Janukovics védelmet kért az oroszoktól

2014.02.27., 11:30

Csütörtökön reggel Oroszország hadgyakorlatba kezdett, többek között az ukrán határhoz közeli területeken. Az Ukrajnához tartozó krími köztársaság parlamentjét fegyveresek foglalták el, és orosz zászlót tűztek ki az épületre. Készültségben a teljes ukrán rendőrség, vadászgépek járőröznek a határ felett. A krími parlament népszavazást akar tartani az elszakadásról. Janukovics megüzente, hogy továbbra is elnöknek tekinti magát, közben megalakult az új koalíció, és megválasztották az új miniszterelnököt is. A csütörtöki események percről percre.

22:10 |

Martonyi is Ukrajnába megy

Kijevbe és Donyeckbe utaznak a visegrádi országok (V4) külügyi vezetői, köztük Martonyi János magyar külügyminiszter. Több millió forint értékű magyar gyógyszeradomány is érkezik ma este Kijevbe.

21.00 |

Fehér Ház: Nem Janukovics az elnök

A Fehér Ház csütörtökön értésre adta: már nem tekinti Ukrajna elnökének Viktor Janukovicsot. "Lemondott tisztségéről és aláásta legitimitását", amikor elmenekült Kijevből, miután megállapodást kötött az ellenzékkel - mondta Jay Carney, a washingtoni Fehér Ház szóvivője. Janukovics hatalmi űrt hagyott maga után, amelyet az ukrán parlament megpróbál betölteni - tette hozzá. A szóvivő üdvözölte az ukrán parlamentnek az ország stabilizálására irányuló erőfeszítéseit, és azt mondta, azt várja Oroszországtól, hogy tartózkodjon a provokatív lépésektől.

19.56 |

Nem törlik el a nyelvtörvényt

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője csütörtökön szóbeli ígéretet kapott Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöktől, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt, amíg nem készül el egy új, minden érintettnek megfelelő nyelvtörvény. 

19.20 |

Május 25-én szavaznak az autonómiáról

Az ukrán elnökválasztás napján a Krímben lesz népszavazás is. A szavazólapon egyetlen kérdés fog szerepelni: "Támogatja-e Ön, hogy a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon Ukrajnán belül?"

18.55 |

A társulási megállapodásnál több is lehetne az EU és Ukrajna között

Az Európai Parlament tagjai elfogadtak egy állásfoglalást, amelyben kijelentik, hogy az EU továbbra is kész társulási megállapodást kötni Kijevvel, hozzátéve, hogy ez nem a végső célja az EU és Ukrajna közötti együttműködésének. Ezzel először utaltak arra, hogy a későbbiekben Ukrajna EU-s tagsága is elképzelhető lenne. 

18.26 |

Fegyveresek zárták el a Krímbe vezető utakat

Orosz zászlókat tartó fegyveresek zárták el az Ukrajna déli részéről a Krímbe vezető utakat - írja a BBC. A fegyveresek meg akarják akadályozni, hogy a "fasiszták" a régióba jussanak, és azt akarják, hogy a Krím Oroszország részévé váljon.

17.53 |

Washington-Moszkva forródrót

Telefonon beszélt egymással John Kerry amerikai külügyminiszter és ukrán kollégája, Szergej Lavrov, és megállapodtak, hogy a két ország együttműködik az ukrán krízis idején. A beszélgetésről az ukrán fél nyilatkozott a Reutersnek. 

17.50 |

Nem járnak a kompok

Technikai problémákra hivatkozva felfüggesztették a Krím félszigeti Kerch városa és Oroszország közötti kompjáratot - írja a BBC.

17.37 |

A krími parlament feloszlatta a kormányt

A krími parlament képviselői úgy döntöttek, hogy feloszlatják a Krími Autonóm Köztársaság kormányát - írja a BBC. A parlament napközben már arról is határozatot hozott, hogy népszavazást tartanak a Krím félsziget önállóságáról. 

Az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaságban a napokban nőtt a feszültség a múlt heti ukrán hatalomváltást támogató krími tatárok és az azt ellenző oroszbarát csoportok között. Szerdán összecsaptak a táborok, több ezer ember feszült egymásnak, csütörtökön hajnalra oroszbarát fegyveresek foglalták el a parlamentet. 

A parlament ülése közben tovább tart a tüntetés az épület előtt, a tömeg ott is Oroszországot élteti, és orosz zászlókat lengetnek.

17.23 |

Janukovics beszélni akar

A BBC szerint Viktor Janukovics pénteken sajtótájékoztató tart Oroszországban, Rosztov-na-Donuban. Rosztov-na-Donu az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, a Janukovics fellegvárának tartott ukrajnai Donyeck várostól mintegy 200 kilométerre délkeletre.

17.21 |

A Majdanon nem oszlik a tömeg

Tüntetők KijevbenForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

 

17.14 |

Moszkvának nem tetszik, amit a NATO-főtitkár mondott

Moszkva provokatívnak tartja a NATO főtitkárának kijelentéseit, és Ukrajna tömbön kívüli státusának tiszteletben tartására szólított fel - írta az orosz külügyminisztérium egy csütörtöki közleményben. A tárca szerint az már rossz jel, amikor a NATO foglalkozni kezd az ukrajnai helyzettel. Moszkvában felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna semmilyen katonai szövetséghez nem tartozik, és ezt az ország bel- és külpolitikájának alapjait meghatározó törvény mondja ki. Az orosz külügyminisztérium úgy értelmezte Anders Fogh Rasmussen kijelentését - miszerint Ukrajna esetleges NATO-tagsága nem a "legsürgősebb prioritás" az ukrán vezetés számára -, hogy a szervezethez csatlakozást Brüsszelben és Kijevben egyaránt napirenden tartják.

17.11 |

Újra munkába állnak a lembergi rendőrök

Újra felveszik a szolgálatot a rendőrök Lembergben (Lviv), egy héttel az után, hogy a nyugat-ukrajnai nagyvárosban kormányellenes zavargások törtek ki, és a tüntetők elfoglalták a rendőrségi épületeket – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Valerij Veremcsuk, a lembergi népi önvédelmi osztagok parancsnoka.

A rendőrök egyenruhában visszatérnek a közterületekre, ezért az önvédelmi alakulatok tagjai mostantól nem intézkedhetnek önállóan az utcán, az önvédelmi osztagoknak előre össze kell hangolniuk tevékenységüket a koordinációt végző törzzsel, a járműveik csak hívás esetén hagyhatják el állomáshelyüket. Azt is elmondta, hogy megszüntetik a városba vezető utakon felállított ellenőrző pontokat, de egyes járőrkocsik továbbra is szolgálatban maradnak, jóllehet nem állíthatják meg, csak a rendőri posztokig kísérhetik a gyanús járműveket, ahol szükség esetén a hatóság emberei intézkednek. Lembergben február 19. óta civil önkéntesek tartották fenn a közrendet, mert megszűnt a rendőrség működése. Az utóbbi napokban arról érkeztek hírek, hogy a nagyvárosban jelentős mértékben romlott a közbiztonság. 

16.58 |

A krími parlamentnél még mindig tüntetnek

A BBC jelentése szerint még mindig tart a tüntetés a krími parlament épülete körül, amit hajnalban fegyveresek vettek be. A brit lap egy rossz minőségű képet is közölt, amin egy férfi egy tankon állva orosz zászlókat lenget.

16.50 |

Hende Csaba bevetette magát

A honvédelmi miniszternek sem tetszik, hogy eltörölték a kisebbségek anyanyelvhasználatát biztosító törvényt Ukrajnában. A NATO védelmi minisztereinek tanácskozása után ezért külön is tárgyalt Alekszander Olejnyikkal, az ukrán kormányt képviselő védelmiminiszter-helyettessel, aki Hende elmondása szerint ígéretet tett arra, hogy továbbítja a magyar részről megfogalmazott aggodalmakat az új ukrán kormánynak és a törvényhozásnak, amely biztosan nem fogja figyelmen kívül hagyni azokat, és a magyar szempontoknak megfelelő megoldást talál majd a problémára.

16.45 |

A NATO-nak nincsenek tervei

Az észak-atlanti szövetségnek és az Egyesült Államoknak nincsenek kidolgozott tervei arra az eshetőségre, hogy Oroszország katonailag beavatkozik az ukrajnai válságba - közölte csütörtökön a NATO európai főparancsnoka. Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka a brit hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúban azt mondta, hogy a NATO nem csoportosított át katonai eszközöket válaszul az ukrajnai feszültségre.

Arra a kérdésre, hogy nyugtalanítja-e az orosz beavatkozás lehetősége, Breedlove úgy válaszolt, hogy "ez mindenkit nyugtalaníthat, de neki most nem ez az elsődleges aggodalma". "Pillanatnyilag nem tervezzük, hogyan válaszoljunk váratlan esetekre. Azt tesszük, hogy támogatjuk az ügy békés megoldását" - jelentette ki.

16.27 |

Janukovics búcsút inthet a svájci számláinak

Svájc arra készül, hogy befagyassza Viktor Janukovics esetlegesen svájci bankokban lévő számláit - idézi a svájci külügyminiszter szóvivőjét a BBC. 

16.07 |

Klicsko nem került be a kormányba

Csütörtökön a miniszterelnök kinevezése után az ukrán parlament jóváhagyta az új kormány tagjait. A kabinet összetételét 331-en támogatták a jelen lévő 441 képviselőből. 

Első miniszterelnök-helyettes lett Vitalij Jarema, a Haza párt parlamenti képviselője. Szintén helyettes kormányfői tisztet kapott Olekszandr Szics, a Szabadság (Szvoboda) párt parlamenti képviselője, Volodimir Hrojszman vinnicjai polgármester és Borisz Taraszjuk Haza párti képviselő, aki külügyminiszteri tisztet töltött be Viktor Juscsenko elnöksége alatt. 

A belügyminisztérium élére a tárcát eddig ideiglenesen vezető Arszen Avakov került. Energetikai miniszternek Jurij Prodant választották, aki korábban Timosenko kormányában vezette ugyanezt a hivatalt. 

A külügyi és a védelmi tárca élére ideiglenes vezetőt választott a parlament. Előbbit Andrij Descsica, utóbbit Ihor Tenjuh admirális vezeti majd. A jogszabályok értelmében ugyanis e két minisztérium élére az államfő jelöl vezetőket. Turcsinov viszont maga is ideiglenesen látja el az államfői teendőket. 

A hatalomváltásért folytatott tüntetések aktív résztvevői közül is kerültek be a kormányba. 

Dmitro Bulatov, a tüntetők autós szervezete, az Avtomajdan egyik vezetője az ifjúsági és sportminiszteri posztot kapta. Bulatov arról vált ismertté, hogy a tüntetések alatt elrabolták, megkínozták, levágták az egyik fülét. Esete világszerte nagy visszhangot váltott ki. Előkerülése után külföldre utazott gyógykezelésre, kedden tért vissza Ukrajnába. 

Az egészségügyi miniszteri posztra Oleh Muszijt, a Majdan egészségügyi szolgálatának koordinátorát nevezték ki, kulturális miniszternek pedig Jevhen Niscsuk színészt, a Függetlenség terének színpadán folyó műsorok, felszólalások moderátorát. Oktatási miniszter lett Szerhij Kvit, a Kijev-Mohila Akadémia vezetője. 

Az új kormánytagok zöme eddig nem töltött be kormányzati pozíciót. A 19 tagú kabinetbe öt Haza és három Szabadság párti parlamenti képviselő került be.

16.03 |

Az IMF-től kérnek segítséget

Christine Lagarde, az IMF vezetője megerősítette azt a hírt, hogy Ukrajna segítséget kért a szervezettől. Az IMF a napokban tárgyalócsoportot küld Kijevbe, hogy megbeszéljék, mi lenne a legjobb segítség.

Előző
Következő