Parlamenti választásokat tartottak vasárnap Görögországban, amelyet a konzervatív Új Demokrácia nyert. A kormányalakításra esélyes pártok vállalták a kampányban, hogy bevezetik a Görögországot a csődtől megmentő nemzetközi hitelcsomag fejében elvárt megszorításokat. A piac kezdetben örült a hírnek, később azonban valamennyi mutató romlott. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az eurózóna helyzete továbbra is bizonytalan, a problémákat pedig kezelni kell. Németország azt jelezte, a kampányban elvesztegetett idő miatt könnyítést adhatnak Athénnak. Olvassa el a választás és az utána következő nap eseményeit percről percre az [origo]-n!

18.08
Az európártiak és az Unió ellenzői a legnagyobb esélyesek

Vasárnap ismét parlamenti választást tartanak Görögországban, miután a májusi voksolást követő kormányalakítási tárgyalások kudarccal végződtek. Eredetileg 32 párt szállt volna harcba az athéni parlament 300 mandátumáért. Közülük azonban 11 kis párt visszavonta indulási szándékát. A rajthoz álló 21 párt közül csupán hétnek van tényleges esélye arra, hogy átugorja a 3 százalékos bejutási küszöböt.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a győzelemre a konzervatív Új Demokráciának és a Radikális Baloldali Koalíciónak (Sziriza) van a leginkább esélye. Abszolút többséget azonban várhatóan egyikük sem fog szerezni, így mindenképpen újabb kemény alkudozásra van kilátás a pártok között egy koalíciós kormány megalakítása érdekében. A tét nagy: a konzervatívok betartanák az EU-val kötött megállapodást, a Sziriza viszont felrúgná azt, ami azt jelentheti, hogy Görögország kilép az EU-ból és az eurózónából.

A legutóbbi választás eredményéről szóló cikkünket itt olvashatja, ezen a linken pedig megtalálja a görög válságról szóló összes cikkünket.

18.11
Csodaváró hangulatban készült az ország
Csodaváró hangulatban készülnek Görögország sorsfordító választására azok a fiatalok, akiknek az életét teljes kilátástalanságba taszította a válság. A jövőtlen egyetemisták már annak is örülnek, hogy valaki alternatívát kínál nekik, az ifjú kommunisták pedig úgy érzik, eljött a sztálinista forradalom ideje. Az [origo tudósítója Görögországban várja a választás eredményeit, a görögök várakozásairól szóló riportját itt olvashatják el.
18.15
Erőszakba torkollt a görög fociszenzáció

Ázsiai bevándorlókat összeverő neonácik vetettek árnyékot Görögország nem várt boldogságára szombat éjjel, miután a futballválogatott meglepetésre legyőzte Oroszországot az Európa-bajnokságon. Athén utcáin emberek ezrei ünnepelték a váratlan győzelmet, amely kellemes búfelejtést jelentett a válságtól gyötört, parlamenti választások előtt álló népnek. A fővárosban tomboló tömegben azonban felbukkantak az egyre erősödő neonáci párt hívei is, akik gyűlölködésbe fordították a nemzeti ünnepet. Olvassa el az [origo] tudósítójának helyszíni riportját Athénból ezen a linken!

18.18
Pazarló a görög választás

Egy kissé pazarló a görög választási rendszer, hiszen a szavazók egy marék papírt egyszerűen kidobnak, de legalább megvan a lehetőség arra, hogy üres lapot dobjanak az urnába. A görögök ugyanis nem ikszeléssel szavaznak, hanem minden induló pártnak külön lapot nyomtatnak, és a választók a nekik tetszőt dobják be az urnába, a többit pedig a szemetesbe. Az ebédidő Görögországban még a válságos időkben is szent, az [origo] által meglátogatott szavazóhelyiségből többen elmentek enni a szavazás közben. Bővebben ebben a cikkünkben olvashat a vasárnapi szavazásról.

Forrás: AFP/Loiusa Gouliamaki
Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

18.26
Nagyon szoros az eredmény az exit poll szerint

Helyi idő szerint este hét órakor (magyar idő szerint hatkor) lezárták az urnákat Görögországban. Az urnazárás után közzétett exit poll adatok szerint fej-fej melletti küzdelem alakult ki a vasárnapi, megismételt görög parlamenti választásokon a két fő párt között: a konzervatív Új Demokrácia a szavazatok 27,5-30 százalékát, a radikális baloldali Sziriza pedig a 27-30 százalékát kapta meg.

18.31
A rohamrendőrök már felsorakoztak

Fél órával az urnazárás után Athén központjában viszonylag sok rendőrt látott az [origo] tudósítója a korábbi demonstrációk központjának számító Szintagma téren és környékén. A tér sarkaiban rohamrendőrök támasztják a buszok oldalát, és sok motoros rendőr is felsorakozott, még az egyik giroszosnál is áll két állig felfegyverzett rendőr.

Az egyik sarkon posztoló rendőrök azt mondták tudósítónknak: nem számítanak arra, hogy bármilyen nagy tömegrendezvény lenne a téren, de a radikális baloldali párt, a Sziriza néhány utcával arrébb készül egy nagy eredményváró rendezvényre.

18.33
Az európártiaknál nyüzsög a világsajtó

A két nagy versenyben lévő párt közül az Új Demokrácia sátrat állított fel a Szintagma téren, tudósítónk szerint ott nyüzsögnek a nemzetközi sajtó stábjai.

18.39
Lutri, mi lesz a vége

A téren is bemondták az exit poll adatokat, amelyek szerint a két esélyes párt között mindössze fél százalék különbség van: az Új Demokráciának 30,5 százalékot, a Szirizának 30 százalékot jósolnak.

A görög választási rendszer szerint a győztes párt csak a győzelemért plusz ötven helyet kap a 300 fős parlamentben, úgyhogy az előzetes eredmények alapján továbbra is teljesen lutri, hogy mi lesz a választások kimenetele. Az exit poll szerint a kommunisták 6 százalék körüli eredményre, a neonáci párt 7,5 százalékra számíthat.

18.46
Egy euró a mogyoró, kettő a mandula

A Szintagma téren a mogyoróárusok már felállították az asztalaikat, az egyik árus az [origo]-nak azt mondta, ő bízik abban, hogy itt a konzervatívoknál is nagy buli lesz, azért jött ide árulni. Egy kis csomag mogyoró 1 euró, a kesudió és a mandula pedig 2 euróba kerül nála.

18.53
Nagy tömeget várnak az európártiak

Az athéni Szintagma téren a konzervatív, európárti Új Demokrácia várja az eredményeket. Egyik képviselőjük az [origo-nak azt mondta, arra számítanak, hogy nagy tömegrendezvény lesz a téren az éjszaka. Az exit pollok szerint az Új Demokrácia fél százalékkal veri legnagyobb esélyesét, a baloldali Szirizát. A helyiek szerint az első eredmények helyi idő szerint este nyolc óra körül (magyar idő szerint hétkor) várhatóak.

19.00
Egy újságíró jegyzetei az exit pollról - kép

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki
Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

19.19
A Szirizánál már gyülekeznek

Körülbelül öt percre a parlament előtt eredményt váró Új Demokrácia táborától, egy egyetem, az akadémia és a könyvtár antik épületei előtt várja a választások eredményét a másik nagy esélyes párt, a baloldali Sziriza. Itt is egy sátorból nézik a görög televízió adását, és várják az eredményeket. Mogyoróárusok itt is vannak, annyi a különbség, hogy itt erős hangosítással hallgatják az eredményeket, úgyhogy az egész téren hallani fogják.

Itt nemcsak újságírók vannak, hanem már sok szimpatizáns is összegyűlt, tudósítónk szerint körülbelül százan vannak, de se transzparensek, se zászlók nincsenek náluk.

19.25
Elpártoltak a kis pártoktról

A televízióban egyelőre még mindig csak az exit poll eredményeket mutatják, de már választókerületekre, megyékre lebontva. Az exit poll eredmények részletesebb ismertetése azt mutatja, hogy nagyon feszült a verseny, de teljesen egyértelmű, hogy a nagy pártok jelentősen több szavazatot kaptak. Az előző választásokon rengeteg kis pártra adott szavazat elveszett, most a két nagy pártot választották többen. Egyelőre nem látszik, hogy melyik tud felülkerekedni.

19.30
A neonácik a nagy nyertesek

Az eredményekből az is látszik, hogy a megismételt választásnak a neonáci Arany Hajnal lehet a győztese, mert minden körzetben százalékokkal kaptak többet, mint az előző választáson - jelentette tudósítónk Athénból.

19.33
Nagyot buktak a sarló-kalapácsos kommunisták
A nagy vesztesek a sztálinista kommunisták, a KKE, akik a legtöbb helyen visszaestek a hatodik-hetedik helyre, de még mindig parlamenti küszöbön belül vannak - jelentette tudósítónk.
19.35
Őrület, ami Görögországban történik

Egy Kanadából hazatért görög, David, aki szimpatizánsként érkezett a Sziriza eredményvárójára, azt mondta tudósítónknak, hogy ha az Új Demokrácia nyer, akkor sokkal nagyobb őrület lesz a városban, mert szerinte az ő híveik inkább fanatikus nacionalisták, míg a Sziriza inkább értelmiségi párt. Arra számít, hogy a neonácik biztos fognak őrjöngeni a városban ma éjjel.  Bár ő baloldali szavazó, szerinte egyáltalán nem meglepő, hogy ennyire előretörtek a neonácik, mert ami Görögországban történik, az őrület. Szerinte főleg a rendőrök helyzete miatt erősödnek a neonácik, egy felmérésre hivatkozva azt mondta, a neonácik támogatóinak nagy része a rendőrök közül kerül ki.

19.36
Hosszú éjszakára készülnek

Tudósítónknak a helyiek azt mondták, hosszú éjszakára kell készülni, szerintük csak hajnalra lesznek meg a majdnem végleges eredmények, márpedig a szoros állás miatt a végeredményig nem lehet biztos a győzelemben egyik párt sem.

19.40
Jönnek az első eredmények

Elkezdtek jönni az eredmények - jelentette tudósítónk, aki szerint a görög televízióban 10-20 százalékos feldolgozottságot mutatnak a kisebb helyeken. Mindenhol az látszik, hogy a két nagy párt előretört. Bár a nagy pártoknak ez jónak tűnhet, az eurózóna szempontjából nem megnyugtató. Ha a baloldal nyer, nem látszik, kivel tudnának koalícíót alakítani, és az is kérdés, hogy az Új Demokrácia győzelme esetén sikerül-e összekalapálni valamilyen koalíciót.

19.42
Felharsant az első éljenzés

Felharsant az első éljenzés a Sziriza eredményváró helyszínén, amikor bejelentették, hogy a párt Athén külvárosában behozta a lemaradását az Új Demokráciával szemben. Ugyanakkor Athében még nagyon alacsony a feldolgozottság.

Forrás: MTI/EPA/Szimela Pancarci
Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője nyilatkozik napközben, miután leadta a szavazatát. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

19.43
Feszült várakozás a konzervatívoknál - kép

Forrás: AFP/Andreas Solaro
Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)