Mivel a tüntetők elégedetlenek voltak a pénteki megállapodással, szombat délelőtt az ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet. Janukovics és a kormánytagok elhagyták Kijevet, a parlament elnöke lemondott, így délután új elnököt választott, ő vezeti átmenetileg a kormányt. A parlament döntött arról, hogy Julija Timonsenko volt miniszterelnököt kiengedik a börtönből, sőt délután arról is, hogy Janukovics nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott elnökválasztást írtak ki. Janukovics tévébeszédében banditák államcsínyének minősítette a történteket, és kijelentette: nem mond le. A szombati események után azonban nehéz elképzelni, hogy ő képes lesz még kormányozni Ukrajnát. Főleg azok után, hogy a tömeg szembesült az arany vécékefével is felszerelt fényűző rezidenciájára, amelyet el is neveztek a Korrupció Múzeumának.

14.05
Tömeg a Majdanon - kép
Szombaton így festett a Függetlenség tere (Több képért kattintson!)Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

 

14.14
Állítólag lemondott Janukovics

Állítólag lemondott Viktor Janukovics államfő, az EuroMaiden azt írta, hogy hamarosan felolvassák a lemondását a parlamentben.

14.16
Behívták a képviselőket

Sürgősen az ukrán parlament üléstermébe hívták a képviselőket, akik arról beszélnek, hogy fontos bejelentés várható, illetve Viktor Janukovics államfő lemondott - jelentette az UNIAN hírügynökség. A parlament délelőtt ülésezett, és eredetileg délután négy óráig rendeltek el szünetet.

14.27
Timosenko még nem hagyta el a börtönt

A korábbi hírekkel ellentétben egyelőre még nem engedték szabadon Julia Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt, az erről szóló bejelentést az ellenzéki vezető pártjának egyik szóvivője cáfolta. Az ukrán parlament pár órával korábban határozatot fogadott el az ellenzék vezéralakjának szabadon bocsátásáról. Pártjának egyik szóvivője ez után nem sokkal bejelentette, hogy Timosenko már szabad, később azonban szavait megváltoztatva azt közölte a hírügynökségekkel, hogy a politikust még nem engedték ki.

14.31
EP-küldöttség indult Kijevbe

Elmar Broknak, az Európai Parlament külügyi bizottsága elnökének a vezetésével EP-küldöttség indult szombaton Brüsszelből Kijevbe, hogy az ukrán törvényhozás képviselőivel találkozzanak - közölte az EP sajtószolgálata. A 12 tagú küldöttség kétnapos látogatásának célja, hogy támogassa az ukrán politikai válság rendezésének folyamatát - tette hozzá az illetékes.

14.32
Timonsenkóra várva - kép

Harkivban rengeteg tüntető gyűlt össze a börtön előtt, és várják, mikor jön ki Timosenko - írta az EuroMaiden, amely képet is közölt.

 

14.41
Látogatás Janukovics állatkertjében

A Channel 4 újságírója bejutott Janukovics rezidenciájára, ahol felfedezte az államfő magánállatkertjét. A Twitter-oldalán rengeteg képet közölt a látogatásról, az egyiket azzal a kommentárral látta el: "pávák, természetesen".

 

14.43
Megszólaltak a londoni elemzők is

Oroszország valószínűleg nem folytatja az Ukrajnának megígért 15 milliárd dolláros finanszírozási programot, amely helyett Kijev várhatóan a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kap pénzügyi segítséget a teljes államcsőd elkerülésére - jósolták a legutóbbi kijevi fejleményeket értékelve londoni pénzügyi elemzők. Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői szerint az ukrajnai fordulat "nem a Kreml által előnyben részesített forgatókönyv", és így fennáll annak a veszélye, hogy Oroszország megpróbálja megakasztani a ukrajnai belpolitikai átalakulás folyamatát. Ez valószínűleg gazdasági - elsősorban kereskedelmi - fenyegetések formáját ölti majd.

A JP Morgan szakértői azt jósolták, hogy ha új kormány alakul Ukrajnában, az gyorsan az IMF-hez fordul segítségért, tekintettel a jelentős külső finanszírozási igényekre és a növekvő belső egyensúlyi problémákra. Az IMF-megállapodás eddig lehetetlen volt, mert Viktor Janukovics elnök választási meggondolásokból ellenezte azt, ennek azonban "immár nincs jelentősége", mivel az IMF bevonása már nem egyedül Janukovics döntésén múlik - fogalmaztak a JP Morgan londoni elemzői.
  

14.53
Már ünneplik néhányan a lemondást

A Majdanon már sokan ünneplik Janukovics lemondását, pedig Janukovics szóvivője szerint nem igaz, hogy leköszönt az elnök. Janukovics továbbra sem lépett a nyilvánosság elé.

14.56
Janukovics mint amatőr régész

Egyre több kép kerül elő arról, milyen titkokat is rejt Janukovics kijevi rezidenciája, ahová szabadon bemehet most már bárki. Az EuroMaiden egy olyan képet tett ki, amelyen látszik, hogy görög romok is voltak az ukrán elnök székhelyén, azt írták ki mellé: "Senki nem hitte volna, hogy Janukovics amatőr régész. Reméljük, ezek a görög romok nem igaziak."

 

15.14
Janukovics nem akar lemondani

Janukovics beszédet mond, amelyet a televízió közvetít. Nem lehet tudni, hol az elnök, de azt mondja, nem mond le.

15.09
A rendvédelmi erők esküdöznek

Közben négy ukrajnai belbiztonsági szolgálat - köztük a Berkut különleges rendőri egység - vezetői kijelentették a kijevi parlamentben, hogy nem avatkoznak be a konfliktusba. Az erről szóló ígéretet a Berkut mellett a hadsereg ejtőernyőseinek, az Alfa különleges egységnek és a katonai hírszerzésnek a vezetője tette szombat délután. A szombati megválasztása óta az ellenzéki Arszenyij Avakov által vezetett belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a Viktor Janukovics elnök lemondását követelő tüntetők oldalán áll.

15.20
Janukovics bemondta a tévében, hogy marad

Janukovics a tévében azt jelentette be, hogy Ukrajnában van, ott is marad, és nem mond le. Az interjúban a tüntetőket szidta.

15.22
Banditák államcsínyének tartja

A kijevi eseményeket "banditák államcsínyének" minősítette Viktor Janukovics, és kijelentette, hogy a parlament által hozott törvények illegitimek, ő pedig Ukrajna területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét.

15.30
Janukovics tévébeszéde - videó

A YouTube-ra gyorsan kikerült a beszéd, amelyben Janukovics a tüntetőket szidja. A háttérből nem derül ki, hogy Janukovics hol tartózkodik, ő azt mondta, Ukrajnában.

 

15.32
A nácikhoz hasonlította a tüntetőket

Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke. Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.

15.36
Terrorcselekményekről beszélt

Janukovics azt is mondta, hogy a tüntetők terrorcselekményeket követnek el, és valaki rálőtt a kocsijára is. Hozzátette, nem sebesült meg, és "nem félek, csak aggódom a hazámért".

15.38
Timosenko 2-3 órán belül repülőn

Két-három órán belül lesz szabad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök - közölte újságírókkal annak a harkivi kórháznak a képviselője, ahol a volt kormányfőt kezelik. Jelenleg a kiengedésével kapcsolatos adminisztratív teendőket végzik - tette hozzá az illetékes. Arra a kérdésre, hogy hová távozik Timosenko, a tisztviselő átadta a szót Julia Timosenkónak, aki annyit válaszolt, "repülni fogunk". Helyi tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a harkivi repülőtérre két órán belül repülőgépet várnak, amely fedélzetére veszi Julia Timosenkót.

15.49
Janukovics járművei - kép

Közben az EuroMaiden folytatja Janukovics rezidenciájának képes bemutatását. Most az elnök gépjárműparkjáról tettek fel egy fényképet.

 

15.55
Az oroszok is beszóltak az ellenzéknek

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megszólalt, szerinte az ukrán ellenzéket felfegyverzett szélsőségesek vezetik, akik fenyegetik Ukrajna alkotmányos rendjét. A Reuters szerint Lavrov felszólította a német, a francia és a lengyel kollágáját, hogy vessék latba a befolyásukat, és érjék el az ellenzéknél, hogy tartsák be a pénteki megállapodást.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)