Véres harcok után törékeny egyezség - percről percre

2014.02.20., 09:15

Az ukrajnai tüntetések eddigi legvéresebb napján több mint 75-en vesztették életüket. Mesterlövészek vadásztak a tüntetőkre, de mindkét fél keményebben lépett fel, mint eddig. Közben EU-s diplomaták próbálták megoldani a helyzetet, tárgyaltak az ellenzékkel és Janukoviccsal is, de az elnök egyelőre hivatalosan nem erősítette meg, hogy idén előrehozott választások lesznek. A parlament elfogadott egy határozatot, amellyel megszüntetnék a tüntetők elleni erőszakot, ezt azonban még Janukovicsnak is alá kell írnia. Ez történt csütörtökön Ukrajnában.

1.31 |

Kiengedték a buszt a Majdanról

Kiengedték a tüntetők a Majdanról a buszt, amiben a foglyul ejtett rohamrendőrök ültek - írja a BBC.

1.18 |

Közlekedési káosz Lembergben

Összeomlott a közlekedés csütörtök este Lemberg (Lviv) központjában, miután közel ezer autós hajtott a városházához, hogy önkéntes rendfenntartó szolgálatra jelentkezzen a közhivatalok elfoglalása miatt rendőrség nélkül maradt metropolisz polgármesterének felhívására.

Az autós önkéntesek egyöntetű szándéka, hogy mindennemű rendbontást, törvénysértést megakadályozzanak a város területén. A mobil járőrözők elsősorban a hatalom által felbérelt randalírozók semlegesítését tekintik feladatuknak - adta hírül pénteken a zik.ua lembergi hírportál.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai nagyváros polgármestere csütörtök esti videoüzenetében jelentette be, hogy az egy nappal korábbi tiltakozó megmozdulások nyomán Lembergben gyakorlatilag megszűnt a rendőrség, ezért – a közbiztonság fenntartása érdekében – járőrszolgálatot ellátó osztagokat hoznak létre, amelyekbe mások mellett autós aktivisták jelentkezését várják.

(MTI)

1.02 |

Az EU-s miniszterek néhány testőre is fogságba eshetett

Az Ukrajnában tárgyaló uniós külügyminiszterk néhány testőrét is fogságba ejthették - írja az ukrán Állambiztonsági Hivatal honlapjára hivatkozva az RT. A honlap szerint már felkérték az ellenzéket, segítsen a hiányzó biztonsági őrök megtalálásában.

0.58 |

USA-nagykövet: Janukovics maradjon

Viktor Janukovics ukrán elnöknek nem kellene lemondania, mert Ukrajnának szüksége van rá, hogy véghezvigye a szükséges politikai változtatásokat - vélekedett Geoffrey R. Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete csütörtök esti nyilatkozatában.

A diplomata a CNN hírtévének adott interjút. Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint távoznia kell-e Janukovicsnak a hatalomból, azt felelte: "Nem, a kérdésben más az amerikai álláspont. Az kell, hogy Janukovics elnök vezesse az országot a jövőbe. Az ehhez vezető út egy új kormány megalakításán, az alkotmány, a politikai berendezkedés megváltoztatásán megy keresztül" - mondta.

(MTI)

 

0.50 |

Mehet-e a busz?

A Majdanon épp azon vitatkotnak a tüntetők, hogy kiengedjék-e a térről azt buszt, amelyben a korábban foglyul ejtett rohamrendőrök ülnek - írja a BBC. Többen mérgesek és amellett érvelnek, hogy a rohamrendőröket csak bebörtönzött tüntetőkért cserében engedjék szabadon.

0.37 |

Nyugalom a barikádokon

Kormányellenes tüntetők egy barikád mögött Kijevben 2014. február 20-án. (MTI/AP/Marko Drobnjakovic)Forrás: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

 

Barikádot építenek éjszaka a tüntetők az Európai téren Kijevben 2014. február 20-án. MTI Fotó: Beliczay LászlóForrás: MTI/Beliczay László

 

0.20 |

Ledöndöttek egy Lenin-szobrot Zsitomirban

Kormányellenes tüntetők ledöntöttek egy Lenin-szobrot az Ukrajna középső részén található Zsitomir városban - írja a BBC. Az Index cikke szerint a szobordöntők a radikális jobboldali Pravij Szektor nevét skandálják.

0.14 |

Pénteken összeül a krími parlament

Rendkívüli ülésre gyűlnek össze pénteken az ukrajnai Kími Autonóm Köztársaság parlamentjének képviselői - írja a BBC. A parlament szóvivője korábban célzott arra, hogy ha a helyzet tovább romlik, a terület jogállását is megváltoztathatják. Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének elnöke azonban már korábban nyilvánvalóvá tette: nem engedik, hogy a félszigetet átadják Oroszországnak.

0.08 |

Fabius távozik

Laurent Fabius francia külügyminiszter elhagyta Ukrajnát. A Janukoviccsal és az ellenzéki vezetőkkel tárgyaló diplomatának Kínába kellett utaznia egy rég betervezett látogatásra. A német és a lengyel külügyminiszter ugyanakkor Kijevben maradt, hogy folytassa a megbeszéléseket Janukoviccsal.

0.04 |

Janukovics pártja a fegyverek letételét kéri

A Viktor Janukovics elnököt támogató Régiók Pártja felszólította az összecsapások résztvevői a fegyverek letételére és a megbékélésre - írja az RT.

23.58 |

A rahói romák is támogatják a tüntetőket

Pénzzel és önkéntesekkel támogatja a regnáló ukrán hatalom ellen tüntetőket a kárpátaljai Rahó cigány közössége. A Rahón élő romák 2500 hrivnyát (körülbelül 70 ezer forintot) ajánlottak fel a kijevi Majdan támogatására. A kisebbség számos tagja jelentkezett szolgálatra a hegyvidéki kisváros népi önvédelmi osztagába - adta hírül csütörtökön a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A jelentés szerint jelenleg húsz roma önkéntes vesz részt a rahói járási állami közigazgatási hivatal épületének őrzésében, amelyet csütörtök délután foglaltak el helyi aktivisták, miután visszatértek az Ungváron tartott megmozdulásról. 

(MTI)

23.50 |

Megsértődtek a Pentagonban

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter megpróbált kapcsolatba lépni az ukrán védelmi minisztériummal a volt szovjet tagköztársaságban elkövetett erőszakcselekményekkel kapcsolatban, de a Kijev nem reagált Washington kéréseire - közölte csütörtökön a Pentagon szóvivője.

Kirby szerint "példátlan" a rugalmasság hiánya ukrán részről.

Josh Earnest, a Fehér Ház helyettes szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a katonai fellépés nem tartozik azon eszközök körébe, amelyeket a Fehér Ház Ukrajnával kapcsolatban mérlegel. Mint mondta, Washingtonban kizárólag szankciókon gondolkodnak.

"Az elnök sürgősen mérlegeli, hogy a rendelkezésére álló eszközök közül melyekkel él" - jelentette ki Earnest. A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy az Egyesült Államok mérlegeli az ukrán hatóságok erőszakos fellépéséért felelős személyek és intézmények kintlévőségeinek befagyasztását.

23.45 |

Janukovics tárgyal a külügyminiszterekkel

Viktor Janukovics ukrán államfő (b2) Laurent Fabius francia külügyminiszterrel (j2), Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel (j3) és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel (j4) tárgyal Kijevben 2014. február 20-án.Forrás: MTI/EPA/Andrij Moszijenko

 

23.02 |

Prágában 1000 ember szolidáris

Nagyjából 1000 ember gyűlt össze a prágai Vencel téren, hogy kifejezzék támogatásukat az ukrán tüntetők íránt.

 

22.03 |

34 Janukovics-párti is az ellenzékkel szavazott

A BBC riportere szerint a Régiók Pártjának 34 képviselője is az ellenzékiekkel voksolt azon a szavazáson, melyen a parlament elfogadta a rendőrök és a katonák visszavonásáról és a fegyverhasználat megtiltásáról szóló határozatot.

21.58 |

Önkéntesek járőröznek Lembergben

Önkéntesekből szerveztek rendfenntartó alakulatokat csütörtökön Lembergben (Lviv) az esetleges fosztogatások és önbíráskodás megakadályozására, mivel a rendőrség nem képes feladata ellátására – jelentette be csütörtök este Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai nagyváros polgármestere. Szadovij videoüzenetben szólította fel Lemberg lakosságát, hogy tartsa be a törvényeket, akadályozza meg az esetleges fosztogatást és önbíráskodást, mert a város csak ezzel tarthatja fenn a jogot Ukrajna európai jövőjére. Felhívta a szülőket, hogy maximális mértékben vigyázzanak fiatalkorú gyermekeikre. Arra is emlékeztetett, hogy a városban 22 óra után tilos alkoholt árusítani.

A polgármester közölte: a szerda éjszakai tiltakozó megmozdulások következtében Lembergben gyakorlatilag megszűnt a rendvédelmi szervek működése, a rendőrök félnek egyenruhában kimenni az utcára. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ismeretlenek több száz lőfegyvert raboltak el az elfoglalt rendőrőrsökről – tette hozzá, megjegyezve, hogy a rendőrség hiányát bűnözők, provokátorok és garázda elemek használhatják ki.

A testület csütörtök estig járőrszolgálatot ellátó osztagokat hozott létre önkéntes helyi vállalkozókból, vállalati munkatársakból, önvédelmi alakulatok, sportszövetségek tagjaiból, autós tüntetőkből, önkormányzati képviselőkből és a tüntetők oldalára átállt körzeti rendőrökből. Az önkéntes osztagokat a hadsereg egy nyugalmazott ezredese irányítja, tagjai megkülönbözető jelzésekkel ellátott láthatósági mellényt viselnek.

21.49 |

A parlament visszavonja a katonákat

Az ukrán parlament megszavazta, hogy vonják vissza a tüntetők ellen harcoló kijevi rendőröket és katonákat, továbbá megtiltották a tüntetőkkel szembeni fegyverhasználatot is – írja a BBC. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU szerdán jelentette be, hogy az egész országban terroristaellenes műveletbe kezd, ezt állítják le most. A határozat elfogadása után a képviselők elénekelték az ukrán himnuszt.

A 450 fős országgyűlésből a BBC szerint csak 239 képviselő volt jelen a teremben, többnyire ellenzékiek.

A határozatot még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek.

21.40 |

Timosenko követelése

Julia Timosenko, Ukrajna korábbi miniszterelnöke az EuroMaidan honlapján kiadott közleményében ezt írja: „Az én követelésem: nem kellenek tárgyalások, csak Janukovicsot kell eltávolítani a kormányzatból.”

A politikus felhívta az ellenzék többi vezetőjét: ne tárgyaljanak Janukoviccsal, mert azzal csak szentesítik tetteit, a világ vezetőit pedig arra kérte, segítsék, hogy az ukrán elnök minél hamarabb a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerülhessen.

21.28 |

Janukovics még nem tud a választásokról

Bár egyre több európai politikus beszél arról, hogy Viktor Janukovics is beleegyezett abba, hogy Ukrajnában még idén előrehozott választásokat tartanak, az ukrán elnök sajtószolgálata még semmilyen ezzel kapcsolatos hírt nem adott ki, sőt az elnök szóvivője is kikerülte az RT ezt firtató kérdését. "Nem voltam ott a találkozón, nem tudom, mit beszéltek meg" - mondta Andrej Lisenko.

Előző
Következő