Elnapolták a forradalom leverését

2014.02.19., 08:15

Tárgyalásokról egyezett meg szerda este az ukrán elnök és az ellenzék. Úgy tűnik, ezúttal elmarad a tüntetők lerohanása. A véres kedd után szerdán Nyugat-Ukrajna kikiáltotta a politikai autonómiát, Ungváron hatalomátvételről beszélt a helyi rendőrség, Kijevben tüzeket gyújtottak a barikádokon. Az EU szankciókra készül, Putyin államcsínykísérletről beszélt. Magyarország felkészül a menekülthullámra. A szerdai események percről percre.

23.41 |

Elmarad az éjszakai roham

"A felek bejelentették a fegyvernyugvást, és a tárgyalások felújítását a vérontás megállítása, a helyzet stabilizálása és a civil béke érdekében" - ezt írta az ellenzéki vezetőkkel szerda este folytatott tárgyalások után kiadott közleményében Viktor Janukovics ukrán elnök.

Egyik tárgyalópartnere Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője szerint Janukovics rendkívüli állapot bevezetését tervezte és egy éjszakai roham indítását (a Majdanon), ezt azonban lefújták. "A mai találkozót követően világosan kijelenthető, hogy nem fognak rohamozni" - mondta. Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetője szerint a tárgyalások következő fordulója csütörtökön lesz.

A Függetlenség terén - ahol kedden éjszaka a Szovjetuniótól 23 éve függetlenné vált Ukrajna történelmének legvéresebb összecsapása zajlott le - szerda estére is tízezren gyűltek össze. A barikádokon továbbra is égnek a tüzek, a Janukovics lemondásáért tüntetők kitartanak, hallgatják a beszédeket, tűzijátékoznak, miközben az ország nyugati fele egyre inkább kicsúszik az elnök irányítása alól.

A véres események miatt már az EU is szankciók bevezetését fontolgatja, három uniós külügyminiszter csütörtökön Ukrajnába repül, hogy elbeszélgessen az elnökkel és az ellenzékkel.

Élő tudósításunkat most lezárjuk, viszlát csütörtökön!

Kövessen minket a Facebookon is!

22.41 |

Gumit dob egy tüntető a tűzre

Gumit dob egy tüntető a tűzreForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

 

22.34 |

Megállapodtak a fegyvernyugvásról

Fegyvernyugvási megállapodást kötött az ellenzékkel Viktor Janukovics ukrán elnök. Ezt szerdán késő este jelentette be. egyúttal megegyeztek abban is, hogy tárgyalásokat kezdenek a vérontás befejezése érdekében.

22.09 |

Janukovics azt ígérte, nem támadnak

Ellenzéki vezetők Viktor Janukovics elnökkel tárgyalnak ezekben a percekben. Vitalij Klicsko, az ellenzéki Udar párt elnöke a Twitteren üzent a tárgyalásokról, azt írta, Janukovics megígérte, nem támadnak a tüntetőkre. 

21.58 |

Gyertyát gyújtottak az ukrán áldozatokért

 

 

21.35 |

Középületeket foglaltak el Nyugat-Ukrajnában

A közép-ukrajnai Zsitomirban szerda este tüntetők elfoglalták a megyei közigazgatás székházát. Az ostrom előtt folyosót nyitottak a székházat védő rendőröknek, hogy elhagyják az épületet, és átálljanak a "nép oldalára" - jelentette a liga.net ukrán internetes újság. Miután a rendőrök ezt nem vették igénybe, a tüntetők az ajtó üvegét betörve behatoltak az épületbe. Amikor az épület belsejébe értek, a rendőrök már nem voltak ott. Az ukrán belügyminisztérium Zsitomir megyei részlege szerint egyetlen rendőr sem sérült meg. Szerda este a város egyik terén ötezren gyűltek össze. Az embereket felháborította, hogy Kijevben tüntetőket öltek meg, és követelték Viktor Janukovics elnök távozását.

Az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) elismerte, hogy Hmelnyickijben, ahol szerdán többezres tüntetés volt az SZBU helyi székháza mellett, a belbiztonság tagjai lőttek rá a tüntetőkre, akik közül négyen megsérültek. Korábban a hatóságok azt állították, hogy ismeretlenek tüzeltek. Az egyik áldozat fejsérülést szenvedett, és a helyi tömegtájékoztatás szerint a kórházban életét vesztette. A hatóságok szerint azonban nem halt meg, bár válságos állapotban van, és újjá kell éleszteni.

Az ellenzék tagjai az ország nyugati részén több helyen középületeket foglaltak el, többek között Luckban és Csernivciben is.

Poltavában szerda este feldúlták és felgyújtották a kormányzó Régiók Pártja megyei szervezetének székházát. A tüntetők először kövekkel és téglákkal dobálták az épületet, aztán lefeszítették a rácsokat az ablakokról, és behatoltak az épület belsejébe. Kidobálták az utcára a párt jelvényeit és dokumentumait, és felgyújtották azokat. Ezután magát a hivatalt is felgyújtották. Senki sem sérült meg.

20.43 |

Lángoló barikádok

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

 

20.28 |

Lőhetnek a katonák, ha kell

Az ukrán hadsereg használhatja fegyvereit, és korlátozhatja a forgalmat a terroristaellenes intézkedések keretében, amelyeket a tüntetők között lévő szélsőségesek semlegesítése céljából hoztak a hatóságok – közölte szerdán az ukrán védelmi minisztérium. "A katonáknak jogukban áll fegyvert és speciális eszközöket használni a terroristaellenes művelet keretében." A katonáknak mostantól joguk van "korlátozni vagy megtiltani a járművek és gyalogosok forgalmát is" – írták közleményükben.

20.09 |

Robbanás a Függetlenség téren

Nagy robbanás volt a Függetlenség téren a Kyiv Post ukrán lap szerint. Feltehetően a rohamrendőrök lőnek, várhatóan újra eseménydús éjszaka kezdődik az ukrán fővárosban. A lap szerint fénygránátokat és Molotov-koktélokat dobálnak. A rendőrök a Stella-emlékmű közelében gyülekeztek, és vízágyúkkal lőtték a téren gyújtott tüzeket, illetve a tüntetőket.

19.40 |

Késve érkezik 2 milliárd dollár orosz segély

Ukrajna "technikai okokból" csak pénteken kapja meg az Oroszország által korábban beígért pénzügyi támogatás második részletét, Moszkva ezúttal 2 milliárd dollár értékben fog eurókötvényt vásárolni. Az orosz pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Moszkva még a héten felújítja az államkötvények vásárlását, ukrán illetékesek pedig korábban arra számítottak, hogy a kötvények ellenértéke már szerdán megérkezik.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából. Alig egy héttel később, december 23-án jelentették be, hogy az orosz kormány 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. Ukrajnának az idén nagyjából 8 milliárd dollárnyi külső adósságot kell visszafizetnie.

19.30 |

Leváltották a vezérkari főnököt

Leváltották Volodimir Zamanát, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét szerdán, miután a tüntetők és rendőrök összecsapásaiban legalább két tucat ember életét vesztette – közölte az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség az ukrán államelnöki hivatal sajtószolgálatára hivatkozva.

19.26 |

Leállítja ukrajnai tevékenységét az Európai Befektetési Bank

Felfüggesztette ukrajnai tevékenységét az Európai Befektetési Bank. A bank elnöke közölte, politikailag rossz jelzés lenne, ha aktívak maradnának Ukrajnában. Az Európai Unió által ellenőrzött bank 2007 és 2013 között 2,149 milliárd eurónyi összeget fektetett be Ukrajnában. 

19.05 |

Lavrov az EU-tól várja a tüntetők lecsillapítását

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólította az Európai Uniót, hogy győzze meg az ukrán ellenzéket a hatóságokkal való együttműködésről, valamint az "államcsínyt" akaró szélsőséges erőktől való elhatárolódásról. Lavrov német kollégájával, Frank Walter Steinmeierrel beszélt telefonon, de a Twitteren is küldött üzenet ezzel kapcsolatban, azt írta, a nyugati államok is felelősek, amiért biztatták a tüntetőket.

18.42 |

Párbeszédet vár Janukovicstól az USA

A párbeszéd és az erőszak között kell választania Viktor Janukovics ukrán elnöknek - mondta szerdán Párizsban John Kerry amerikai külügyminiszter. "Janukovicsnak megvolt a választása aközött, hogy megvédje a népét, amelyet szolgál, hogy a kompromisszumot és a párbeszédet válassza, vagy pedig az erőszakot és a zavargásokat. Úgy gondoljuk, hogy egyértelmű a választás" – mondta. "Azt szeretnénk, hogy Janukovics elnök összefogja a népét, kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, találja meg egy kompromisszum feltételeit".

18.31 |

Ágyú az utcán

Ágyúkkal készülnek Lemberg (Lviv) megvédéséreForrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

 

18.12 |

Lvivben kikiáltották az autonómiát

Kormányellenes tüntetők kikiáltották a politikai autonómiát szerdán a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv). Előző éjszaka ötezer tüntető ártalmatlanná tette a helyi rendőrséget, és fegyvereket zsákmányolt a laktanyájukból az ukrán nacionalisták fellegvárának számító városban.

A lembergi regionális gyűlés közleményben ítélte el Viktor Janukovics elnök kormányát, amiért "nyílt háborút visel" a kijevi tüntetők ellen, és a testület bejelentette, hogy helyben magához vonta a végrehajtói hatalmat, "minden felelősséget magára vállal a régióért és annak lakosságáért".

A központi hatalom meggyengülésének további jele, hogy - Lengyelország szerint - ukránok lezárták a Lemberg melletti korczowai határátkelőt Lengyelország felé. A helyi médiumok pedig jelentették, hogy ellenzéki csoportok más nyugat-ukrajnai városokban is - köztük Hmelnyickijben, Ivano-Frankivszkban, Ungváron és Ternopilban - szintén megszálltak középületeket.

18.07 |

Kárpátalja nyugodt

Kárpátalján nyugodt a helyzet, az ukrajnai megyében "vérontás nélkül folyik a hatalomátvétel" – közölte az ua-reporter.com helyi hírportál a rendőrségi helyzetértékelésre hivatkozva. Oleg Podebrij, a Kárpátalja megyei rendőrség szóvivője arról nem beszélt, hogy ki venné át a hatalmat. Szerinte a helyzet nyugodt annak ellenére, hogy Ungváron tüntetők elfoglalták a megyei állami közigazgatási hivatal épületét. A térségben nincsenek összetűzések és áldozatok.

Podebrij szerint a megyei közigazgatási hivatal elé vonuló tüntetők között volt néhány tucat radikális, de a többséget egyetemista diákok tették ki. A radikálisok petárdákat dobáltak, betörték az ajtót, és behatoltak, de a rendőrökből álló őrség "nem nyúlt a hatékony védelem eszközeihez".

Podebrij arról is beszélt, hogy Kárpátalja "a történelem során sok konfliktust megélt, békés vidék, az ott élők tudják értékelni a békességet", és képesek arra, hogy megtalálják egymással a kompromisszumot. A kárpátaljai emberek hozzászoktak az „arany középút” kereséséhez, ami bölcsességről tanúskodik - mondta.

17.25 |

Vízumokat vont vissza az USA

Az Egyesült Államok érvénytelenítette több ukrán tisztségviselő vízumát - jelentette be szerdán Kijevben tartott sajtóértekezletén Geoffrey R. Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete.  Olyan személyekről van szó, akik az Egyesült Államok szerint közvetlenül kapcsolatba hozhatók az erőszak alkalmazásával a kijevi Függetlenség terén. "Politikánkban minden eszköz alkalmazását megfontoljuk" - közölte. 

17.21 |

Kijevbe tart három uniós külügyminiszter

Csütörtökön Ukrajnába utazik Laurent Fabius francia, Radoslaw Sikorski lengyel és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, hogy tárgyaljon az ellenzék és a kormány képviselőivel, és tájékozódjon a helyzetről, mielőtt az EU dönt a belengetett szankciókkal kapcsolatban.

Előző
Következő