Ledőlt a második Lenin-szobor - percről percre

2013.12.09., 10:15

A rendőrök elkezdték bontani a tüntetők barikádjait, de összecsapásokról nem érkezett hír. Miközben az utcán feszült helyzet alakult ki, az elnök bejelentette, hogy nemzeti kerekasztal-tárgyalást tartanak kedden. Az ország három korábbi vezetőjével ül össze, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Viktor Janukovics elnök az ellenzékkel is szóba állna, de közben razziát tartottak a bebörtönzött Timosenko pártjánál.

23.40 |

Vége a közvetítésnek

Hétfői tudósításunkat lezárjuk. A nap összefoglalóját itt olvashatja. Kövesse az Origón a keddi eseményeket is!

22.57 |

Zárva marad a metró

A tüntetések fő helyszínéhez közel eső metrómegállók zárva maradnak - írta a Kyiv Post.

22.32 |

Németország békét kér

Mindegy melyik oldalról, de végzetes lenne, ha bármi nyomás, fenyegetés vagy erőszak ásná alá a békés demonstrációkat - mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter, aki szerint a vélemény- és a gyülekezési szabadságot minden kormánynak meg kell védenie.

22.16 |

Újabb Lenin-szobrot döntöttek le

A vasárnapi kijevi eset után egy újabb Lenin-szobrot döntöttek le Ukrajnában, ezúttal az Odessa-tartományban fekvő Kotovszk városban.

22.07 |

Klicskóék a tüntetőkkel éjszakáznak

Az ellenzéki UDAR (Ütés) párt közleménye szerint pártvezető Vitalij testvére, Vlagyimir Klicsko megállított egy traktort, amely a tüntető tömeget akarta volna megtörni. A Kyiv Post szerint a két boxoló a körülbelül 5000 főnyi tüntetővel marad éjszakára, hogy megvédjék őket.

Az UDAR (Ütés) nevű ellenzéki párt vezére, Vitalij Klicsko testvérével, VlagyimirrelForrás: AFP/Genya Savilov

 

21.45 |

Az USA aggódik

Joe Biden amerikai alelnök hétfőn telefonon aggodalmát fejezte ki Viktor Janukovics ukrán elnöknek az ukrajnai erőszakcselekmények miatt, és sürgette, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel a feszültség csökkentése érdekében - közölte hétfőn a Fehér Ház. (MTI)

21.26 |

Két hete nem állnak szóba az IMF-fel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem változtat az álláspontján az ukrajnai tüntetések miatt - közölte a szervezet az RT.com szerint. Az IMF és Kijev között két hete nincsenek tárgyalások. Ukrajna 2008 óta két hitelcsomagot kapott a Valutaalaptól, az utóbbi visszafizetése 2015-ig tart. Az EU és az IMF közösen adhat támogatást az országnak, amennyiben fizetési nehézsége akad, de ez a segítség elakadt a tüntetéssorozaton.

21.00 |

Kik törnek előre a tüntetéseken?

A sínylődő rab, az ambiciózus bokszoló és a hímzett ingesek az ukrán elnök ellen indulnak - olvassa el az ukrán tüntetéseken előretörő politikusokról szóló cikkünket!

20.26 |

Önmaguk evakuáltak

Vitalij Klicskó, az Ütés nevű párt vezetője bejelentette, hogy evakuálták a számítógépeket a pártjuk központjából, nehogy tőlük is lefoglalja a rendőrség, ahogy Timosenkóék pártjánál (Haza) tették.

Marina Szoroka, a Haza párt szóvivője a Hromadszke TV internetes televízióban azt állította, hogy a rendőrség különleges egységei elfoglalták több ellenzéki sajtóorgánum, köztük az INTV és Cenzor.net internetes újságok, valamint a Vecsirni Viszti újság szerkesztőségét is, s onnan nem engedik ki az újságírókat - jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió. A szóvivő szerint gyakorlatilag túszként fogva tartják őket.

20.09 |

Elvitték az ellenzék számítógépeit

Az ukrán belügyminisztérium megerősítette, hogy a rendőrség házkutatást tartott az ellenzéki Haza párt székházában, és számítógépeket foglalt le - írta a Kyiv Post hozzátéve, hogy a közlemény nem nevezte meg a pártot, de a korábbi információk alapján tudni lehet, hogy a bebörtönzött Julija Timosenko pártjához rontott be a rendőrség. A minisztérium szerint előzetes nyomozást tartottak egy olyan szervezet ellen, amelyet csalással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak.

A közlemény szerint a számítógépeken talált dokumentumokkal bizonyítani lehet, hogy elkövették-e ezeket a feltételezett bűncselekményeket. "Állampolgárok egy csoportja" tett bejelentést a minisztérium állítása szerint arról, hogy 350 ezer hrivnya (közel 1 milliárd forint) összeget sikkasztottak el.

20.04 |

Bezár a McDonald's

A boltok és éttermek zárva vannak Kijev belvárosában - még a McDonald's is. Az étteremlánc képviselője a Kyiv Postnak azt mondta, a vezetőik utasítására zártak be.

19.36 |

Több ezer rendőr

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint 6000 rendőrt vezényeltek ki Kijevbe - írta az Itar-Tass hírügynökség alapján az orosz RT angol nyelvű kiadása.

A Kiev Post pedig azt írta, a rohamrendőrök átvágták a szögesdrótot, és csupán néhány méterre állnak a tüntetőktől a Luteranszka utcán. A rendőrparancsnok azt mondta, a különleges alakulatokért nem ő a felelős, de a bíróságtól kapott egy határozatot, hogy tisztítsák meg az utat a hivatalokig, hogy a köztisztviselők felvehessék a munkát.

18.58 |

Hóemberkordon

Rendőrkordon a Függetlenség térenForrás: RIA Novosti/Iliya Pitalev

 

18.41 |

Feszült várakozás

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a kormánynegyed közelében lévő barikádokat eltávolítja, de összetűzésekre nem került sor a tüntetők és a rendőrök között.

A belügyminiszter a Kyiv Post szerint arról beszélt, hogy a tüntetők különböző tárgyakkal szerelkeznek fel, amelyek veszélyesek lehetnek a rendőrökre.

18.28 |

George Clooney támogatja a tüntetőket

 George Clooney videóüzenetben biztosította támogatásáról az ukrán tüntetőket, akiket "Ukrajna bátor polgárainak" nevezett. Szerinte nem létezhet demokrácia tisztességes választások nélkül, és nincs ott demokrácia, ahol bántalmaznak és letartóztatnak békés demonstrálókat. "Amikor nyugatra tekintetek, akkor a nagyrabecsülésünk tekint vissza rátok" - mondta a színész, aki azzal zárta mondandóját, hogy "sok szerencsét!"

17.38 |

Összecsapásokra készülő tüntetők - kép

Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

 

17.29 |

Betörtek a rendőrök Timosenko pártjának irodáiba

Az ukrán rendőrség betört Julia Timosenko börtönbe zárt korábbi miniszterelnök mögött álló Haza (Batykivscsina) párt irodáiba a párt szóvivője Marina Szoroka szerint. Részletek egyelőre nem ismertek. 

16.44 |

Még nincs oszlatási parancs

Keddig kaptak időt a kijevi tüntetők arra, hogy elhagyják az ukrán kormány épületeinek környékét - jelentette a BBC. Eközben a Kyiv Post azt jelentette, hogy a Berkut (az ukrán rendőrség speciális egysége) Kijevbe vezényelt dnyepropetrovszki alakulatának parancsnoka közölte, nincs parancsuk az oszlatásra a Függetlenség terén.

A kérdéses helyszínek elhelyezkedése (piros pontokkal jelölve): 

 

16.33 |

Felszedik a tüntetők sátrait a kormány közelében

A belbiztonsági erők emberei elkezdték felszedni a tüntetők barikádjait és a sátrakat a Hrusevszkij utcán, a kormány épületének közelében. Itt körülbelül 240 rendőr van, az utat rendőrségi buszokkal állták el. Itt nincsenek összecsapások - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Előző
Következő