Mivel a tüntetők elégedetlenek voltak a pénteki megállapodással, szombat délelőtt az ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet. Janukovics és a kormánytagok elhagyták Kijevet, a parlament elnöke lemondott, így délután új elnököt választott, ő vezeti átmenetileg a kormányt. A parlament döntött arról, hogy Julija Timonsenko volt miniszterelnököt kiengedik a börtönből, sőt délután arról is, hogy Janukovics nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott elnökválasztást írtak ki. Janukovics tévébeszédében banditák államcsínyének minősítette a történteket, és kijelentette: nem mond le. A szombati események után azonban nehéz elképzelni, hogy ő képes lesz még kormányozni Ukrajnát. Főleg azok után, hogy a tömeg szembesült az arany vécékefével is felszerelt fényűző rezidenciájára, amelyet el is neveztek a Korrupció Múzeumának.

08.00
Eddig ez történt

Pénteken reggel még a barikádokat építették a Függetlenség téren, de délutánra nagy meglepetésre megállapodott egymással az ukrán ellenzék, az EU és Viktor Janukovics. Két napon belül hatályba lép a 2004-es alkotmány, és decemberben előrehozott választásokat tartanak Ukrajnában. Itt olvashatja el, mi történt pénteken Ukrajnában.

08.12
A tüntetőké a kormányzati negyed

Az biztos, hogy a tüntetők elégedetlenek a megoldással, ők ugyanis mindenképp Janukovics azonnali távozását szeretnék. Szombat délelőtt 10 óráig adtak haladékot az elnöknek.Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka bejelentette szombat reggel, hogy a tüntetők szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is.

08.16
Rendőrök, csatlakozzatok!

Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei).

08.22
A belügyminiszter elszökött?

Fehéroroszországba szökött állítólag Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter - jelentette szombat reggel az UNIAN ukrán hírügynökség. Zaharcsenko szökéséről Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista tájékoztatott a Facebook közösségi portálon. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

08.45
Így élte meg a veterán forradalmár

Olekszandr, a kijevi főtér veterán forradalmára élete legdrámaibb heteit élte meg, az Origónak mesélt az elmúlt időszakról, amely számára nemcsak a tüntetésről szólt, most tudta meg, hogy apa lesz.

09.02
Különleges osztag lőtte a tüntetőket

Egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre - mondta Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője az UNIAN hírügynökségnek.

Moszkalj szerint erről szóló bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krimi igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is. A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab angol gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak - közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

09.17
Ennyien tüntettek éjszaka a Majdanon - kép
Éjszaka ennyien voltak a Függetlenség terén Kijevben (A képre kattintva megtekintheti az összes képünket az összecsapásokról)Forrás: AFP/Bulent Kilic

 

09.44
Lemondott a parlamenti elnök

Benyújtotta lemondását szombaton Volodimir Ribak ukrán parlamenti elnök - jelentette a kijevi média. Az UNIAN hírügynökség szerint Ribak nem jelent meg szombat reggel a törvényhozás ülésén, a parlament alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij pedig arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az elnök közleményben jelentette be: lemond tisztségéről, döntése betegségével, illetve gyógykezelésével függ össze. A parlament szombati üléséről gyakorlatilag hiányzik a kormányzó Régiók Pártja, 185 képviselője közül csak 23-an vannak jelen az ülésteremben.

09.45
Janukovicsot is lemondatnák

Viktor Janukovics ukrán államfő lemondását követelő határozati javaslatot terjeszt szombaton az ukrán parlament elé a Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt. Ezt a párt szóvivője, Okszana Zinovjeva jelentette be szombat reggel. A határozat lehetővé teszi a parlament számára az előre hozott választás kiírását - tette hozzá.

09.49
Janukovics tényleg elhagyta Kijevet

Közben az Interfax hírügyökség úgy értesült, hogy Viktor Janukovics szombatra virradóra mégis megérkezett a kelet-ukrajnai Harkivba, ahol pártjának délkelet-ukrajnai szervezetei tartanak kongresszust. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, de reggel a harkivi repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép.

09.58
A Szabadság párt a kárpátaljai autonómiától tart

A Szvoboda (Szabadság) párt Kárpátalja megyei szervezete által szombaton közzétett nyilatkozat leszögezi: a párt nem ért egyet azzal, hogy a kárpátaljai rendőrség az ungvári tüntetések egyes aktivistáinak javaslatára ellenőrző pontokat állít fel a Kárpátok hágóin.

A közlemény szerint nem világos, hogy kinek az indítványára és milyen célból történik az intézkedés, mert a Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megyei aktivisták már régen létrehozták saját ellenőrző posztjaikat. Kárpátalja tehát teljes biztonságban van, így az ellenőrzés megszervezése az emberi erőforrás puszta elfecsérlése – olvasható a dokumentumban.

A Szvoboda párt tagjai óvatosságra intenek az ellenőrző pontok felállításával kapcsolatban, mert – mint a nyilatkozat fogalmaz – ez "a vidék autonómiájának megteremtésére irányuló közvetlen kísérletet jelenthet, ami nagyon veszélyes lépés az országban uralkodó bonyolult társadalmi-politikai helyzetben."

10.21
A kormánytagok eltűntek

Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás - jelentette be szombaton a parlamentben az ellenzéki Haza párt egyik képviselője.

Olekszandar Turcsinov szerint ilyen körülmények között a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

10.24
A parlamenti alelnök is lemondott

Indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök - ezt a törvényhozás másik alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij jelentette be.

10.28
A tüntető, akinek halálhírét keltetták - kép
A kórházi ágyban fekszik Oleszja Zsukovszkaja 21 éves urkán önkéntes vöröskeresztes lány, aki a sebesültek ellátásában segített, amikor egy mesterlövész nyakon lőtte Kijevben 2014. február 20-ánForrás: MTI/AP/Maria Danilova

 

10.31
. Klicsko: Elnökválasztást május 25-ig

Viktor Janukovics államfő elhagyta Kijevet, és az ukránok számára az egyetlen lehetőség az előrehozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig - közölte szombaton Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető a parlament rendkívüli ülésén. "Ma (Janukovics) elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás" - hangoztatta az Udar elnöke a szombat délelőtt megkezdődött rendkívüli ülésszakon, amelyen az ellenzék Janukovics lemondását követelő határozatát vitatják meg. Janukovics holléte nem ismeretes, korábbi közlések szerint az északkelet-ukrajnai Harkivba utazott, ahol pártjának tagjai tanácskoznak. Rezidenciája az ukrán főváros közelében üres, őrök sem őrzik, az újságírók ki-bejárkálnak médiajelentések szerint.

10.45
Védik a fegyverraktárakat Kárpátalján

Megerősítették a fegyverraktárak védelmét az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei, de a csapatok semmilyen mozgást nem végeznek – nyilatkozta Ivan Vaszilcjun ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombaton megjelent számának.

Az ezredes cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint mozgósítanák a hadsereg Kárpátalján állomásozó egységeit. Közölte: minden a megszokott rendben, a terveknek megfelelően zajlik, nem lépett életbe semmilyen rendkívüli parancs, de megerősítették a fegyverraktárak védelmét. Arra a hírre reagálva, hogy Kárpátalján többen katonai behívót kaptak, a parancsnok kifejtette: ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen az ukrán hadügyminisztérium a sorkatonai szolgálat megszüntetését – az előzetes tervekkel szemben – még a múlt év októberében 2017-re halasztotta. De csak azokat a fiatalokat sorozzák be, akik megfelelnek az utóbbi időben megszigorított minden követelménynek, és vállalkoznak a szolgálatra – emlékeztetett a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka.

10.56
Németh Zsolt gyertyát gyújtott

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2014. február 21-én a budapesti Egyetem téren gyertyát gyújtott, és néma főhajtással tisztelgett az ukrajnai erőszak áldozatainak emléke előtt - közölte a magyar Külügyminisztérium. Az államtitkár Takács Szabolcs politikai igazgató és a Külügyminisztérium több munkatársa kíséretében a néma megmozdulás résztvevőjeként lobbantotta lángra az emlékezés mécsesét, így nyilvánítva ki részvétét az elmúlt napok erőszakos es tragikus cselekményei miatt Ukrajna felé. A résztvevők e szimbolikus cselekedettel elutasították az erőszakot és kifejezték szolidaritásukat Ukrajna népével és a kárpátaljai magyarsággal.

Németh Zsolt a megemlékezést követően megbeszélést folytatott az eseményen szintén megjelent Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az ukrán kormányzat és az ellenzék által aláírt megállapodás pozitív hatással lesz a kárpátaljai magyar közösség helyzetére is, hiszen Magyarország számára az ő biztonságuk, valamint alapvető jogaik szabad gyakorlása kiemelt fontossággal bír. A gyertyagyújtást követően Németh Zsolt telefonon biztosította együttérzéséről Borisz Taraszjuk korábbi ukrán külügyminisztert, a Majdan Tanácsa és az ukrán törvényhozás tagját." - áll a közleményben.

11.10
Janukovics még Ukrajnában van, állítólag

Viktor Janukovics hollétével kapcsolatosan továbbra ellentmondásos hírek érkeznek. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Míg a jogilag kormányzó Régiók Pártjának egyes politikusai azt közölték, hogy Janukovics már Harkivban van, az ottani repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép. A biztonsági szolgálat egyik magas rangú illetékese azt mondta a Reutersnek, hogy Janukovics még Ukrajnában van, de nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol.

11.16
Szabad a bejárás Janukovics rezidenciájára

A Kijev melletti elnöki rezidencián mindenesetre nincs Janukovics, és egy ukrán tévécsatorna újságírói szabadon besétálhattak a hatalmas épületbe. A rezidencia őrei kalauzolták őket, és azt mondták, hogy bárki felkeresheti az elnöki rezidenciát, csak ne fosztogassanak.   

11.30
A tüntetők a himnuszt éneklik - kép
A himnust éneklik a tüntetők (Kattintson további képekért!)Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

 

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)