Megölték Moammer Kadhafit, örömünnep tört ki a líbiai utcákon

2011.10.20., 14:08

A líbiai miniszterelnök megerősítette azokat a korábbi bejelentéseket, amelyek szerint egy csütörtöki katonai akcióban meghalt Moammer Kadhafi, az ország előző vezetője. Katonák szerint a gyomrán érte a lövés a szülővárosában rejtőzködő Kadhafit, akinek testét egy felvétel szerint az utcán vonszoltak. A líbiai városokban örömünnep tört ki.

17.04 |

Összefoglaló Kadhafi elfogásáról és megöléséről

"Régóta vártunk erre a pillanatra" - ezekkel a szavakkal jelentette be csütörtökön délután a líbiai miniszterelnök, Mahmud Dzsibril az ország korábbi vezetőjének, Moammer Kadhafinak a halálhírét. A kormányfő ezzel több órán át tartó bizonytalanságnak vetett véget, a sajtótájékoztatót megelőző órákban ugyanis ellentmondásos beszámolók érkeztek arról, hogy mi történt Kadhafival.

Bár a korábbi lázadókból álló átmeneti hatóság több tisztviselője is közölte, hogy meghalt Kadhafi, hivatalos megerősítés órákon át nem érkezett.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Örömünnep Líbiában - További képekét kattintson a fotóra!

Kadhafi 42 éven át vezette az észak-afrikai országot, ahol az év elején Tunéziában indult forrongások nyomán indult felkelés. A lázadókat támogatták a NATO-erők is, ennek segítségével sikerült hónapokon át tartó harcok után augusztus végén megdönteni Kadhafi uralmát (az egykori vezető portréját ide kattintva olvashatja). Akkor foglalták el a lázadók Tripolit, Kadhafinak azonban nyoma tűnt.

Ez után a lázadók kezére került az ország, és egyedül Kadhafi szűlővárosában, Szirtében tartottak ki a korábbi vezetőhöz hű erők. A hatóság egyik parancsnoka, Huszein Abdesz-Szalám alezredes csütörtökön délelőtt azt közölte, hogy a Moammer Kadhafihoz hű erők utolsó ellenállási gócpontjának a teljes bevétele karnyújtásnyira van. "Elérkezett a csata utolsó napja, néhány órán belül bejelentjük Szirt elestét" - fogalmazott akkor a katonai vezető.

A döntő roham reggel nyolc órakor kezdődött, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe. A katonák a városban házról házra járva kutatnak a Kadhafihoz hű fegyveresek után, akik közül sokan igyekeznek menekülni.

Egy líbiai politikai aktivista, Guma El-Gamaty telefonon azt mondta a CNN élő adásában, hogy ott volt, amikor elkapták Kadhafit. A férfi szerint Kadhafi hívei még néhány épületet tartottak Szirtében, az átmeneti hatóság erői délelőtt tízkor indították a támadást. Kadhafi megsérült, de még életben volt, amikor elkapták, és néhány szót is szólt: a férfi szerint azt kérdezte, hogy "Kik vagytok? Mi folyik itt?". Guma El-Gamaty szerint Kadhafi nem sokkal ezután meghalt.

Az átmeneti hatóság egyik katonája a Sky Newsnak azt mondta, hogy "valaki egy 9 mm-essel lőtte le" Kadhafit. Egy másik katona pedig azt mondta, hogy gyomrán érte a lövés Kadhafit. Később olyan videók jelentek meg, amelyeken azt lehetett látni, hogy az egykori vezető testét az utcán vonszolják.


A képre kattintva megnézheti a Kadhafiról készült, az Al-Dzsazíra által közzétett felvételt

A NATO megerősítette, hogy csütörtökön reggel a katonai szövetség légi csapát mért egy konvojra, amely elhagyni készült Szirtét. Arról ugyanakkor nincs információ, hogy Kadhafi a konvojban utazott volna. Az átmeneti hatóság több katonája szerint az egykori vezetőt egy betonépítményben lévő lyukban találták meg.

Az alábbi bejegyzésekben végigkövetheti a nap eseményeit.

16.38 |

A holttestet egy mecsetbe vitték

Az Al-Dzsazíra televízió szerint Kadhafi holttestét egy mecsetben helyezték el Miszráta városában.

16.35 |

A miniszterelnök is megerősítette: meghalt Kadhafi

A líbiai miniszterelnök, Mahmud Dzsibril egy, a fővárosban, Tripoliban tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Moammer Kadhafi meghalt. "Régóta vártunk erre a pillanatra" - mondta a kormányfő, akinek bejelentése az eddigi legmagasabb szintű megerősítés a korábbi vezető haláláról.

16.25 |

Örvendező katonák Líbiában - fotó

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

16.18 |

Megerősítették a halálhírt az amerikaiknak

Az AP hírügynökség szerint a líbiai hatóságok az Egyesült Államoknak megerősítették, hogy Moammer Kadhafi meghalt.

16.14 |

Mi került Kadhafi rejtekhelyének falára?

"Ez az a hely, ahol a patkány Kadhafi rejtőzködött" - a Sky News tudósítójának fordítása szerint ez a graffiti került fel annak a rejtekhelynek a falára, ahol Kadhafit megtalálták. A Guardian hozzáteszi, hogy Kadhafi rendszeresen patkányoknak nevezte a lázadókat.

16.06 |

Az utcán vonszolták Kadhafi testét

Az Al-Dzsazíra egy olyan felvételt mutatott, amelyen az látható, hogy Kadhafi testét vonszolják az utcán Szirtében. A képre kattintva megnézheti az egyik képkockát:

15.58 |

Kadhafi képét sem kímélték

Forrás: AFP/Patrick Baz

15.57 |

A "despotizmus vége"

Az AFP hírügynökség egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, az EU szerint Kadhafi halála a despotizmus végét jelzi.

15.56 |

Kadhafi legbefolyásosabb fia még menekül

Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió szerint Kadhafi legbefolyásosabb fia, Szaif al-Iszlam még mindig menekül, valahol a líbiai sivatagban lehet.

15.54 |

Újabb megerősítés Kadhafi haláláról

Az átmeneti kormány alelnöke, Abdul Hafiz Ghoga a Reutersnek megerősítette, hogy Kadhafi halott.

15.46 |

A londoni követ biztos Kadhafi halálában

Líbia londoni nagykövete is azt nyilatkozta, biztos benne, hogy Kadhafi valóban meghalt. A nagykövet a brit Sky Newsnak nyilatkozott.

15.38 |

"Kik vagytok?" - kérdezte állítólag Kadhafi

Egy líbiai politikai aktivista, Guma El-Gamaty telefonon azt mondta a CNN élő adásában, hogy ott volt, amikor elkapták Kadhafit. A férfi szerint Kadhafi hívei még néhány épületet tartottak Szirtében, a szabadságharcosok délelőtt tízkor indították a támadást. Kadhafi megsérült, de még életben volt, amikor elkapták, és néhány szót is szólt: a férfi szerint azt kérdezte, hogy "Kik vagytok? Mi folyik itt?". Guma El-Gamaty szerint Kadhafi nem sokkal ezután meghalt, a teste most Miszrátában van, szerinte a holttestet az egyik műholdas televízió be is mutatta.

15.37 |

Állítólag meghalt Kadhafi egyik fia is

Az AFP hírügynökség jelentése szerint holtan találták Szirte városában Kadhafi egyik fiát, Mutasszimot.

15.28 |

Aranyfegyverrel örvendező líbiaiak - fotó

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
A katonák szerint Kadhafitól kobozták el a fegyvert az elfogása során

15.25 |

Állítólag Miszrátába érkezett Kadhafi holtteste

A Reuters szerint megérkezett Miszráta városába Kadhafi korábbi líbiai vezető holttestét. Az Al-Arabiya tévé azt közölte, hogy engedélyt kaptak a holttest lefotózására.

15.22 |

Megrázó kép Kadhafi egyik hívéről


A képre kattintva megnézheti a képet, amely a beszámolók szerint ott készült, ahol elfogták Kadhafit. A helyszínen hever egy Kadhafihoz hű katona holtteste.

15.19 |

Állítólag elfogták Kadhafi két fiát is

A líbiai hatóságokhoz közelálló Líbia TV szerint elfogták Kadhafi két fiát is, Mansur Dawot és Ahmad Ibrahim Abdallah al-Sansusit is. Állítólag megsérültek, és légimentővel szállították őket Miszráta városába.

15.16 |

Életben volt a szállításnál Kadhafi

Életben volt Kadhafi, amikor elvitték Szirtből - jelentette az al-Dzdsazíra szirtben tartózkodó tudósítója a televízió élő adásában. A tudósító szerint - aki találkozott több emberrel is, akik ott voltak Kadhafi elfogásakor - mutattak neki egy mobiltelefon-felvételt, amelyen "egyértelműen felismerhető volt Kadhafi", amint letépett ingben véresen fekszik a földön, de életben volt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő