Geronimo volt bin Laden kódneve - percről percre

2011.05.02., 9:44

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben megölte Oszama bin Ladent Pakisztánban - jelentette be Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint hétfőn hajnalban. A Fehér Ház előtt Washingtonban ezrek ünnepeltek az [origo] helyszíni tudósítója szerint. Az első hírek szerint Pakisztán is részt vett az akcióban, de ezt az ország miniszterelnöke cáfolta. Az al-Kaida bosszút hirdetett bin Laden haláláért, ezért világszerte megerősítették az amerikai nagykövetségek védelmét és figyelmeztették az utazó amerikaiakat. Magyarországon a szakértők szerint nincs terrorveszély.

10.55 |

Egy kuvaiti futár buktatta le bin Ladent

A CNN amerikai hírtelevízió diplomáciai forrása szerint egy Abu Ahmad nevű kuvaiti futár vezette el az amerikaiakat Oszama bin Ladenhez. Az amerikai hatóságok, amelyek egyébként nem nevezték meg a férfit, azonosításakor annyit közöltek, hogy a futár szoros kapcsolatban volt bin Ladennel. Azt is közölték, hogy az Egyesült Államok 2007-ben kezdett utat építeni bin Laden pakisztáni házához.

09.06 |

Érzékeny a kapcsolat Pakisztán és Amerika között

Egy, a BBC által megkérdezett biztonsági szakértő szerint az, hogy Pakisztán nem tudta, hogy valami gyanús van abban a házban, amiben végül megtaláltak Oszama bin Ladent mutatja, hogy milyen érzékeny a kapcsolat Pakisztán és az Egyesült Államok között. "A két országnak szüksége van egymásra, de gyanakszanak is egymásra" - mondta Gordon Correa.

07.44 |

Washington visszakozott az élő pajzsként használt asszonyról szóló hírek miatt

A washingtoni Fehér Ház visszakozott hétfő este azzal a közléssel kapcsolatban, hogy Oszama bin Laden élő pajzsként használt egy nőt, amikor amerikai kommandósok megtámadták. John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója nem sokkal korábban közölte, hogy az asszony feltehetőleg a terroristavezér egyik felesége volt, és  a tűzharc áldozata lett.

Egy meg nem nevezett, magas rangú fehér házi tisztségviselő elmondta: miután az akcióban részt vevő kommandósokat részletesen beszámoltatták a művelet mozzanatairól, kiderült, hogy a szóban forgó asszony nem halt meg, csak megsebesült. A ház egy másik részében halt meg egy asszony lövésektől. Brennan így pontosított: az asszony olyan helyzetben volt, amiről azt lehet sejteni, hogy élő pajzsul szolgált.

06.35 |

Élőben nézte Obama az akciót

Barack Obama és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában élő videón nézte végig azt a mintegy 40 perces kommandós akciót, amelyben Pakisztánban lelőtték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét jelentette hétfőn az amerikai Time magazin internetes oldala. Az elnöki csapatnak a lap szerint a végrehajtásnak ebben a szakaszában már nem volt módjuk beleszólni a különleges egységek parancsnokainak döntésébe.

06.25 |

Nem volt közös akció

A pakisztáni elnök megerősítette, hogy az Oszama bin Laden elleni akciót amerikai katonák hajtották végre, a pakisztániak nem vettek részt benne, s nem is tudtak a terroristavezér hollétéről. Aszif Ali Zardari a Washington Post című amerikai lap véleményoldalán hétfőn megjelent írásában közli: habár a vasárnapi akciót nem közösen hajtották végre, az Egyesült Államok és Pakisztán közötti évtizedes együttműködés és partnerség vezetett el Oszama bin Laden megöléséhez.

23.30 |

Geronimo volt bin Laden kódneve

A legendás apacs főnök, Geronimo volt Oszama bin Laden kódneve a halálát okozó amerikai kommandós akcióban - írja az amerikai Time magazin az akciót élőben, kamerákon keresztül figyelő Barack Obama elnök műveleti szobájáról szóló beszámolójában. "Azonosítottuk Geronimót" jött az üzenet, majd később az, hogy meg is ölték - írja a magazin.

22.35 |

Economist: Újabb elnöki ciklust jelenthet Obamának Bin Laden halála

Az Economist brit gazdasági hetilap internetes kiadásán megjelent publikáció szerint Oszama bin Laden halála 2012-ben Barack Obama amerikai elnök újraválasztását eredményezheti. A lap Obama elnöki tevékenységének nagy pillanataként értékeli a terroristavezér megölésének bejelentését.

22.02 |

Még egy utolsó Bin Laden-üzenetre számítanak

Újabb Bin Laden-felvétel napvilágra kerülésére számít a Sky News szerint az USA. Amerikai illetékesek szerint a felvételt a közelmúltban rögzíthették.

20.22 |

A perui elnök szerint Bin Laden halála II. János Pál csodája

Alan Garcia perui elnök szerint senki nem láthatta előre, hogy be fog következni Bin Laden megölése, amelyet ő a vasárnap boldoggá avatott II. János Pál pápa első csodájának tart. Garcia közölte, a néhai pápa "Megszabadította a világot a megtestesült gonosztól".

Forrás: AFP/Cris Bouroncle
Alan Garcia perui elnök

20.17 |

Lövöldözve fogadta az amerikaiakat Bin Laden

Éjjellátó berendezésekkel ellátott kommandósok helikopterekről ugrottak be a Bin Laden rejtekhelyéül szolgáló építménybe, a terroristavezér lövöldözve fogadta a katonákat, akik viszonozták a tüzet. A kommandósok Bin Laden holttestét magukkal vitték, az épületben lévő további 22 személyt átadták a pakisztáni hatóságoknak - idézett egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőt az AP hírügynökség.

19.53 |

Repülőgép-hordozóról küldték hullámsírba Bin Ladent

Egy repülőgép-hordozó fedélzetén, az Arab-tengeren adták meg a végtisztességet Oszama bin Ladennek - közölte hétfőn Washingtonban egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos forrás. "Ma az elhunyt számára vallási szertartást tartottak a Carl-Vinson amerikai hadihajó fedélzetén. Ezt az iszlám hagyományok szerinti temetés követte. A halottat megmosdatták, és testét fehér lepelbe burkolták" - idézte az MTI.

19.07 |

USA-ellenes tüntetés Kvettában - kép

Forrás: AFP/Banaras Khan

A tálibokat támogató egyik helyi párt aktivistái tüntetnek Oszama bin Laden megölése miatt a pakisztáni Kvettában (kattintson további képekért!)

18.33 |

Muszlim szertartással temették Bin Ladent

Iszlám vallási szertartást követően temették a tengerbe Oszama Bin Ladent - jelentette a Reuters brit sajtóügynökség amerikai védelmi forrásokra hivatkozva. Azért temették el a tengeren, mert egyetlen ország sem fogadta volna be a holttestét.

18.29 |

Bin Laden aktája az FBI honlapján - képe

Forrás: FBI
Elhalálozott - olvasható az FBI Bin Ladenről szóló lapján

18.25 |

Túl véresnek tartja a Pentagon a Bin Laden haláláról készült fotókat

A BBC washingtoni tudósítója szerint készültek képek Bin Ladenről, de a Pentagon várhatóan túl véresnek találja őket ahhoz, hogy közzétegyék.

18.14 |

Két golyót kapott bal arcába Oszama bin Laden

Két golyó végzett Oszama bin Ladennel a hétfőn hajnali amerikai kommandósakcióban - írja az amerikai National Journal. A lap szerint a golyókat a bal arcába kapta a terroristavezér, az amerikai haditengerészet speciális egységének (Navy SEALs) katonáitól. A kommandósoknak felépítették Bin Laden rejtekhelyének mását, és már április elején begyakorolták a műveletet.

18.00 |

"Oszama kellett, hogy meglegyen Obama"

A Guardian washingtoni tudósítója szerint a jeles alkalomra már reagáltak is a pólóárusok: "Obama kellett, hogy meglegyen Oszama" feliratú pólókat árulnak az ünneplők között.

17.43 |

Bin Laden futára szerepelt a WikiLeaks-aktákban

A guantánamói foglyoknak a WikiLeaks által korábban kiszivárogtatott vallomásai között az egyikben szerepel egy utalás arra a futárra, aki végül Bin Laden nyomára vezette az amerikaiakat. Eszerint a férfi már 2003-ban Bin Laden személyes kapcsolattartója volt, és emellett azzal foglalkozott, hogy üzeneteket vitt és adományokat terített szét Pakisztánban.

17.37 |

Bin Laden szobája - kép

Forrás: AFP/ABC News
Bin Laden szobája abban az épületben, ahol végeztek vele (több képért kattintson a fotóra!)

Előző
Következő