkozva jelentette, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők továbbra is heves tűz alatt tartják a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszratát. A fegyveresek két irányból támadják a várost, és válogatás nélkül mindenre lőnek: lakóházak, mecsetek, kórházak is megrongálódtak, a mentők nem képesek elérni a sebesülteket.

13.01
Magyarország nem száll be a líbiai akcióba

Nem lát olyan magyar katonai képességet Martonyi János külügyminiszter, amelyet fel lehetne használni a Líbia elleni esetleges akcióban. Ezt pénteken egy háttérbeszélgetésen mondta a diplomata, amelyről bővebben itt olvashat.

13.03
Szokatlanul csendesek a tripoli utcák

Szokatlanul csendesek az utcák, de a "feszült várakozás" érezhető a levegőben az ENSZ BT légtérzárra vonatkozó határozatát követően - jelentette a Guardian Tripoliban tartózkodó tudósítója. A városközpontot lezárták, feltehetően nagygyűlést szerveznek a Zöld térre, amely már most tele van a külföldi beavatkozást elítélő transzparensekkel.

13.15
Belgium NATO-tagként menne Líbia ellen

Belgium készen áll arra, hogy részt vegyen egy Líbia elleni katonai akcióban a NATO keretein belül - jelentette a France24. Belgium F-16-osokat és egy fregattot küldene szükség esetén. Korábban Hollandia sem zárkózott el attól, hogy harci- és szállítógépeket küldjön.

13.19
Olaszország légibázist ajánlott fel

Olaszország felajánlotta, hogy a nemzetközi erők használhatják szicíliai légibázisát, jóllehet direkt közreműködést nem vállalnak az esetleges akcióban.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)