Kiélezett küzdelem volt Ohióban - szuperkedd percről percre

2012.03.07., 1:14

Egyszerre tíz államban tartottak előválasztásokat az amerikai elnökválasztási kampány részeként. A cél annak eldöntése, hogy ki legyen a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson. A szuperkeddnek is hívott forduló győztese Mitt Romney lett, de keményen megszorongatták. Az események percről percre.

06.30 |

Romney győzött Ohióban

A CNN szinte teljes feldolgozottságnál közölte, hogy Mitt Romney nyerte az ohiói előválasztást.

05.39 |

Romney Virginia-problémája

Egy érdekes részletkérdésre hívta fel a figyelmet a CNN egyik szakértője. Virginia államban ugyan sima győzelmet aratott Mitt Romney, de ebben szerepet játszott az, hogy regisztrációs okokból sem Rick Santorum, sem Newt Gingrich nem szerepelt a szavazólapon. Romneynak így csak Ron Paullal kellett megküzdenie, aki kifejezetten jó, több mint 40 százalékos eredményt ért el. A szakértő szerint nyilvánvaló, hogy a voksok egy jó része Romney-ellenes szavazat volt, ami azt jelzi, hogy továbbra is komoly kétkedés övezi a politikust a republikánus választók körében.

05.35 |

Idahót is megnyerte Romney

Romney megnyerte az idahói szavazást is a CNN előrejelzése szerint. Ezzel 4-3-ra változott a szuperkeddre vonatkozó állás Romney javára Santorummal szemben.

05.08 |

Romney félresikerült mosolya - fotó

Forrás: AFP

05.07 |

Fordul az állás Ohióban

Megfordult az állás, és már nemcsak a CNN saját számai, hanem a hivatalos adatok szerint is átvette a vezetést Ohióban Mitt Romney Santorum előtt. Egyelőre azonban még sovány az előny, mindketten 37 százalékon állnak, a különbség mintegy ezer szavazat.

04.52 |

Romney elhúz?

A CNN szerint a most beérkező számok arra utalnak, hogy Romney el fog húzni Santorum elől. Ahogy arról már korábban szó volt, Santorum regisztrációs hiányosságok miatt eleve csak korlátozott számú delegáltat tud gyűjteni Ohióban, de persze komoly fegyvertény lenne számára, ha ő kapná a leadott voksok többségét.

04.45 |

Fej fej mellett Ohióban

Santorum előnye elolvadt, ő is ugyanúgy 37 százalékon áll, mint Romney.

04.36 |

Egy szorosabb az ohiói verseny

Ahelyett, hogy egyértelműbbé válna az ohiói állás a feldolgozottság előrehaladásával, a verseny egyre szorosabbnak tűnik. Most már Santorumnak (38 százalék) csak 1 százalékpontnyi fölénye van Romneyval szemben.

04.09 |

Santorum behúzott még egyet

A CNN előrejelzése szerint Rick Santorum nyerte az észak-dakotai kaukuszt (a jelöltállításnak egy speciális formája). Ezzel most 3-3 az állás Romney és Santorum között a szzuperkedden, de persze még hátra van a legfontosabb, ohiói eredmény.

04.04 |

Észak-Dakotában is Santorum vezet

Észak-Dakotában is Santorum vezet az első eredmények szerint, és érdekes módon a második helyen nem Romney, hanem Ron Paul áll. Az előzetes kalkulációk ebben az államban tartották elképzelhetőnek, hogy Paul esetleg megszerzi első előválasztási győzelmét.

03.52 |

Romney szerint Obama a hibás

Romney is megkezdte beszédét, és többek között arról beszél, hogy a kampány során találkozott olyan emberekkel, akik szenvednek az "Obama-gazdaságban". A politikus szerint a gazdasági bajokat csak akkor lehet orvosolni, ha az elnököt leváltják. Az amerikaiaknak pedig azt üzente: nem ti vallottatok kudarcot, hanem az elnök.

03.38 |

Tartja előnyét Santorum

Közel 30 százalékos feldolgozottságnál is Rick Santorum vezet Ohióban Mitt Romney előtt: előbbi 39, utóbbi pedig 35 százalékon áll.

03.28 |

Mitől lesz vége az Egyesült Államoknak?

Santorum arról beszél, hogy a választás tétje a szabadság megőrzése. Szerinte a jelenlegi elnök és politikai szövetségesei olyan kormányzatot építenek, amely beavatkozik az emberek életébe. Márpedig Santorum szerint ha átveszik az emberek felett az ellenőrzést, akkor az egyben az Egyesült Államok végét is fogja jelenteni.

03.24 |

Gingrich mosolyog a felesége mögött - fotó

Forrás: AFP

03.19 |

Santorum 93 éves anyja is a színpadon

Az Ohióban tartózkodó Santorum megkezdi a szimpatizánsaihoz szóló beszédét, amelyet győzelmi beszédnek nevez, bár egyelőre még nemhivatalos eredmény sincs. A politikus külön köszöntötte 93 éves anyját, aki vele együtt van a színpadon.

03.16 |

Ohióban szoros a verseny

Ohióban 16 százalékos feldolgozottságnál Rick Santorum vezet 38,6 százalékkal, míg tőle nem sokkal lemaradva következik Mitt Romney 36,3 százalékkal. Ez túl szoros verseny ahhoz, hogy egyelőre bárki is győztest hirdessen.

03.03 |

Santorum nyert Oklahomában

Rick Santorum nyerte az oklahomai előválasztást is a CNN előrejelzése szerint.

02.56 |

Gingrich engedné Obamának a súgógépet

Gingrich még mindig beszél, és többek között közölte azt, hogy szerinte ő az egyetlen olyan potenciális jelölt, aki képes arra, hogy vitában legyőzze Barack Obamát. Hozzátette, engedni fogja az elnöknek, hogy használja a súgógépét. Megjegyezte azt is, hogy szeretne vitázni Obamával, mert a beszédeit nézve a szövegek "finoman következetlenek".

02.53 |

Miért bukott Romney Tennessee-ben?

Tennessee államban az exit poll adatok szerint a szavazók közel fele mondta azt, hogy Romney nézeteit nem tartja elég konzervatívnak, míg nagyjából 40 százalékuk helyesnek tartja azokat. Santorumról eközben a választók fele mondta azt, hogy az álláspontjait helyesnek tartja, és negyedük mondta azt, hogy a politikus túlságosan konzervatív. Ezt az államot korábban Romneyék is nyerhetőnek tartották, és tettek erőfeszítéseket a megnyerésére.

Előző
  • 1
  • 2
Következő