Kadhafi rezidenciáját ostromolják a felkelők - hírek percről percre

2011.08.22., 6:27

A líbiai főváros, Tripoli 95 százalékát ellenőrzésük alá vonták hétfő estére a Moammer Kadhafi ellen lázadó csapatok. A város központjában ünneplő tömegek fogadták őket, de közben harcokról is érkeztek jelentések. Kadhafi egy tévényilatkozatban harcra szólította híveit, miközben főhadiszállása körül hatalmas csata dúl tankjai és a felkelő csapatok között. Kövesse az eseményeket percről percre!

23.31 |

Tripoli 95 százaléka az ellenőrzésük alatt van a felkelők szerint

Ahmed Omar Bani, a lázadó tanács szóvivője hétfő este megerősítette: 95 százalékban már a felkelők ellenőrzik a líbiai fővárost.  "Talán egy vagy két nap, és Tripoli teljesen szabad lesz" - mondta a szóvivő a BBC szerint. Az Al Jazeera tudósítója szerint hétfőn este a fővárosban "többnyire nyugodt a helyzet, bár volt néhány alkalmi lövöldözés".

22.20 |

Scudot lőttek ki Kadhafi erői Szirtéből, lelőtte egy NATO-gép

A Reuters amerikai tisztviselőkre hivatkozó állítása szerint Kadhafi erői kilőttek egy Scud rakétát a líbiai vezető szülővárosából, Szirtéből. Arról, hogy mi volta Scud célpontja, a névtelen forrás nem árult el részleteket. Az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy a NATO egyik vadászgépe már le is lőtte a rakétát.  A NATO szóvivője később hivatalosan is megerősítette a hírt, annyit javítva, hogy kadhafi erői nem egy, hanem három rakétát lőttek ki.

21.02 |

A tripoli repülőtér is a felkelők ellenőrzése alatt van

Az al-Arabíja televízió a felkelők szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a líbiai lázadók ellenőrzik a tripoli repülőteret - írta a Reuters hírügynökség.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

20.35 |

Barack Obama: Kadhafi uralma a végéhez közeledik

Fordulóponthoz érkezett Líbia Barack Obama szerint. Az amerikai elnök szerint a felkelők előretörésének ünneplése azt jelzi, hogy a törekvés az emberi méltóságra erősebb minden diktátornál. Kijelentette, hogy Kadhafi uralma a végéhez közeledik, és a további vérontást megakadályozhatja azzal, hogy átadja a hatalmát. Obama jelezte, hogy kész az együttműködésre a líbiai ellenzéki tanáccsal. Hangüzenetében  beszélt arról is, hogy a líbiaiak rendkívüli áldozatokat hoztak a forradalmukért.

20.05 |

Kiszabadult az egyik Kadhafi fiú

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint kiszabadították házi őrizetéből Moammer Kadhafi egyik fiát, Mohammedet. Ő volt az elfogott három fiú egyike, akit házi őrizetbe vettek. A hozzá hű fegyveresek megrohanták az épületet, és az őrök legyűrése után magukkal vitték Mohammedet, akit előző nap fogtak el - közölte a tévéadó. A lázadók központjában, Bengáziban a felkelők szervezetének egyik magas rangú tisztségviselője később megerősítette a Kadhafi fiú szökését.

Röviddel később a hírtelevízió azt közölte, hogy találtak két holttestet, amelyek közül az egyik Khamisz Kadhafié (a líbiai vezető egy másik fiáé), a másik a Kadhafi-kormányzat titkosszolgálati főnökéé, Abdullah asz-Szenuszié lehet. Az al-Dzsazíra pontos forrásokra egyik hírben sem hivatkozott.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia
Lázadók ünnepelnek Tripoliban

20.00 |

Ellentmondásos hírek Kadhafi tartózkodási helyéről

Az al-Arabíja televízió úgy tudja, hogy Kadhafi egy kórházban van a Tripolitól keletre fekvő Tadzsura városában. Nem ez az első alkalom, hogy hírek jelennek meg arról, hogy a líbiai vezető elhagyta a rezidenciáját. A Fehér Ház szerint azonban nincs ok feltételezni, hogy Kadhafi már nincs Tripoliban.

19.10 |

Több mint százmilliárd euró lehet Kadhafi vagyona

Ellenzéki becslések szerint több mint százmilliárd euróra rúghat Moammer Kadhafi vagyona, amelynek nagy része külföldön van. A líbiai diktátor jelenleg nem férhet hozzá pénzéhez, mivel az ENSZ és az Európai Unió által a Kadhafi-rezsim ellen bevezetett szankciók egy részének értelmében több száz, külföldön vezetett líbiai számlát zároltak. Ezeken hozzávetőleg 40 milliárd euró van. Ebből az összegből 22 milliárd euró amerikai, 7,2 milliárd németországi, míg 1,2 milliárd euró osztrák bankokban van. A nemzetközi közösség a Kadhafi-család számlái mellett a líbiai központi bank és a Líbiai Befektetési Hatóság külföldi eszközeit is befagyasztotta.

18.45 |

Nincs áram a külföldi újságírók szálláshelyén

Nincs áram a tripoli Rixos Hotelben, ahol sok külföld újságíró rekedt a harcok kitörésekor. A CNN tudósítója, Matthew Chance a Twitteren azt írta, hogy a hotel sötétbe borult, miközben kint lövések és hatalmas robbanások zaja hallatszik. Néhány lövés elérte a Rixos Hotelt is.

18.15 |

Másfél év múlva állhat helyre a kőolajtermelés

A volt líbiai olajügyi miniszter, Sokri Ganem szerint 18 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy az ország visszatérjen az olajtermelés háború előtti szintjéhez - írja a Reuters hírügynökség. A konfliktus előtt Líbia napi 1,6 millió olajat termelt, a harcok súlyosbodásával azonban ez a töredékére csökkent.

18.03 |

Nem lesznek amerikai katonák Líbiában

Az Egyesült Államok nem tervezi békefenntartók küldését Líbiába. Ha lesz is bármilyen külföldi katonai misszió a líbiai átmenet segítésére, ebben amerikai katonák nem fognak részt venni - mondta a Pentagon szóvivője, Dave Lapan. A Líbia feletti légtérellenőrzés egyelőre azonban folytatódik, és az Egyesült Államok figyelemmel követi a harcokat Tripoliban.

17.50 |

Támogatást ígért a felkelőknek az Arab Liga

Teljes támogatásáról biztosította az Arab Liga a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot. Nabil al-Arabi, a liga főtitkára sok sikert kívánt a lázadók politikai szervének az átmenethez az új korszakba. Mint mondta, hamarosan megbeszélést folytatnak az arab országok külügyminiszterei, hogy elősegítsék a líbiai békés átmenetet és stabilitást.

17.29 |

Békés átmenetet szeretne az ENSZ-főtitkár

Sajtótájékoztatót tart New Yorkban Ban Ki Mún ENSZ-főtitkár, aki felszólította Kadhafi csapatait, hogy azonnal szüntessék be az erőszakot, és adjanak utat a békés átmenetnek. A főtitkár szerint az ENSZ kész minden segítséget megadni a líbiai embereknek. Ban Ki Mún szerint a helyzet reménykeltő, de vannak még kockázatok.

17.28 |

Kadhafi-képek

Forrás: MTI/EPA/Alkisz Konsztantinidisz

17.25 |

Berlusconi is találkozni szeretne a felkelőkkel

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a napokban találkozni fog a felkelők vezetőjével - írja a BBC. Ez azért különösen érdekes, mert Berlusconi korábban közeli kapcsolatban volt Kadhafival.

17.22 |

Visszaszorultak a felkelők

A BBC tudósítója szerint úgy tűnik, hogy Kadhafi csapatai visszaszereztek olyan területeket Tripoliban, amelyet korábban már a felkelők ellenőriztek. A tudósító együtt van felkelők egy csoportjával, akik most tértek vissza a városba, de kilométerekre vannak attól a helytől, ahol reggel voltak.

17.16 |

A Pentagon szerint Líbiában van Kadhafi

A Pentagon nem hiszi, hogy Kadhafi elhagyta Líbiát - mondta az amerikai hivatal szóvivője a Reutersnek.

17.09 |

Még egy Kadhafi fiút elfogtak

A felkelők elfogták Kadhafi harmadik fiát, Szaadit - jelentette az Al-Arabija televízió. Szaadi Kadhafi volt a líbiai futballcsapat kapitánya, és játszott az olasz első osztályban is. Kadhafi kiterjedt családjáról és fiairól ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Forrás: AFP

17.01 |

Nehéz éjszakára készülnek Tripoli lakosai

"Az emberek többsége otthon marad, és csak nagyon sürgős ügyben szaladnak ki az utcára" - idéz a BBC egy Nuri nevű tripoli lakost. "Én nem vagyok szabadságharcos, de támogatom őket minden lehetséges módon. Örülünk a jelenlétüknek, és reméljük, hogy hamarosan szabadok leszünk. Felkészültük egy újabb heves, harcos éjszakára" - mondta Nuri, aki szerint Kadhafi katonái gerillaharcra fognak kényszerülni, mert "tudják, hogy az emberek nem támogatják őket".

16.53 |

A szíreket is feltüzelte a líbiai helyzet

Többezer kormányellenes tüntető vonult az utcára Szíriában Bassár el-Aszád elnök televíziós szereplése után. A tüntetők azt skandálják, hogy "Kadhafinak vége, most te következel, Bassár!"

Előző
Következő