Londonban járt Kadhafi követe - percről percre az arab forrongásokról

2011.03.28., 10:53

Brit sajtóértesülések szerint titkos tárgyaláson járt Londonban Kadhafi egyik követe. Mohamed Iszmail küldetése a kapcsolatfelvétel volt Líbia és a Nyugat között. Később a brit kormány megerősítette az értesüléseket. Csütörtökön a NATO erői vették át az irányítást a líbiai akciókban. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke azt mondta, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg eddig. Hírek percről percre az arab forrongásokról.

13.50 |

Készek a tűzszünetre a felkelők

A líbiai ellenzék kész a tűzszünetre, ha Kadhafi erői beszüntetik a lázadók városai elleni támadásokat - jelentette be Musztafa Abdul Dzsalil, az átmeneti nemzeti tanács vezetője. "Azzal a feltétellel egyezünk bele a tűzszünetbe, ha a nyugati városokban lévő fivéreink gyakorolhatják a véleményszabadságot, és a városokat ostromló erőket visszavonják" - fogalmazott Dzsalil, miután találkozott Abdul Ilah Katibbal, az ENSZ líbiai különmegbízottjával.
13.03 |

Kiújult az erőszak Miszrátában

A BBC egyik olvasója a Twitteren azt üzente, hogy ágyúdörgést és gépfegyverek ropogását lehet hallani Miszrátában és Kadhafi csapatai elkezdtek benyomulni a városba.

12.55 |

Civil áldozatai is vannak a légi csapásoknak

Egy líbiai orvos azt mondta a BBC-nek, hogy a nemzetközi koalíció szerdai légi csapásaiban hét civil ember meghalt, 25 pedig megsérült egy Brega melletti faluban. Az információt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

12.50 |

Berlusconi visszatoloncolná az illegális bevándorlókat

Az olasz miniszterelnök "gyors megoldást" ígér a hazájába érkezett észak-afrikai menekültek problémájára: javaslata szerint minden egyes olasz régió a népességének megfelelő arányban fogadna be Tunéziából érkezett embereket. Silvio Berlusconi javaslata, amelyet a minisztertanács pénteki ülésén terjesztett elő, heves ellenállásba ütközik a régiók részéről. Apuliában, Pisában és Szicílián máris tiltakozások voltak a kormányfő elképzelése ellen. Berlusconi egyúttal kilátásba helyezte az illegális bevándorlók visszatoloncolását is.

12.36 |

Tüntetésre készülnek az ellenzékiek Szíriában

Tüntetésre készülnek az ellenzékiek Szíriában - írja internetes oldalán a BBC és az al-Dzsazíra hírtelevízió is. A "Mártírok péntekének" nevezett tüntetésre várhatóan a délutáni ima után fognak országszerte, annak ellenére, hogy a kormány több olyan intézkedést is bejelentett, amelyeket a tüntetők követelnek. Bassár el-Asszád szíriai elnök ugyanis korábban bejelentette, hogy felülvizsgálják azt az 1963 óta hatályos törvényt, amely szerint bárkit indok nélkül le lehet tartóztatni Szíriában.

10.58 |

Kadhafi nem engedi külföldre kormányának tagjait

Moammer Kadhafi líbiai vezető megtiltotta a kormánytagoknak és a magas rangú tisztségviselőknek, hogy elhagyják az észak-afrikai országot - írta az as-Sark al-Auszat című arab napilap pénteken. Az újság értesülései szerint nem Músza Kusza, a Nagy-Britanniába menekült líbiai külügyminiszter az egyetlen, aki a süllyedő hajó elhagyása mellett döntött. Állítólag al-Bagdadi al-Mahmúdi kormányfő - aki egyben a parlament elnöke - szintén a távozást fontolgatja.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint többen menekültek Tunéziába Kadhafi szűkebb köréből. Köztük lehet a titkosszolgálat vezetője, valamint egy magas rangú diplomata. A beszámoló a nemzeti olajvállalat vezetőjét, Sokri Gánemet is megemlítette, de ő utóbb tagadta, hogy elhagyta volna az országot. (MTI)

10.15 |

Hivatalosan megerősítették, hogy a britek tárgyalnak Kadhafi fiával

A brit kormány megerősítette, hogy néhány napja tárgyalásokat folytatnak Kadhafi második legidősebb fiának tanácsadójával. Közel-keleti értesülések szerint Kadhafi fiának olyan szándékai vannak, hogy apja helyére lépne átmeneti vezetőként. Egyelőre azonban semmi jelét nem látni annak, hogy Kadhafi ezredes lemondana a hatalmáról.

09.55 |

Nem nyerhetnek a lázadók Adzsdabíjában

A BBC líbiai tudósítója szerint a felkelők lassan kezdik elfogadni, hogy egyedül nem nyerhetik meg a csatát Adzsdabíjában. A légi csapásokat azonban az utóbbi napok időjárása akadályozza, ugyanis túl felhős az ég Líbia felett. A lázadók pénteken várhatóan további szárazföldi támadásokat indítanak Brega városa körül.

09.20 |

Diplomáciai úton rendezné a helyzetet a német külügyminiszter

A líbiai helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel - jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Pekingben. Westerwelle politikai síkon keresne választ a problémára, és ennek első lépéseként arra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy tegye le a fegyvert.

08.15 |

Furcsállják az amerikai "kivonulást" Washintonban

A washingtoni kongresszusban sokan furcsállják, hogy az Egyesült Államok szombattól nem vesz részt a nyugati koalíciós légi csapásokban. A kongresszusi tagok közül sokaknak az volt a véleménye: érthetetlen, hogy Barack Obama kormánya miért vonul ki a líbiai hadműveletből, amikor az sikeresnek tűnik. Furcsa, zavaros, bosszantó - ezekkel a jelzőkkel illették a döntést.

06.10 |

Titkos tárgyaláson járt Londonban Kadhafi egyik követe

A brit Guardian című napilap kormányforrásokra hivatkozva azt írja, hogy Londonban tárgyalt a napokban Kadhafi egyik fiának tanácsadója. Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám el-Kadhafi egyik magas rangú tanácsadójának, Mohamed Iszmailnak a küldetése egyike volt az elmúlt két hét számos kapcsolatfelvételének Líbia és a Nyugat között. A brit külügyminisztérium sem megerősíteni, sem megcáfolni nem volt hajlandó a lapértesülést. A Guardian diplomáciai forrásai szerint azonban Kadhafi fiai menekülési útvonalat keresnek.

23.57 |

Elkerülni javasolja Washington Szíriát

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki, amelyben azt javasolja állampolgárainak, hogy - hacsak nem halaszthatatlan az útjuk  - kerüljék el Szíriát. Az arab állam a közlemény szerint nem biztonságos "a folyamatosan fennálló politikai és a társadalmi elégedetlenség miatt".

21.30 |

Néma tüntetés Ammánban

Jordániai újságírók és jogvédők néma tüntetést rendeztek Ammánban a Reuters Szíriában fogva tartott tudósítójának szabadon engedéséért. Szulejmán al-Khalidi a szíriai tüntetésekről tudósított, amikor letartóztatták. Szíriában azért is tüntettek az ellenzékiek, mert van egy 1963 óta érvényes törvény, amely szerint bárkit le lehet tartóztatni indoklás nélkül.

21.15 |

Kétezer menekültet szállítottak el Lampedusáról

Több mint kétezer menekültet szállítottak el csütörtökön Olaszország szárazföldi részére az afrikai partok közelében lévő Lampedusa szigetről, amelyet elárasztottak a főleg Tunéziából érkező menedékkérők. Az ötezer lakosú szigeten néhány napja a menekültek száma elérte a hatezret, és mivel elhelyezni már nem tudták őket, a kikötői dokkokban és a szántóföldeken aludtak.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szóvá is tette az áldatlan állapotokat, amelyek között élni kényszerültek. A Lampedusáról elszállítottakat őrzött táborokban helyezik el mindaddig, amíg el nem dől, hogy menedékjogot kapnak-e, vagy visszatoloncolják őket Tunéziába.

21.10 |

Nem tudják elhagyni Líbiát a kiugrásra készülő vezetők

Líbia helyettes ENSZ-nagykövete, aki most a lázadókat támogatja, azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy tisztában vannak vele, hogy több líbiai vezető szeretné elhagyni az országot, de olyan szigorú biztonsági védelem alatt állnak, hogy nem sikerülhet nekik a kiugrás.

20.48 |

Újabb bombázások Miszurátában

Szemtanúk azt közölték a Sky News hírcsatornával, hogy tucatnyi robbanást hallottak a nyugat-líbiai Miszuráta városában. Egy másik szemtanú a BBC-vel a Twitteren azt közölte, hogy a nemzetközi koalíció gépei éppen bombázzák Kadhafi tankjait.

20.38 |

Még messze van az összeomlástól Kadhafi hadserege

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke azt mondta, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg eddig a NATO-vezette bombázásokban, de "ez nem jelenti azt, hogy katonai szempontból az összeomlás szélére jutott volna". A líbiai vezetőhöz hű hadsereg tankjaival és nehézfegyverzetével még tízszer erősebb a felkelőknél - jelentette ki Mike Mullen. A védelmi miniszter ehhez hozzátette, hogy a lázadók seregei rögtönzött, nem összetartó erőkből állnak, amelyeknek sürgősen szükségük lenne kiképzésre, parancsnokságra, felügyeletre és némi szervezettségre.

19.27 |

Újabb magas rangú vezető távozik

Az AP hírügynökség jelentése szerint lemondott az ENSZ-nagykövetté kinevezett volt líbiai külügyminiszter. Ali Abdel-Szalam el-Trekit még a líbiai felkelés első napjaiban nevezték ki ENSZ-nagykövetté.

18.15 |

Kiugrásra készül több líbiai vezető

Meg nem erősített információk szerint több líbiai vezető is csatlakozik az elmenekült volt külügyminiszterhez. A líbiai ellenzéki tévére hivatkozva a BBC brit közszolgálati médium azt írja, hogy "mindannyian a tunéziai Dzserba repülőterén gyülekeznek, Musza Kuszát várják és be akarják jelenteni, hogy  elhagyják a Kadhafi-rezsimet".

Előző
Következő