Szeptember 11-ei események világszerte - percről percre

2011.09.11., 8:43

Kereken tíz éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása, amikor két eltérített repülőgépet vezettek a World Trade Center két tornyába, melyek nem sokkal később összeomlottak, mintegy háromezer ember halálát okozva. Az évfordulóra az USA megerősített védelemmel készül, miután a hatóságok "hihető" terrorfenyegetésről szereztek tudomást. Két civil meghalt, ötven amerikai katona megsérült, amikor merényletet követtek el egy NATO-bázis ellen Afganisztánban. New Yorkban felavatták a Szeptember 11. emlékhelyet a Ground Zerónál, melyre rávésték az összes áldozat nevét.

20.41 |

Clinton: Megmentették a Capitoliumot

Shanksville-ben koszorúzott vasárnap Barack Obama amerikai elnök, miután New Yorkban véget ért a megemlékezés a 2001-es szeptemberi merényletek áldozataira. A Pennsylvania államban lévő település mellett zuhant le az a személyszállító repülőgép, amelyet a terroristák a hatalmukba kerítettek ugyan, de az utasok ellenállása miatt már nem tudták a kiszemelt célpontjukra - feltehetően a törvényhozásnak otthont adó Capitoliumra - vezetni.

A koszorúzáson jelen volt George Bush exelnök is, feleségével együtt. Korábban Bill Clinton exelnök is részt vett több ezer ember társaságában az ott tartott megemlékezésen, és hangsúlyozta, hogy a terroristákkal szembeszálló utasok "felbecsülhetetlen értékű ajándékot adtak az egész országnak: megmentették a Capitoliumot a támadástól, és megfosztották az al-Kaidát a szimbolikus győzelemtől", amelyet az amerikai kormányzat központjának lerombolása jelentett volna.

18.50 |

Jeszenszky: A terrorizmus elszántabbá teszi az országokat

A tíz évvel ezelőtt Amerikát ért támadás tanulsága, hogy a terroristák a merényleteikkel nem juthatnak közelebb céljukhoz, nem sikerülhet szembefordítaniuk egymással az embereket és meggyengíteni a kormányokat - mondta a budapesti Szabadság téren tartott megemlékezésen Jeszenszky Géza, aki 2001-ben Magyarország washingtoni nagykövete volt.

A diplomata (jelenleg oslói nagykövet) szerint a terrorizmus hatására elszántabbak lesznek az országok, a társadalmak és a kormányok nem rettennek meg, ahogyan Amerika is erőt merített a történtekből. A történész szerint Oszama Bin Ladennek és az al-Kaida szervezet más vezetőinek nem sikerült a tervük, hogy a merénylettel a világot háborúba taszítsák, konfliktust szítsanak Amerika és Európa, illetve Ázsia, továbbá "a vak hit és a felvilágosultság között".

"Csak egy torz gondolkodás hiheti azt, hogy van olyan ügy, amelyért el lehet követni egy ilyen támadást" - mondta Jeszenszky. Balogh András, az MSZP alelnöke, aki 2001-ben Magyarország Afganisztánba akkreditált nagykövete volt, elmondta: a terrorizmus okait kell felszámolni, melyek a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság hiányából fakadnak. (MTI)

 

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Jeszenszky Géza

18.37 |

A World Trade Center kicsinyített mása Párizsban

A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak kicsinyített másolatait állították fel Párizsban a terrortámadások áldozataira emlékezve. A megsemmisült WTC-t szimbolizáló két, 25 méter magas, fehér ponyvával letakart állványzatot a Trocadéro tér előtti, Eiffel-toronyra néző teraszon állította fel a The French will never forget (A franciák soha nem felejtenek) elnevezésű francia-amerikai egyesület.

A párizsi makett egyik tornyán az áldozatok nevei, a másikon pedig megemlékező üzenetek olvashatók. Az alkalmi építményt Charles Rivkin, az Egyesült Államok párizsi nagykövete avatta fel, az eseményen ott volt Bertrand Delanoe párizsi főpolgármester és Claude Guéant belügyminiszter.

Délelőtt a Luxemburg-kertben koncertet tartottak annak a tölgyfának a tövében, amelyet 2002-ben ültetettek párizsi amerikaiak az áldozatok emlékére. Az este folyamán a Trocadéro téren  nagyszabású koncerttel emlékeznek, melyet az Eiffel-toronyra kivetített fényjáték fog kísérni. (MTI)

18.25 |

Muszlimok tiltakoztak a londoni megemlékezés előtt

A királyi család és a kormány tagjainak, valamint az áldozatok hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg vasárnap kora este Londonban a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekben meghalt brit állampolgárokról. A tíz évvel ezelőtti terrortámadásban 67 brit vesztette életét.

Az évfordulós megemlékezésen, amelyet az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közelében kialakított emlékparkban tartottak, megjelent Károly walesi herceg, a brit trón várományosa és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, valamint David Cameron brit miniszterelnök.

Az amerikai követségnél tartott ceremónia előtt néhány tucatnyi muszlim tüntető tiltakozó megmozdulást rendezett, és elégetettek egy amerikai zászlót, miközben Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak. A Scotland Yard a tüntetés két résztvevőjét őrizetbe vette. (MTI)

 

Forrás: AFP/Carl Court
Muszlim tüntetőt vezetnek el a rendőrök Londonban

16.59 |

"Megerősített bennünket"

"Az al-Kaida meg akart gyengíteni, ehelyett megerősített bennünket" - mondta Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter a Pentagonnál tartott megemlékezésen. "Bár tíz év eltelt, az sebek még mindig nem hegedtek be. (...) Szeptember 11. meghatározó pillanat minden amerikai számára. Soha nem fogjuk elfelejteni ennek a generációnak az áldozatát" - tette hozzá a BBC tudósítása szerint.

16.39 |

A NATO főtitkára az 56-os magyar forradalommal példálózott

A szélsőségesség nem köthető egyetlen valláshoz sem - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár vasárnap egy brüsszeli megemlékezésen. Kijelentésének alátámasztásaként utalt a júliusi norvégiai mészárlásra, amikor egy iszlámgyűlölő norvég férfi rendezett vérfürdőt tinédzserek nyári táborában.

Rasmussen a gyűlölet szításával szemben a békés együttélést, az együttműködést, az egyéni szabadságjogok tiszteletét és a kölcsönös türelmet ajánlotta hallgatósága figyelmébe. Az "elnyomható, de kiolthatatlan" szabadságvágy példájaként említette a szövetségesek második világháborús partraszállását, továbbá azt, ahogy az emberek "kimentek az utcára" 1956-ban Budapesten, 1968-ban Prágában és 1989-ben Berlinben. Ugyanezen események sorában méltatta a közelmúlt tuniszi, kairói és tripoli fejleményeit. "Az arab tavasz a remény új évszakát jelenti valamennyiünknek" - mondta a főtitkár. (MTI)

Forrás: AFP/John Thys
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár beszél a brüsszeli megemlékezésen. A képre kattintva megnézheti a 2011. szeptemberi eseményekről készült galériánkat

15.28 |

Németország is az áldozatokra emlékezett

Egyperces néma csenddel, istentiszteletekkel, békemenetekkel és nagyszabású nemzetközi béketalálkozóval emlékezett Berlin és egész Németország vasárnap az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások áldozataira.

15.20 |

Berlinben is szeptember 11-re emlékeznek

Forrás: AFP/JohnMacdogall
Kattintson a fotóra és nézze meg a 2001. szeptember 11-i eseményekről készült galériáinkat!

15.13 |

Megnyitották az emlékhelyet

New Yorkban a Ground Zerónál az őrök ünnepélyesen megnyitották a Szeptember 11. Emlékhelyet, melyet megtöltöttek az áldozatok családtagjai. A BBC képei szerint egyesek ráborultak az emlékműre, egy fiatal lány pedig papírra kopíroz át egy bevésett nevet.

15.06 |

Hatezer tűzoltó emlékezik társaira New Yorkban

Jay Jonas New York-i tűzoltó azt mondta a BBC tudósítójának, a szertartásra hatezer kollegája ment el, hogy megemlékezzen azokról a társairól, akik életüket vesztették mentés közben. Jonas annak a húsz tűzoltónak az egyike, aki túlélte a tornyok összeomlását.

Forrás: AFP
Tűzoltók tisztelegnek

14.55 |

Felolvassák az összes áldozat nevét

A himnusz eléneklése után a családtagok megkezdték a terrorakcióban meghalt áldozatok nevének felolvasását, amely már hagyománnyá vált 2001 óta.

14.43 |

Obama az emlékhelynél - kép

Forrás: AFP
Amerikai elnökök annál az emlékhelynél a Ground Zerónál, melyet a terrortámadások 10. évfordulóján avatnak fel. Az emlékműre felvésték az áldozatok nevét. Kattintson a fotóra és nézze meg galériáinkat a 2001-es eseményekről!

14.30 |

Elmaradnak a szokásos tévéműsorok az USA-ban

Az Egyesült Államokban a szokásos vasárnap délelőtti tévéműsorok helyett az összes csatorna a megemlékezésről tudósít.

14.12 |

Megkezdődött New Yorkban a megemlékezés

Megkezdődtek a megemlékezések a lerombolt New York-i ikertornyok emlékművénél, a Ground Zerónál. Barack Obama jelenlegi, George W. Bush korábbi elnök, valamint feleségeik lerótták tiszteletüket az áldozatok családjánál. A brit Telegraph tudósítója szerint mesterlövészek vigyázzák az emlékhelyet.

14.12 |

Az iráni elnök szerint háborús ürügy volt szeptember 11.

Az iráni elnök, Máhmúd Ahmadinezsád az állami televízióban sugárzott beszédében azt mondta: Amerika arra használta szeptember 11-ét, hogy igazolja az afganisztáni és iraki támadásokat.

13.48 |

Independent: Már nem valószínű hasonló méretű terrorakció

Az Independent on Sunday évfordulós helyzetértékelése szerint a 2001. szeptember 11-i merényletek óta elért egyik legnagyobb siker az, hogy az elmúlt tíz évben nem érte hasonló támadás az Egyesült Államokat saját területén, és most már nagyon valószínűtlen az ilyen méretű terrorakciók megismétlődése. "Tíz évbe telt ugyan, de Amerika immár közel járhat ahhoz, hogy végleg kiüsse" az al-Kaidát, legalábbis annak eredeti hálózatát, amelyet még Oszama bin Laden irányított"- áll a legnagyobb liberális vasárnapi brit lap írásában. A lap szerint a támadásoknak csak a közvetlen biztosítási költségei 40 milliárd dollárt tettek ki, a merényletek után kezdődött háborúk végső számlája pedig egyes becslések szerint elérheti a négyezer milliárd dollárt.

13:33 |

A pápa tízezrek előtt imádkozott az áldozatokért

Több tízezer ember előtt mutatott be szabadtéri misét vasárnap XVI. Benedek pápa a közép-olaszországi Ancona kikötőjében, ezután pedig imádkozott a 2001. szeptember 11-ei merényletek áldozataiért is. A pápa felszólította "a nemzetek vezetőit és más jó szándékú embereket, hogy mindörökre utasítsák el az erőszakot mint a problémák megoldásának eszközét, és álljanak ellen a gyűlölet kísértésének".

13.18 |

Obama elindult New Yorkba

Forrás: AFP//Mandel Ngan
Barack Obama és felesége indul New Yorkba, a támadások helyszínén tartandó megemlékezésre a marylandi Andrews légibázisról. Kattintson a képre!

13:10 |

Magyarország "nagyot üt a súlyához képest"

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet pozitívnak tartja Magyarország munkáját és erőfeszítését a radikális erőszak elleni küzdelemben. "Valamennyi magyar ember büszke lehet arra a hozzájárulásra, amelyet Magyarország vitt véghez erőfeszítéseivel" - mondta a nagykövet a Fidelitas vezetőinek az Amerikát ért terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából folytatott beszélgetésen. Kounalakis Magyarország szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben úgy jellemezte, hogy "nagyot üt a súlyához képest", és azt is hozzátette, hogy Magyarországnak jelentős szerepe volt a líbiai demokratikus erők támogatásában.

Előző
  • 1
  • 2
Következő