Janukovics hatalma darabjaira hullott - percről percre

2014.02.22., 08:39

Mivel a tüntetők elégedetlenek voltak a pénteki megállapodással, szombat délelőtt az ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet. Janukovics és a kormánytagok elhagyták Kijevet, a parlament elnöke lemondott, így délután új elnököt választott, ő vezeti átmenetileg a kormányt. A parlament döntött arról, hogy Julija Timonsenko volt miniszterelnököt kiengedik a börtönből, sőt délután arról is, hogy Janukovics nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott elnökválasztást írtak ki. Janukovics tévébeszédében banditák államcsínyének minősítette a történteket, és kijelentette: nem mond le. A szombati események után azonban nehéz elképzelni, hogy ő képes lesz még kormányozni Ukrajnát. Főleg azok után, hogy a tömeg szembesült az arany vécékefével is felszerelt fényűző rezidenciájára, amelyet el is neveztek a Korrupció Múzeumának.

17.50 |

Gyűlik a tömeg a Majdanon

 

17.45 |

Így döntött a parlament

A BBC szerint a parlament ezt a döntést hozta Janukovics ellen egyhangú szavazással:

„Figyelembe véve, hogy az ukrán elnök, Viktor Janukovics saját döntéséből nem látja el alkotmányos kötelességeit, amely az állam kormányozhatóságát, Ukrajna területi integritását és függetlenségét veszélyezteti, illetve az állampolgári szabadságjogok tömeges sérüléséhez vezet, továbbá a veszélyhelyzet körülményeire tekintettel Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa kifejezve az ukrán nép szuverén véleményét a következőket állapítja meg. Először: Viktor Janukovics elnök alkotmányellenes módon nem teljesíti az alkotmányban rögzített kötelezettségeit, és nem látja el hivatalát. Másodszor: az Alkotmány 85. paragrafusának 1 bekezdésének 7. pontja alapján 2014. május 25-ére előrehozott elnökválasztást ír ki. Harmadszor: a döntés az elfogadása után azonnal hatályba lép.”

17.28 |

Timosenko: A diktatúra elbukott

Julija Timosenko a BBC szerint azt nyilatkozta szabadulása után rögtön, hogy "a diktatúra elbukott". Az MTI azt írta orosz hírügynökségi forrásból, hogy Timosenko azt is bejelentette, hogy indul a május 25-ére kitűzött elnökválasztáson. Azonban továbbra sem egyértelmű, hogy a parlament jogszerűen járt-e el Janukovics leváltásával.

17.22 |

A britek IMF-pénzt küldenének

Megegyeztünk Steinmeier német külügyminiszterrel, hogy támogatjuk az új ukrán kormányt, és fellépünk az IMF létszükségletű pénzügyi támogatásáért - írta Twitter-üzenetben William Hague brit külügyminiszter.

 

Ukrajna devizatartalékai minimális szintre estek vissza, ezért az országnak nagy szüksége van külső pénzügyi támogatásra az államcsőd elkerülése érdekében. Jelenleg Oroszország nyújt hitelt az országnak, ugyanakkor a jelenlegi válság éppen amiatt tört ki, hogy az ország az orosz függés, és az ezt segítő hitel helyett az Európai Uniót és az IMF pénzügyi keretét válassza.

17.15 |

Újra lőnek! Ja, mégse

Újra lövések dördültek a Majdanon, és könnygáz-gránátokat is kilőttek a tömeg felé - írták ki a tüntetők Twitter-oldalukra, majd nem sokkal később elnézés kértek a téves információkért.

17.07 |

Búcsúznak egy elhunyt tüntetőtől

Búcsúznak egy elhunyt tüntetőtőlForrás: MTI/Beliczay László

 

16.59 |

Janukovics nem fogadja el

Hanna Herman, Janukovics szóvivője bejelentette, hogy az elnök nem fogadja el a parlament döntését, amellyel megfosztották őt hivatalától - írta a BBC.

16.54 |

Timosenko keresszékben távozik

Julija Timosenko volt kormányfő, és ellenzéki politikus elhagyta a harkivi kórházat, ahol gyakorlatilag házi őrizetben tartották. A BBC tudósítója azt írta, kerekesszékben volt, ahonnan egy fekete terepjáróba ült be. A politikus integetett a fotósoknak. Három évig volt börtönben.

 

16.48 |

Janukovics visszakozott

A parlament elnökévé és ezzel együtt ügyvezető kormányfővé megválasztott Olekszandr Turcsinov azt mondta, hogy Viktor Janukovics korábban már beleegyezett, hogy lemond az elnökségről. Ezután viszont egyeztetett a tanácsadóival, és visszavonta az ígéretét. Eztuán viszont elhagyta a fővárost és nem tudják hol van, ezért döntött úgy a parlament, hogy megfosztja hivatalától, és május 25-re előrehozott elnökválasztást tűztek ki.

16.44 |

Janukovics villája

Janukovics Kijev melletti rezidenciája üresen maradt, ezért a tüntetők fogták magukat, és meglátogatták a házat. Amit bent találtak, meg is osztották a világgal.

16.39 |

Egy rabbi menekülésre szólít fel

Moshe Reuven Azman ukrán rabbi arra szólította fel egy izraeli lapnak adott interjújában a kijevi zsidókat, hogy hagyják el a várost, sőt az országot is - írta a Guardian. Azt állította folyamatosan kapják a figyelmeztetéseket zsidó intézmények elleni támadásokról.

16.26 |

Szavazás 328-0 arányban

A Kyivpost azt írta, az emberi jogok durva megsértésével és a hivatala elhagyásával vádolták meg Janukovicsot, amely után egyhangú szavazáson, 328-0 arányban szavazták meg a lemondatását. Az ukrán parlament 442 tagú, így a szavazati arány alapján a saját pártja is a leváltására szavazott. Janukovics viszont délután egy előre felvett videóinterjúban azt mondta, hogy nem mond le hivataláról.

16.20 |

Janukovicsot leváltotta a parlament

Az ukrán parlament megfosztotta hivatalától Viktor Janukovicsot, és május 25-re választásokat írt ki - írta a BBC. Egyelőre nem világos, hogy erre van-e jogilag lehetőségük, mindenesetre erről szavaztak.

Itt még annak örülnek, hogy elterjedt a lemondás híre, ami később valótlannak bizonyultForrás: MTI/Beliczay László

 

16.02 |

A lengyel külügyminiszter 24 órát adott Janukovicsnak

A lengyel külügyminiszter a Twitteren reagált a történtekre. Radoslaw Sikorski azt írta: "Nincs puccs Kijevben. A kormányzati épületeket elhagyták. A rada elnökét legitim módon választották meg. Janukovics elnöknek 24 órája van rá, hogy aláírja a 2004-es alkotmány visszaállítását."

 

15.58 |

A hadsereg sem avatkozik közbe

Az ukrán hadsereg nem avatkozik be az országot sújtó belpolitikai válságba - közölte a kijevi védelmi minisztérium, nem sokkal azután, hogy négy belbiztonsági szolgálat vezetői ugyanezt jelentették ki a parlamentben. "Az ukrán fegyveres erők hűek alkotmányos kötelezettségeikhez és nem vonhatók be belföldi politikai konfliktusokba" - hangsúlyozta a védelmi minisztérium a honlapján megjelent közleményében.

15.55 |

Az oroszok is beszóltak az ellenzéknek

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megszólalt, szerinte az ukrán ellenzéket felfegyverzett szélsőségesek vezetik, akik fenyegetik Ukrajna alkotmányos rendjét. A Reuters szerint Lavrov felszólította a német, a francia és a lengyel kollágáját, hogy vessék latba a befolyásukat, és érjék el az ellenzéknél, hogy tartsák be a pénteki megállapodást.

15.49 |

Janukovics járművei - kép

Közben az EuroMaiden folytatja Janukovics rezidenciájának képes bemutatását. Most az elnök gépjárműparkjáról tettek fel egy fényképet.

 

15.38 |

Timosenko 2-3 órán belül repülőn

Két-három órán belül lesz szabad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök - közölte újságírókkal annak a harkivi kórháznak a képviselője, ahol a volt kormányfőt kezelik. Jelenleg a kiengedésével kapcsolatos adminisztratív teendőket végzik - tette hozzá az illetékes. Arra a kérdésre, hogy hová távozik Timosenko, a tisztviselő átadta a szót Julia Timosenkónak, aki annyit válaszolt, "repülni fogunk". Helyi tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a harkivi repülőtérre két órán belül repülőgépet várnak, amely fedélzetére veszi Julia Timosenkót.

15.36 |

Terrorcselekményekről beszélt

Janukovics azt is mondta, hogy a tüntetők terrorcselekményeket követnek el, és valaki rálőtt a kocsijára is. Hozzátette, nem sebesült meg, és "nem félek, csak aggódom a hazámért".

15.32 |

A nácikhoz hasonlította a tüntetőket

Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke. Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.