A líbiai miniszterelnök megerősítette azokat a korábbi bejelentéseket, amelyek szerint egy csütörtöki katonai akcióban meghalt Moammer Kadhafi, az ország előző vezetője. Katonák szerint a gyomrán érte a lövés a szülővárosában rejtőzködő Kadhafit, akinek testét egy felvétel szerint az utcán vonszoltak. A líbiai városokban örömünnep tört ki.

14.32
Elfogták Kadhafit, lehet, hogy meghalt - előzmények

A Líbiát irányító átmeneti hatóság egyik parancsnoka csütörtökön közölte, hogy fegyereseik csütörtök délelőtt felmorzsolták a Szirtet védő, Moammer Kadhafi korábbi vezetőhöz hű erők utolsó állásait. Nem sokkal később a hatóság közölte azt is, hogy elfogták Kadhafit. Az egykori vezető állítólag mindkét lábán megsérült, de sem erről, sem az elfogásáról nem érkezett egyelőre független megerősítés.

A Reuters hírügynökség szerint Kadhafi belehalt sérüléseibe, de erről sincs hivatalos megerősítés. Az AFP hírügynökség szintén az átmeneti hatóság egyik tisztségviselőjére hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafit elfogták, súlyos sérüléseket szenvedett, de még lélegzik.

Az al-Dzsazíra szerint egy száz autóból álló konvojjal próbálta elhagyni Szirtet csütörtökön Kadhafi. A Reuters szerint a NATO közölte, hogy csütörtökön reggel Kadhafihoz hű erők konvoját támadták. A líbiai televízió szerint hamarosan televíziós beszédet intéz a líbiaiakhoz a Nemzeti Átmeneti Tanács vezetője, Musztafa Abdel Dzsalil.

Forrás: AFP/Ahmad al-Rubaye
Harcok Szirtben


Líbia fővárosában, Tripoliban ünneplés kezdődött az utcákon, sokan dudálással fejezték ki örömüket. Az egyik tévécsatornán is úgy jelentették be az elfogást, hogy ez "örömhír".

A Reuters hírügynökség idéz egy líbiai katonát, aki állítása szerint szemtanúja volt Moammer Kadhafi elfogásának. A férfi azt mondta, az elűzött diktátor egy lyukban rejtőzködött, amikor megtalálták. Kadhafi állítólag azt kiáltotta az őt megtaláló katonáknak, hogy ne lőjenek.

Forrás: AFP/Christophe Simon
Moammer Kadhafi 42 éven át vezette Líbiát

Kadhafi 42 éven át vezette az észak-afrikai országot, ahol az év elején Tunéziában indult forrongások nyomán indult felkelés. A lázadókat támogatták a NATO-erők is, ennek segítségével sikerült hónapokon át tartó harcok után megdönteni Kadhafi uralmát.

A hatósághoz tartózó Huszein Abdesz-Szalám alezredes korábban azt közölte, hogy a bukott líbiai vezető, Moammer Kadhafi szülővárosának és a mögötte felsorakozó erők utolsó ellenállási gócpontjának a teljes bevétele karnyújtásnyira van. "Elérkezett a csata utolsó napja, néhány órán belül bejelentjük Szirt elestét" - fogalmazott a katonai vezető.

A döntő roham reggel nyolc órakor kezdődött, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe. A katonák a városban házról házra járva kutatnak a Kadhafihoz hű fegyveresek után, akik közül sokan igyekeznek menekülni. 

Szirt szinte napra pontosan két hónappal az után került az új líbiai vezetés erőinek a kezére, hogy elfoglalták a fővárost, Tripolit. Az ezredeshez hű erők ezt követően is heves ellenállást tanúsítva védték Szirtet, ami miatt a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nem jelentette a teljes győzelmet és az ország egészének a felszabadítását a nyolc hónapja tartó polgárháború után.

14.35
Kadhafi "holtteste pár percen belül érkezik"

Az átmeneti hatóság egyik szóvivője a Sky Newsnak azt mondta, hogy Kadhafi holtteste bármelyik pillanatban megérkezhet Miszráta városába. Egyelőre továbbra sincs megerősítés arról, hogy Kadhafi meghalt.

14.35
Egy sokkoló kép, állítólag Kadhafiról


A képre kattintva megnézheti a fotót, amely állítólag Kadhafit ábrázolja elfogása után 

14.41
Hillary Clinton nem tud biztosat, de örül

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte, hogy ők sem kaptak megerősített információkat Kadhafi elfogásáról, de ha tényleg így történt, azt örömteli fejleménynek tartja.

14.45
Egy újabb közlés Kadhafi haláláról

A miszrátai katonai tanács is azt közölte, hogy Kadhafi meghalt. Korábban ez a szervezet Kadhafi még csak az elfogást erősítette meg. Továbbra sincs ugyanakkor hivatalos, megerősített információ Kadhafi haláláról.

14.48
Egy videóból jöhettek a fotók

Az általunk is közzétett, állítólag Kadhafit ábrázoló fotót az AFP hírügynökség tette közzé. Vélhetően egy videóból származik a fotó, ugyanis több különböző kockát is közzétettek.

14.58
Ünneplő líbiai lázadók Szirtben - videó
14.59
Részletek a konvojt ért NATO-csapásról

A brit védelmi minisztérium szerint nem volt információ arról, hogy Kadhafi abban a konvojban tartózkodott-e, amelyre a NATO légicsapást mért csütörtök reggel. A konvoj Szirte városát hagyta el, amikor támadás érte.

15.03
"Egyelőre spekulációk" a Kadhafi halálról szóló hírek egy líbiai miniszter szerint

A Nemzeti Tanács információs minisztere a CNN élő adásában azt mondta, egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy Kadhafi meghalt, de amint biztos információjuk lesz, sajtótájékoztatót fognak tartani. A miniszter szerint az eddig nyilvánosságra került történetek Kadhafi elfogásáról "egyelőre csak spekulációk", de néhány órán belül el fogják mondani az egész világnak, hogy pontosan mi és hogyan történt.

15.03
Állítólag gyomron lőtték Kadhafit

Az átmeneti hatóság egyik katonája a Sky Newsnak azt mondta, hogy "valaki egy 9 mm-essel lőtte le [Kadhafit]". Egy másik katona pedig azt mondta, hogy gyomrán érte a lövés Kadhafit. Ezeket az állításokat független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

15.09
Újabb források beszélnek Kadhafi haláláról

A BBC által megkérdezett másodvonalbeli hatósági tisztviselők mind azt mondták, valósnak tartják a Kadhafi haláláról szóló híreket. A hatóság főtárgyalója, Abdullah Kenshill azt mondta, hogy a hatóság fegyveresei végeztek Kadhafival, és a NATO-nak nem volt szerepe az akcióban.

15.16
Életben volt a szállításnál Kadhafi

Életben volt Kadhafi, amikor elvitték Szirtből - jelentette az al-Dzdsazíra szirtben tartózkodó tudósítója a televízió élő adásában. A tudósító szerint - aki találkozott több emberrel is, akik ott voltak Kadhafi elfogásakor - mutattak neki egy mobiltelefon-felvételt, amelyen "egyértelműen felismerhető volt Kadhafi", amint letépett ingben véresen fekszik a földön, de életben volt.

15.19
Állítólag elfogták Kadhafi két fiát is

A líbiai hatóságokhoz közelálló Líbia TV szerint elfogták Kadhafi két fiát is, Mansur Dawot és Ahmad Ibrahim Abdallah al-Sansusit is. Állítólag megsérültek, és légimentővel szállították őket Miszráta városába.

15.22
Megrázó kép Kadhafi egyik hívéről


A képre kattintva megnézheti a képet, amely a beszámolók szerint ott készült, ahol elfogták Kadhafit. A helyszínen hever egy Kadhafihoz hű katona holtteste.

15.25
Állítólag Miszrátába érkezett Kadhafi holtteste

A Reuters szerint megérkezett Miszráta városába Kadhafi korábbi líbiai vezető holttestét. Az Al-Arabiya tévé azt közölte, hogy engedélyt kaptak a holttest lefotózására.

15.28
Aranyfegyverrel örvendező líbiaiak - fotó

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
A katonák szerint Kadhafitól kobozták el a fegyvert az elfogása során

15.37
Állítólag meghalt Kadhafi egyik fia is

Az AFP hírügynökség jelentése szerint holtan találták Szirte városában Kadhafi egyik fiát, Mutasszimot.

15.38
"Kik vagytok?" - kérdezte állítólag Kadhafi

Egy líbiai politikai aktivista, Guma El-Gamaty telefonon azt mondta a CNN élő adásában, hogy ott volt, amikor elkapták Kadhafit. A férfi szerint Kadhafi hívei még néhány épületet tartottak Szirtében, a szabadságharcosok délelőtt tízkor indították a támadást. Kadhafi megsérült, de még életben volt, amikor elkapták, és néhány szót is szólt: a férfi szerint azt kérdezte, hogy "Kik vagytok? Mi folyik itt?". Guma El-Gamaty szerint Kadhafi nem sokkal ezután meghalt, a teste most Miszrátában van, szerinte a holttestet az egyik műholdas televízió be is mutatta.

15.46
A londoni követ biztos Kadhafi halálában

Líbia londoni nagykövete is azt nyilatkozta, biztos benne, hogy Kadhafi valóban meghalt. A nagykövet a brit Sky Newsnak nyilatkozott.

15.54
Újabb megerősítés Kadhafi haláláról

Az átmeneti kormány alelnöke, Abdul Hafiz Ghoga a Reutersnek megerősítette, hogy Kadhafi halott.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)