Felidegesítették az ügyészek Breiviket - percről percre

2012.04.18., 9:06

Szánalmasnak tartaná a börtönbüntetés Anders Behring Breivik, aki szerint a tárgyalásának vagy felmentéssel vagy halálbüntetéssel kellene végződnie. A harmadik napon titokzatos libériai és lonodni utazások részleteiről faggatták, de Breivik egyre idegesebben fogadta a kérdéseket. A szerdai események percről percre.

16.00 |

Vége a tárgyalás harmadik napjának

Holnap az oslói bombatámadás részleteiről kédezik Breiviket. A tárgyalás végével befejezzük élő tudósításunkat.

15.58 |

Ideológusként magabiztos

Breivik egészen könnyedén beszél, amikor ideológiáról kérdezik. Azt mondja például, hogy kétszázaléknyi etnikai kisebbséget még elfogadna Norvégiában, amennyiben az országot nem használnák szemétlerakatnak a harmadik világbeli országok lakói.

15.45 |

Breivik fáradt

Most arról kérdezik Breiviket, hogy miért gyűlöli a multikulturalizmus támogatóit. Nem szereti használni a gyűlölet szót - válaszolja, és hozzáteszi, hogy nem gyűlöli őket. Breivik közben azt mondja, fáradt, és inkább holnap válaszolna a kérdésekre. Hat órája tart a tárgyalás.

15.40 |

A norvég férfiakat bírálja

Norvégiában a legtöbb férfi elnőiesedett, nagyon kevesen gerincesek és becsületesek, ezen akart változtatni - mondja Breivik.

15.30 |

Breivik arcai - kép

Forrás: AFP/Odd Andersen

15.20 |

Militáns kereszténynek tartja magát

A vallásáról kérdezik Breivikot, aki azt mondja, militáns kereszténynek tartja magát, hisz istenben, és hisz a túlvilági életben. Majd hozzáteszi, hogy olvasta a teljes Bibliát.

15.10 |

Breivik: Az igazat mondtam a rendőrségnek

Az ügyvéd azt kérdezi, hogy a teljes igazságot elmondta-e a rendőrségnek. Breivik szerint amit mondott, igaz volt, de több dologról nem beszélt. Azt állítja, az információi 98 százalékát megosztotta a rendőrökkel, de újabb letartóztatásokat nem fog elősegíteni.

15.00 |

Azt állítja, 31 e-mail fiókja volt

Az ügyvéd arról a nyolcezer Facebookhoz kapcsolódó névről kérdezi, amely a kiáltványában szerepel. Breivik egyébként azt állítja, 31 különböző e-mail fiókja volt. A rendőrség azonban csak tizet azonosított.

14.48 |

Összezavarják a számok

Újabb ellentmondásba kerül Breivik, a kiáltványában ugyanis azt írta, a Templomos Lovagok norvégiai hálózatának mintegy nyolcvan tagja van. Most kiegyezik 15-ben.

14.42 |

Breiviket meglepte, hogy életben maradt

"Meglepett, hogy túléltem azt a napot az oslói és az utöyai támadás után, így nem is voltak terveim aznapra, nem gondoltam, hogy életben maradok" - mondta Breivik. Arra a kérdésre, hogy valóban tartani lehet-e a másik két, korábban emlegetett embertől, Breivik azt felelte: igen, bármelyik nap megtámadhatják Norvégiát.

14.39 |

Újabb támadást emleget

Saját bevallása szerint tartott a tárgyalástól Breivik. Most ismét a hálózatról kérdezik, de ő inkább arról vitatkozik, hogy a bíróság szerinte nevetségessé akarja tenni. Azt elárulja, hogy rajta kívül még két templomos lovag van Norvégiában, és azt állítja, hogy hamarosan ismét lecsapnak.

14.32 |

Breivik erőre kapott

Breivik azt mondja, nem szeretné, ha kivégeznék, de a döntést elfogadná. Magát a konzervatív forradalom eszközének tekinti, ezért szerinte nem lényeges, hogy mi történeik vele. A szünet után láthatóan harcias kedvvel tért vissza Breivik.

14.29 |

Szánalmas lenne a börtönbüntetés

Breivik szerint a militáns iszlamistákat és a militáns nacionalistákat az köti össze, hogy hisznek a túlvilági életben. Azt állítja, hogy Utöyán kész lett volna meghalni. Szerinte két tisztességes következménye lehet az ügyének: vagy felmentik, vagy halálraítélik. A 21 év börtönbüntetést pedig szánalmasnak találja.

14.24 |

Breivik a mártírságról és a halálról beszél

Breiviket a mártírságról kérdezik, azt mondja, a mártír olyan harcos, aki kész meghalni egy ügyért. Az al-Kaidát és a nemzetközi terrorszervezet módszereit dicséri. Majd filozofikus hangnemre vált, és azt mondja, ha az ember elfogadja a halált, mielőtt cselekszik, akkor tízszer erősebb lesz. Ő is ezt tette, amikor végrehajtotta a támadást Utöya szigeténél - mondja.

14.15 |

Folytatódik a tárgyalás

Az ügyésznek nincs több kérdése, a továbbiakban az ügyvéd kérdezheti Breiviket.

13.55 |

Újabb szünet

Nem sikerül tisztázni, hogy Breivik betöltött-e bármilyen parancsnoki posztot a hálózatban. Ismét felkerülnek rá a bilincsek, húszperces szünet következik.

13.45 |

Breivik fáradtnak tűnik

Több mint öt órája kérdezik. Most éppen arról, hogy 2004-ben miért nyitott bankszámlákat Észtországban és Litvániában. Azért, hogy egy szélsőjobboldali találkozót álcázzon - felelte.

13.40 |

Újabb találkozók, újabb titkok

Breivik azt állítja, 2002 óta is kapcsolatba lépett a Templomos Lovagokkal, de részleteket nem árult el. A csoportot vezető nélküli szervezetként írja le. A kiáltvány szerint később a balti területen újabb találkozót tartottak 25-30 ember részvételével, azt azonban nem tudjuk, hogy ezeken az üléseken mi történt.

13.10 |

Gyanús kellékek

Amikor Breivik visszatért Libériából, továbbra is vásárolt kellékeket, amelyek a gyémántkereskedői álcájához kellettek. Az ügyészek azonban nem értik, hogy erre miért volt szüksége, amikor az egész csak álca volt. Ő azt állítja, vissza akart térni Libériába. A bíróság erősen kételkedik abban, hogy Breivik 2002-ben valóban azért utazott Libériába, hogy ott a szerb szélsőséges férfival találkozzon.

Előző
Következő