Egybekelt pénteken Londonban Vilmos herceg, az angol királynő unokája és menyasszonya, Kate Middleton. A westminsteri apátságban tartott ceremóniára a világ minden tájáról hívtak vendégeket, az esküvőt világszerte hatalmas érdeklődés kísérte, a helyszínen is százezrek figyelték. Az események percről percre.

00.01
Ma tartják Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét

Április 29-én, pénteken tartják Londonban Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét, amelyre Nagy-Britannia az évszázad partijaként készül. II. Erzsébet angol királynő unokája, Vilmos egy polgári családból származó lányt vesz el, akit a skóciai St. Andrews Egyetemen ismert meg, és akiből később akár brit királyné is lehet (Kate Middleton családjáról és rokonairól itt olvashat bővebben).

Vilmos herceg Károly herceg, a jelenlegi brit trónörökös és a tragikus balesetben elhunyt Diana hercegnő idősebbik fia. Apja hosszabb ideje vár a királyi trónra, mint bármelyik herceg a brit birodalom történetében, Károly herceg után Vilmos a második az öröklési rangsorban. A herceg esküvőjét hatalmas sajtóérdeklődés kíséri, Londont már napokkal a rendezvény előtt ellepték a tévéstábok. A nagy esemény a brit turizmust is fellendítette, Londonban és világszerte tömegével kelnek el a ceremónia emlékére készült szuvenírek, emléktárgyak.

Forrás: AFP/Joe Klamar

Az esküvő menetrendje szerint a ceremónia közép-európai idő szerint délben (londoni idő szerint 11 órakor) kezdődik a westminsteri apátságban, ahonnan az ifjú pár negyed kettőkor indul el a Buckingham-palotába. A St. James's Park mellett parádés útvonalon halad majd végig a menet, az esemény végén pedig a herceg és felesége II. Erzsébet királynő és a családtagok társaságában kiáll a Buckingham-palota erkélyére (az esemény hivatalos programját angol nyelven itt tekintheti meg).

 

06.44
Ezrek sátraztak a szabadban

Már tömegek gyülekeznek Londonban a westminsteri apátság környékén - írja a BBC. Több ezer ember sátrazott az éjjel a hercegi pár tervezett útvonala mellett, hogy élőben láthassa majd Vilmos herceget és Kate Middletont. Az első 1900 vendég kilenc óra után néhány perccel érkezik.

07.33
Heves zivatarok lehetnek

Egyes becslések szerint nagyjából ötezren sátoroztak az éjjel az utcákon, hogy láthassák majd Kate-et és Vilmos herceget. A szervezők összesen hatszázezer ember jelenlétére számítanak. Az esküvő helyszínét közel két négyzetkilométeres körzetben lezárták a forgalom elől. A meteorológusok szerint reggel felhős idő várható, később viszont számítani kell heves zivatarokra.

07.39
Esküvőre várva

Forrás: AFP
Ötezren sátraztak London belvárosában. Nézze meg a megszállott alattvalókról készült galériánkat, kattintson a képre!

07.45
Vadászat Kate ruhája után

Az esküvő hivatalos menetrendje szerint Kate Middletont először magyar idő szerint 11 óra 51 perckor láthatják majd az emberek, amikor a hoteljéből a westminsteri apátságba indul. Angliában folyamatosak a találgatások a mennyasszonyi ruháról, több fotós és újságíró dolgozik azon, hogy a hivatalos időpont előtt információkat szerezzen Kate öltözékéről. Kate és családja az éjszakát a Goring Hotelben töltötte, a família az egész szállodát előre lefoglalta.

08.34
Ötezer rendőr vigyáz a rendre

A Scotland Yard ötezer rendőrrel vigyáz a rendre az esküvőn, kilencszázan közülük az esküvői útvonal mellett teljesítenek szolgálatot. Néhányan utcai ruhában vegyülnek majd el a tömegben.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

08.47
"Átmásznak rajtad"

Egy kempingező szerint stresszes hangulatban várják az esküvőt az éjszakát a szabadban töltők. A 17 éves lány szerint mindenki küzd, hogy jó helyről láthassa a hercegi párt. "Az emberek átmásznak rajtad, amíg alszol, hogy elvegyék a helyed" - mondta a Guardiannek.

09.00
Az amerikai újságírókat érdekli jobban az esküvő

Egy a New York Times és a CBS által készített felmérés szerint csupán az amerikai lakosság hat százaléka követi "nagyon közelről" az esküvőt. Ennek ellenére egyes adatok szerint az esemény médialefedettsége nagyobb az Egyesült Államokban, mint az Egyesült Királyságban.

09.22
A Tv2 már korán izgalomba jött

A Tv2 már reggel 6.55-kor esküvői lázban égett: "Annyira kiváncsi vagyok, mit csinálhat épp most Kate Middleton!" - sóhajtozott Tatár Csilla mámoros arccal, összekulcsolt kezekkel, Kárász Róbert pedig azért késett egy percet az élő műsorból, mert a folyosón Vilmosról beszélgetett pár kollégával. A Mokka hosszas Diana-elemzéssel nyitott.

Az RTL Klub Holló Márta műsorvezetővel, a katolikus műsorokban is felbukkanó Dusica Ferenccel, a divattörténész Szatmári Judittal, Bokor Pállal (aki a hercegről írt egy könyvet), egy nemesi származású rendezvényszervezővel, George Kegllel, és Radnóti Annával, a hírigazgatóság külpolitikai szakértőjével vág neki az eseménynek. Londonból Gosztonyi Zsolt jelentkezik be.
 
Az esküvő tagadhatatlanul téma a magyarok közt: egy újpesti okmányirodában például 8.10-kor azon sopánkodott egy ügyintéző, hogy asztrológiai elemzés szerint csak 14 évig fog tartani a pár boldogsága, válás lesz a vége.

09.56
Cambridge hercege

A brit uralkodóház szóvivőjének bejelentése szerint az esküvő után Vilmos és Kate Cambridge hercege és hercegnéje lesz. Vilmos herceg Strathearn grófja és Carrickfergus bárója is lesz. A brit királyi családban régi szokás, hogy a friss házasok esküvőjük napján új címeket kapnak.

Forrás: AFP/Ben Stansal

10.12
Kétmilliárd tévénéző lehet

A királyi esküvő helyszínén körülbelül nyolcezer rádió- és tévéstáb lesz jelen, és közel százötven, műholdas kapcsolattal felszerelt közvetítőkocsi biztosítja, hogy az esemény képei a világ szinte minden tájára eljussanak. A BBC világszerte úgy kétmilliárd nézőre számít, ami korántsem túlzott elvárás, ha figyelembe vesszük, hogy Diana hercegnő temetését körülbelül 2,5 milliárdan figyelték 1997-ben - az előző királyi esküvő, Diana és Károly 1981-es házasságkötése úgy 750 millió nézőt vonzott világszerte.

10.17
Megérkeztek az első vendégek

A BBC helyszíni tudósítója több kisbuszt látott megérkezni a Goring Hotelhez, amiben valószínűleg több koszorúslány is ült. Közben megérkeztek az első vendégek a westminsteri apátsághoz is.

10.20
Megérkezett Harry herceg barátnője is

Folyamatosan érkeznek a meghívott vendégek a westminsteri apátságba. Már a helyszínen tartózkodik Harry herceg barátnője, Chelsy Davy. A vendégek nagy része a család barátai közül került ki - írja a brit Guardian.

10.27
Elindult a menyasszonyi autó

Elindult Kate Middletonért a Goring Hotelbe az esküvői autó. Közben a westminsteri apátsághoz megérkezett David és Victoria Beckham, az angol labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitány és felesége. Az utcán várakozókat a katonai zenekar szórakoztatja.

Forrás: AFP/Ben Stansal

10.33
Hatalmas üzlet a vilmosos legó - kép

Forrás: AFP/LEGO
Az ajándékgyártók megállás nélkül készítik Kate-ről és Vilmosról a szuveníreket.
A képre kattintva megnézheti a legjobban sikerült darabokat

10.46
A megőszült Mr. Bean fintorog a vendégek között

A BBC élő adásában néhány pillanatra látható volt Rowan Atkinson brit komikus, Mr. Bean megformálója, amint enyhén fintorogva a helyét kereste a vendégseregben.

10.57
David Cameron szerint mindenki boldog lesz

David Cameron brit miniszterelnök a Sky Newsnak azt mondta: "Biztos vagyok benne, hogy a mai nap örömmel tölti el az embereket. Nagyon sok korombeli látta felnőni Vilmos herceget, aki most megtalálta a szerelmet, házasodni szeretne, ahogy mindenki más Nagy-Britanniában, ezért mindenki egy kicsit magáénak érzi ezt az eseményt" - fogalmazott a miniszterelnök, aki korábban állami ünneppé nyilvánította a hercegi pár esküvőjét.

11.04
Néha a miniszterelnökség is kevés a meghívóhoz

David Cameronnal ellentétben két korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair és Gordon Brown sem lesz ott az esküvőn. A királyi család indoklása szerint egyikük sem tagja az uralkodóház legmagasabb rendjének. Mindezek ellenére ott lesz a menyasszony falujának hentese, postása és kocsmárosa is. A westminsteri apátsághoz közben befutó Cameront hatalmas ováció fogadta.

11.09
Megérkezett Elton John és partnere

Forrás: AFP/Ben Stansall

11.20
Feltűnt Vilmos herceg

A tömeg vad sikítása fogadta a katonai uniformisban feltűnő Vilmos és Harry herceget a westminsteri apátságnál. A két herceg az autóból integetve, mosolyogva köszöntötte a várakozókat.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)