Romney visszavágott - a floridai ütközet percről percre

2012.02.01., 0:09

A várakozásoknak megfelelően Mitt Romney nyerte a floridai előválasztást, a legújabb fordulóját annak a küzdelemnek, amelynek során eldől, ki lesz a republikánus kihívója Barack Obamának a novemberi elnökválasztáson. A másfél hete Dél-Karolinában győztes Newt Gingrich ezúttal meg sem tudta közelíteni Romney-t. A választást egy incidens is színesítette, állítólag rálépett az egyik jelölt biztonsági őre egy másik támogatójának a lábára.

03.22 |

Gingrich nem akar énekelni

Beszédet mond Newt Gingrich is, és egyszerre bírálja Mitt Romney-t és Barack Obamát. Sikerült egy rövid mondatban elintéznie ezt, ugyanis kijelentette, hogy nem énekesként akarja elnyerni az elnöki posztot, hanem politikusként. Ezzel egyszerre szúrt oda Romney-nak, aki hétfőn Floridában fakadt dalra, és Obamának, aki hetekkel ezelőtt énekelt egy kampányrendezvényen. Részletek az éneklésekről ebben a blogbejegyzésben.

02.43 |

Európával ijesztgetve búcsúzott Romney

A republikánus kampányban már megszokott, hogy a választókat azzal ijesztegetik, hogy ha Obama marad hatalmon, akkor az Egyesült Államok a szerintük hanyatló Európa sorsára jut. Erre figyelmeztetett Romney is, mielőtt befejezte beszédét.

02.39 |

Vállalkozók országát ígéri Romney

Romney azt ígéri, hogy az Egyesült Államokat a vállalkozások számára legvonzóbb országgá fogja tenni. Szerinte a többi aspiránssal ellentétben ő tudja is, hogyan kell ezt elérni üzletemberi tapasztalatainak köszönhetően.

02.37 |

Romney szerint ez a felkészülés

Romney győzelmi beszédében kijelentette, hogy az elhúzódó előválasztási küzdelem nem gyengíti a pártot, hanem felkészíti őket az elnökválasztási küzdelemre. A politikus szerint itt az ideje, hogy a szerinte kudarcos politikát folytató Obamának félre kell állnia az útból.

02.01 |

Romney nagyot nyert

Még nincs feldolgozva minden szavazat, de a CNN és a New York Times is Mitt Romney-t hirdette ki győztesnek az eddigi adatok és saját kutatásaik alapján. 44 százalékos feldolgozottságnál Romney 47,7 százalékon állt, Newt Gingrich pedig jócskán lemaradva 31 százalékon.

01.50 |

A zsidó szavazók maradtak demokraták

A zsidó identitású szavazók általában a demokratákat támogatják, és a floridai adatok alapján nem kell aggódnia a pártnak. Míg az általános választásokon a zsidó szavazók részvétele általában 4 százalék körül van, most a republikánus előválasztáson az exit poll adatok szerint mindössze 1 százalék. Ez azt jelenti, hogy a zsidó szavazók nem regisztraltátták magukat át republikánus támogatóvá - derül ki a New York Times bejegyzéséből.

01.32 |

Romney már készül a beszédre

Romney már készül is arra, hogy beszédet tartson, ami egyértelmű jele annak, hogy biztos a győzelmében.

01.20 |

Tartja fölényét Romney

21 százalékos feldolgozottságnál is fölényesen vezet Romney: 49 százalékon áll, míg Gingrich 29-en. Rick Santorum a voksok 13, Ron Paul pedig 7 százalékára számíthat, bár ők érdemi kampányt nem folytattak az államban. Santorum számára a kampányt akadályozta azt is, hogy egyik gyermeke megbegetedett, így pár napra kiszállt a korteskedésből.

01.08 |

Romney kilőtt

Bezártak a szavazókörök, és az első (egyszázalékos feldolgozottságon alapuló) adatok szerint Romney vezet 54 százalékkal. Gingrich 28 százalékon áll.

00.55 |

Gingrichék egy irányba mozdulnak - fotó

Forrás: AFP
Newt Gingrich és felesége egyszerre nyújtja a kezét

00.43 |

Megoldódott a lábfej-rejtély!

Utánaolvasva az incidensnek kiderült, hogy egy Ron Paul-táblát tartó ember szandálos lábfejére lépett rá cipővel Newt Gingrich egyik biztonsági embere. A közzétett fotók alapján a szandálos ember kisebb horzsolásokat szenvedett.

00.41 |

Mi történt Paul stábtagjának lábfejével?

Versenyben van, de a felmérések szerint Floridában nem nagyon rúg labdába Ron Paul texasi képviselő is, aki most azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy bocsánatkérést követel Gingrichéktől, mert állítólag az ő egyik biztonsági emberük bántalmazta Paul csapatának egyik tagját. Paulék egy csupasz lábfejről készült fotót tettek közzé bizonyítékként, de az egyelőre nem világos, mi történt vele.

00.35 |

Romney élvezi az örök nyarat - fotó

Forrás: AFP

00.16 |

92 százalék negatív kampány

A Kantar Media számításai szerint a floridai kampányhirdetések 92 százaléka negatív üzenetű volt. Ez valójában még nem is tűnik soknak ahhoz képest, hogy milyen keményen egymásnak feszült a két fő rivális: Mitt Romney és Newt Gingrich. Nemcsak hirdetésekben támadták egymást, hanem személyes nyilatkozatokban, és nem válogatták meg a szavaikat. Gingrich egyszerűen hazugnak nevezte Romney-t, aki viszont riválisa személyes tisztességét kérdőjelezte meg.

00.07 |

Az esélyes dalra fakad

Romney magabiztosságát jelezte, hogy az egyébként merevségéről ismert politikus hétfőn egy rendezvényen dalra fakadt.

00.04 |

Gingrich már a szuperkeddre készül

Kedden már olyan címekkel voltak tele az amerikai újságok honlapjai, amelyek Newt Gingrich kampányának végét hirdették. Ő azonban jelezte, hogy nem fog kiszállni a versenyből vereség esetén sem. Februárban olyan államokban lesznek előválasztások, amelyekben inkább Romney-nak van esélye, március 6-án azonban az úgynevezett szuperkedden (amikor egyszerre 11 helyszínen lesz szavazás), több olyan déli állam is sorra kerül, ahol elvileg jók lehetnek az esélyei.

00.01 |

Romney-nak fölényes győzelmet jósolnak

A felmérések szerint Mitt Romney fölényes, több mint tíz százalékos különbséggel fogja nyerni a floridai előválasztást. Ha ez valóban így lesz, akkor már két győzelmet tudhat magáénak, az elsőt New Hampshire államban aratta. Az első számítások szerint ő volt a nyertese az előválasztások első helyszínén, Iowa államban is, de végül a vallásos konzervatív szavazók körében különösen népszerű Rick Santorum lett a győztes.

Előző
  • 1
Következő »