Ukrajna agresszióval vádolja Oroszországot

2014.02.28., 06:09

Az oroszok páncélosokkal vonulnak, a légteret lezárták a Krím fölött.

23.45 |

Nem törlik el a nyelvtörvényt

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök nem lépteti hatályba a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti döntést - erősítette meg péntek este az államfő krími különmegbízottja, Szerhij Kunyicin az ATR tv-csatornának adott nyilatkozatában.

Kunyicin úgy fogalmazott, hogy "sikerült meggyőzni az állami vezetőket - a nyelvtörvény meg lesz vétózva", s egy új dokumentumot terjesztenek elő. Turcsinov még csütörtökön munkacsoport létrehozására adott utasítást, hogy az "haladéktalanul lásson hozzá az új nyelvtörvény kidolgozásához".

23.07 |

Obama: meglesz az ára bármilyen katonai beavatkozásnak

Obama a Fehér Házban röviden beszélt az ukrán helyzetről. Elmondta, hogy az ukránok megmutatták, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy meghatározza, milyen jövőt szeretne élni. Az USA kiáll a nemzetközi béke, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Figyelmeztette Oroszországot, hogy "meglesz az ára" bármilyen katonai beavatkozásnak Ukrajnában.

 

 

23:02 |

Az USA is közbeszól

Samantha Power, az USA ENSZ-nagykövete sürgeti Oroszországot, hogy húzódjon vissza a Krím régióból, és a sürgős nemzetközi mediáció szükségességére hívja fel a figyelmet. A BBC szerint Obama is beszélni fog a Fehér Házban az ukrán helyzetről.

22:57 |

Az ukrán ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács segítségét kéri

Yuriy Sergeyev, Ukrajna ENSZ-nagykövete arról számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy orosz helikopterek és repülők lépnek be az országába, és az orosz fegyveresek elfoglalták a Krím legnagyobb repülőterét is. "Arra kértük a Biztonsági Tanácsot, hogy vegyék komolyan az ukrán helyzetet. Tegyék meg a megfelelő lépéseket, amelyekkel segítenek nekünk megállítani azokat a veszélyes fejleményeket, amelyek a nemzetközi békét és a területi integritásunkat veszélyeztetik" - mondta a nagykövet újságíróknak.

21:50 |

Orosz invázió folyik a Krímben

"Orosz invázió szemtanúi vagyunk... a légteret lezárták, mert nagy számban szállnak le orosz repülőgépek és helikopterek" - mondta az ART ukrán televízióban Szerhij Kunyicin, az államfő kírimi különmegbízottja. A politikus becslése szerint közel kétezer orosz katonát dobtak át légi úton az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol melletti katonai repülőtérre.

20.15 |

Az ukrán külügyminiszter tiltakozik az orosz behatolás ellen

Ukrajna külügyminisztere hivatalosan is tiltakozik az ellen, hogy Oroszország behatolt az ukrán légtérbe, és megsértette az orosz-ukrán bilaterális megállapodást. A tiltakozás nem nevesíti, hogy a külügyminiszter szerint az oroszok pontosan mivel követtek el jogsértést. A korábbi tudósításokból az derült ki, hogy legalább öt orosz repülő landolt a Gvardeysky katonai repülőtérnél, de a BBC Russia később oda érkező tudósítója nem látott erre utaló jeleket. 

Ukrajna legnagyobb légitársasága, a Ukraine International Airline arról számolt be, hogy a Krím fölött lezárták a légi forgalmat, Kijevből egyetlen képet sem engednek be a szimferopoli reptérre. Egy másik reptéri alkalmazott viszont arról számolt be, hogy csak egy kijevi járat késett, a többi gond nélkül megérkezett - írja a BBC.

19.55 |

Janukovics kiadását kéri Ukrajna

Ukrajna már hivatalosan is kéri Oroszországot, hogy adják ki Janukovicsot - mondja Oleh Makhnitsky főügyész.

19.48 |

Némák a telefonvonalak a Krímben

Zárolták a telefonvonalakat a Krímben - adja hírül az Ukrán Channel 5 televízió. Az Ukrtelekom telefonos vállalat is megerősítette, hogy nem tud kapcsolatba lépni a krími állomáshelyével.

19.10 |

Újabb orosz repülők érkeznek

Legalább öt orosz II-76-os repülő szállt le a Gvardiysky katonai repülőtéren, nem messze Szimferopoltól - írja a Ukrainska Pravda internetes újság, szemtanúkra hivatkozva. 

18.44 |

"Biztonsági okokból" érkeznek a páncélosok

Ahogy egyre feszültebbé válik a helyzet a Krímben, Ukrajna emlékezteti Oroszországot, hogy bármilyen katonai megmozdulást tesznek, mindig tiszteletben kellene tartaniuk a korábbi bilaterális megállapodásokat, amelyeket a két ország kötött egymással. Moszkva szerint a páncélosaik csak biztonsági okokból vonulnak fel.

18.30 |

Útleveleket a Berkutnak, de gyorsan

Az orosz külügyminisztérium utasította a krími Szimferopolban lévő orosz főkonzulátust, hogy azonnal kezdje meg orosz útlevelek kiadását a Berkut ukrán karhatalmi egység tagjainak. A Berkutot vádolják azzal, hogy múlt héten mesterlövészeket vetettek be a tüntetők ellen.

18.20 |

Leállították a szevasztopoli repülőket

Leállították a légi közlekedést a szevasztopoli Belbek repülőtéren, miután ismeretlen személyek elfoglalták a kifutópályákat - írja katonai forrásokra hivatkozva az Interfax-Ukraine hírügynökség.

18.15 |

Orosz páncélosok Szevasztopolnál

Az AP újságírói kilenc orosz lövészpáncélost és egy teherautót láttak a Szimferopol és Szevasztopol között.

18.05 |

John Kerry: ne tegyen senki félreérthető lépést

Az orosz és amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetése során kijelentették, hogy fontos, hogy megakadályozzák az ukrán helyzet újbóli lángra lobbanrtását, és egyik félnek sem szabad félreérthető lépéseket tennie.

17.35 |

Putyin egyetért mindenkivel

Putyin telefonon beszélt David Cameronnal brit miniszterelnökkel. Egyetértenek abban, hogy a szabad választások tudják legjobban szavatolni Ukrajna biztonságos jövőjét.

Putyin egyeztetett John Kerryvel is, neki azt mondta, Oroszország kész segíteni Ukrajnának, hogy elkerülje a gazdasági összeomlást.

17.30 |

Sarkozy: új EU-ukrán együttműködés kell

Nikolas Sarkozy Ukrajnáról szól a 2012-es elvesztett elnökválasztás után tartott első nagyobb beszédében. Arra sarkallja az Európai Uniót, hogy új kereteket ajánljon fel Ukrajnának, Fehéroroszországnak, Grúziának és Oroszországnak az együttműködésre. Inti attól a nyugatot, hogy egy "katasztrofális" összeütközésbe keveredjen Moszkvával. 

17.20 |

Békét akarnak az oroszok és az amerikaiak is

Az ukrán válságról tárgyal John Kerry amerikai, és Sergei Lavrov orosz külügyminiszter. Ők is a békemegállapodást sürgetik, ahogy tette azt múlt héten az Európai Unió is.

17.12 |

Orosz gépek szállnak le a Krímben

Páncélozott kocsik is vonulnak egy oszlopban Szimferopol felé - írja a Ukrainska Pravda weboldal.

16.55 |

A tatárok nem ismerik el a krími kormányt

A krími tatárok nem ismerik el a csütörtökön megalakult krími kormányt. Refat Chubarov tatár vezető szerint a kormányt gyakorlatilag fegyverrel alapították meg. Ezzel azokra a kormányzati tisztviselőkre utal, akiket ismeretlen támadók fogtak el.

Előző
Következő