Visszavonulóban Kadhafi katonái - Líbia percről percre március 27. éjfélig

2011.03.18., 9:00

Több száz kilométert szorultak hátra Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők az elmúlt napokban. A lázadók visszafoglaltak tübb várost, így a stratégiailag fontos Adzsdábíját is. A NATO péntek reggel jelentette be, hogy a szervezet veszi át a líbiai katonai beavatkozás irányítását, és vasárnap este meg is kezdte a Líbia feletti légtérzár ellenőrzését. Líbiai események percről percre, március 27. vasárnap éjfélig.

22.00 |

: Kadhafi erőinek utánpótlását is támadják a szövetségesek

Ezzel a képpel lezárjuk ezt a líbiai tudósítást, és újat indítunk, amelyet itt érhet el. Az új cikkben nem csak Líbiáról, de a szíriai és más arab országokbeli eseményekről is friss információkkal szolgálunk. Köszönjük figyelmüket!

Forrás: AFP/Patrick Baz
Egy helyi törzshöz tartozó férfi sétál egy szövetséges légi csapás által megsemmisített lőszerkonvoj maradványai között Adzsdábíja közelében. További képekhez kattintson a fotóra!

21.10 |

A NATO megkezdte a légtértilalmi hadműveletek végrehajtását

A NATO sikeresen megkezdte a Líbia feletti légtértilalmi övezettel kapcsolatos intézkedések végrehajtását - jelentette be vasárnap Charles Bouchard kanadai tábornok, a katonai szövetség líbiai hadműveleteinek parancsnoka.

A NATO a légtértilalom érvényesítése mellett az esetleges fegyverszállításokra vonatkozó tengerészeti embargó betartatásáért is felel Líbiában: Bouchard közlése szerint már mindkét akciót megkezdte. A katonai szövetség tagállamainak nagykövetei pedig vasárnap este Brüsszelben megbeszélést kezdtek arról, hogy a NATO átveszi-e az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Ez tágabb kategória, mint a puszta légtértilalom: többet jelent, mint a líbiai repülőgépek és helikopterek megsemmisítését, illetve földre kényszerítését. Jelentheti adott esetben a városok ellen nehézfegyverzettel támadó erőkre mért légi csapásokat is.

20.20 |

Megállapodtak a tagállamok: átveszi a NATO a líbiai műveletek irányítását

Megállapodtak vasárnap este a NATO-országok abban, hogy az atlanti szervezet fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul.

A tagállamok brüsszeli NATO-nagykövetei kormányaik nevében lényegében arról döntöttek, hogy az atlanti szövetség átveszi az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Arról már korábban egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szemben elhatározott fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén. E két tevékenység irányítását a NATO már vasárnap ténylegesen meg is kezdte.

A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy líbiai a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni. Az erre irányuló katonai tevékenység - ami adott esetben azzal járhat, hogy légi csapásokat mérnek a polgári lakosokat fenyegető erőkre - eddig amerikai vezénylés alatt volt. A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben

19.50 |

A NATO csak a polgári lakosság védelmében tervez légi csapásokat

A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben. A tagországok NATO-nagykövetei vasárnap kora este ültek össze, és a remények szerint viszonylag gyorsan - lehetőleg még ezen a napon, de legkésőbb hétfőn - döntést hoznak arról, hogy az atlanti szövetség átveszi-e az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett.

Arról már korábban elvi egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szemben foganatosított fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén. A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni. "A NATO pártatlan marad, nem húz egyik félhez sem" - hangsúlyozta vasárnap egy diplomata.

A katonai szakértők már elkészítették a műveleti terveket, a tagállami kormányokat nagyköveti szinten képviselő Észak-atlanti Tanács pedig vasárnap vagy hétfőn hoz politikai döntést e tevékenység megkezdéséről.

19.20 |

Újból támadják Miszrátát Kadhafi erői

Újból támadták vasárnap a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők az ország fővárosától mintegy 200 kilométerre lévő Miszrátát.A tengerparti város az egyetlen nagyobb, a felkelők kezén lévő település Líbia sűrűbben lakott tengerparti sávjának nyugati részén. Az érte vívott harcokban rövid fegyvernyugvást hozott a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció repülőgépeinek szombati támadása. Egy helyi lakos elmondása szerint azonban a líbiai kormányerők vasárnap újból támadtak. A Miszráta körüli harcokról szóló híreket független forrásból nem lehet megerősíteni.

A Miszrátától mintegy 200 kilométerre keletre lévő Szirtből, Moammer Kadhafi szülővárosából vasárnap katonai járművekből - köztük légelhárító ágyúkat szállító teherautókból - álló konvoj indult el nyugatra, Tripoli felé. A tengerparti úton több tucat, civil családokat és holmijukat szállító tehergépkocsi is tart a főváros irányába: helyszíni jelentések szerint a lakosok egy része próbál elmenekülni a városból, újabb légitámadásoktól, illetve a felkelők megérkezésétől tartva. A líbiai kormányzat szervezésében mintegy 20 újságíró érkezett a városba, egy helyszíni szemlére, és a brit, illetve az amerikai újságírók állítólag - a légitámadásoktól tartva - külön értesítették saját országaik illetékeseit arról, hogy hol vannak.

18.30 |

Tripolira és Szirtre mértek csapásokat a koalíciós erők

Legalább hat nagyobb robbanás rázta meg a líbiai fővárost vasárnap este szemtanúk szerint, annak jeleként, hogy a nyugati koalíciós erők felújították a légicsapásokat Tripolira. A robbanásokat követően líbiai légvédelemi ágyuk tüzét lehetett hallani a beszámoló szerint. Szirtben Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosában két nagyobb robbanás volt, de szemtanúk szerint azt egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy magában a városban, vagy annak közelében.

Forrás: REUTERS/Benoit Tessier
A légi csapásokban fontos szerepet játszó francia Charles de Gaulle anyahajó műveleti központja. További képekért kattintson a fotóra!


17.30 |

Az ellenállók napi 100-130 ezer hordó olajat termelnek ki

A líbiai felkelők által ellenőrzött területeken napi 100-130 ezer hordó olajat termelnek ki és az olajkivitel "egy héten belül" újraindulhat - közölte Ali Tarhúni, a felkelők gazdaságért, pénzügyekért és olajért felelős képviselője egy vasárnapi sajtótájékoztatón Bengáziban. Tarhúni szerint az olajkitermelést "könnyen" napi 300 ezer hordós szintre növelhetik. A képviselő arról is tájékoztatott, hogy a felkelők kormánya szerződést kötött Katarral, amelynek értelmében az arab ország gondoskodna az olaj értékesítéséről. Az első szállítmány "egy héten belül" indulhat el - tette hozzá.

17.10 |

"A harcok a szárazföldi ütközetekben dőlnek el"

A felkelők előrenyomulása  ellenére egy líbiai katonai vezető úgy nyilatkozott az arab Asharq al-Awsat újságnak, hogy a nyugati koalíció légicsapásai nem csökkentették Kadhafi csapatainak kapacitásait. "A csata a harcmezőkön dől el, nem a légicsapásokon múlik" - fogalmazott a katonai vezető a BBC tudósítása szerint.

16.07 |

Halott kormánykatonát takarnak le

Forrás: AFP/Aris Messinis
További képekért kattintson a fotóra!

14.58 |

Hamar véget érhet a beavatkozás

A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a rezsim fenyegeti a civil lakosságot, de szárazföldi erők bevetéséről továbbra sincs szó - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit védelmi miniszter. Liam Fox a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a brit kormány Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, és "Líbia számára is ez lenne a legjobb megoldás", de a jelenlegi katonai akció sikerét az jelenti majd, ha a lakosság "nyugodtan alhat" éjszakánként, annak tudatában, hogy gyermekeit "nem fenyegeti egy ördögi rezsim". Fox szerint ha a líbiai rendszer felhagy a polgári lakosság elleni támadásokkal, és felismeri, hogy a konfliktus nem zárulhat számára katonai sikerrel, akkor a beavatkozás "viszonylag gyorsan" véget érhet.

13.38 |

Tűzszünetre szólított fel a pápa

A líbiai harcokba sodródott felek közötti párbeszéd azonnali megkezdésére és tűzszünetre szólított fel vasárnap a pápa szokásos Úrangyala imádsága után. XVI. Benedek közölte, hogy a Líbiából érkező drámai hírek egyre fokozzák a polgári lakosság iránti aggodalmát. Úgy vélte, a diplomácia minden eszközét be kell vetni, és a megbékélésre irányuló óhaj leghalványabb jelét is támogatni kell.

12.55 |

Rasz Lanuf is a felkelők kezén

A líbiai felkelők kezére került vasárnap Rasz Lanuf - jelentette az AFP francia hírügynökség. A várost - amely egyben jelentős olajterminál - március 12-én hódították vissza a Kadhafihoz hű erők. Rasz Lanuf 370 kilométerre nyugatra van Bengázitól, a felkelők keleti fellegvárától, és 210 kilométerre Adzsdábíja városától. A kormánypárti erők folyamatosan vonulnak vissza Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt felé.

Forrás: AFP/Aris Messinis
Rasz Lanuf határán őrködő felkelő - további képekért kattintson a fotóra!

12.05 |

Újabb várost vettek be a felkelők

Tovább nyomulnak nyugat felé a líbiai felkelők, a BBC szerint Adzsdabíja kikötő megszerzése után harc nélkül sikerült bevenniük a partmenti Brega városát. Egy, felkelőktől származó jelentés szerint már sikerült a frontvonalat Udzsala város külső részéig kitolniuk.

11.23 |

Olaszország száműzné Kadhafit

Rendezési javaslatot tett a líbiai válság megoldására Franco Frattini olasz külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A római elképzelés szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök száműzetésbe vonulna. A La Repubblica című római baloldali lapnak nyilatkozva Frattini közölte: most, hogy sem Európa, sem az ENSZ nem tekinti elfogadható tárgyalópartnernek Kadhafit, nem lehet számításba venni olyan megoldást, hogy ő hatalmon maradjon. Mint mondta: még a Kadhafi-rezsimen belül is vannak olyan emberek, akik "ezen dolgoznak".

10.15 |

Ünnepelnek a lázadók Adzsdábijában

Forrás: AFP/Aris Messinis
A képre kattintva galéria nyílik

09.36 |

Két várost támadott az éjjel a koalíció

A közép-líbiai Szabhára mért légicsapást a Kadhafi-ellenes nyugati katonai koalíció légiereje a líbiai állami televízió szombat éjszakai híradása szerint. A katonai forrásra hivatkozó hivatalos líbiai tudósítás szerint a nyugati légicsapások célpontjai katonai és polgári körzetek voltak a Tripolitól, a fővárostól 750 kilométerre délre fekvő Szabhában. A líbiai állami televízió később arról is hírt adott, hogy Szirt kikötőváros is légitámadások célpontja volt.

09.01 |

Hajón menekültek Olaszországba

Elérte az olasz partokat az első Líbiából érkező menekülthajó. A hajón egy etióp nő megszülte gyermekét. A 350 afrikai menekültet szállító vízi jármű az észak-afrikai országban másfél hónapja tartó felkelés kitörése óta az első, amely elhagyta Líbiát és Európába hozott afrikai migránsokat. A fedélzeten születő gyermeket és családját egy szicíliai kórházba szállították, mindannyian jól vannak. Az újszülött a Yeabsera (Isten ajándéka) nevet kapta.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
További képekért kattintson a fotóra!

08.18 |

Amerika vádja

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint felderítési jelentések azt jelzik, Moammer Kadhafi katonái másutt megölteket hoznak a koalíciós erők által végrehajtott légicsapások helyszíneire, hogy ezzel a koalíciót tegyék felelőssé az emberek haláláért. Gates erről szombaton a CBS News amerikai tv-csatornának adott interjújában beszélt.

23.50 |

A líbiai tévé szerint civil áldozatok is vannak a szabhai bombázásban

A Reuters szerint a líbiai állami tévé azt közölte, hogy a belső-líbiai Szabha városban katonai és civil áldozatai is vannak a légitámadásoknak.