Ukrajnának már az EU az egyik legfontosabb célja

2014.02.23., 08:27

Továbbra sem tudni, hol az elnök, de átmeneti államfőt már választott a parlament a parlamenti elnök személyében. Olekszandr Turcsinov este ki is jelentette, hogy Ukrajnának már az európai integráció az egyik elsődleges célja. Az összes kijevi tüntetőt kiengedték a börtönből, Timosenko nem akar miniszterelnök lenni, bár ez arra is utalhat, hogy az elnöki pozícióra hajt. Az EU és az IMF pénzt ígért, és továbbra is nagy tömeg várja a fejleményeket a kijevi főtéren. Ez történt Ukrajnában vasárnap.

22.40 |

Nyugodtabb nap

Közvetítésünket a mai nap legfontosabb történéseinek összefoglalásával zárjuk:

- A korábbi napokhoz képest vasárnap nyugodtan telt, de az inkább Janukovicsot támogató keleti és déli megyékben voltak nézeteltérések, összetűzések, többek között Odesszában és Donyeckben.

- A parlament eltörölte a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt. Ez érzékenyen érintheti Ukrajna magyar nemzetiségű lakosságát.

- Juilja Timosenko bejelentette, hogy nem indul a miniszterelnöki címért, ez egyben azt is jelentheti, hogy a legfontosabb pozíciót, az elnöki címet célozza meg.

- Az összes kijevi tüntetőt kiengedték a börtönből.

- Az ukrán parlament nagyüzemben rúgta ki a korábbi kormánytagokat. Az elnöki teendőket a parlament elnöke, Olekszander Turcsinov vette át.

- Turcsinov bejelentette, kész tárgyalni az orosz vezetéssel a kapcsolatok javításáról, de az ország visszatérése az európai integrációhoz az egyik elsőrendű célja.

- Oroszország hazarendelte kijevi nagykövetét, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig amerikai kollégáját, John Kerryt kérte arra, hegy segítsenek betarttatni a pénteki megállapodást az ukrajnai válság rendezéséről

- Hétfőn akár megválaszthatják az új miniszterelnököt, Arszenij Jacenjukot tartják a legesélyesebbnek. Keddig pedig felállhat az új kormány.

21.28 |

Hazarendelték a nagykövetet

Az orosz kormány este konzultációkra hazarendelte kijevi nagykövetét a helyzet romlására hivatkozva.

20.49 |

Ukrajnának már az EU a fő célja

Ukrajna kész tárgyalni az orosz vezetéssel a kapcsolatok javításáról, de az ország visszatérése az európai integrációhoz az egyik elsőrendű célja – jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő.

Kijev új, az egyenlőségen alapuló, jószomszédi kapcsolatot kíván, amelyben elismerik és figyelembe veszik, hogy Ukrajna Európát választja – mondta, hozzátéve, hogy a következő kormány fő feladata a gazdaság stabilizálása, mert fennáll a csőd kockázata. (MTI)

20.44 |

Az oroszoknak nem tetszik a helyzet

Janukovics politikai ellenfelei megsértették az ukrán válság rendezéséről szóló pénteki békemegállapodást, és magukhoz ragadták a hatalmat - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszternek telefonon.

Lavrov szerint most az a legfontosabb, hogy a német, francia és lengyel külügyminiszterek által közvetített pénteki megegyezés teljes végrehajtásáról gondoskodjanak. (MTI)

20.40 |

Térkép a lenintelenítésről

A svéd külügyminiszter rakta ki Twitterére a ledöntött Lenin-szobrokról készült fotót.

 

20.19 |

Keddre megalakulhat az új kormány

„Remélem hétfőre lesz miniszterelnökünk, szerintem Jacenjuknak van erre a legnagyobb esélye” – mondta  a Kyiv Postnak Tarasz Berezovec politológus. A Régiók Pártjából kilépő képviselő, Anatolij Kinaksz azt mondta, hogy mintegy 40-en vannak olyanok, akik kiléptek a RP-ből, és a koalíciós többséghez fognak csatlakozni. „ Nincs időnk. Remélem keddig meg tudjuk alakítani a koalíciót, és fel tudjuk állítani az új kormányt” – mondta szintén a Kyiv Postnak. Amint feláll az új kormány, megkezdődhetnek a tárgyalások az EU-val a kereskedelmi egyezményről, amelynek aláírásától visszatáncolt Janukovics.

20.03 |

Janukovics a netet is elhagyta

Már Janukovics honlapja, a http://www.president.gov.ua/ sem érhető el.

19.36 |

Gyertyagyújtás az áldozatokért

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

 

19.25 |

Szállítják Lenint

 A zsitomiri megye utolsó Lenin-szobrát szállítják el az egyik Janukovics-ellenes aktivista Twittere szerint. 

View image on Twitter

19.10 |

Újabb összecsapás

Háromszáz fegyveres támadott meg Janukovics-ellenes tüntetőket a dél-ukrajnai Kszerszonban. A rendőrség nem avatkozott közbe, de az összecsapás időközben véget ért  - olvasható a Euromaidanon.

18.47 |

Kezdődhet az oknyomozás

A Kyiv Post szerint többezer oldalnyi iratot hagyott hátra Janukovics a kijevi palotájában. Több lapnak megégett a széle, amely az újság szerint annak lehet a bizonyítéka, hogy megpróbálták megsemmisíteni őket. Rengeteg számlát, szerződést, fizetési bizonylatot találtak, az oknyomozó újságírókra sűrű hónapok várnak, mint írják.

 

 

18.44 |

Védelmet kérnek a volt kormánypártiak

A volt kormánypárti képviselők védelmét kérte vasárnap a belügyminisztériumtól és az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának képviselője.

"A visszaélések és bűncselekmények elkövetőit a bíróságoknak kell megbüntetniük. Ukrajna demokratikus ország, ahol nem szabad, hogy az embereket politikai nézeteik miatt üldözzék. Elfogadhatatlan mindenféle diszkrimináció. Még kevésé elfogadhatatlan a párt tagjai elleni alaptalan erőszak" – mondta. (MTI)

18.42 |

Ashton Kijevbe utazik

Kijevbe utazik hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki arról tárgyal majd, hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását. (MTI)

18.39 |

Kutyás támadók keleten

A Janukovics-párti polgárőrök, a tyituskák kutyákkal támadtak gyászolókra Dnyepropetrovszkban és Donyeckben – legalábbis a majdani tüntetők Twitter-csatornája, a Eurmaidan PR szerint.  

18.28 |

Janukovics már történelem Harkivban

A harkivi polgármester, Hennadij Kernesz (aki tegnap Oroszországba utazott, de gyorsan visszatért) azt mondta, Janukovics már történelem – írja a Twitteren az AP tudósítója, Maria Danilova. Kernesz azt mondta, nem hajlandó lemondani polgármesteri címéről. Minden bizonnyal Janukovics először Harkivba menekült Kijevből. A kelet-ukrajnai várost korábban Janukovics-pártiként jellemezték. 

17.53 |

Merkel Putyinnal beszélt

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt egymással vasárnap délután. A diplomáciai sallangokon kívül (stabil Ukrajnára lenne szükség, a területi épségét meg kell őrizni) egyelőre nem derült ki semmi a beszélgetésből.   

17.45 |

Siratják a Majdan áldozatait

Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

 

17.39 |

Határőrökre támadó testőrök

Nem csak Janukovics, hanem a közeli szövetségesének számító Viktor Psonka volt főügyész és Olekszandr Klimenko volt jövedéki és adóügyi miniszter is sikertelenül próbált megszökni Ukrajnából. Janukovics még szombaton próbálta meg megvesztegetni a határőröket a donyecki repülőtéren. 

A körözés alatt álló Psonkát és Klimenkót is határőrök akadályozták meg a szökésben, és ezt követően úgy úszták meg a letartóztatást, hogy testőreik tüzet nyitottak a határőrökre. (MTI)

17.16 |

Kiszabadultak a kijevi tüntetők

Ma minden olyan bebörtönzött kiszabadult, akit a tüntetéseken való részvétel miatt tartóztattak le – írja Twitterén Bogdan Ovcsaruk, az ukrajnai Amnesty International szóvivője. 

Előző
Következő