Kanada felé áll tovább a Sandy - ez történt kedden

2012.10.29., 17:50

A Sandy, amely mostanra mérsékelt övi viharciklonná változott, áradásokat, hurrikán erejű széllökéseket, áramkimaradásokat és tűzvészeket okozott az USA keleti partjain. Barack Obama katasztrófa sújtotta területnek minősítette New York City, Long Island és New Jersey területét. Legalább 17 ember halt meg az USA-ban a Sandy miatt, köztük 3 gyermek. A Sandy fokozatosan csillapodik, de a viharos időjárás akár vasárnapig is elhúzódik. A hatalmas légörvény egyre északabbra mozog, a Nagy-tavak és Kanada felé tart. Kövesse az óriásvihart az [origo]-n percről percre!

Ha az USA keleti partján tartózkodik, és személyesen éli át a vihart, kérjük, küldjön fényképet, videót vagy írásos beszámolót a hirugyelet@origo.hu címre!

A New Yorkban és környékén éjszaka történtekről itt olvashat összefoglalót, a keddi események összefoglalóját pedig itt találja. 

16.45 |

Élő tudósításunk véget ér

Élő tudósításunk itt véget ér. A további eseményekről később új, önálló cikkekben olvashatnak.

16.43 |

Ilyen most New York - képgaléria

Forrás: AFP/Getty Images/Spancer Platt
Kattintson a képre a galériáért!

16.34 |

Égő házak, elöntött aluljárók - rövidfilm a New York-i helyzetről

16.26 |

Ilyen látványra ébredt New York

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce

16.05 |

Három gyermek is meghalt, rövid összegzés

Rövid összegzés a helyzetről, magyar idő szerint kedden (október 30-án) 15.45-kor.

A Sandy, amely mostanra mérsékelt övi viharciklonná változott, áradásokat, hurrikán erejű széllökéseket, áramkimaradásokat és tűzvészeket okozott New York és New Jersey területén. A metróhálózatot elöntötte a víz, a tömegközlekedés még mindig nem működik New Yorkban. Az iskolák zárva tartanak, a város számos része még víz alatt van.

Barack Obama katasztrófa sújtotta területnek minősítette New York City, Long Island és New Jersey területét, ami azt jelenti, hogy a szövetségi költségvetésből kapnak támogatást.

Legalább 17 ember halt meg az USA-ban a Sandy miatt, köztük 3 gyermek, egyikük csak 8 éves volt.

Körülbelül 7,5 millió ember maradt áram nélkül, csak New York városában 2 millió.

Több mint 50 otthon pusztult el egy tűzvészben Queensben (New York).

Szakad a hó Nyugat-Virginia területén, ahol már több mint 30 centi hullott le, és további várható.

Haitin, ahol a Sandy 52 áldozatot szedett a múlt héten, kolerajárványtól tartanak.

15.56 |

Az Andrea lesz a 2013-as év első hurrikánja

A trópusi ciklonoknak nevet adnak, 1979 előtt csak női neveket, azóta azonban már férfi neveket is. Többféle névadási módszer ismert. Az Atlanti-térségben és a Csendes-óceán északnyugati részén 6 éves ciklusokban vannak meghatározva a nevek, ha letelt a 6 év, akkor újrakezdik az első évet. Azokat a neveket azonban törlik a naptárból, amely ciklonok nagy károkat okoztak, vagy sok embert öltek meg. Így nem lesz többé "Katrina" vagy "Andrew" nevű hurrikán. Másutt a lista folyamatos, tehát ha az egyik évben "K" betűs az utolsó ciklon, akkor a következő évben az "L" betűs névvel folytatódik. Ha egy trópusi ciklon az egyik régióból átmegy a másik régióba (Pl. a Karib-tengerről átmegy a mexikói földhídon a Csendes-óceánba), akkor általában elveszti az eredeti nevét, és az adott régióban érvényes új nevet vesz föl, de pl. az ausztrálok megtartják az eredeti nevet, és nem adnak neki új nevet. A jelenleg érvényben lévő névlisták alapján a 2013-as év első hurrikánja az Andrea lesz majd.

15.47 |

A majáktól jön a hurrikán név

A hurrikán szó a maja nyelv kicse nyelvjárásából ered. Eredetileg a huracán (ejtsd urakán) szó hatalmas esőcseppet jelent, azonban később Huracán az ég istene lett a majáknál. A maja indiánokkal kereskedő karibi indiánok átvették a "Huracán" nevet, de náluk már nem az ég, hanem a pokol istene lett.

15.30 |

A legutóbbi műholdkép a Sandyről

Az alábbi műholdkép kedden (október 30-án) készült, magyar idő szerint 14 órakor. Az amerikai nemzeti hurrikánközpont adatai szerint kedden 12 órakor a Sandy nyugat felé mozgott Pennsylvania területén, és a központja kb. 150 kilométerre volt Philadelphiától.

Forrás: NOAA/NASA

15.25 |

. Európát is elérhetik hurrikánmaradványok a jövőben

A régebbi éghajlati modellfuttatások azt adták, hogy a világtengerek melegedésével párhuzamosan nőni fog a trópusi ciklonok száma, és erőssége. A jelenlegi ismereteink alapján ez már nincs teljesen így. A mostani számítások alapján a ciklonok száma kismértékben növekszik csak, viszont az erősségük, az élettartamuk növekedni fog, akárcsak a szezonjuk hossza. Emiatt olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem voltak jellemzőek. Ilyen terület Brazília térsége, ahol az első trópusi vihart 2004-ben figyelték meg először. Mivel a szezonok kitolódhatnak a késő őszi, kora téli időszakra, ezért elsősorban a hurrikánok pályája novemberben, decemberben nem a szokásos délkeletről északnyugat felé tartó pálya lesz, hanem délről észak vagy északkelete felé fognak tartani, így erősen legyengülve, mérsékeltövi ciklonná átalakulva elérhetik a Pireneusi-félszigetet illetve a Brit-szigeteket - írja a met.hu.

15.16 |

A Starbucksban már sorbanállás van Washingtonban

Washington környékén normalizálódni látszik a helyzet. Bár a metrók és buszok még mindig nem járnak, a University of Maryland bejelentette, hogy szerdán ki fognak nyitni, a saját buszjáratai pedig még ma megindulnak. Tudósítónk lakóhelyén, a Washington külvárosának számító Silver Springben nem latta semmi nyomát annak, hogy a vihar pusztított volna. Az utcákon is egyre több a járókelő, az egyik Starbucksban pedig már sor alakult ki a pultnál - írja washingtoni tudósítónk.

15.03 |

Erre megy a Sandy a következő napokban

Forrás: NOAA

14.56 |

A betont is feltépte a Sandy

Forrás: Horváth Csilla

Forrás: Horváth Csilla
Fák dőltek az útra és a házakra, emberek sokasága maradt áram nélkül. Olvasónk felvételei

14.47 |

Kedden is zárva tartanak az amerikai értékpapírpiacok

Az üzemszünet elrendelése mind a hagyományos tőzsdei kereskedésére, mind az elektronikus piacokra vonatkozik. A nagy tőzsdeüzemeltető vállalatok korábban azt jelezték, hogy szerdán már nagy valószínűséggel megnyílik a New York-i parkett. A tőzsdeüzemeltetőket tömörítő tanács keleti parti idő szerint kedd délelőtt próbaüzemmódban beindítja tartalék kereskedési rendszerét, és a szerdai kereskedési nap megtartásáról vélhetően ennek eredményeit figyelembe véve dönt majd - írja az MTI.

14.37 |

5-10 milliárd lehet a biztosítási kár

Előzetes becslések szerint 5-10 milliárd lesz a Sandy által okozott biztosítási kár az USA-ban, míg a teljes gazdasági kárt 10-20 milliárd dollár közé várják. A Sandy ezzel felülmúlja majd a 2011-ben pusztító Irene hurrikán által okozott, kb. 4,5 milliárd dolláros biztosítási kárt.

14.28 |

Több lett a csapadék a vártnál

A Sandy hurrikán az éjszaka folyamán fokozatosan átalakult mérsékelt övi viharciklonná, de mivel a trópusokról származó levegőt hozott magával, a modellek által előrejelzett 30-150 mm-nél több csapadékot adott, Virginia Beach-en a csapadék mennyisége a 235 mm-t is elérte. A keleti parton 120-140 km/h-s széllökéseket okozott, de a Mt. Washington nevű hegyen 163 km/h-s széllökést is mértek - írja a met.hu.

14.10 |

Ekkora lett volna a Sandy Európában

Forrás: [origo]

14.03 |

New York: mindenki maradjon otthon

New York polgármesteri hivatala arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy aki otthon tartózkodik, maradjon is ott. Az utcákon lelógó villanyvezetékek és kettétört ágak igen veszélyesek.

13.59 |

Szakad a hó Nyugat-Virginiában

Szakad a hó Nyugat-Virginiában, az Appalache-hegységben. Több helyről is jelentettek 30 centiméter feletti értékeket. Az Appalache magasabban fekvő (800 méter feletti) részein 30-70 centi hó is eshet, amelynek egy része meg is maradhat. Az Erie-tótól az Appalache-hegységig húzódó területen is nagyobb havazást várnak (domborzattól függően 5-20 centimétert). Ez egy körülbelül Kárpát-medence nagyságú terület, például olyan nagyvárosokkal, mint Pittsburgh és Cleveland. Itt a hó azonban legkésőbb csütörtökre elolvad az előrejelzések szerint.

13.39 |

Újra lehet autózni Connecticutban

Újra engedélyezték az utak használatát Connecticut államban. A kormányzó azonban arra kéri az autósokat, hogy legyenek óvatosak, és ne menjenek rá az útra, ha az járhatatlannak tűnik.

Előző
Következő