Az Egyesült Államok egy katonai műveletben megölte Oszama bin Ladent Pakisztánban - jelentette be Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint hétfőn hajnalban. A Fehér Ház előtt Washingtonban ezrek ünnepeltek az [origo] helyszíni tudósítója szerint. Az első hírek szerint Pakisztán is részt vett az akcióban, de ezt az ország miniszterelnöke cáfolta. Az al-Kaida bosszút hirdetett bin Laden haláláért, ezért világszerte megerősítették az amerikai nagykövetségek védelmét és figyelmeztették az utazó amerikaiakat. Magyarországon a szakértők szerint nincs terrorveszély.

09.16
Meghalt Oszama bin Laden

"Igazságot tettünk" - fogalmazott Barack Obama vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok végzett Oszama bin Ladennel Pakisztánban. Az elnök elmondása szerint az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre, amely tűzharc során megölte bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Erről bővebben itt olvashat.

A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Pakisztánban.

09.23
Nyugati politikusok reakciói
Amerika és a világ polgárainak győzelméről beszélnek politikai vezetők Oszama bin Laden halála után. George W. Bush nagy jelentőségű eredménynek minősítette Bin Laden megsemmisítését. Bill Clinton szerint a terroristavezér halála a világ összes emberének győzelmével ér fel. Michael Bloomberg polgármester szerint a New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre, mások szerint azonban túl késő, mert "Bin Laden van minden sarkon". Még több véleményt Bin Laden haláláról itt olvashat.
09.26
Örül a piac

Jól reagáltak Oszama bin Laden halálának hírére az ázsiai tőzsdék, a Nikkei a március eleji földrengés óta először járt 10 ezer pont fölött. Egyes elemzők szerint Bin Laden halálával csökken az üzleti kockázat, és nőhet a fogyasztói bizalom is. A gazdasági hatásokról bővebben itt olvashat.

09.30
Martonyi: Kérdéses, hogy reagál az arab világ
Martonyi János külügyminiszter szerint Oszama bin Laden megölése komoly siker, de a terrorizmus ezzel nem ért véget. Martonyi szerint egyelőre bizonytalan, hogyan reagál a hírre az átalakulóban lévő arab világ.
09.35
A tálibok szóvivője még kivár
Zabiullah Mujahid, a tálibok szóvivője Afganisztában azt mondta a BBC-nek, hogy egyelőre nem kommentálják Oszama bin Laden halálhírét, mert még vizsgálódnak.
09.39
Irakban is a tudósításokat figyelik - kép

Forrás: AFP/Sabah Arar
További képekért kattintson a fotóra!

09.55
Állítólag tengerbe temették Bin Laden testét

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, bin Laden testét a tengerbe temették. A tisztviselő szerint a holttestet iszlám szokások szerint kezelték, de részleteket nem közölt. Korábban még azt állították, a testet az amerikaiak magukkal vitték, hogy DNS-vizsgálattal azonosítsák.

10.04
Merkel: Még nem győzték a szélsőségeseket

"Győzelem a béke erői számára" - reagált bin Laden halálhírére Angela Merkel német kancellár. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az iszlám szélsőségeseket még nem győzték le.

10.09
Abbottabadban minden a megszokott egy helyi szerint

"Abbottabadban a megszokott élet folyik, az utak járhatók. Az anyám elment a boltba, az apám a hivatalba. Egyedül a Bilal kerületben van katonai ellenőrzés" - közölte a BBC egy helyi lakos beszámolóját abból a városból, ahol az amerikai katonák megölték Oszama bin Ladent.

10.19
Kemp: Ez a harmadik csapás a terrorizmus elleni harcban
Richard Kemp, a brit erők korábbi afganisztáni parancsnoka szerint fontos csapást mértek az al-Kaidára, ami azt mutatja, hogy az Egyesült Államok erős és az al-Kaida gyenge. Szerinte ez a harmadik csúcspont  a terrorizmus elleni háborúban. Az elsőnek a tálibok hatalomból való eltávolítását, a másodiknak Szaddam Husszeim vereségét jelölte meg.
10.23
Beszámolók szerint rengeteg katona van a térségben

Abbottabad város közelében levő újságírók azt mondták a BBC-nek, hogy rendkívüli mértékű katonai mozgást észleltek a térségben.

10.27
Karzai: A táliboknak tanulniuk kell ebből

Hamid Karzai agfán elnök arra hívta fel a tálibok figyelmét, hogy fejezzék be erőszakos cselekedeteiket az al-Kaida vezérének halála után. "A táliboknak tanulniuk kellene ebből, tartózkodniuk kellene a harcoktól " - mondta az elnök egy sajtótájékoztatón.

10.34
Az Interpol fokozott éberségre biztat

Különleges éberségre lesz szükség a fokózódó terrorizmusveszély elleni harchoz, miután megölték Oszama bin Ladent - figyelmeztetett az  Interpol. A szervezet főfitkára szerint a terrorista szervezet vezetőjének halála nem jelenti az al-Kaidához kötődő csoportok, vagy a szervezet befolyása alatt állók végét.

10.37
Az elsőszámú közellenség - Oszama bin Laden életrajza

Egy gazdag és befolyásos család gyermekeként született, majd a nyugati világ elsőszámú közellenségévé vált Oszama bin Laden, akivel vasárnap végeztek amerikai katonák Pakisztánban. Valaha közgazdaságtant tanult, de az üzleti élet helyett Afganisztánba ment, ahol akkor még amerikai támogatással harcolt a szovjetek ellen. Az utolsó évtizedet bujkálva töltötte, a személyét övező bizonytalanság miatt már-már mítikus figurává vált. Oszama bin Laden életrajzát ebben a cikkünkben találja.

Forrás: MTI
Oszama bin Laden 1988-ban

10.47
Egy brit szakértő szerint már nem Bin Laden irányított

Az al-Kaida terrorhálózat már vezére halála előtt is bénult állapotban volt, és bin Laden nem vett részt az operatív irányításban - véli az iszlamista mozgalmak egyik legnevesebb nagy-britanniai szakértője. Fawaz Gerges BBC-nek azt mondta, hogy ezt már Ajman az-Zavahri, a terrorhálózat második számú vezetője végezte helyette.

10.56
A Ground Zerón ünnepelnek New Yorkban

New Yorkban a Világkereskedelmi Központ ikertornyai helyén álló Ground Zerón verődött össze az ünneplő tömeg. Egy egykori tűzoltó (akinek azért kellett nyugdíjba vonulnia, mert 2001-ben mentés közben túl sok por ment a tüdejébe) azt mondta, hogy az a 343 kollegája, aki ott vesztette életét, már nem halt meg hiába.

11.03
Nem a halott bin Laden fotóját mutogatják a tévében

Sem az Egyesült Államok, sem Pakisztán nem igazolta annak a fotónak a hitelességét, amely Oszama halálának bejelentése után tűnt fel néhány televízió adásában, sőt, két amerikai hivatalnok figyelmeztette is az NBC tévétársaságot, hogy a kép nem hiteles. A fotón egy Oszama bin Ladenre hasonlító férfi véres feje látható, a sérülések megfelelhetnek annak a reggeli hírnek, hogy fejlövés végzett Oszama bin Ladennel. Az NBC fotóblogja szerint a kép hamisítvány, azt Oszama egy 1998-as fotójából készítették.

11.11
Nem volt internet és telefon Bin Laden rejtekhelyén

Bin Laden rejtekhelye 2005-ben épült egy kesekeny földút végén, mely körülbelül nyolcszor nagyobb volt a környékbeli házaknál - írja a Reuters meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az épület egy körülbelül 4-5 méter magas fallal volt körbevéve, tetején szögesdróttal, két biztonsági kapuval. A telefon és az internet nem volt bevezetve.

11.15
Karzai szerint már látszik, hogy a terrorizmus gyökere nem Afganisztánban van

Az afgán elnök, Hamid Karzai azt mondta, bin Laden megölése Pakisztánban bebizonyította Kabul régóta hangoztatott álláspontját, miszerint a terrorizmus nem Afganisztánban gyökerezik. "Újra és újra, évek óta minden nap azt mondtuk, hogy a terroristák elleni háborút nem az afgán falvakban, nem az afgán házakban, a szegény és elnyomott emberek ellen kell vívni. Bebizonyosodott, hogy igazunk volt" - mondta az elnök.

11.18
Megerősítették a magyarországi amerikai nagykövetség védelmét

"Az elmúlt órák külpolitikai eseményeire tekintettel a magyar rendőrség a kora reggeli órákban megtette a szükséges és elengedhetetlen intézkedéseket az Amerikai Egyesült Államok magyarországi külképviseletéhez tartozó objektumok biztonságának erősítése érdekében" - közölte hétfő délelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)