Janukovics hatalma darabjaira hullott - percről percre

2014.02.22., 08:39

Mivel a tüntetők elégedetlenek voltak a pénteki megállapodással, szombat délelőtt az ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet. Janukovics és a kormánytagok elhagyták Kijevet, a parlament elnöke lemondott, így délután új elnököt választott, ő vezeti átmenetileg a kormányt. A parlament döntött arról, hogy Julija Timonsenko volt miniszterelnököt kiengedik a börtönből, sőt délután arról is, hogy Janukovics nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott elnökválasztást írtak ki. Janukovics tévébeszédében banditák államcsínyének minősítette a történteket, és kijelentette: nem mond le. A szombati események után azonban nehéz elképzelni, hogy ő képes lesz még kormányozni Ukrajnát. Főleg azok után, hogy a tömeg szembesült az arany vécékefével is felszerelt fényűző rezidenciájára, amelyet el is neveztek a Korrupció Múzeumának.

00.02 |

Így esett szét Janukovics hatalma - összefoglaló

Jelentős fordulatot vett a kijevi tüntetéssorozat szombaton. Pénteken az ellenzékiek még megállapodtak Viktor Janukovics elnökkel egy nemzeti egységkormányban, a hatalma megnyirbálásában és egy alkotmányreformban. A tüntetők azonban ezzel nem érték be, és szombat reggelre elfoglalták a kormányzati negyedet. Ezután a Janukovics-kormányzat gyorsított tempóban hullott darabjaira.

 

Maga az elnök elhagyta Kijevet, de estig nem derült ki, hogy pontosan hova távozott, csak meg nem erősített hírek érkeztek arról, hogy valahol Kelet-Ukrajnában lehet. Egy bizonytalan forrás szerint egy Harkiv melletti házban lehet, és a külföldre szökését tervezi. A donyecki repülőtér azonban beszámolt arról, hogy az elnök és kísérete egy magángépen próbált meg elmenni, de a gép papírjai nem voltak rendben. Ezek után Janukovics emberei megpróbálták lefizetni a határőröket, de ők ezt nem fogadták el, így az elnöki gép sem szállhatott fel. A tüntetést szervezők honlapja idézett egy ukrán lapot, amely szerint Janukovics Oroszországba akart menni, majd amikor ez nem sikerült, akkor Harkivba, ahol ki akarta kiáltani a déli és keleti tartományokból álló autonóm köztársaságot. Erre a lap szerint azért nem került sor, mert nem kapott garanciákat Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A hírek szerint a kormányzati apparátus egyes tagjainak sikerült Oroszországba szöknie, másokat viszont feltartóztattak.

 

A parlament szombaton is összeült, a vezetők lemondtak, és kineveztek egy új parlamenti elnököt, aki egyben ideiglenes kormányfő is lett. A képviselők ezek után új, ügyvezető kormányt állítottak össze. Janukovics egy előre rögzített tévéinterjúban azt mondta, nácik és banditák államcsínye zajlik, és nem fog lemondani, de a képviselők Viktor Janukovics ellen szavaztak 328-0 arányban megállapítva, hogy nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott választást írtak ki. Mivel 422 tagú a törvényhozás, ez a szavazati arány azt jelenti, hogy a saját pártja is az elnök ellen szavazott. Az ügyvezető kormányfő szerint Janukovics korábban megígérte, hogy lemond, de aztán megszegte ígéretét.

 

A képviselők azt is elhatározták, hogy kiengedik a börtönből, gyakorlatilag pedig a harkivi kórházból Julija Timosenko volt kormányfőt, és ellenzéki politikust. Timosenko egyből repülőre ült és Kijevbe ment, ahol kerekesszékben ülve, de erős szavakat használva gyújtó hangulatú beszédet tartott. Azt mondta, nem tudnak megbocsátani azoknak, akik hagyták, hogy golyókat repítsenek fiatal emberek szívébe. Korábban Vitalij Klicsko is beszélt, de őt kifügyülték, amikor azt mondta, hogy nem fognak bosszút állni, csak a bíróság elé viszik az emberekre lövőket. Mindezek ellenére szombaton több olyan esetre is fény derült, hogy a nép önhatalmú bíráskodással bántalmazott embereket azért, mert Janukovics emberének tartották. Janukovicsot a tüntetők honlapja szerint nemsokára letartóztatják, Timosenko a beszédében azt mondta, hogy a Majdanon tüntetők elé kellene állítani, Franciaországban pedig petíció indult, hogy az emberi jogi bíróság elé állítsák a bukott elnököt. (Viktor Janukovics portréját itt olvashatja el.)

 

Közben a tömeg bejutott Janukovics Kijev melletti rezidenciájára, ahol mérhetetlen fényűzéssel szembesült. A területen golfpálya és állatkert is volt, az épületben halas jakuzzit, oroszlánfejes vécét és arany vécékefét találtak. A létesítményt a tüntetők egyszerűen csak a Korrupció Múzeumának kezdte el nevezni.

 

Ezzel szombati közvetítésünket lezárjuk. A további fejleményeket is kövesse az Origón!

23.57 |

Még Janukovics az elnök

Szergej Tigipko képviselő szerint a parlament szombaton nem mondatta le Viktor Janukovicsot csak megállapította, hogy nem látja el hivatalát, illetve előrehozott választást írtak ki. De ettől még Janukovics maradt az elnök a következő három hónapra - mondta az Espreso Tv-nek.

A Donyetcki Novoszti szerint Viktor Janukovics egy Harkiv melletti házban tartózkodik jelenleg, egy befolyásos hely tisztságviselőnél - írta ki Facebook-oldalára az Euromajdan. A lap megbízhatónak nevezett információja szerint az elnök stábja elterelésül szervezett meg egy repülőutat az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy ne keltsen gyanút, hogy közben Harkivba tart egy baráti erőkből álló kongresszusra. A lap megismételte a Censor.net korábbi értesülését, hogy Janukovics Harkivban a keleti és déli tartományokból álló autonóm köztársaság kikiáltását akarta megszervezni. Az ország biztonságát Oroszország garantálta volna akár haderő bevezénylésével is. Putyin azonban sem a katonai erő bevetését, sem az új állam elismerését nem garantálta, ezért a terv összedőlt a lap szerint, ezért az elnök nem is vett részt a kongresszuson. Állítólag most az ország elhagyását tervezi. Mindezeket azonban máshol nem erősítették meg.

23.46 |

88 halott február 18. óta

Az egészségügyi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy 88 ember halt meg február 18. óta a tüntetéseken.

23.25 |

A Korrupció Múzeuma lett Janukovics rezidenciája

Viktor Janukovics Kijev melletti elnöki rezidenciáját már csak úgy hívják, hogy a Korrupció Múzeuma, miután szombaton tüntetők mentek be az épületbe, és ott mérhetetlen fényűzés nyomait találták saját állatkerttel, halas jakuzzival és arany vécékefével.

23.01 |

Janukovics lefizetéssel akart átjutni a reptéri őrökön

Az ukrán határőrség szóvivője szerint Viktor Janukovics megpróbálta lefizetni a határőröket a repülőtéren, hogy felengedjék egy magángépre, amellyel elhagyhatja az országot. A donyecki reptér őrei azonban nem hagyták - írta a BBC. A Guardian szerint a gépnek nem voltak rendben a papírjai, és amikor az őrök odamentek, hogy közöljék ezt velük, akkor felfegyverzett emberek megpróbálták lefizetni a határőröket, ha azonnal felszállhatnak. Ők ezt nem fogadták el, így a gép se ment sehova.

22.49 |

Jaj a Janukovics-hivatalnokoknak

Az egyik ellenzéki politikus, Vitalij Klicsko azt mondta, hogy nem fognak bosszút állni a lelőtt emberekért, hanem bíróság elé viszik a bűnösöket. A másik vezető, Julija Timosenko viszont azt mondta szombat esti beszédében, hogy nem tudják elfelejteni a "szívekbe hatoló" lövedékeket.

 

A politikusok eltérő beszédeitől függetlenül megkezdődött egyfajta népítélet a Janukovics-kormányzat emberei ellen. A Gawker rátalált egy montázsra, amelyen egy nyugat-ukrajnai városi adóügyi tisztségviselő látható egy póznához kikötözve.

 

 

Korábban egy férfit bántalmaztak azért, mert állítólag mesterlövészként ő is lőtt le tüntetőket az utcán.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

 

22.26 |

A tüntetők maradnak

Az Euromajdan szervezői azt kérték a résztvevőktől, hogy a tüntetést addig folytassák a Szabadság téren, amíg az összes követelésük meg nem valósul.

22.03 |

Janukovics valahol Kelet-Ukrajnában lehet

Egyelőre nincs biztos információ arról, hogy hol tartózkodik jelenleg Viktor Janukovics. A BBC azt írta, hogy valahol Kelet-Ukrajnában húzta meg magát. Korábban az Interfax azt írta, repülővel próbált Oroszországba menni, de a határőrök nem engedték. A Censor.net ukrán lap az ellenzéki tüntetők szerint azt írta, hogy egy autonóm köztársaságot akart kikiáltani Ukrajna keleti és déli tartományaiban, de nem kapott garanciákat Vlagyimir Putyintól - ezt az értesülést sem erősítették még meg.

21.56 |

Szívrohamot kaphatott valaki a tömegben

Julija Timosenko korábbi beszédét meg kellett szakítani, mert a mikrofonba be kellett mondani, hogy ha van orvos a tömegben, ő jöjjön előre. A BBC szerint valaki szívrohamot kapott a beszéd alatt.

21.44 |

Elfáradt az önkéntes felcser

Az elmúlt napok véres harcai után megpihennek az önkéntes felcserek is.

 

21.25 |

A kétéves is a hősökért skandál

A BBC tudósítója szerint a kétéves Ivanka is beszállt a skandálásba: "dicsőség a hősöknek".

 

21.12 |

Embereket emeltek ki a tömegből

Embereket emeltek ki a tömegből, akik a tüntetések szervezői szerint a "tituski"-nak hívott csoport tagjai, akik járókelőkre, újságírókra vagy tüntetőkre támadnak véletlenszerűen. Az élő közvetítés képein az volt látható, hogy biztosító emberek rángattak ki felnyírt hajú középkorú férfiakat. A rángatáson kívül más bajuk nem esett.

21.04 |

A szélsőjobb tovább küzd

Viktor Janukovics ukrán elnök parlament általi leváltása ellenére sem szünteti be a tüntetéseket a Jobboldali Szektor nevű ultraradikális szervezet. A csoport szombat este nyilvánosságra hozott közleményében kijelentette, hogy nem oszlik fel, és hangsúlyozta, hogy még nem jött el az ünneplés ideje. "Most még egységesebbnek kell lennünk, mint korábban" - hangsúlyozták. (MTI)

21.00 |

Martonyi üdvözli Timosenko szabadulását

Martonyi János külügyminiszter üdvözli az ukrán parlament, a Verhovna Rada meghatározó többséggel 2014. február 22-én meghozott határozatát, amely lehetővé tette a korábbi miniszterelnök, Julia Timosenko szabadon bocsátását és visszatérését az ukrán politikai életbe - közölte a Külügyminisztérium. Magyarország a korábbiakhoz hasonlóan ehhez kész minden segítséget megadni - írták.

20.50 |

A lövedékek mindannyiunk szívébe hatoltak

"Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy megbocsássunk azoknak, akik megengedték, hogy golyókat küldjenek azoknak a fiatalembereknek a szívébe" - fogalmazott a kerekesszékéből több ezer embernek beszédet tartó Timosenko az elmúlt napokban meghaltakra utalva. Úgy fogalmazott, hogy a mesterlövészek puskáiból kilőtt lövedékek "mindannyiunk szívébe hatolt, és ezek a golyók ott maradnak velünk". Azt is mondta, hogy Janukovicsot a Szabadság térre kellene hozni, hogy szemtől szemben álljon a tüntetőkkel.

 

20.41 |

A belügyminiszter se jutott át a határon

Az Interfax hírügynökség szerint az ukrán határon feltartóztatták Vitalij Zakarcsenkót, a Janukovics-féle kormány belügyminiszterét - írta a BBC.

20.32 |

Az USA jó egészséget kíván Timosenkónak

Az amerikai Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben üdvözölték Julija Timosenko szabadon engedését. Azt írták, a volt kormányfő végre megkaphatja a gyógykezelést, amelyre már régen szüksége lett volna.

Emellett az erőszak befejezésére, és egy új, szakértői kormány felállítására szólították fel az országot. Támogatásukról biztosították "a demokrácia és a gazdasági fejlődés útjára lépő" Ukrajnát.

20.28 |

Timosenko tolószékben beszél

"Ha tudnátok, hányszor szerettem volna itt lenni veletek, hányszor szerettem volna fogni azok kezét, akik harcoltak és egyszer sem adták fel. Drága barátaim, ti vagytok a legjobbak a világon! Nincs senki más, senki. Dicsőség Ukrajnának!" - mondta Julija Timosenko a Hrusnyevszkij utcán, a Szabadság térhez közel. Beszédét tolószékben mondta el. Szerinte a diktatúra, a bűnök és a törvénytelenség ideje lejárt, és új éra indult ma, a szabad emberek, szabad és európai ország ideje.

A beszéde élőben:

 

20.23 |

Listázták az ellenséges újságírókat

Az ellenséges média újságíróit tartalmazó listát találtak Janukovics-elnök Kijev melletti rezidenciáján. A listáról videót készítettek.

 

Előző
Következő