Oroszország vasárnap megszilárdította az ellenőrzését a Krím-félsziget fölött. Az ukrán haditengerészet újonnan kinevezett vezetője átállt az oroszbarát krími kormányhoz, mire az ukrán kormány azonnal leváltotta. A teljes ukrán hadsereg harckészültségben van, rengeteg önkéntes jelentkezett katonának. Eközben a nyugati kormányok diplomáciai harcot vívnak az orosz kormánnyal, az amerikaiak, a britek és a franciák sem mennek el az orosz rendezésű G8-csúcstalálkozóra. Kijevben Putyin ellen, Moszvában Putyin mellett tüntettek több ezren.

07.20
Putyin az oroszokat védi

Az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzet különböző aspektusait vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök szombat este folytatott, a Fehér Ház által kezdeményezett másfél órás telefonbeszélgetésük során. A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy "amennyiben továbbterjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". Putyin felhívta a figyelmet, hogy reális veszélyek fenyegetik az ukrán területen tartózkodó orosz állampolgárok, megannyi honfitársa életét és egészségét. Ezért elképzelhető, hogy Oroszország nemcsak a Krímbe vezényel katonákat, hanem minden olyan ukrán területre, ahol az orosz ajkúak többségben vannak.

07.25
Obama már követel

Oroszország rendelje vissza a kivezényelt orosz alakulatokat krími bázisukra, tartózkodjon az ukrán válságba való mindennemű beleavatkozástól – hangzott Barack Obama követelése. Az amerikai elnök arra figyelmeztette Putyint, hogy Oroszország "egyre jobban el fog szigetelődni a nemzetközi közösségtől, ha folytatja az ukrajnai intervenciót". Az amerikai elnök kijelentette, hogy Oroszország egyértelműen megsértette Ukrajna szuverenitását és területi integritását katonai alakulatok Ukrajnába vezénylésével, ami egyúttal a nemzetközi jognak és az ENSZ Alapokmányának a megsértése.

07.35
Mindenki telefonál

Francois Hollande francia elnök is felhívta Putyint, és arra kérte, hogy Oroszország tartózkodjon az erő alkalmazásától Ukrajnában, és a nemzetközi közösséggel közösen keresse a kiutat a válságból - közölte az Elysée-palota. Hollande elmondta, hogy nagyon aggasztja az ukrajnai helyzet. A francia államfő az ukrajnai helyzetről beszélt szombat este Obamával, Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével és Angela Merkel német kancellárral is. Putyint telefonon felhívta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is szombaton.

07.44
Moszkvában másra is van idő
Eközben Moszkvában Julija Alipova megnyert egy szépségkirálynő-választástForrás: AFP/RIA Novosti/Maksim Blinov

 

07.54
Fegyveres mozgósítás Kárpátalján

A Jobboldali Szektor elnevezésű tömörülés hirdette meg. Egész nap várja önkéntesek jelentkezését engedéllyel tartott fegyvereikkel együtt Ungváron. A nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt PSZ szombat éjjel tette közzé felhívását. Ebben arra kérte azokat az önkénteseket, akik készek a PSZ zászlaja alatt a haza védelmére kelni, hogy bakancsban, terepszínű ruhában, hátizsákkal, két napra elegendő élelemmel, készpénzzel és engedéllyel tartott fegyvereikkel együtt jelentkezzenek Ungváron, a Kárpátalja megyei kormányzati épület előtti téren létesített toborzóhelyen.

08.15
Vitalij Csurkin az ENSZ-ben
Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet beszélt a BT ülésénForrás: AFP/Stan Honda

 

08.25
Mit akar Putyin?

A Huffington Post elemzése szerint valószínűleg ezt maga az orosz elnök sem tudja igazán, legalábbis még nem körvonalazódott pontosan, hogy az ő szemszögéből mit is jelentene egy orosz győzelem Ukrajnában, és mekkora lenne ezért az elfogadható ár. A BBC szerint ugyanakkor, ha Moszkva és Kijev teljes erővel egymásnak feszül, akkor súlyos következményekkel lehet számolni: polgárháborúval Ukrajnában, súlyos bizonytalansággal Európa határainál, és más válságokra kiterjedő veszélyes örökséggel, ami kihathat a szíriai problémáktól kezdve az iráni atomprogram sorsának az alakulásáig. 

08.48
Képbe került egy csecsen hadúr is

Az ukrán radikális és nacionalista szervezetekből létrejött Jobboldali Szektor tagadta, hogy segítséget kért volna Doku Umarovtól, a Kaukázusi Emirátus nevű csecsenföldi csoport vezetőjétől. Előző nap az a hír terjedt el, hogy a szervezet vezetője, Dmitro Jaros a Vkontaktye orosz közösségi oldalon felszólította az orosz hatóságok által leginkább keresett csecsen hadurat, lépjen fel Oroszország ellen, továbbá tevékenységük fokozására szólította fel a kaukázusi lázadókat és Oroszország felszabadító mozgalmait.

09.10
Meddig megy el Moszkva?

A Huffington Post szerint a kérdés most az, hogy Putyin elmegy-e addig, hogy teljesen kiszakítsa a Krím félszigetet Ukrajnából függetlenül attól, hogy ez a lépés milyen ellenállásba ütközik az ukránok és az ott élő tatárok részéről, és létrehoz ott is egy orosz-barát államszerűséget, mint amilyen Abbházia és Dél-Oszétia Grúziában, illetve Transznisztria Moldovában. Kérdés az is, hogy ezen fellelkesülve esetleg tovább megy, és az oroszbarát keleti területeket is elfoglalja-e Ukrajnában.

09.24
Eközben Magyarországon

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek több heti hallgatás után végre egyértelműen állást kellene foglalnia Ukrajna ügyében. A közleményben felteszi a kérdést is: vajon Orbán Viktor azért hallgat, mert lekötelezettje lett Putyinnak, és a paksi üzlet miatt nem szólalhat meg? Az ellenzéki párt szerint Magyarországnak az Európai Unió és a NATO tagjaként határozottan ki kell állnia az európai béke és Ukrajna területi egysége mellett. Ezzel összefüggésben pedig fel kellene függeszteni az Oroszországgal a paksi atomerő bővítéséről folyó tárgyalásokat és a helyzet tisztázódásáig be kellene fagyasztani a projektet.

09.40
Gyorsan szétzúznák az ukrán légi erőt

Kelet-Európa legjobb vadászgépei állnak az ukrán reptereken, de nem sokat érnének Putyin repülő vasöklei ellen. Milyen erők csaphatnak össze a levegőben, ha háború lesz? Elemzésünk a gépek csatájáról itt olvasható

09.50
Tüntetés lesz Kijevben

Az Európa-barát aktivisták közben békés tüntetést szerveznek Kijevben.

 

09.56
Így tárgyaltak a BT-ben

 

10.00
Bonyolult a krími lélek

„Orosz vagyok, és attól tartok, hogy ebből egy újabb abbháziai forgatókönyv lesz. Nem akarom, hogy a Krím félsziget Ukrajna része legyen. Nem bízom meg sem az ukrán politikusokban, sem az ukrán pártokban. De nem akarom azt sem, hogy Oroszország beavatkozzon. Azt szeretném, ha a Krím független lenne.” A Szimferopolban élő orosz nemzetiségű Oleg Vorobjov mondta ezt a BBC-nek. Oleg Vorobjov nagyon feszült a válság miatt. 

10.10
Nyomulnak az oroszok

Vasárnap reggeli jelentések szerint orosz katonák fegyvereket koboztak el egy tengerészeti katonai bázisról a Krím félszigeten, és az ott lévő katonáktól azt kérték, hogy álljanak a félsziget „legitim” vezetőinek a pártjára.

10.30
Parancsra várnak Munkácson

Teljes menetfelszerelésben várják az ukrán hadsereg Munkácson állomásozó csapategységeinek katonái a parancsot, hogy útnak induljanak a Krím-félsziget irányába – írják a kárpátaljai hírportálok. A városban állomásozó, 128. számú gépesített dandárt azt követően helyezték a legmagasabb fokú riadókészültségbe, hogy Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke szombat este elrendelte az ukrán haderő riadókészültségét. Az egykori szovjet hadsereg Turkesztáni-Kárpátaljai Gépesített Brigádjának bázisán 2004-ben létrehozott munkácsi dandár kötelékében Kárpátaljáról toborzott szerződéses és sorozott katonák teljesítenek szolgálatot. Vasárnap reggel nem volt látható csapatmozgás Kárpátaljának az ország belseje felé vezető útjain.

10.42
Az orosz ortodox egyháznak is van véleménye

Az orosz katonák bevetését békefenntartó missziónak tekintik, és az remélik, hogy az orosz katonák küldetését nem fogadja olyan erőszakos ellenállás, amely nagyobb katonai beavatkozást tenne szükségessé.

10.46
Vonulnak az orosz katonák

Több száz orosz katona tartott vasárnap reggel a dél-ukrajnai Krím fővárosába, Szimferopolba Szevasztopolból - jelentették az AP amerikai hírügynökség tudósítói a helyszínről. Az újságírók 12 Tyigr típusú, gépfegyverrel felszerelt, katonákat szállító páncélozott terepjárót és két mentőautót láttak a Szevasztopol kikötővárosból Szimferopolba vezető úton. A BBC értesülései szerint orosz katonák árkokat ásnak a Krím félszigetet Ukrajna többi részétől elválasztó sávban - írja Twitterjén a Bloomberg tudósítója.

10.59
Transzparensek Kijevben

Tüntetők a kijevi orosz nagykövetség előtt.

 

11.05
Ukrajna behívja az összes tartalékost

Ezt a kormány jelentette be. Ukrajna biztonságának és területi integritásának a megőrzése miatt van szükség a mozgósításra.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot locate the object specified. (-2146697210)