Felfüggeszti az orosz vízumtárgyalásokat az EU

2014.03.06., 11:01

Az Európai Unió felfüggeszti a vízumkönnyítási tárgyalásokat, és az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket Oroszországgal. Az USA is keményít, de Putyin örülhet, mert otthon szeretik, amit csinál. Ukrajna az Interpollal köröztetné Janukovicsot, a krími vezetés pedig el akar szakadni Kijevtől. Az ukrán válság csütörtöki eseményei.

23.59 |

Itt a vége csütörtökre

Csütörtökön sem unatkozhatott az, akit érdekel Ukrajna és a Krím félsziget sorsa. Miközben folytatódott orosz katonák berendezkedése a térségben, a krími parlament elvi döntést hozott az Oroszországhoz csatlakozásról. Csakhogy a szevasztopoli városháza még azt sem várta meg, hogy ezt a döntést jóváhagyja a jövő heti népszavazás, csütörtök este úgy határoztak, Oroszországhoz csatolják magukat.

A krími elszakadás persze sokaknál kivágta a biztosítékot. Az ideiglenes ukrán elnök szerint az egész egy bohózat és jogtalan, Barack Obama amerikai elnök szerint megsértették a nemzetközi egyezményeket, a krími tatárok pedig ENSZ-békefenntartókat akarnak.

A vitatott orosz lépésekre az USA és az EU is büntetőintézkedésekkel felelt, és igyekeznek segíteni az ukránokat. Az amerikai kongresszus például egymilliárdos pénzügyi segélycsomagot szavazott meg Kijevnek, Orbán Viktor pedig azt vetette fel a rendkívüli EU-csúcson, hogy minden ukrán kapjon vízummentességet az EU-ba.

Vlagyimir Putyin eközben dörzsölheti a tenyerét: nem hogy hamarosan ölébe pottyan a Krím, de két éves csúcson van a hazai a népszerűsége. Ráadásul Bassár el-Aszad szíriai elnök is mellette van Ukrajna ügyében.

Itt lezárjuk a mai élő tudósítást, viszlát honlap!

Utolsó utáni frissítés:

Csütörtökön egy órát beszélt telefonon egymással Barack Obama és Vlagyimir Putyin. Obama a Fehér Ház szerint megmondta az orosz elnöknek: vonuljon ki a Krímből, tárgyaljon Kijevvel, és találjanak diplomáciai megoldást az ukrajnai és krími helyzetre vitára. A két államfő másodjára beszélt egymással hosszasan, telefonon egy héten belül. 

23.46 |

Szevasztopol már elszakadt

Szevasztopol Oroszországhoz való csatlakozásáról hozott határozatot csütörtök este a fekete-tengeri város önkormányzata. A városi tanács rendkívüli ülésén határozott arról, hogy "Szevasztopol belép az Orosz Föderációba annak szubjektumaként". A képviselőtestület döntése indoklásában egy sor nemzetközi egyezményre hivatkozik, köztük az európai önkormányzati chartára. A krími válságban Szevasztopol sorsa kulcsfontosságú kérdés, mivel ott állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta.

23.35 |

Minek örülhet Putyin?

Annak, hogy két éve nem volt ilyen népszerű. Az oroszoknak bejött Szocsi, és nagyon bejött a krími akciózás is.

22.52 |

Az Interpollal köröztetnék Janukovicsot

Nemzetközi körözés kiadását kérte az Interpoltól az új ukrán kormány Viktor Janukovics megbukott elnökkel szemben. Erről a nemzetközi bűnüldöző szervezet számolt be csütörtökön. A kérés szerdán futott be, az Interpol jelenleg vizsgálja, fennállnak-e a feltételek, hogy Janukovicsot felvegyék az úgynevezett vörös körözési listára. (Ezennvolt rajta korábban Hernádi Zsolt Mol-elnök is). Janukovicsot hatalommal visszaélés és gyilkosság miatt keresik az ukrán hatóságok.

A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte. Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír.

22.02 |

Megszálltak az oroszok egy határátkelőt

Az orosz fekete-tengeri flotta katonái átvették az ellenőrzést egy, a Krím félszigetet és Oroszországot elválasztó határon álló átkelő felett Kercs közelében. 

21.55 |

Örülne az EU az amerikai gáznak

Az EU állam- és kormányfői arról is beszéltek a brüsszeli csúcson, hogy az USA exportszabályozása jelenleg tiltja a földgáz kivitelét. Ezt meg kellene szüntetnie, hogy az EU országai új forrásból juthassanak energiához, elősegítve az orosz földgáztól való függetlenedést. Erről Orbán Viktor beszélt még délután a csúcstalálkozót követően. 

21.23 |

Tét nélkül fenyeget az EU

Az Európai Unió semmit sem ér el Moszkvával szemben, ha befagyasztja a vízumkönnyítésről és az új EU-orosz alapszerződésről folyó tárgyalásokat - mondta Szergej Karaganov, az orosz Külpolitikai és Védelmi Politikai Tanács tiszteletbeli elnöke csütörtökön az Interfax orosz hírügynökségnek. Szerinte a büntetőintézkedéseknek azért nem lesz hatása Moszkvára, mert ezekben a kérdésekben gyakorlatilag nincs párbeszéd a felek között. Az alapszerződésről folyó egyeztetések már rég sikertelenségbe fulladtak, az oroszok schengeni vízummentességét célzó folyamat pedig eleve leállt.

Kagarnov keményebb korlátozó intézkedésekre viszont nem számít. Az EU-nak ugyanis szerinte máig nincs pontosan körülhatárolt közös külpolitikája. Egyes tagok sokkal keményebb fellépést akarnak, mások viszont maguk is érzékeny veszteséget szenvednének el.  

21.29 |

Egymilliárd dollár Ukrajnának

Az amerikai kongresszus jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében egymilliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot nyújtanak Ukrajnának. Hamarosan a szenátus elé is egy hasonló javaslat kerül.

21.16 |

Amerikai gáz Európának?

Az USA megvizsgálja, milyen módon tudná saját gázkincsével kisegíteni az orosz gázra szoruló európai szövetségeseit. Erről William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes beszélt egy szenátusi bizottság előtt. 

21.05 |

Magyar gyógyszerek a Majdannak

Magyarország nevében 100 ezer dollár értékű egészségügyi segélyszállítmányt adott át csütörtökön Kijevben az ukrán orvosi szolgálatoknak Bayer Mihály nagykövet. Az 1,3 tonnányi segélyszállítmányhoz a Külügyminisztérium mellett a Gedeon Richter, a Béres és az Emberi Erőforrások Minisztériuma járult hozzá elsősegély-nyújtási eszközökkel és gyógyszerekkel. Natalia Szolojko, a Majdan egészségügyi szolgálata gyógyszerészeti részlegének vezetője azt mondta, jókor érkezett a segítség, mert a véres események alatt az ukrán fővárosban kiürültek a gyógyszertárak.

Magyarország február 24-én 10 ezer dollár értékben juttatott el gyógyszereket, vérplazmát Ukrajnába a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat közreműködésével. Ezen kívül 30 millió forintot különített el a sebesültek gyógykezelésére és rehabilitálására.

20.39 |

Orosz csapda a szorosban

Ukrán tengerész nézi az orosz hadiflotta elsüllyesztett, a hadrendből két éve kivont Ocsakov tengeralattjáró-elhárító hajót a Krím félsziget egyik öblének kijáratában az ukrajnai Mirnyiben. A hajó elsüllyesztésével eltorlaszolták a Donuzlav-tó tengeri kijáratát, megakadályozva az ukrán flotta hadihajóinak átmenekítését az orosz erők által megszállt Krímből Odesszába.Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

 

20.25 |

Különben elővesszük a tollakat!

Kritikus karikatúra Putyin és a nyugati hatalmak viszonyáról: 

 

19.54 |

Eközben Záhonynál

Fertőtlenítő kapun halad át egy kamion a záhonyi határátkelőhelyen. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus miatt fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon.Forrás: MTI/Balázs Attila

 

19.49 |

Viharos vita volt Brüsszelben

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint "viharos vita" folyt csütörtökön Brüsszelben. David Cameron brit kormányfő szerint az EU "viszonylag gyorsan" tovább léphet a büntetésekkel. Francois Hollande francia elnök is tovább keményítene. Erről a brüsszeli csúcs után beszéltek, ahol büntetőintézkedéseket fogadtak el Oroszországgal szemben.

19.29 |

Obama kiakadt a krími népszavazás miatt

A krími népszavazás sérti a nemzetközi egyezményeket, a Krímről szóló döntésbe be kell vonni a kijevi kormányt is - közölte csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatón Barack Obama amerikai elnök. 

19.21 |

A britek büntetőlistája

Itt megnézheti, kiket sújt gazdasági szankciókkal Nagy-Britannia az ukrán válság miatt.

19.01 |

Turcsinov: Bohózat a krími népszavazás

Illegálisnak és bohózatba illőnek nevezte a Krími Autonóm Köztársaság parlamentje által az Oroszországhoz való csatlakozásról kiírt népszavazást Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő csütörtökön tévébeszédében. Turcsinov közölte, hogy a kijevi törvényhozást eljárást indít a krími parlament feloszlatása és a referendum megakadályozása érdekében. "Ez nem népszavazás, ez egy bohózat, csalás, egy bűntény, amit az Orosz Föderáció hadserege irányít."

18.54 |

Orbán vízummentességet adna az ukránoknak

Meg kellene teremteni Ukrajna állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét az Európai Unióba – közölte csütörtökön, az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint ez nem pusztán politikai akarat kérdése, hanem számos feltétel teljesülését követeli meg. Ő személyesen is ennek gyors és lehető legegyszerűbb módon való megadását javasolta.

18.36 |

F-16-osok Lengyelországban

Tizenhat F-16-os vadászgépet küld Lengyelországba az Egyesült Államok a jövő hét elején, amelyek egy hadgyakorlaton fognak részt venni. A vadászgépek a tervek szerint jövő hétfőn érkeznek a Lengyelország középső részén fekvő Lask légi támaszpontra - írták a Gazeta Wyborcza és a Rzeczpospolita lengyel lapok. A lengyel védelmi minisztérium szóvivője nem tudta megerősíteni a híreket. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szerdán már bejelentette, hogy válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására a Pentagon megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelmét. Ennek keretein belül az Egyesült Államok intenzívebbé fogja tenni a lengyel légierővel folytatott közös kiképzést is - mondta Hagel.

Előző
Következő