Tárgyalásokról egyezett meg szerda este az ukrán elnök és az ellenzék. Úgy tűnik, ezúttal elmarad a tüntetők lerohanása. A véres kedd után szerdán Nyugat-Ukrajna kikiáltotta a politikai autonómiát, Ungváron hatalomátvételről beszélt a helyi rendőrség, Kijevben tüzeket gyújtottak a barikádokon. Az EU szankciókra készül, Putyin államcsínykísérletről beszélt. Magyarország felkészül a menekülthullámra. A szerdai események percről percre.

8.10
Lassan egy napja tart

Kedden délelőtt kezdődtek az összecsapások az EU-párti kormányellenes tüntetők és a rendőrök között Kijevben. A keddi eseményekről itt olvashat, az eddig történtek összefoglalóját pedig itt találja.

8.11
Legalább huszonöt halott

Legalább huszonöten meghaltak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi szervek kijevi összecsapásaiban, közölte szerda reggel az ukrán egészségügy-minisztérium. A tárca közleménye szerint 241 embert – közöttük 79 rendőrt és öt újságírót – kórházba szállítottak.

8.12
74 rendőr sebesült meg

Az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy a rendvédelmi erők kilenc tagja halt bele lőfegyverek okozta sebesülésekbe. A belügyi tárca eltérő adatai szerint 371 belügyi alkalmazott szorult orvosi ellátásra, közülük 349 kórházi ápolásra. Hetvennégy rendőrt tűzfegyverrel sebesítettek meg a belügyminisztérium szerdai összegzése szerint.

8.13
Az ENSZ-főtitkárt sokkolja

Újra a vérontás beszüntetésére szólította fel az ukrán hatóságokat és a tüntetőket Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, akit "sokkolt" az erőszak. Az ENSZ-főtitkár az erőszak elharapódzása kapcsán fejezte ki komoly aggodalmát, és New Yorkban helyi idő szerint kedd este immár másodszor szólította önmérsékletre a szembenállókat. Úgy fogalmazott közleményében, hogy elsődleges cél a további instabilitás és vérontás elkerülése. Mindenkinek arra kell összpontosítania szerinte, hogy mihamarabb visszavezesse Ukrajnát a demokrácia és fejlődés útjára. 

8.15
Kemény képek Kijevből
8.34
Janukovics embere szigorú büntetést ígér

Andrej Portnov, Viktor Janukovics ukrán államfő kabinetfőnökének helyettese arra figyelmeztetett, hogy a tömeges rendbontások során rendkívül súlyos bűncselekmények történhettek, és a törvény a legszigorúbban bünteti a fegyverek zsákmányolását, a katonai és belügyminisztériumi létesítmények elfoglalását.

8.48
Lvivben már nincs hatalma Janukovicsnak

A BBC-nek egy olvasó azt írta, hogy Lvivben (Lembergben) már nincs hatalma Janukovicsnak, mert a tüntetők ott elfoglalták a hivatalokat, az ügyészséget és a rendőrséget.

8.58
Ezer tüntető betört a hivatalba

Lvivben több ezer tüntető betört az ukrán Belügyminisztérium helyi épületeibe, több hivatali épületet felgyújtottak.

9.02
Így csaptak össze - videó

 

9.10
Fekete füst a Majdanon

Egyelőre csend van a Majdanon, "teljes felfordulás, fekete füst mindenütt, de egyelőre nincs harc" - jelentette a BBC tudósítója.

9.21
Molotov-koktélokat készítenek

Miközben egy pap egy színpadon hangosan imádkozik a Majdanon, tüntetők könyök és térdvédőkből védő falat építenek, mások folyékony anyagot öntenek üvegekbe, valószínűleg Molotov-koktélokat készítenek.

9.24
Egyre több helyen vonulnak utcára

A Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a lázongások átterjedtek másik három városra az ország nyugati felében.

9.26
Maszkban érkeznek, sokan

Egyre több tüntető érkezik maszkban a Majdanra, hogy összecsapjanak a rendőrökkel.

9.34
Mellkason lőtték az újságírót

Most már biztos, hogy meghalt egy újságíró is. A Vesztyi című lap munkatársa a kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.

9.38
Aktivista a folyóban

Egy ukrán ellenzéki aktivista holttestét találták meg a folyóban. A rendősrség szerint a férfi öngyilkos lett - olvasható a kijevi újságírók Twitterén.

9.39
Janukovicsra tolja a felelősséget Washington

Az ukrán vezetés próbálja meggyőzni a nyugati hatalmakat arról, hogy mindent megtesz a békéért, az ellenzék szerint viszont szó sincs arról, hogy megtalálnák a közös hangot a kormányzattal. Az Egyesült Államok Viktor Janukovicsot tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik. Itt olvashatja erről cikkünket.

9.40
Újabb határt torlasztoltak el

Az ukrán-lengyel határ egyre kevésbé átjárható. A tüntetők a Kyiv Post szerint újabb állomásokat torlaszoltak el.

9.41
Kiégett az ellenzéki központ

Teljesen kiégett a Szakszervezetek háza Kijevben. Ez volt az ellenzék egyik központja.

9.52
Mesterházyék azt kérik, legyen vége

A Kijevben kitört erőszak azonnali megszüntetésére szólít fel az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP. A Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Jávor Benedek és Fodor Gábor által jegyzett közlemény szerint az Ukrajnában kialakult politikai válság immár nemcsak elvi vita arról, hogy az ország Keletet vagy Nyugatot választja, hanem emberéleteket is követelő véres harc. "Ukrajnának is tiszteletben kell tartania az európai közösségben alapvetőnek számító jogokat, így az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát" - áll a közleményben.

10.10
Tüntetők Lvivben - kép
Lvivben több ezer tüntető betört az ukrán belügyminisztérium helyi épületeibe, több hivatali épületet felgyújtottak. További képekért kattintson!Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

 

Bevonultak a rendőrség épületébe is. További képekért kattintson!Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

 

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)