Pénteken reggel még a barikádokat építették a Függetlenség téren, de délutánra nagy meglepetésre megállapodott egymással az ukrán ellenzék, az EU és Viktor Janukovics. Két napon belül hatályba lép a 2004-es alkotmány, és decemberben előrehozott választásokat tartanak Ukrajnában. A tüntetők azonban elégedetlenek a megoldással, ők ugyanis mindenképp Janukovics azonnali távozását szeretnék. Szombat délelőtt 10 óráig adtak haladékot az elnöknek, a péntek éjszaka várakozással telik. Ez történt február 21-én Ukrajnában.

06.17
Pihennek a tüntetők

Nyugodt volt az éjszaka Kijevben. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni riportja szerint miközben egyes tüntetők pihentek az általuk elfoglalt közeli épületekben, mások őrt álltak. Ha "váratlan látogató" érkezne - mondják -, akkor riasztják társaikat, akik "elegendő gyújtópalackot" készítettek már elő a hívatlanok fogadására.

06.19
De jön az utánpótlás

A Majdan térhez folyamatosan járművek érkeznek, amelyeken élelmet, autógumikat, követ és sódert szállítanak az útakadályokhoz. A közeli színpadon egymást váltva ellenzékiek szónokolnak. Arra szólítják fel az embereket, hogy utazzanak Kijevbe akciójuk támogatására. Mint mondták, most nem hagyják magukat megtéveszteni, mint ahogy a 2004-es "narancsos forradalmat" követően történt. "Ha új vezetők kerülnek hatalomra, folyamatosan ellenőrizni fogjuk őket. Ha ismét elárulnak minket, akkor újabb Majdant szervezünk" - mondják. 

06.21
Az útburkolatból lett a barikád

A tüntetők megerősítették a nemrégiben emelt barikádokat, illetve újakat építettek a parlamenthez és a kormány épületéhez vezető Grusevszkaja utcában. Fél méter vastag és két méter magas falat húztak, hogy azzal védekezzenek a Berkut különleges rendőri és más különleges egységek ellen. Kőfalat vontak a parlament és a közeli stadion közötti területen is, és ehhez az útburkolatot használták fel.

06.29
A tüntetők elengedték a foglyaikat

A Kijev főterén tüntető ellenzékiek péntekre virradóra szabadon engedték az ukrán belügyi erők tagjait, akiket előző nap ejtettek rabul.

A tüntetők között ennek ellenére heves viták robbantak ki a témában. Amikor busz érkezett a szabadulók elszállítására, több mint százan körbevették a járművet. Néhányan azt javasolták, hogy a katonákat az őrizetbe vett tüntetőkre cseréljék ki. Végül a tüntetők többsége és parlamenti képviselők élő falat alkottak a katonák köré, és ennek köszönhetően menekítették ki őket.

Az elengedettek gyalog távoztak, mert a kisebbségben maradt elégedetlenkedők kilyukasztották a busz kerekeit.

06.37
Szakadhat Ukrajna?

Ostobaságnak nevezte csütörtökön este közzétett nyilatkozatában Mihajlo Dobkin, Harkiv megye befolyásos kormányzója a nyugat-ukrajnai politikusok ukrán egységről vallott felfogását, szerinte a galíciaiaknak nincs joguk arra, hogy egész Ukrajna nevében beszéljenek. Szerinte a Harkivban élőknek egyáltalán nincs elege a jelenlegi hatalomból.

07.06
Magyarország felkészült

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta folyamatosan monitorozza a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az ukrán-magyar határ menti kórházakban lévő szabad, illetve szükség esetén felszabadítható ágyak számát - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában. A GYEMSZI azt közölte a lappal, hogy a kórházak eddig nem jeleztek megnövekedett betegforgalmat.

07.07
Ledöntöttek egy Lenin-szobrot

Ellenzéki aktivisták ledöntötték Lenin tíz méter magas szobrát csütörtök este a közép-ukrajnai Zsitomirben. A Zhitomir.info internetes oldal értesülése szerint a város főterén álló, gránitból faragott alkotást előbb leöntötték benzinnel és gyújtófolyadékkal, majd megpróbálták felgyújtani. A szobor fejére többszöri próbálkozás után vontatókötelet dobtak és járművek segítségével, a mintegy 500 fős nézősereg üdvrivalgásának közepette, levontatták talapzatáról.

Ezt követően az összegyűltek mécsesekkel a kezükben elénekelték az ukrán himnuszt, majd darabokra verték az 1971-ben emelt emlékművet.

07.09
Lemondott egy katonai vezető

Lemondott az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, tiltakozva az ellen, hogy a hatalom megpróbálja bevonni a hadsereget a válság rendezésébe. Jurij Dumanszkij altábornagy szerint a terv túl so kember halálához vezetne, és ebben nem akar részt venni.

07.19
Háború van, értetek jöttem

Jurij Lucenko volt belügyminiszter felszólította a lembergi rendvédelmi szervek szolgálatban lévő és egykori tagjait, hogy fegyverrel induljanak Kijevbe a kormányellenes tüntetők védelmére. "Azért érkeztem Lembergbe (Lviv), hogy Kijevbe vigyem a volt és a szolgálatban lévő rendőröket. Úgy, mint a háborúban" - idézte péntekre virradóra az UNIAN hírügynökség Lucenko felhívását. 

07.34
Egész éjjel egyeztettek

A Pravda szerint egész éjjel tárgyaltak Viktor Janukovicsék. Az egyeztetés legalább nyolc órája tart.

07.35
78 halott

A tüntetések hivatalos Twitter oldala szerint február 18 óta 78 kormányellenes tüntető vesztette életét a harcokban. 

07.39
Ukrajna nem Oroszország

A BBC élő közvetítése idéz egy amerikai nő leveléből, aki szerint vasárnap Ohio államban is tüntetések lesznek Ukrajnáért. "Ukrajna nem Oroszország" - véli Christine Charyton.

07.54
Kis pihenő a következő tárgyalásig

A német és a lengyel külügyminiszter, az ukrán államfő, illetve ellenzék kilenc órán át tárgyalt az éjjel, az egyeztetéseknek fél órája lett vége. Senki se nyilatkozott a sajtónak. A tárgyalások néhány óra szünet után már a délelőtt folytatódnak.

07.56
A TASZ Orbánt küldené

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy lépjen fel az Ukrajnában "tomboló hatalmi önkény és erőszak ellen" és ajánlja fel közvetítő szerepét a válság békés rendezése érdekében.

08.00
Megszületett az egyezség, kérdés, hogy mi az

Viktor Janukovics irodája kiadott egy közleményt, amely szerint eredményes volt az éjszakai tárgyalás az ukrán vezetés, az ellenzék, az EU képviselői, valamint Oroszország között. Az egyezségről részleteket nem árultak el, csak annyit, hogy ma délelőtt alá is írják.

08.20
Még nincs megerősítés

Már húsz perce bejelentették, hogy megvan az egyezség, de egyelőre sem az EU, sem az ukrán ellenzék nem erősítette meg azt.

08.24
Orbán: Készen állunk

Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán szerint a magyar kormány, igaz a háttérből, de követi az eseményeket, és különösen a kárpátaljai magyarokra figyel. Beszámolt arról is, hogy ülésezett a magyar operatív törzs, a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok belügyminiszterei is forródróton vannak, és találkozni is fognak a napokban.

 

08.35
16 rendőr halt meg

Eddig 16 rendőr halt meg az összecsapásokban, 130 rendőr pedig kórházi ápolásra szorult - közölte az ukrán belügyminisztérium.

08.57
Még nyugalom van, de már épülnek a barikádok

Helyszíni jelentések szerint a nyugodt éjszaka után a péntek reggel is viszonylagos nyugalomban telik a kijevi főtéren. Néhány ezren vannak a Majdanon, és készülnek a rohamrendőrök esetleges újabb ostromára, gumiabroncsokat cipelnek a barikádokhoz az Insztitutszka utcából. A Majdanon létesített barikádok, illetve a tér környéki utcákon rohamrendőrök jelenleg nincsenek.

08.58
Lezárnák a repteret

A Szegodnya című napilap internetes felületén arról adott hírt, hogy a tüntetők lezárták a boriszpili repülőtér felé vezető utat. Mintegy ötezer ember gyűlt össze a légi kikötő felé vezető út egyik kereszteződésénél, barikádot emelnek, és gumiabroncsokat halmoznak fel. Koordinátoruk azt mondta a lapnak, hogy a tüntetők meg akarják akadályozni a parlamenti képviselők távozását az országból. Korábban olyan hírek láttak napvilágot az ukrán internetes portálokon, hogy a honatyák családostul hagyják el az országot.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)