Élőben az ENSZ közgyűlésről

2014.09.24., 15:06
rendezés

Ban Ki Mun, Barack Obama, Dilma Rousseff is felszólal az ENSZ 69. közgyűlésén. A tanácskozáson szó lehet a klímaváltozás elleni feladatokról, az ukrán helyzetről és a terrorizmus elleni harcról. Áder János magyar államfő a holnapi ülésnapon szólal fel.

Vörös Szabolcs
17:10

Eközben odakint

Forrás: Origo

 

A dél-szudáni etnikai vérontás ellen (is) tüntetnek

 

Vörös Szabolcs
16:58

Egy mondat a történelemnek

Obama: „Mindegy, milyen istent imádsz, kit szeretsz, az elveid a fontosak." A mellettem ülő guineai kollégák elismerve tapsolnak, a sajtóközpont hangosbeszélője pedig úgy kezdi a bejelentését: "Most, hogy a nagy beszédnek vége..."

Vigh Dániel
16:57

Figyelmeztetés a szélsőségeseknek

Obama elutasította az ISIS és az Al-Kaida szélsőséges mentalitását, és figyelmeztette a velük szimpatizáló militánsokat: hagyják el a harcmezőt, amíg képesek erre. Hangsúlyozta, hogy a közel-keleti konfliktust más országokkal közösen fogja rendezni az Egyesült Államok, a koalícióhoz már 40 állam csatlakozott.

Vörös Szabolcs
16:53

Gáza is szóba került

A ciszjordániai és gázai status quo nem fenntartható, ezt világosan mutatja, hogy alig másfél évet sem bírtak ki háború nélkül. És akkor újra felhangzik a „kétállami megoldás" mint csodafegyver, Mahmúd Abbász palesztin elnök jóváhagyó bólogatásától kísérve. Arra nem elég a negyedórás időkeret, hogy Obama kifejtse, pontosan hogyan képzeli ezt megvalósítani – mit kezd például a félmillió ciszjordániai zsidó telepessel?

Vörös Szabolcs
16:46

Bármit megtehetnek

Az elnök hosszasan, szívhez szóló példákkal bizonyítja, miért engedhető meg bármi az Iszlám Állam ellen. Akár az is, hogy az amerikai F-18-asok át-átnéznek Kelet-Szíriába. A szír ENSZ-küldöttség vezetője eközben rezignáltan néz maga elé, „padtársa" pedig a fejét fogja. Obama pedig, egy éles vágással, már a nők nagyobb közéleti részvételének fontosságáról beszél. Amerika nem megszálló ország, de nem hagyja szó nélkül, ha a saját biztonságát veszélyezteti valaki - mondja az elnök. 

Vörös Szabolcs
16:37

Jegyzetelnek a kollégák

Van is mit. Az oroszok ukrajnai ténykedése Obama szerint a világrend felborulásához vezet. De persze, véli, diplomáciai megoldások lehetségesek – ha már az ember az ENSZ-ben beszél. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eközben mintha egy halvány mosolyt eresztett volna meg, Viktor Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanis súgott valamit a fülébe. Iránnal szemben viszont érezhetően enyhült a retorika. Teherán bizonyíthatja, hogy az atomprogramja békés célokat szolgál – mondja az amerikai elnök. Vagyis szó nincs már arról, hogy Iránnak en bloc be kell szüntetnie az nukleáris tevékenységét. Amerika nincs háborúban az iszlámmal, folytatja Obama, de az Iszlám Állam-féle terrorista csoportokra le kell csapni, mert csak az erőből értenek. Biztonsági tanácsi felhatalmazásról most nem hallottunk. 

Forrás: Origo

 

Vigh Dániel
16:32

Obama diplomáciai megoldást ígért Iránnak

Az elnök az iráni nukleáris energiával összefüggő fenyegetésre diplomácia megoldás kidolgozását ígérte. Az irániaknak azt üzente: képesek lesznek közös megállapodásra jutni, olyanra, amely egyszerre fedezi Irán energia igényét, miközben a közvéleményt is megnyugtatja. 

Vörös Szabolcs
16:21

Jön Obama!

Őt kétszer is bejelentette a közgyűlés ugandai elnöke. Felment a szónoki emelvényre. Már az első mondatában a háború-béke ellentétpár szerepel. De szerinte sok szempontból ennél jobb korba nem lehetett volna születni. És akkor, 2 perc után, orosz agresszió! Meg Irak, ahol "a sötétség mélyére kell nézniük". Ennek vetületeiről már írtunk nemrég, a Biztonsági Tanács kudarcainál.

Vörös Szabolcs
16:20

Szónokol a brazil elnök

Dilma Rousseff mindenféle fontos dologról beszél: mennyire csökkent hazájában a szegénység, milyen eredményes együttműködés a BRICS (naná, már saját „IMF-jük" is van), illetve hogy milyen szolidárisak az ebolajárvánnyal küzdő afrikai országokkal. Palesztina nemzetközileg elismert határai sem érdektelenek számára, az amazóniai esőerdőkről viszont mintha hallgatna. Sebaj, 2020-ra náluk is nagyon csökken majd a szén-dioxid-kibocsátás. Legalábbis ezt ígérte az egykori marxista gerillanő. 

Forrás: Origo

 

Vörös Szabolcs
16:07

Láttuk az iráni külügyminisztert

Főnökét, Haszan Róháni elnököt pedig a keddi klímacsúcson fotóztuk le (itt éppen ketten is). Az ENSZ közgyűlések már-már hagyományos eleme, hogy a perzsa állam vezetőinek felszólalásakor több tucat nyugati ország politikusa kivonul. Meglátjuk, idén mi történik, tavaly nyári megválasztása óta ugyanis Róháni Teherán relatíve békülékeny arcát mutatta. Mahmúd Ahmadinedzsád után persze nem volt nehéz. 

Forrás: Origo

 

Vörös Szabolcs
15:43

Nem gondoltuk volna

Az ENSZ közgyűlésének idei elnöke az ugandai külügyminiszter, Sam Kutesa. Most ő beszél, és elmondja, hogy szerinte a világ sokat változott 1945 óta! Persze vannak állandó dolgok is: például a válságok elleni együttes fellépés szükségessége. Amúgy sablonokat pufogtat, itt, a sajtóközpontban senki nem figyel rá.

Vörös Szabolcs
15:31

A Közgyűlésre figyel a világ

Az ENSZ-komplexumon kívül a nagy nemzetközi hírcsatornák közvetítőállásai borítják be az utcát. Képünkön éppen Isha Sesay (CNN) készül egy élő bejelentkezésre. 


 

Vörös Szabolcs
15:26

A szíriai polgárháború az ENSZ és a Biztonsági Tanács kudarca

Legalábbis Ban főtitkár szerint. Van benne valami: a világszervezet legfőbb végrehajtó szerve 2011 márciusa óta képtelen konszenzusra jutni Szíria ügyében. Az oroszok és a kínaiak folyamatosan megvétózták a Nyugat terveit, az Egyesült Államok és Franciaország pedig néhány napja a BT felhatalmazása nélkül bombázza az Iszlám Állam szíriai állásait. Ha valami, ez biztos nincs benne az alapjogi chartában.

Vörös Szabolcs
15:19

Nem könnyű a helyzet

Soha ennyi menekült nem volt még, tucatnyi fegyveres konfliktus zajlik. "Szörnyű év volt az ENSZ alapjogi kartájára nézve" - mondja Ban Ki Mun, aki most angolról franciára váltott, és külön kiemeli a gázai és az ukrajnai helyzetet. Boko Haram, Irak, Szíria - sorolja tovább.

Vörös Szabolcs
15:17

Látta már mozgólépcsőn a nigériai elnököt?

Goodluck Jonathan otthon valószínűleg nem ilyen környezethez szokott. 

ENSZForrás: Vörös Szabolcs

 

Vörös Szabolcs
15:10

Kezdődik a Közgyűlés!

Ban Ki Mun, az ENSZ dél-koreai elnöke két év után ismét a világszervezet közgyűlési termében szólal fel. A helyiséget 2012 óta renoválták, most erről játszanak be egy képvetítést.

Vörös Szabolcs
15:09

Innen tudósítunk

Az Origo az ENSZ médiaközpontjából jelentkezik. Nem vagyunk egyedül.

Forrás: Origo

 

Vörös Szabolcs
15:06

Szigorú biztonsági intézkedések

Az évek óta megszokott szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődik a tanácskozás.

Forrás: AFP/Jewel Samad

 

Vörös Szabolcs
14:59

Áder holnap beszél

Áder János magyar államfő helyi időszerint holnap késő délután szólal fel. A legtöbb vezető valószínűleg érinti a klímakérdést, de könnyen szóba kerülhet Ukrajna és az iraki-szíriai helyzet is.

Vörös Szabolcs
14:57

Perceken belül kezdenek

New Yorkban perceken belül megnyílik az ENSZ 69. Közgyűlése. A csúcson először Ban Ki Mun,a világszervezet főtitkára szólal fel, utána nem sokkal Barack Obama amerikai és Dilma Rousseff brazil elnök következik.