Szánalmasnak tartaná a börtönbüntetés Anders Behring Breivik, aki szerint a tárgyalásának vagy felmentéssel vagy halálbüntetéssel kellene végződnie. A harmadik napon titokzatos libériai és lonodni utazások részleteiről faggatták, de Breivik egyre idegesebben fogadta a kérdéseket. A szerdai események percről percre.

08.55
Breivik már a bíróságon van

Anders Behring Breivik nem sokkal nyolc óra után megérkezett az oslói bíróságra. Az ügyészek részletesen fogják kérdezni arról, hogy a szélsőséges nézetei miként vezettek oda, hogy tömeggyilkosságot követett el.

08.58
Az ügyészek is készen állnak

Az ügyészek is megérkeztek a tárgyalóterembe. A szerdai tárgyalási napon mindenekelőtt a Breivik által korábban emlegetett nemzetközi szélsőjobboldali hálózatokra lesznek kíváncsiak.

09.03
Megint karlendítéssel indít Breivik

A tárgyalás harmadik napja is a már ismert karlendítéssel kezdődik. Breivik öltönyben, nyakkendőben lépett be a 250. számú bírósági tárgyalóterembe, ahol egyelőre nincsenek olyan sokan, mint az elmúlt két napon.

09.10
Szerbia bombázása ihlette a Templomos Lovagokat

Breivik tegnap rajongva beszélt az al-Kaidáról, amely szerinte a világ leghatékonyabb militáns szervezete. Az ügyészek ma megpróbálnak többet kideríteni az általa emlegetett antiiszlamista Templomos Lovagok szervezetéről, amelynek állítólag csupán néhány tagja van. Breivik azt mondja, Szerbia 1999-es NATO-bombázása volt az utolsó csepp a pohárban, ami a Templomos Lovagok megalakulásához vezetett 2002 májusában.

09.14
Külföldi szálakat keresett

Véletlenül lépett kapcsolatba más európai nacionalistákkal az interneten, a norvég szélsőséges közösségekkel szemben pedig szkeptikus volt, mert ezeket a csoportokat figyelte a titkosszolgálat - magyarázta a vádlott. Az interneten megismert szélsőséges kapcsolatról azonban többet nem akart mondani.

09.18
Egy titokzatos libériai utazás

Breivik egészen Libériáig utazott, hogy találkozzon az interneten megismert szerb nacionalistával. Az ügyészeknek a részleteket firtató kérdéseire azt mondja, a rendőrségnek már így is többet mondott el ezekről a hálózatokról, mint amennyit akart. A helyszínen lévő tudósítók szerint Breivik nyugodtnak tűnik, de sokkal harciasabb, mint az elmúlt két napban, és határozottan utasítja vissza a válaszadást a kérdésekre. A szerb nevét, akivel Libériában találkozott, nem akarja elárulni.

09.23
Középpontban egy szerb háborús bűnös

Egy londoni szálon keresztül jutott el a szerb nacionalistához, akit a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék körözött. Breivik szerint a férfi a muszlimok ellen védte a hazáját. Szerinte a férfi hős volt, az ügyész szerint háborús bűnös. A norvég sajtó szerint feltehetően Milorad Ulemekről, a Vörös Sapkások parancsnokáról van szó. A Legija néven is ismert férfit 2007-ben ítélték el Zoran Djindic volt szerb miniszterelnök meggyilkolásáért.

09.30
Titokzatos utazások, kétes alakok

Az ülésteremben ülő tudósítók szerint Breivik úgy beszél, mintha ő lenne a 007-es ügynök, aki kémekkel, bűnözőkkel és gyanús titkosszolgálati figurákkal találkozgat a világ minden táján. Arra a kérdésre, hogy miért utazott Libériába, megismételte: azért, hogy egy szerb nacionalistával találkozzon. A nevét azonban most sem árulja el. Az ügyész Breivik korábbi rendőrségi vallomásának egy részletét olvassa fel, amelyben arról beszélt, hogy a szélsőségesek miként vizsgálták meg, alkalmas-e arra, hogy ő is a hálózat tagja legyen. Állítólag szerte Európából több száz embert akartak kiképezni.

09.40
Retorika és bombagyártás

Libériában egy kiképzésen is részt vett Breivik, ahol a retorikai fordulatok mellett bombák készítését is megtanulta. Az ügyész most felolvassa Breivik rendőrségi vallomását a libériai-szerbiai internetes kapcsolatról.

09.45
Létezik-e a hálózat?

Breivik tudni szeretné, hogy mi az ügyészség célja ezekkel a kérdésekkel Libériáról és Londonról. Az sejti, hogy kétségbe akarják vonni az általa emlegetett hálózat, a Templomos Lovagok létezését.

09.54
Breivik elégedetlen az ügyészekkel

Breivik azt mondja, a hálózat tagjai elkérték az életrajzát, mert tudni akarták, hogy büntetlen előéletű-e. Tudni akarták azt is, hogy kapcsolatban állt-e más szélsőséges szervezetekkel. Arra a kérdésre, hogy gond volt-e, hogy katonai kiképzésben korábban nem volt része, nem válaszolt. Viszont egyre többször kérdőjelezi meg az ügyészek hozzáállását és taktikáját.

09.55
Breivik egyre feszültebb

A laza hozzáállása ellenére Breivik védekező pozíciót vett fel - állítják a helyszínen lévő tudósítók. Egyre keményebben kérdezik, és ő egyre több kérdésre utasítja vissza a válaszadást. Főként azt nehezményezi, hogy a rendőrség nem fogadja el az állítását a szerb nacionalista és a szélsőséges hálózat létezéséről.

10.00
Már személyeskedik

Ha megnézi a forradalmárokat a világban, minden tízből csak egy nő. Ráadásul a terroristáknak gerincességre van szükségük. Ahhoz, hogy olyan legyen, mint én, gerinccel kell születnie. Persze nem mindenki jön így a világra, de ki lehet fejleszteni - mondja az ügyésznőnek Breivik.

10.05
A libériai utazás részletei

Az ügyész tovább faggatja a libériai útjáról, és arra kíváncsi, hogy milyennek látta a fővárost. Tele volt menekültekkel, a legnagyobb szeméttelep, amit valaha láttam - válaszol Breivik. Arra már nem emlékszik, hogy retúrjegye volt-e, de az rémlik neki, hogy Kenyán keresztül utazott. Arra a kérdésre, hogy hogyan jutott vízumhoz, azt mondta: a libériaiak annyira korruptak, hogy csak fizetni kell nekik, és már meg is adják a vízumot.

10.07
Breivik és a karlendítés - kép

Forrás: AFP/Scanpix/Lise Aserund

10.10
Breivik egyre idegesebb

Breiviket egyre jobban idegesítik a kérdések. A helyszíni tudósítók szerint attól tart, hogy ellentmondásba kerül a korábbi vallomásával. A bíró figyelmezteti, hogy a hallgatása felhasználható lesz ellene az ítéletnél. Breivik a többi között arra a kérdésre sem felelt, hogy kapott-e különleges védelmet Libériában. Sőt most már azt állítja, nem is emlékszik arra, amit korábban a rendőrségnek mondott.

10.16
Az UNICEF-nek dolgozom, és hatalmas szívem van

Közben fedősztorikat emleget, az egyik szerint a libériai bevándorlási tisztségviselőknek azt mondta, az UNICEF-nek dolgozik, és hatalmas szíve van. Még a szervezet brosúráit is magával vitte Norvégiából. A másik fedősztori szerint gyémántkereskedőnek adta ki magát. "Nagyon fontos, hogy még a barátok előtt is alapos fedősztorink legyen" - magyarázta.

10.20
Breivik nem szeret hazudni

"Nehéz hazudni. Olyan ember vagyok, aki nem is szeret hazudni. Csak nagyon szélsőséges esetekben tettem ilyet" - mondta Breivik, aki ezzel magyarázta, hogy Libéria helyett miért nem egy kevésbé szokatlan úti célról beszélt a barátainak. Közben húszperces szünetet rendeltek el.

10.33
A vádat képviselő ügyészek - kép

Forrás: AFP/Daniel Sannum

10.43
Kitűzők a túlélőkön és a rokonokon

"Kérjük, ne kérdezzenek" - ezt a feliratot viselik azok a túlélők és családtagok, akik nem akarnak interjút adni a sajtónak.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)