Az Európai Unió felfüggeszti a vízumkönnyítási tárgyalásokat, és az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket Oroszországgal. Az USA is keményít, de Putyin örülhet, mert otthon szeretik, amit csinál. Ukrajna az Interpollal köröztetné Janukovicsot, a krími vezetés pedig el akar szakadni Kijevtől. Az ukrán válság csütörtöki eseményei.

Már megkezdődött Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli tanácskozása az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország elleni esetleges büntetőintézkedésekről és az Európai Bizottság által Ukrajnának szánt mentőcsomagról. Magyarországot a csúcstalálkozón Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. 

Ott van Brüsszelben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök is, aki a tanácskozás előtt találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözli Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt az Európai Tanács brüsszeli székházábanForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

10.56
Sűrű napja van az ukrán elnöknek

Az orosz erőknek a Krím félszigetről történő visszavonását sürgette csütörtök délelőtt Brüsszelben az ukrán miniszterelnök. Arszenyij Jacenyuk az után nyilatkozott újságíróknak, hogy megbeszélést folytatott Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével. A kijevi kormány vezetője a nap folyamán találkozik az EU-országok állam-, illetve kormányfőivel, akik az ukrajnai válság miatt tartanak rendkívüli tanácskozást az unió székhelyén. Délután Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral folytat megbeszélést.

"Sürgetjük az orosz elnököt és az orosz kormányt, hogy azonnal vonja vissza erőit, és tartsa magát a nemzetközi megállapodásokhoz" – mondta az ukrán kormányfő Schulztól távozóban. Álláspontja szerint Oroszországnak nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Németországnak és Franciaországnak a válság enyhítését célzó erőfeszítéseit, és ehhez összekötő csoport megalakítását sürgette.

"Választ várunk Oroszországtól, hogy kész-e az európai béke és stabilitás megőrzésére, vagy pedig provokációkat és feszültséget kíván szítani a két-, illetve többoldalú kapcsolatokban" – fogalmazott Jacenyuk az újságíróknak.

A jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy az orosz erők bénítják a krími ukrán egységeket, feszültséget provokálva. 

Schulz úgy nyilatkozott, hogy újabb orosz lépésekről érkeznek hírek a Krímből, amelyek ha valósnak bizonyulnak, akkor tényleges veszélyt jelentenek. Az unió lehetséges válaszáról úgy vélekedett: ha lesznek szankciók Oroszországgal szemben, akkor azoknak pontosan célzottaknak kell lenniük, hogy reagálást váltsanak ki a másik félből.

10.57
Kitűzték a népszavazást

Március 16-án tartanak népszavazást a Krími Autonóm Köztársaságban a régió státuszáról – írja a BBC. Az embereknek azt a kérdést kell eldönteniük, hogy a Krím továbbra is Ukrajna része maradjon, vagy csatlakozzon Oroszországhoz.

11.13
Fogságban az ukrán flotta egy része

Az orosz hadiflotta elsüllyesztette két saját hajóját csütörtökre virradó éjjel a Krím félsziget egyik öblének kijáratában, megakadályozva ezzel az ukrán flotta egy részének kifutását a Fekete-tengerre - írta a Crime.in.UA nevű ukrán hírportál. Az eset az Ukrajnához tartozó félsziget délnyugati partszakaszán történt, Jevpatorijától 28 km-re, a Donuzlav tónál.

A tó tengeri kijáratának eltorlaszolása érdekében az oroszok a Fekete-tengeri Flotta állományába tartozó, a hadrendből két éve kivont Ocsakov tengeralattjáró-elhárító hajót és a Sahtyor vontató- és mentőhajót süllyesztették el, robbantások segítségével.

11.14
A franciák szerint nem lesznek szankciók

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerint az Európai Unió állam- és kormányfői nem fognak szankciókat bejelenteni az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország ellen a brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon, ugyanakkor "Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megőrzését" fogják követelni.

"Szankciók majd csak akkor lesznek, ha a dolgok nem jó irányba haladnak. De épp most indulnak arrafelé" - fogalmazott a kormányfő csütörtökön a BFM hírtelevízióban. Hozzátette: "Az ukránok demokráciában szeretnének élni. A megválasztott ukrán elnök elhagyta az országot. Van egy ideiglenes kormány és május 25-én választások lesznek, mert minél előbb választásokat kell tartani. És az európaiaknak és különösen Franciaországnak egy célja van: Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megőrzése."

11.23
A Krím orosz akar lenni

Legalábbis a parlament elvi döntést hozott arról, hogy Oroszországhoz szeretnének csatlakozni, és az oroszbarát hatóságok Putyinnak is kifejtették ezt az óhajukat - írja a BBC.

11.26
Cameron három dolgot akar

Az EU-csúcsértekezletre érkező brit miniszterelnök, David Cameron újságíróknak azt mondta, hogy három fő kérdést kell megvitatni. Szerinte Ukrajnának és Oroszországnak tárgyalásokat kell kezdenie, az EU-nak meg kell mutatnia, hogy segíteni fog az ukrán népnek, valamint "nagyon világos üzenetet" kell küldeni Oroszországnak arról, hogy az akciói elfogadhatatlanok, és következményeik lesznek.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

11.34
Már Putyin is tudja

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint már Putyin elnököt is értesítették a krími parlament döntéséről, miszerint Oroszországhoz szeretnének csatlakozni. A parlament közben megszavazta azt is, hogy március 16-án népszavazást tartanak az autonóm köztársaság státuszáról. A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként, a második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását. Először az volt a terv, hogy május 25-én, az ukrán elnökválasztással egy időben tartják meg a referendumot. Később március 30-ra, most pedig március 16-ra módosították az időpontot.

11.57
Az ukránok nem készülnek

Az ukrán gazdasági miniszter szerint az ukrán kormány egyelőre nem gondolkodik azon, mit csináljanak, ha a Krím elszakad Ukrajnától, mert szerintük ez alkotmányellenes lenne.

12.00
Az oroszok nem félnek

Egy hétvégén készített közvélemény-kutatás szerint az oroszok 71 százaléka úgy gondolja, hogy aktívabban kellene védenie az országuknak az orosz kisebbségek érdekeit a Krím félszigeten - írja a BBC. Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ felmérése szerint csak 17 százalék gondolja úgy, hogy jobb nem összecsapni az ukrán hatóságokkal.

12.09
Ukrajna nem lehet a NATO része

Ukrajna NATO-csatlakozása nem lehetséges - kommentálta a Kijevben előző nap beterjesztett törvényjavaslatot csütörtökön Vaszilij Nyebenzja orosz külügyminiszter-helyettes. A magas rangú diplomata szerint ez sohasem történhet meg. Azt mondta, hogy nemcsak Moszkvában, hanem Nyugaton is tisztában vannak azzal, mit jelentene Oroszország számára, ha a vele szomszédos ország a szervezet tagjává válna.

Szerdán a Verhovna Radában Ukrajna NATO-csatlakozásáról terjesztett be törvényjavaslatot az új kormánytöbbséget vezető Haza (Batykivscsina) párt frakciójának három parlamenti képviselője.

12.12
Brüsszelben mindjárt ebédelnek

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel kezdtek egyeztetéseket az ukrajnai konfliktusról és az ország helyzetéről az európai uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójuk előtt.

Az uniós vezetők ezt követően körülbelül egyórásra tervezett munkaebéden folytatják le a politikai vitát az ukrajnai helyzetre adandó uniós válaszról és az Oroszországgal szembeni esetleges büntetőintézkedésekről.

Az ukrán miniszterelnök és MerkelForrás: AFP/Alain Jocard

 

12.13
Merkel szeretne segíteni

A brüsszeli tárgyalások előtt Angela Merkel közölte, hogy Németország erőteljesen támogatja az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagot. A német kormányfő szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, ám kiemelte, hogy emellett valóban szó lesz a csúcstalálkozón büntetőintézkedésekről, amelyek bevezetése attól függ, hogy sikerül-e fejlődést felmutatni az Oroszország és az új ukrán kormány közötti párbeszédben.

Forrás: AFP/Thierry Charlier

 

12.38
Magyar katona vezeti az EBESZ megfigyelőit

Egy magyar katona, Ács Gábor alezredes lett a vezetője és szóvivője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött nemzetközi katonai megfigyelő csoportjának - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A katonai megfigyelők csoportja csütörtök délben megérkezett a Krím félszigetre, ahol a 42 tagú kontingens - köztük két magyar főtiszt - feladata, hogy ukrán meghívásra elvégezzék az ukrán katonai objektumok fegyverzetellenőrzését.

A 22 ország által delegált megfigyelők mandátuma jelen állás szerint március 12-éig tart. Az EBESZ szerdai közleménye szerint a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény rendelkezik arról, hogy a szervezet bármely tagországban látogatást tehet, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Lamberto Zannier EBESZ-főtitkár szerdán reményét fejezte ki, hogy ez a katonai látogatás segít az ukrajnai feszültség csökkentésében. "Az EBESZ, a helyszínen objektíven felmérve a helyzetet, jobban elő tudja segíteni a válság politikai megoldását párbeszéd útján. A bizalomépítés és az átláthatóság az EBESZ biztonságpolitikájának fő elemei" - jelentette ki a főtitkár.

12.51
Könnyű lesz orosszá válni

Oroszország az orosz ajkúak számára egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését, de akkor le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról - közölte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.

A módosításra váró szövetségi törvény a tervek szerint azokra az orosz nyelven beszélő emberekre vonatkozna, akik korábban állandó jelleggel Oroszországnak vagy az 1917-es bolsevik forradalom előtti, vagy a Szovjetunió létezése idején hozzá tartozó területén éltek.

Az orosz parlament alsóházában több, az állampolgársági törvényt módosító tervezetet nyújtottak be a képviselők azóta, hogy Ukrajnában a parlament nemrég megszavazta az orosz és más kisebbségi nyelvek regionális státusának megszüntetését. A törvényt nem írta alá Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő és a Verhovna Rada kedden munkacsoportot állított fel egy új kisebbségi nyelvtörvény kidolgozására.

13.01
Mindenkinek szavaznia kellene

A BBC tudósítói szerint bizonytalan, hogy mit jelenthet, milyen következményei lehetnek a krími parlament csütörtöki döntésének (a képviselők kinyilvánították, hogy Oroszországhoz akarnak csatlakozni, és népszavazást írtak ki március 16-ra). Idézik az ukrán alkotmányt, ami arról rendelkezik, hogy az Ukrajna fennhatóságát érintő kérdésekben országos referendumot kell tartani. Márpedig a krímiek csak az autonóm köztársaságra írták ki a népszavazást.

13.10
Janukovics állítólag rosszul van

Nem hivatalos hírek szerint az Oroszországba menekült Viktor Janukovics leváltott ukrán elnököt szívinfarktus gyanújával kórházba szállították - jelentette csütörtökön a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap. Az újság szerint Janukovics állapotát az orvosok "súlyosnak" minősítették. Az orosz lap hírét más források nem erősítették meg.

Néhány napja olyan híresztelés terjedt el az orosz és ukrán internethasználók körében - a kijevi Majdan egyik aktivistájának Facebook-bejegyzése nyomán -, hogy Janukovics meghalt. A hír később hamisnak bizonyult, cáfolták annak a kórháznak az orvosai, amelyben állítólag a megbuktatott ukrán elnök elhunyt. A hírre Vlagyimir Putyin is reagált. "Még meghűl majd azok temetésén, akik ilyesmit terjesztenek róla" - tréfálkozott az orosz elnök.

Janukovics néhány napja a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy folytatni akarja harcát Ukrajna jövőjéért.

13.58
Az USA bekeményít

A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy vízumkorlátozást vezetnek be azokkal szemben, akiknek közük volt ahhoz, hogy Ukrajna területi épségét és szuverenitását fenyegetés érte - írja a BBC. Egyelőre nem világos, hogy pontosan kiket érint ez a korlátozás.

14.13
Az oroszok gyorsan lerendezik a Krím ügyét

Orosz kormánypárti politikusok támogatták csütörtökön a krími törvényhozásnak az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz csatlakozásáról hozott elvi döntését.

Nem sokkal a szimferopoli döntés megszületése után az Egységes Oroszország párt több törvényhozási képviselője és vezető politikusa úgy nyilatkozott: ha azt a népszavazás megerősíti, készek egyszerűsített eljárásban a csatlakozást megtárgyalni.

Szergej Zseleznyak, az Egységes Oroszország párt vezető testületének (JeR) tagja, az orosz duma alelnöke közölte, hogy Kijev maga juttatta el a Krími Autonóm Köztársaság vezetését odáig, hogy gyors döntést hozzon a terület státusáról.

Anatolij Liszkov, a felsőház alkotmányügyi és jogi bizottságának kormánypárti tagja szerint csupán néhány nap szükséges ahhoz, hogy a Szövetségi Tanácsban végbemenjen az eljárás, és a Krími Autonóm Köztársaság Oroszország részévé váljon.

14.14
Bevezették a rubelt a Krímben

A Krím fizetőeszközként bevezetné az orosz rubelt, és "nemzetivé" tenné az állami tulajdont - jelentette be Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes. A politikus erről az után beszélt, hogy csütörtökön a krími parlament elvi döntést hozott a félsziget csatlakozásáról Oroszországhoz.  

A krími miniszterelnök-helyettes rámutatott arra, hogy "minden ukrán állami céget nemzetivé tennének és a krími autonóm terület tulajdonába kerülne". A moszkvai értéktőzsdék mutatóinak esése felgyorsult a hírekre. A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS index 3,14 százalékkal gyengült a szerdai záróértékhez képest, miközben a likvidebb rubelkereskedésű MICEX tőzsdemutató 2,38 százalékkal esett délután 13.30 órára.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot locate the object specified. (-2146697210)