A tüntetők elégedetlenek, Janukovics keletre utazott

2014.02.21., 06:21

Pénteken reggel még a barikádokat építették a Függetlenség téren, de délutánra nagy meglepetésre megállapodott egymással az ukrán ellenzék, az EU és Viktor Janukovics. Két napon belül hatályba lép a 2004-es alkotmány, és decemberben előrehozott választásokat tartanak Ukrajnában. A tüntetők azonban elégedetlenek a megoldással, ők ugyanis mindenképp Janukovics azonnali távozását szeretnék. Szombat délelőtt 10 óráig adtak haladékot az elnöknek, a péntek éjszaka várakozással telik. Ez történt február 21-én Ukrajnában.

0.20 |

A Jobb Szektor tagad

A Jobb Szektor vezetője hevesen tagadta, hogy a csoport támadást tervezne, ha a Janukovics nem mond le szombaton 10 óráig.

23.57 |

Putyin aktivizálódna

Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök majd egy órán át telefonon egyeztettek az ukrán helyzetről. A Reuters szerint a beszélgetés során Putyin azt mondta: Oroszország része kiván lenni a pénteken kötött megállapodás végrehajtásának. A hír arra nem tér ki, pontosan hogyan képzeli el ezt a hozzájárulást az orosz elnök.

Putyin szavai részben ellent mondanak annak, hogy Vlagyimir Lukin, az Ukrajnába küldött emberjogi ombudsman nem írta alá a pénteken kötött megállapodát, mert mint mondta: "nem világos, ki és hogyan fogja végrehajtani a megállapodást."

23.48 |

Janukovics Harkovban

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy újságíróknak tartott tájékoztatón Washingtonban azt mondta, hogy a minisztériumban úgy vélik: Janukovics elhagyta Kijevet és az Ukrajna keleti részén található Harkovba utazott, hogy stabilizálja ottnai támogatottságát - írja a Guardian.

A külügyminisztériumi szóvivő azt is közölte, hogy vizsgálják azokat az információkat, melyek szerint a délután menesztett ukrán blügyminiszter, Vitalij Zahercsenkó Fehéroroszországba menekült.

22.45 |

A tüntetők várnak

Mindenki a holnap délelőtt 10 órát (magyar idős szerint 9) várja, eddig adtak ugyanis haladékot Viktor Janukovics elnöknek a pénteken alárírt megállapodással elégedetlen tüntetők a távozásra. Janukovics egyelőre nem nyilatkozott.

22.42 |

Romániában is szolidárisak

Szimpátia tüntetés és gyertyagyújtás az ukrán tüntetőkért Bukarestben.Forrás: AFP/Mircea Restea

 

21.48 |

Klicsko bocsánatot kér

Klicsko, az Ellenzéki UDAR (Ütés) párt vezére bocsánatot kért, amiért korábban, az ellenzék és az elnök közötti megállapodás aláírásakor kezet fogott Janukoviccsal. A volt boxolót beszéde közben kifütyülték a Majdanon.

21.25 |

Nem jó most Lenin-szobornak lenni

Ukrajna-szerte dőlnek a Lenin-szobrok. A kelet-ukrajnai Poltavában az ukrán himnuszt énekelték, amikor a város főutcáján ledöntötték talapzatáról az egykori kommunista vezér emlékművét. Az akcióban nagyjából százan vettek részt. A szobordöntőket néhány tucat idős hölgy akarta megakadályozni tettükben, azt kérve, ne kövessenek el vandalizmust. A szobrot többszöri próbálkozással sem tudták elmozdítani a helyéről, holott több kötelet is átvetettek a nyakán, végül egy Kamaz teherautó segítségével ez sikerült. A rendfenntartó erők ki sem szálltak a helyszínre - tudósított az lb.ua hírportál.

Az ugyancsak keleti Dnyipropetrovszkban a kormányellenes tüntetők összecsaptak a helyi kommunistákkal, előbbiek vörös zászlókat égettek. A tüntetők megkezdték a Lenin-szobor ledöntését.

A közép-ukrajnai Zsitomir városában csütörtök éjjel szintén ledöntöttek egy Lenin-szobrot. Az úgynevezett Jobb szektor nevű csoport száz aktivistája először égő benzines palackokat hajigált a hatalmas gránitszoborra, majd autósok segítségét kérték annak elmozdításához. A szobordöntés csak sokadjára sikerült, késő estére egy Posta feliratú járművel húzták le a szobrot.

Az ukrán főváros, Kijev szívében álló Lenin-szobrot tavaly decemberben bontották le nacionalista ellenzéki tüntetők.

(MTI)

20.58 |

Koporsók a Majdanon

Az utcai harcok során életét vesztő kormányellenes tüntető koporsóját viszi a tömeg Kijev belvárosában 2014. február 21-énForrás: AFP/Bulent Kilic

 

20.08 |

A Jobb Szektor ultimátuma

A radikális Jobb Szektor szombaton délelőtt 10 óráig adott ultimátumot Janukovicsnak a lemondásra - írja a BBC. Azt mondják, ha eddig az időpontig nem távozik az elnök, akcióba lépnek. Mikor Klicsko a Majdanon próbálta megvédeni a Janukoviccsal kötött megállapodást a tüntetők előtt, egy aktivista felszaladt a színpadra, kivette a kezéből a mikrofont, és bekiabálta, hogy Janukovicsnak szombaton délelőtt 10-ig mennie kell.

19.29 |

Eddig 24-en hagyták ott Janukovics pártját

Egyre több képviselő hagyja ott az ukrán kormánypártot, a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártját. Eddig 24 képviselő távozott a parlamenti frakcióból - közölte pénteken Ruszlan Kosulinszki, az ukrán parlament alelnöke.

A frakció legnagyobb létszáma 205 volt a 450 tagú parlamentben. Megfigyelők szerint a bomlási folyamat különösen azóta indult meg, hogy Janukovics engedményeket tett az ellenzéknek. Andrij Klujev, az elnöki hivatal vezetője pénteken azt állította, hogy azok, akik csütörtökön az ellenzék támogatóira és a rendfenntartó erők tagjaira lőttek, provokátorok voltak. Arra nem tért ki, hogy kiknek az érdekében gyilkoltak ezek az emberek.

(MTI)

19.00 |

Ellenőrzőpontok Kárpátalján

Megerősített ellenőrző posztokat állít fel a kárpátaljai rendőrség a Kárpátok hágóin, hogy megakadályozza fegyveresek és lőfegyverek bejutását Kárpátalja területére a szomszédos nyugat-ukrajnai megyékből.

A Kárpátalja megyei rendőrség sajtószolgálatának pénteki jelentése szerint a rendőrök és társadalmi aktivisták által közösen felügyelt ellenőrző pontok létrehozására azért van szükség a Kárpátaljára vezető utakon, mert a szomszédos nyugat-ukrajnai megyék területén az utóbbi napokban több esetben jutottak illetéktelenek kezébe lőfegyverek katonai és rendőrségi létesítményekből.

A közlemény szerint az ellenőrző pontok szombaton, kijevi idő szerint 18 órától kezdik meg működésüket a Vereckei-, Toronyi-, Tatár- és Uzsoki-hágón át vezető utakon. A posztok mellett melegedőket és elsősegélynyújtó helyeket is létesítenek.

(MTI)

18.30 |

Csend a Majdanon

Csendben áll a tömeg a Majdanon, most emlékeznek az elhunytakra.

 

18.24 |

Janukovics is gyászt hirdet

Viktor Janukovics ukrán elnök is gyásznapot hirdetett, mint mondta, február 22-én és 23-án gyásznapot tartanak azokért, akik "a tömeges zavargásokban" vesztették életüket.

18.19 |

A tüntetők készülődnek

Több twitterező is arról ír, hogy a tüntetők mozgósítással készülnek az éjszakára. Egyikük egy képet is posztolt, melyen az látható, ahogyan egy hatalmas katapultot vontatnak a Majdanra.

 

17.50 |

Menesztik a belügyminisztert

A parlamenti képviselők a belügyminiszter menesztésére is igennel szavaztak. Vitalij Zaharcsenkó Janukovics egyik legfőbb szövetségesének számított, a tüntetők hetek óta követelik a távozását.

Egy tüntető Zaharcsenkó távozását követeli - a miniszter portréja középen.Forrás: AFP/Yuriy Kirnichny

 

17.45 |

Timosenkót is kiengedné a parlament

A parlament az uktán büntető törvénykönyv módosításával kikövezte az utat Timosenko szabadon bocsátásához - írja a Reuters. Azokat az intézekdéseket helyezték hatályon kívül, amik alapján bebörtönözték a politikusnőt.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

 

17.34 |

Az SZBU bekeményít

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) "szigorú intézkedéseket hoz az állam területi épsége és sérthetetlensége ellen irányuló támadások megakadályozására" és büntetőjogi eljárást indít az ilyen tevékenységekben részt vevő személyek ellen - figyelmeztetett a titkosszolgálat a honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében.

Az SZBU szerint az ukrajnai helyzet arról tanúskodik, hogy egyes politikusok, önkormányzati képviselők, társadalmi szervezetek vezetői, radikális nézeteket valló emberek kísérletet tesznek arra, hogy előkészítsék a talajt a társadalmi konfliktus mélyítéséhez, autonómiakövetelő és szakadár nézeteket terjesszenek a lakosság körében.

Az SZBU értesülései szerint egyes képviselők "tárgyalásokba kezdtek külföldi államok képviselőivel", és "már nyíltan folynak tárgyalások az ország esetleges több részre osztásáról, megsértve az alkotmányos rendet".

(MTI)

17.20 |

A Jobb Szektor sincs elragadtatva

A jobboldali radikális Jobb Szektor is elítélte az ellenzéki vezetők és Janukovics megállapodását. A Twitteren azt írták, "az ellenzék gyilkosokkal készül koalícióra lépni".

A Jobb Szektor az a csoport, amelynek nevét csütörtök éjjel a zsitomiri Lenin-szobor ledöntői skandálták, miután Molotov-koktélokat dobtak az emlékműre.

17.02 |

Janukovics nem mosolyog

Mosoly nélkül állta végig a megállapodási ceremóniát Janukovics elnök - jelentette a Reuters tudósítója. Klicsko pedig direkt másik székre ült a rendezvényen, csak hogy ne kerüljön az elnök mellé. A kézfogások elől viszont egyik fél sem tért ki.

Előző
Következő