Offshore cégekben mosta diplomahamisításból származó pénzét, és városi képviselő akart lenni Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos, aki 77 embert ölt meg tavaly - derült ki perének második napján. Breivik kedden előbb több mint egy órás beszédben magyarázta idegengyűlölő világképét, majd az ügyész kérdéseire válaszolt. Kiderült, hogy Hitlert és az al-Kaidát is példaképnek tekinti, és két társa is van Norvégiában.

08.45
Kezdődik a Breivik-per második napja

Kedden folytatódik a modern Norvégia legnagyobb szabású büntetőpere Oslóban, ahol az Oslo melletti Utoya szigeten tavaly végrehajtott mészárlás elkövetőjét hallgatják meg. A norvég tömeggyilkos, Ander Behring Breivik összesen 77 embert, többségükben fiatalokat gyilkolt le két akcióban, hogy az így szerzett figyelmet kihasználva szélsőséges eszméket terjesszen. A férfi korábban elismerte a gyilkosságokat, és kiáltványában azt is leírta, hogy az egész akcióval a figyelem felkeltése volt a célja, hogy egy nagyszabású tárgyaláson elmondhassa a világnak, miért tartja szükségesnek háború indítását a marxisták és az iszlám ellen. Pere hétfőn kezdődött, és várhatóan 10 héten át tart.

08.50
Épelméjűségét akarja bizonyítani

Breivik ügyét eredetileg nem akarták bíróságra vinni, egy elmeorvosi szakértői vélemény mentálisan sérültté nyilvánította, ami alapján elemgyógyintézetbe került volna. Breivik azonban megtámadta a szakvéleményt, egy másik szakértői vizsgálat pedig épelméjűnek mondta. Az ellentmondás miatt vált szükségessé, hogy mégis bíróság hallgassa meg a tömeggyilkost - így a férfi nagy nyilvánossághoz jut. (A tárgyalás első, hétfői napján ugyanakkor több televízió öncenzúrát gyakorolt, és a tömeggyilkos levetített propagandafilmjét nem mutatta be, hogy ne adjon teret neki.) Breivik ügyvédje a hétfői tárgyaláson közölte, hogy a védelem célja bebizonyítani a vádlott épelméjűségét.

08.55
Önvédelemre hivatkozott hétfőn

Az első, hétfői tárgyalási napon Breivik közölte, hogy nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban, mert "önvédelemből" követte el a gyilkosságokat. Azt eddig nem fejtette ki, hogy mit ért ezalatt, de kedden erre is sor kerülhet. A gyilkos azt is közölte, hogy nem ismeri el a bíróság legitimitását, ügyvédje azonban kiegészítette, hogy ez nem jelent formális tiltakozást a bíró személye ellen. Hétfőn Breivik csak röviden jutott szóhoz, amikor személyes adatait kérdezték meg tőle, kedden azonban várhatóan hosszasan beszélni fog. (A hétfői tárgyalási napról szóló összefoglalót itt olvashatja.)

08.58
Nagy beszédre készül

Hétfőn Breivik ügyvédje, Geir Lippestad közölte, hogy kedden Breivik egy 30 perces beszédet kíván felolvasni a bíróság előtt, mielőtt a bűntény részleteire rátérne. Az ügyvéd közölte: nem akarják a bíróságot "szószéknek" használni, de védencének joga van elmagyarázni a motivációját. Ez az ügyvéd szerint "alapvető jog a norvég törvények szerint", és egyben emberi jog.

09.00
Nem hagyják, hogy világgá kürtölje eszméit

A BBC szerint Breivik nem fogja megkapni az általa áhított nagy nyilvánosságot, mivel a bíróság nem engedi majd, hogy vallomását vagy az általa beidézett tanúk beszédét a televíziók élőben közvetítsék.

09.05
Breivik ismét karlendítéssel nyitott

Breivik megérkezett a tárgyalóterembe, és a hétfőihez hasonlóan ismét ökölbe szorított karlendítéssel köszöntötte a teremben ülőket. Ez a karlendítés Breivik elmélete szerint a templomos lovagok köszönése, amely az erőt, becsületet és dacot jelképezi. A gyilkos magát a templomos lovagok európai vezetőjének vallja, bár hétfőn az ügyészség közölte, hogy szerintük nem is létezik ilyen szervezet. Breivik és a templomosok kapcsolatáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

09.10
Kizárnák a tárgyalásról az egyik bírót

A bíróság rövid szünetet tartott a tárgyalás elején, mert az ügyész azt indítványozta, hogy Thomas Indreb bírót összeférhetetlenség miatt zárják ki a tárgyalásról. A norvég média kedden arról számolt be, hogy a bírói testület egyik tagja tavaly egy közösségi oldalon közzétette véleményét az ügyről, és azt írta, hogy szerinte Breiviket ki kellene végezni tettéért. A bíróság rövid tanácskozás után felkérte az érintett bírát, hogy hagyja el a termet. Hamarosan döntenek arról, hogy kizárják-e.

09.15
Új bíró léphet a kizárt helyére

Az összeférhetetlen bíró kizárása után új bírót kell keresni, hogy a bírói testület ismét teljes legyen. A BBC tudósítója szerint két tartalékbíró áll rendelkezésre, akik beugorhatnak.

09.20
Breivik el akarja magyarázni

Breivik ügyvédje a tárgyalóterembe megérkezve újságíróknak azt mondta, a keddi napon az a legfontosabb, hogy védence elmagyarázhatja, miért tette, amit tett - írja Twitter-oldalán Dacid MacDougall, egy a teremben tartózkodó újságíró.

09.24
Rövid szünet a bírócsere miatt

A bíróság 30 percre berekesztette a tárgyalást, hogy levezényeljék a bírócserét. A hivatalos indoklás szerint a kizárt bíró "jogilag alkalmatlanná vált" az ügyben való részvételre.

09.27
Rendőrkonvoj hozta Breiviket - kép

Forrás: AFP/Scanpix/Stian Lysberg Solum
A vádlottat szállító konvoj itt még a bíróságra tart

09.34
Kommentben sürgette a bíró Breivik kivégzését

A kérdőre vont bíró elismerte, hogy ő írta az interneten azt a bejegyzést, amely szerint Breiviket ki kellene végezni tettéért. A vélemény ugyanakkor nem a bíró Facebook-oldalán, hanem egy norvég lap internetes oldalán, a kommentek között jelent meg. A bíró tavaly július 23-án azt írta a neten, hogy "a halálbüntetés az egyetlen tisztességes válasz ebben az ügyben" - jelentette a tárgyalóteremből a SkyNews tudósítója.

09.38
Félrefordították Breiviket

A tárgyalás angol nyelvű tolmácsai kedd reggel közleményt adtak ki arról, hogy hétfőn félrefordították Breivik szavait - írja a brit Guardian. Eszerint Breivik nem állította, hogy "önvédelemből" követte el a gyilkosságokat. Amikor a bíró azt kérdezte hétfőn, hogy bűnösnek tartja-e magát, azt mondta, hogy elismeri a cselekmények elkövetését, de nem tartja magát bűnösnek, mert "kényszerből" követte el azokat. A fordítók a kényszert fordították önvédelemnek.

09.42
Törvénycikkel védené magát Breivik

A norvég büntető törvénykönyv 47. cikkelye szerint senkit nem lehet megbüntetni olyan cselekményért, amelyet azért követett el, hogy megvédjen egy embert vagy tulajdont egy más módon elkerülhetetlen fenyegetéstől, amennyiben a körülmények igazolják, hogy ezt a fenyegetést kifejezetten jelentősnek tartsa ahhoz képest, amilyen kárt a vádlott cselekménye okozhatott - idézi a törvényt a Guardian. Breivik erre a cikkelyre hivatkozott hétfőn, vagyis valószínűleg azzal érvel majd, hogy gyilkosságát igazolja az a fenyegetés, amelyre a mészárlással fel akarta hívni a figyelmet. Breivik idegengyűlölő ideológiája szerint a marxisták és a muszlim bevándorlók el akarják foglalni Európát, és harc folyik a túlélésért, ezt akarhatja érvelésében "más módon elkerülhetetlen fenyegetésként" bemutatni.

09.59
Az ügyésszel sugdolózik a védelem

A tárgyalóteremben továbbra is a bírák visszatérését várják, a védőügyvéd egy időre átment az ügyészhez, és vele beszélgetett, majd visszatért a helyére. A teremben halk mormogás, beszélgetés zaja hallatszik.

10.01
Visszahozták a vádlottat

Az őrök ismét bevezették a terembe Breiviket, aki helyet foglalt az ügyvédje mellett. Az ügyvéd egy papírt mutat neki, és magyaráz.

10.02
Visszajöttek a bírák

Visszatértek a terembe a bírák is, újrakezdődik az ülés.

10.04
A közvetítés szabályait magyarázza a bíró

A vezető bíró hosszasan magyarázta, hogy milyen szabályok szerint közvetíthetik az ülést a tévétársaságok. A bíró egyértelművé tette, hogy lesznek a tárgyalásnak olyan szakaszai, amelyekről sem videofelvételt, sem fényképeket nem szabad majd készíteni.

10.06
Döntöttek a bírócseréről

Az ülést vezető bíró bejelentette, hogy mivel az interneten közzétett véleménye miatt a bírói testület egyik tagjának pártatlansága megkérdőjeleződött, az érintettet elbocsátják a testületből, és a helyét egy másik, beugró bíró veszi át.

10.09
Breivik a tanúk padjára ült

Breivik elfoglalta a tanúk padját, mögötte két rendőr is helyet foglalt. Elérkezett a tömeggyilkos vallomásának ideje. A bíróság rendelkezése értelmében innentől kezdve egyetlen médium sem készíthet fotókat vagy videofelvételeket az ülésen.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)