Végeztek a túszejtőkkel négy túsz nem élte túl

2015.01.08., 15:17
rendezés

Vége a franciaországi túszdrámáknak, a kommandósok szinte egy időben rohamozták meg Párizsban a kóser élelmiszerboltot és a főváros közelében azt a nyomdát, amelynek telephelyén elrejtőztek a Charles Hebdo elleni szerdai terrortámadás elkövetői. Párizsban négy túsz és egy túszejtő meghalt a kommandósok akciójában, úgy tudni, a Dammartin-en-Goele-ben lévő nyomdában is lelőtték a Kouachi fivéreket, és kiszabadították túszukat. 

Origo
00:40

Már dolgozik az új lapszámon a Charlie Hebdo

Azzal a képpel búcsúzunk mára, amin a Charlie Hebdo megmaradt munaktársai elkezdik szerkeszteni a jövő heti számot, az őket átmenetileg befogadó Liberation szerkesztőségében:

Forrás: AFP/Bertrand Guay

 Az elmúlt napok eseményeinek összefoglalóját itt találja. 

MTI
23:19

Az al-Kaida jemeni szárnya állt mögöttük

Az al-Kaida jemeni szárnyának egyik tagja pénteken bejelentette, hogy az ő irányításukkal hajtották végre a Charlie Hebdo elleni - tizenkét ember halálával végződött - merényletet a Kouachi-testvérek. "Bosszút akart állni a Mohamed muszlim próféta becsületén esett sérelmen" - közölte az AP hírügynökséghez eljuttatott angol nyelvű  nyilatkozatában. Szerinte a támadás összhangban állt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida néhai vezetőjének a Nyugathoz intézett figyelmeztetésével, amelyben az iszlám vallás folyamatos gyalázása miatti következményekre hívta fel a figyelmet. A férfi, aki nem nevezte meg magát közölte, biztonsági okokból várt eddig a bejelentéssel.

Origo
23:12

A szomszédok tudtak a merénylők fegyverarzenáljáról

A Kouachi-fivérek tunéziai származású szomszédnőjét régóta aggasztotta a két férfi, főleg mert hangos imáik áthallatszottak a falon. Attól tartott, hogy fanatikusok, ezért rávette a férjét, hogy törjön be hozzájuk - ebben egy vízvezeték-szerelő segített neki -, és ekkor felfedezték a fegyvereket. A testvérek azonban rajtakapták, és erőszakkal rávették őket, hogy ne szóljanak a rendőrségnek – mesélte a BBC-nek a Globe and Mail tudósítója, aki beszélt a nővel. 

Origo
22:33

Charlie Hebdo a diadalíven

 

 

Origo
22:21

Videón a párizsi üzlet elleni roham

Az amatőr videót a France2 tévéadó adta le. Úgy tűnik a hátsó bejáratnál támadtak. 

MTI
21:50

Orbán Viktor is ott lesz Párizsban vasárnap

Orbán Viktort is meghívta a francia kormány arra a megemlékezésre, amelyet vasárnap rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére. Elmegy.

Origo
21:18

Hétköznapi életet éltek a párizsi merénylők

Úgy tűnik, olyan hétköznapi életet éltek a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló Kouachi-fivérek, hogy a hatóságok azt hitték, nem jelentenek fenyegetést – közölte a BBC biztonságpolitikai tudósítója.

Origo
20:42

15 túsz volt a kóser üzletben

Egy meg nem nevezett izraeli illetékes arról beszélt, hogy 15 túszt mentettek ki abból a kóser üzletből, ahol a Charlie Hebdo elleni támadást elkövető testvérpár egyik ismerőse ejtett túszokat pénteken. Egy az izraeli miniszterelnök és a francia elnök közötti beszélgetésre hivatkozott. 

Origo
20:07

Életfogytiglant kapott a párizsi merénylet atyja

Elítélték New Yorkban Abu Hamza radikális imámot. Életfogytiglanit kapott, mert lázított, terroristákat segített, és kiképzőtábort próbált meg létrehozni. Hamzát összefüggésbe hozták a szerdai párizsi mészárlással is, miután az egyik merénylőt, Cherif Kouachit az az al-kaidás Djamel Beghal mentorálta, aki korábban az ő londoni mecsetébe járt. Mindezt egy MI5-informátortól idézte a Telegraph, amely úgy fogalmaz, hogy a párizsi terrorakció Hamza öröksége. 

Abu Hamza 2002-ben, még szabadlábonForrás: AFP/Odd Andersen

 

Origo
20:06

Hollande megerősítette: négy túsz halt meg

Négy túsz vesztette életét a párizsi túszszabadítási akcióban - erősítette meg Francois Hollande francia elnök. Hollande péntek esti beszédben méltatta a bátor és hatékony rendőröket, akikre „büszkék vagyunk”, majd arról beszélt, hogy lesz még fenyegetés, de nem engedik, hogy eluralkodjon a félelem, és hogy a fanatikusok megosszák Franciaországot. 

Origo
20:01

Felhívott egy tévéállomást a párizsi túszejtő

A BFMTV francia adó szerint felhívta őket Amedy Coulibaly, aki a párizsi kóser éteremben ejtett túszokat. Azt mondta a tévének, hogy összehangolták a két támadást a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető Kouachi-fivérekkel, és hogy az Iszlám Állam tagja. Cherif Kouachi ugyanennek a tévének arról nyilatkozott, hogy a jemeni al-Kaida küldte - jelentette a BBC.

Origo
19:58

Mindenki megkapta Teherántól

Visszafogott, de jól érthető üzenetet fogalmazott meg Haszan Róhani iráni elnök a párizsi események kapcsán: "Elítéljük a szélsőségességet és a terrorizmust, legyen az Palesztinában vagy Szíriában, Párizsban vagy az Egyesült Államokban". Irán mentoráltja, a libanoni Hezbollah délután ugyancsak elítélte a Párizsban történteket, mondván, a szélsőségesek több kárt okoznak, mint a karikatúrák.

Róhani mindenkit kiosztottForrás: AFP/Atta Kenare

 

Origo
19:47

Tartanak a muszlimok a választól

Attól félnek, összemosódnak a mérsékelt muszlimok és a terroristák. Részletek itt. 

Origo
19:29

Készültségben tartják a francia fegyveres erőket

A rendőrséget magasztalta Bernard Cazenevue francia belügyminiszter a túszejtő akciók lezárása után. Profin és bátran végezték a dolgukat, az egész nemzet megkönnyebbült - mondta. A fegyveres erőket továbbra is készültségben tartják, hogy megvédjék a francia embereket.

Origo
19:10

Nemes gesztus a focistáktól

A PSG játékosai így tisztelegnek a Charlie Hebdo munkatársainak emléke előtt.

 

Origo
19:07

Fegyveres járőrök Párizsban

A túszejtés már véget ért, de még mindig fegyveres kommandósok járőrözek Párizs belvárosában. A francia fővárosban a legmagasabb szintű készültség van. 

Origo
19:01

Ismeretlen holttest a boltban

Eddig azonosítatlan holttestet is találtak a rendőrök a párizsi kóserboltban. Nem kizárt, hogy volt még egy túszejtó az üzletben, aki életét vesztette az akcióban. 

Origo
18:58

A Diadalívvel együtt Párizs is Charlie-vá vált

 

Origo
18:57

Merkel és Rajoy is ott lesz

Mariano Rajoy spanyol kormányfő bejelentette pénteken, hogy részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi tüntetésen, amelyet a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett merénylet áldozatainak emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek. Egy német lapértesülés szerint a demonstráción Angela Merkel német kancellár is jelen lesz.

MTI
18:53

Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe

Elképzelhető, hogy a Kouachi-fivérek nem voltak tisztában azzal, hogy a nyomdaépületben még egy férfi rejtőzködik - írta a Le Figaro. A fiatal férfi családtagjai a délelőtt során többször próbálták elérni a 27 éves fiatalembert, de nem vette fel a telefont, csak később küldött egy sms-üzenetet. Ebben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."

Origo
18:53

Tusk is Párizsba megy

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is ott lesz a vasárnap esti párizsi meneten, ahol a terrorizmus áldozataira emlékeznek. A meneten már jelezte a részvételét David Cameron is.

Origo
18:48

Elbújt a túsz a nyomdában

A Sky News szerint a Kouachi-testvérek 26 éves túszát a nyomdaépület egyik sarkában, elbújva találták meg a kommandósok. A tetsvérpár kijött az épületből és tüzet nyitott a rendőrökre, ekkor lőtték le őket. 

Origo
18:48

Döbbenet

Így figyelték a péntek délutáni rendőrségi akciót egy párizsi kávéházban.

Elképedve figyelték az eseményeket egy párizsi kávéházbanForrás: Origo

 

Origo
18:44

Szolidaritási menet Budapesten

Nagyjából kétszázan lehetnek a budapesti szolidaritási meneten, amelyet a párizsi terrorcselekmények miatt szerveztek. A menet az Oktogonról indult, és a megemlékezők az Andrássy úton át a francia nagykövetség épületéhez vonulnak.

Origo
18:40

Megszökött egy túszejtő

A francia média szerint Coulibaly barátnője nem volt a kóser üzletben, viszont a merénylőnek volt egy társa, egy másik férfi, akinek sikerült megszöknie a boltból az akció alatt. 

Origo
18:38

Cameron Párizsba megy

"Elfogadtam Hollande elnök meghívását arra a vasárnapi menetre, amelyen közösen ünnepeljük a Charlie Hebdo mögötti értékeket" - tette közzé Twitter-oldalán a brit miniszterelnök.

 

Origo
18:37

Ellentmondó hírek az áldozatokról

Az AFP továbbra is négy halott túszról tud a párizsi kóserboltban, míg az AP hírügynökség szerint a merénylőn kívül hárman vesztették életüket. A New York Times is három áldozatról tud, az amerikai lap szerint öt túszt szabadítottak ki a kommandósok. 

Origo
18:35

Biztos, hogy haltak meg túszok

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter megerősítette, hogy a kóser bolt elleni rendőri akcióban meghaltak túszok, de azt nem árulta el, hogy hány.

Origo
18:34

Obama részvétnyilvánítása

Barack Obama részvétet nyilvánított Franciaország amerikai nagykövetségén. 

 

Origo
18:26

Még nincs vége az akciónak

Egy újságíró a Le Nouvel Observator című laptól azt állítja, hogy még nem ért véget az akció a kóser élelmiszerüzletnél. Donald Hebert szerint a kommandósok a bolt mögé futottak, nyilvánvaló, hogy keresnek valakit, talán a túszejtő társát.

Origo
18:14

Négy súlyos sebesült Párizsban

Az AFP úgy tudja, hogy négy túsz állapota kiritikus a párizsi kóser élelmiszerboltból kiszabadítottak közül. Továbbra sem tudni, hogy összesen hányan voltak az üzletben, ahol egy fegyverest megöltek a kommandósok.

Origo
18:11

Hollande nyolckor beszél

Francois Hollande francia államfő este nyolckor nyilatkozik a kettős túszdrámáról. 

Origo
18:08

Átvizsgálják a boltot

A kommadósok jelenleg átvizsgálják a kóser élelmiszerüzletet, esetleges csapdákat keresnek, amelyeket a túszejtő rejthetett el. 

Origo
18:04

Nem tudni, hányan voltak a boltban

Egyelőre nem tudni, hány túsz volt pontosan a kóserboltban. Az AFP rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy négy túsz vesztette életét, a Spiegel szerint pedig legalább tízen szabadultak ki. Többen elbújtak az üzletben, velük telefonon kapcsolatba tudtak lépni a rendőrök az akció előtt. 

Origo
18:02

Megható pillanatok

Az egyik kiszabadult túsz így borult családtagjai karjaiba:

 

Origo
18:00

Bezárják a párizsi nagyzsinagógát

Feltehetően elővigyázatosságból elmaradnak a szombati szertartások. A zsinagógát nemrég evakuálták - írja a Le Monde. Erről az épületről van szó:

 

Origo
17:56

Négy túsz meghalt

A Reuters és a Sky News is úgy tudja, hogy legalább négy túsz meghalt a párizsi kóser szupermarketben. 

Origo
17:55

Túsz is segített az akcióban

A Sky News információi szerint a rendőrség a párizsi roham előtt meghackelte a kóserbolt biztonsági kameráit, és az egyik tússzal is sikerült beszélniük telefonon. 

Origo
17:53

Így nézett ki a roham

Hatalmas lángcsóvák a párizsi kóserbolt előtt a roham első pillanataiban. 

 

Origo
17:46

Két rendőr megsérült

Két rendőr megsérült a párizsi kóserboltnál, miközben megrohamozták az üzletet - írta a Sky News. 

Origo
17:36

Fotón a kiszabadított túszok

Vállukon hozták ki a kommandósok az egyik túszt a kóser boltból. Az AFP képe a rendőrroham után készült. 

 

Origo
17:31

Megölték Coulibalyt is

Meghalt a kóser szupermarketben túszokat ejtő Amedy Coulibaly is - írja a Le Monde. 

Origo
17:30

Tüzet nyitottak a rendőrökre

A Charlie Hebdo rajzolóinak gyilkosai kijöttek a Párizstól északra fekvő nyomda épületéből, és tüzet nyitottak a rendőrökre - írja az AFP. 

Origo
17:28

Több túsz is életben maradt

Teljesen körbevették a kommandósok a párizsi kóser boltot az AFP képe szerint. A francia hírügynökség és a CNN is úgy tudja, hogy több túsz kiszabadult. 

 

Origo
17:26

Újabb lövések

A túszok elengedéséről szóló hírek ellenére a párizsi boltnál tartózkodó újságírók újabb tűzharcról tweeteltek.

 

MTI
17:24

A Libération befogadja a Charlie Hebdót

Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – jelentette a Libération. Ott készítik a következő számot, "a túlélők újságját". A Charlie Hebdo jövő szerdán várhatóan a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg. A szerkesztőségi épület előtt rendőrök állnak őrt, és a Libération személyzete segítségével ellenőrzik a belépőket.

Origo
17:22

Videó a párizsi rohamról

Videót tett közzé Twitter-oldalán a Sky News a párizsi kóser bolt megrohamozásáról. A felvételen füst és robbanások látszanak. 

 

Origo
17:20

Kiszabadult egy túsz

Az AFP alapján kiszabadult a Dammartin-en-Goele településen lévő túsz, a fogvatartókat feltételezhetően megölték.

Origo
17:19

Mentőautók érkeztek

A Sky News felvételei alapján rengeteg mentőautó érkezett Dammartin-en-Goele településre.

Origo
17:19

Kiszabadult néhány túsz

Az AFP és az AP is azt állítják, hogy több túszt sikerült kiszabadítani a Párizs belvárosában lévő kóser élelmiszerboltból. 

Origo
17:18

Megölték a terroristákat

Az AFP hírügynökség információja szerint megölték a nyomdaépületben magukat elbarikádozó két terroristát. Ők végezték ki két napja a Charlie Hebdo újságíróit. A túsz sorsáról egyelőre nincs hír. 

Origo
17:16

Párizsban is rohamoznak

Három robbanásról számolt be az AFP hírügynökség Párizs belvárosában. Információik szerint a kommandósok megrohamozták a kóser élelmiszerboltot is, ahol legalább öt túszt ejtett Amedy Coulibaly. 

Origo
17:12

Roham

A BBC szerint a francia rendőrség megrohamozta a Dammartin-en-Goele településen található épületet, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői barikádozták el magukat.

Origo
17:09

Kép a rendőri akcióról

Az AFP hírügynökség képe a roham első pillanatairól. Robbanások zaja és füst a nyomda felett, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylők elbarikádozták magukat. 

 

Origo
17:08

Egy kép egy robbanásról

 

Origo
17:07

Több mint 80 ezren

A francia belügyminisztérium szerint több mint 80 ezer rendőr, rohamrendőr, katona vesz részt a két túszejtési helyszínen.

Origo
17:02

Lövések és robbanások?

A brit Guardian szerint Dammartin-en-Goele településen lövések és robbanások hallatszódtak, és füst látszódott. Ezen a településen barikádozták el magukat egy nyomdában a Charlie Hebdo szerkesztőségének feltételezett támadói.

Origo
16:51

Hadba vonulnak a hackerek

A dzsihádista honlapok elleni támadásokkal reagál az Anonymous nemzetközi hackercsoport a szerdai Charlie Hebdo-merényletre. A szervezet belga ága egy videót is közölt erről, amiben kötelességüknek nevezik a válaszlépést, szerintük ugyanis "a szólásszabadságot embertelen támadás érte". A fejleményeket Opcharliehebdo hashtaggel lehet követni a Twitteren.

 

Origo
16:47

Két túszejtő lehet Párizsban

A Euronews úgy tudja, hogy két túszejtő van a kóser boltban. Amedy Coulibaly mellett barátnője, a 26 éves Hayat Bouemeddiene is a helyszínen tartózkodik. A pár 2010-ben találkozott, a lány megvárta azt is, hogy Amedy letöltse korábbi börtönbüntetését. Közben válságtanácskozást kezdtek a francia elnöki hivatalban az újabb túszdráma miatt.

Origo
16:41

Megemlékezés az autópályán

Aki Párizs környékén jár, ezt láthatja az autópályán: "Mindannyian Charlie-k vagyunk".

 

Origo
16:36

"A boltban vagyok, szeretlek"

A kóser boltban túszul ejtett egyik nőnek sikerült telefonon felhívnia a lányát. A nő az Europe1 rádióállomásnak elmondta, hogy édesanyja annyit mondott: „a boltban vagyok, szeretlek”. 

Origo
16:36

Lemondták Hollande és Merkel találkozóját

A franciaországi terrorakciók miatt lemondták a francia elnök és a német kancellár vasárnapra tervezett találkozóját. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke jelentette be Strasbourgban. Az új időpontról már folynak az egyeztetések.

Elmarad a párizsi tárgyalásForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

 

A francia elnök hétfőn jelentette be, hogy Schulz kezdeményezésére megbeszélést tervez a német vezetővel Európa jövőjéről és a francia-német kapcsolatokról.

    

Origo
16:34

A túszejtő valaha Sarkozyvel is találkozott!

Ezt azért kevesen gondolták volna: nemrég került fel a Twitterre egy 2009-es újságcikkről készült fénykép, amin az akkor 27 éves Amedi Coulibaly - a kelet-párizsi túszejtő - Nicolas Sarkozy akkori francia elnökkel való találkozását meséli el. A Griny városában működő Coca-Cola gyárban dolgozó férfi boldogan lelkendezett élményeiről a lapnak.

 

Origo
16:31

Bezáratták az üzleteket a Marais negyedben

Az összes üzletet bezáratta a rendőrség Párizs központjában, a zsidó negyedben, noha az messze esik két túszválság helyszínétől. A turisztikai központnak számító Marais negyedben lévő Rosiers úton lévő boltokról van szó, melyek alig egy kilométerre fekszenek a szerdai terrortámadás helyszínétől, a Charlie Hebdo szerkesztőségétől. A szombati pihenőnap, a sabbath előestéje miatt ezek az üzletek ilyenkor általában a szokásosnál népesebbek, és a vevők között sok a külföldi.

Origo
16:24

A túszok kivégzésével fenyegetőzik

A vincennes-i kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő fegyveres azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, ha a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi fivéreket.

 

Origo
16:23

Mundruczó és Schilling: Védelmet Európának

Közös nyilatkozatban ítélte el Mundruczó Kornél és Schilling Árpád a párizsi vérengzést.

Schilling és Mundruczó is megszólaltForrás: MTI

 

A két rendező aljas és elvakult gyilkosoknak nevezte azokat, akik a Charlie Hebdo szerkesztőségében vérfürdőt rendeztek.

 

Nem pusztán egy szerkesztőséget, de egy egész civilizációt ért támadás - írták, jelezve: "Ez az a pillanat, amikor újból hitet kell tennünk a szabadság eszméje mellett". A rendezők szerint Európa a tolerancia és befogadás kontinense, ahol "senkit nem érhet atrocitás bőrszíne, szexuális orientációja, etnikai hovatartozása vagy vallási meggyőződése miatt".

"Tiszteletet az áldozatoknak! Büntetést a tetteseknek! Védelmet Európának!" - zárul Mundruczó Kornél és Schilling Árpád nyilatkozata, melyet a Facebookon tett közzé a Krétakör Színház.

 

Origo
16:19

Terroristákkal focizott a túszejtő

 

Fiatal kora óta ismerik a rendőrök Amedy Coulibalyt, aki túszokat ejtett a párizsi kóser élelmiszerboltban. A harmincas évei elején járó férfi szenegáli felmenőkkel rendelkezik, de már Franciaországban született. Kilenc testvére van, szülei gyermekei közül ő az egyetlen fiú.

Coulibaly a 2000-es évek elején tagja lett a Párizs 19. kerületében alakult Buttes-Chaumont hálózatnak, amely radikális francia fiatalokat toborzott az iraki harcmezőkre. Ugyanehhez a csoporthoz tartoztak a Koachi-testvérek, akik lemészárolták a Charlie Hebdo újságíróit.

A párizsi túszejtő 17 évesen lépett a bűn útjára, először kisebb lopások, később kábítószer miatt került a rendőrség látókörébe. Ezután, 2002-ben már egy bankrablásba is belekeveredett.

2013-ban öt év börtönre ítélték, amiért részt vett Smain Ali Belkacem sikertelen szökési kísérletében. Belkacem egy algériai szélsőséges szervezet tagja volt, ő tervelte ki az 1995-ös párizsi metrórobbantást, amelyben nyolcan meghaltak és 117-en megsérültek. A szökési kísérlet miatt a Koachi-testvéreket is őrizetbe vették, de később bizonyíték hiányában elengedték őket.

A Le Monde információi szerint Coulibaly barátnője már ekkor Hayat Bouemeddiene volt, akivel szabadulása után egy párizsi külvárosban éltek. Közösen látogatták meg Djamel Beghal al-Kaida terroristát, aki akkor éppen a dél-franciaországi Cantalban volt házi őrizetben. A francia titkosszolgálat emberei le is fényképezték, ahogy Coulibaly több elítélt terroristával együtt focizott. 

Origo
16:13

A Moszad is segít, ha kell

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő utasította a Moszadot, hogy adjon meg minden szükséges segítséget a francia hatóságoknak a mostani terrorhullám kezeléséhez és megoldásához.

Origo
16:06

Elhalasztották a Merkel-Hollande találkozót

A franciaországi események miatt meg nem határozott időpontra halasztották a vasárnapra Strasbourgba tervezett találkozót Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök között, jelentette be meghívójuk, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Origo
16:06

Valaki Charlie lett egy pénteki muszlim imán

A kép a franciaországi Saint-Étienne-ben készült. A transzparens felirata nyers fordításban: "Ők el akarják oltani a csillagokat. Mi újra meggyújtjuk őket."

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

 

Origo
16:04

Ilyen még nem volt: üres a párizsi körgyűrű

 

Origo
16:01

Zsidó iskola, nem a rendőr volt a célpont?

A CNN állítása szerint a csütörtökön lelőtt rendőr a terrorista eredeti célpontjának, egy zsidó általános iskolának a közvetlen közelében tartózkodott.

Origo
15:59

A britek is figyelték a Kouachi fivéreket

A két Kouachi fivér szerepelt azon a listán, akik nem utazhattak repülővel Nagy-Britanniába, nem léphettek az ország területére, még átutazóban sem.

Origo
15:48

Továbbra is készültségben

Rendőrségi helikopterről pásztázzák a terepet a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településen.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

 

Origo
15:46

Bedugultak a rendőrségi furgonok

Íme a Mashable újságírójának, Tim Chesternek a Vine-ja arról, milyen sok rendőr igyekszik a második túszejtés helyszínére:

 

Origo
15:45

A szakértő újabb támadásoktól tart

Myriam Benraad, aki azt a Buttes-Charmont terrorista csoportot tanulmányozta, amelyiknek a Kouachi fivérek és a szenegáli származású Coulibaly is a tagja volt, arra figyelmeztet, hogy a sejt újra működni kezdett, és valószínűleg újabb támadásokat is tervez.

A sejtnek 2005-ben több mint húsz tagja volt, akik közül még hárman ültek börtönben is.

Origo
15:39

Evakuálják a gyermekeket

Danmartin-en-Goele-ben még délelőtt parancsoltak be mindenkit a négy fal közé.

 

Origo
15:37

Hány rendőr van Párizsban?

A párizsi prefektúra rendőrségének kötelékében 30 200 rendőr dolgozik, a csendőrségnél az egész országban 98 155.

A készenléti csendőrség (GIGN) 420 tagja van.

Origo
15:34

Bezáratják a boltokat

A rendőrök megkérték az összes bolt tulajdonosát a régi zsidó bevásárló utcában, a Rue des Rosiers-én, hogy zárjanak be – számolt be a Sky News.

 

Origo
15:30

Újra megnyitották a Trocaderót

Egy helyi kávézó pincére erősítette meg a hírt a Le Figarónak.

MTI
15:30

100 millió font a szolgálatoknak

Jelentős pótlólagos juttatásokat kapnak a költségvetésből a brit elhárító szolgálatok – mondta pénteken George Osborne brit pénzügyminiszter. A brit kormány máris elkülönített 100 millió font (több mint 40 milliárd forint) kiegészítő költségvetési összeget kifejezetten azoknak a brit állampolgároknak a megfigyelésére, akik a szíriai vagy az iraki konfliktusövezetekbe tartanak, vagy akik „önjelölt terroristaként az internetről próbálnak ötletekhez jutni”.

Origo
15:29

A Kouachi fiúk szabadon bocsátását követeli a párizsi túszejtő

Amedy Coulibaly, aki túszokat ejtett a kóser élelmiszerboltban, a brit Telegraph szerint azt követeli, hogy engedjék szabadon távozni a Kouachi fivéreket.

MTI
15:21

Az iszlám ellen is irányult a párizsi merénylet

A párizsi merénylet minden vallás ellen irányul, beleértve az iszlámot és Mohamed próféta üzenetét is. Az emberek brutális lemészárlása elfogadhatatlan. Az is teljesen elfogadhatatlan, hogy ezt a vallás nevében teszik - mondta Mehmet Görmez, a török vallásügyi hivatal, a Diyanet elnöke. Kritizálta ugyanakkor azt, hogy egyesek a szólásszabadság nevében az iszlám értékeket becsmérlik.

Origo
15:10

A Hezbollah is elítélte a párizsi mészárlást

Mohamed születésének évfordulóján tartott beszédében élesen elítélte a szerdai párizsi újságíró-mészárlást a libanoni radikális síita mozgalom vezetője, Haszan Naszrallah – adja hírül a szervezet házi televíziója, az al-Manar. A sejk szerint embertelen, ami történt. A Hezbollah évek óta szövetségese, Bassár el-Aszad elnök oldalán harcol a szír polgárháborúban, és – a Nyugathoz hasonlóan – szintén ellenségként tekint a fundamentalista szunnita csoportokra, köztük az al-Kaidára és az Iszlám Államra.

Naszrallah sejk szónokolForrás: AFP/-

 

Origo
15:10

Lezárták a Trocadero teret is

 A rendőrség kiürítette a Trocadero teret is. A belügyminisztérium azonban később közölte, hogy téves riasztást kaptak.

 

 

Origo
15:07

Nincs halottja a párizsi túszejtésnek

A rendőrszakszervezet szerint egy ember súlyosan megsebesült a párizsi túszejtés során, de a korábbi jelentésekkel ellentétben senki nem halt meg. Ezt a belügyminisztérium is megerősítette.

Origo
15:05

Újabb válságtanácskozás az Élysée-ben

Francois Hollande államfő, Manuel Valls miniszterelnök, valamint a belügyi és az igazságügyi miniszter, Bernard Cazeneuve és Christiane Taubira vesz részt a válságtanácskozáson.

Origo
14:59

Lezárták a párizsi körgyűrűt

 

Origo
14:54

Érkezik a rendőri erősítés Párizsban

 

 

Origo
14:48

Meg vannak zavarodva

Forrás: Origo

 A fénykép szövege:

Ha esetleg össze lenne zavarodva

Ő a terrorista (balra)

Ő pedig a muszlim (jobbra).

Ahmed Merabetnek hívták azt a 42 éves rendőrt, aki sebesülten feküdt a járdán, és az egyik terrorista hidegvérrel kivégezte.

Origo
14:47

Ebből nagy káosz lesz

Alig egy órával a párizsi túszdráma után így néznek ki a környező utak:

 

Origo
14:42

Azonnal lőtt a túszejtő

Szemtanúk beszámolója szerint a fegyveres azonnal lőni kezdett, mihelyt belépett a kóser boltba.

Origo
14:37

Legalább hat túsz van a boltban

Rendőrségi források megerősítették a Le Monde-nak, hogy legalább hat túsz van a boltban. Az egyikük egy csecsemő.

Origo
14:28

Lezárták a közeli metróállomásokat

A rendőrség lezárta a Porte de Vincennes és a Saint-Mande metróállomást.

Origo
14:26

Egy szomszéd felvétele a boltnál történtekről

 

Origo
14:25

Négy ember megtalálásához kér segítséget a rendőrség

A párizsi rendőrség az állampolgárok segítségét kéri négy „veszélyes” személy megtalálásához. A Kouachi fivérek mellett egy Hayat Bouemeddiene nevű 26 éves nőről és egy Amedy Coulibaly nevű 32 éves férfiról van szó.

A Le Figaro jelentése szerint utóbbi kettőt a rendőrgyilkosság miatt keresik, a férfi a merénylő, aki túszokat ejtett a kóser boltban. A nő a mostani vagy a volt barátnője, más források szerint a felesége, de mivel csak egyházi esküvőjük volt, a házasságuk Franciaországban nem számít törvényesnek.

 

Origo
14:21

Két halott és két sebesült Vincennes-ben

Az AFP szerint legalább két ember meghalt az újabb párizsi lövöldözésben, és ketten megsebesültek.

Origo
14:12

A helyszínre tart a belügyminiszter

Alig három órával az után, hogy Francois Hollande balján a Dammartin-en-Goele-i túszdrámáról tartott sajtótájékoztatót, Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már a kelet-párizsi kóser üzlethez tart az újabb vészhelyzet miatt - írja Twitter oldalán a minisztérium. A France24 információi szerint a boltba belépő túszejtő azt mondta: "Tudjátok, ki vagyok." Ezzel egyre nagyobb az esély arra, hogy a Párizsban csütörtökön rendőrnőt gyilkoló férfiról van szó.

Origo
14:10

A párizsi lövöldözés helyszíne a Google-ön

 

Origo
14:03

Így néz ki a bolt, ahol a túszok vannak

A Hyper Cacher nevű szupermarket Párizs XX. kerületében, a Porte de Vincennes sugárúton van.

 

Origo
14:02

Párizs díszpolgára lett a Charlie Hebdo

A városi tanács egyhangú döntése értelmében díszpolgárrá választották a Charlie Hebdót.

Origo
14:00

Három halott az élelmiszerboltban?

Egy vevő, aki az élelmiszerbolt alagsorában bújt el, Twitterén azt írja, hogy legalább három ember meghalt a lövöldözésben.

 

Origo
14:00

Ennek véres vége lesz

Az autó megszerzésével magukra irányították a figyelmet, a túszejtéssel pedig lezárták a játszmát a párizsi terroristák. A Párizs mellett elfoglalt nyomdából nincs kiút, a merénylők nem adják meg magukat - véli Bilkei Pál. A szakpszichológus úgy látja, az ügynek tragikus vége lesz, erre utal a terrorista páros kijelentése is, hogy mártírként szeretnének meghalni.

Origo
13:49

Nők és gyerekek a túszok között

Az élelmiszerboltban öt embert - köztük nőket és gyerekeket - ejtett túszul a fegyveres, aki valószínűleg a rendőrnő gyilkosa - állítja a BFM TV.

 

Origo
13:47

Képek az újabb túszdrámáról

Az élelmiszerbolttal szomszédos étteremből készültek ezek a felvételek.

 

 

 

 

Origo
13:42

Kiürítik a környéket

A Le Monde jelentése szerint golyóálló mellényt viselő rendőrök mindenkit kimenekítettek az újabb lövöldözés helyszínéről.

Origo
13:30

Újabb lövöldözés Párizsban

Az AFP jelentése szerint Párizs keleti részén egy férfi túszt ejtett egy kóser élelmiszerboltnál. Lövöldözés is volt, az első jelentések szerint egy ember megsebesült.

Állítólag az a férfi lehet a tettes, aki egy nappal korábban lelőtte a rendőrnőt.

A környéket lezárta a rendőrség.

 

Origo
13:29

Hét évet kaphat az, aki dicsőíti a terroristákat

A Numerama francia hírportál szerint a belügyminisztérium figyelemmel követi a közösségi médiát. Hét év börtönbüntetés fenyeget mindenkit, aki a terroristatámadásokat dicsőítő posztot tesz ki az oldalára.

Origo
13:27

Első munkanapján lőtték agyon a takarítót

Frédéric Boisseau egy kollégájával álldogált a recepció mellett, amikor betört a két terrorista az épületbe, ahol a Charlie Hebdo szerkesztősége működik. Megkérdezték, hol a szerkesztőség, majd lelőtték a férfit, akinek ez volt itt az első munkanapja - mondta egy barátja a BFM TV-nek.

Origo
13:17

Egy dal a Charlie Hebdo tiszteletére

Jean-Baptiste Bullet belga zenész új szöveget írt Renaud zenéjére, hogy tisztelegjen a Charlie Hebdo munkatársai előtt.

 

Origo
13:13

"Majdnem biztos", hogy a két Kouachi a túszejtő

A hatóságok a le Figaro szerint megerősítették, hogy "majdnem biztos": a két Kouachi a túszejtő. Azt viszont a belügyminisztérium nem tudta teljes biztonsággal megerősíteni, hogy valóban van-e túszuk.

Origo
13:02

Készültségben a térségbeli kórházak

A térségben lévő összes kórházban készültséget rendeltek el.

 

Forrás: MTI/AP/Michel Spingler

 

Origo
13:01

Evakuálták az iskolákat

Mintegy ezer gyereket evakuáltak a két közeli általános, illetve középiskolából, és a közeli városba szállították őket. A Telegraph tudósítója szerint az iskolások közül többen azt kiabálták: "Charlie! Charlie!"

 

Origo
12:59

Megszólalt a lopott Clio tulajdonosa

Rendőrök a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településenForrás: MTI/AP/Peter Dejong

Beszámolt az autója elrablásáról az a férfi, akinek a Cliójával menekültek a Charlie Hebdónál végzett mészárlás után a terroristák.

Elmondta, hogy lehúzott ablakkal autózott, amikor egy gépfegyveres férfi odaszólt neki, hogy szálljon ki az autóból, mert szüksége van rá.

„Kiszálltam. Ekkor egy másik férfi is odalépett, és beszállt az anyósülésre. Nála is volt fegyver, valami gránátfélével a végén. Biztos vagyok benne, hogy rakétavető, vagy valami olyasmi lehetett” – mondta a férfi az Europe 1-nek.

A két terrorista „nagyon nyugodt, nagyon céltudatos, nagyon határozott és nagyon profi volt. Egyszer sem emelték fel a hangjukat, nem futottak, egy percig sem tűntek idegesnek. Nem izzadtak. Semmi ilyesmi… Mielőtt elhajtottak, még odaszóltak: ha a sajtó kérdezi, mondd el nekik, hogy a jemeni al-Kaida tette ezt.”

Origo
12:41

Autós üldözés

 

Origo
12:40

Katonai helikopteren érkezik az erősítés

 

Origo
12:35

Kreatív szolidaritás

A Charlie Hebdo-ügy világszerte a lapok címoldalán szerepel, erről itt írtunk. Helyzetükből adódóan a hetilapoknak több idejük van kreatívnak lenni, jól példázza ezt a New Yorker, amely már most nyilvánosságra hozta a január 19-i kiadás első oldalát. Ilyen lett:

 

Origo
12:26

Kiabálás hallatszik

A Sky szerint kiabálás hallatszik a telephelyről.

Origo
12:25

Évek óta szerepeltek az amerikaiak listáján

Mindkét Kouachi fivér évek óta szerepelt a terrorizmussal gyanúsítottak listáján - közölték amerikai illetékesek.

Origo
12:23

Öt ember dolgozik a nyomdában

A Le Monde beszélt a közeli Othis polgármesterével, aki elmondta, hogy a nyomdában öt ember dolgozik, köztük a tulajdonos, a felesége, a fiuk és egy grafikus. A polgármester attól tart, hogy az események vérfürdőbe torkollnak majd.

Origo
12:22

Tárgyalnak a túszejtőkkel

Folyamatban van a tárgyalás a túszejtőkkel, akik megerősítették, hogy mártírként akarnak meghalni.

 

Forrás: AFP/Dominique Faget

 

Origo
12:19

Eltávolítják a helyszínről az újságírókat

Az újságírókat eltávolítják a telephelyről a faluba. Hamarosan állítólag várható egy bejelentés.

Origo
12:04

Állítólag nő a túsz

Meg nem erősített információk szerint egy nő a terroristák túsza, és a két férfi rendőrnek adta ki magát, így jutott be az épületbe.

Origo
11:55

Lesz nézettsége a túszdrámának

Riporterek és közvetítőkocsik tömegei várnak a fejleményekre. A hatóságok tisztes távolságban tartják őket a túszmentő akciótól.

 

Origo
11:51

Ágyúval verébre

A francia hadsereg semmit nem bíz a véletlenre: a túszdráma közelében már egy tank is feltűnt.

 

Origo
11:42

A helikopterek nem szállhatnak fel

Olyan rosszak a látási viszonyok és az idő, hogy földre kényszerültek a rendőrségi helikopterek.

 

Origo
11:39

Hollande érdekeseket is mondott

Bízom az országunkban, ha együtt vagyunk, jobbak a lehetőségeink – mondta a francia elnök, aki megköszönte a Franciaország iránt tanúsított nemzetközi szolidaritást. A „kötelező körökön” kívül elismerte: a hatóságok tudták, hogy efféle támadások előfordulhatnak. Hollande szerint erre a kihívásra „európai” szinten kell reagálni, emiatt vasárnap összeülnek a bevándorlási gondokkal különösen is küszködő EU-országok belügyminiszterei. Hollande ugyanakkor felszólított mindenkit, hogy kerülje a túlzott reakciókat, a megbélyegzést és a sztereotipizálást.

Origo
11:39

Aki kezet fogott a terroristával

A France Info beszámolt arról, hogyan fogott kezet a nyomda egyik látogatója az egyik terroristával.

A magát csak Didier-ként azonosító férfi elmondta, hogy a nyomda tulajdonosával volt megbeszélése. Kezet fogott az egyik terroristával, akiről azt hitte, hogy kommandós, mert teljesen feketébe volt öltözve, és állig felfegyverkezve. Golyóálló mellény is volt rajta.

„Mindnyájan kezet fogtunk, és a tulaj szólt, hogy menjek el. A fegyveres pedig hozzátette: menjen, nem ölünk civileket. Még meg is fordult a fejemben, milyen furcsa volt az egész. Arra gondoltam, ez nem normális. Vajon túszejtés vagy rablás történik éppen?” – számolt be.

Origo
11:33

Mégis van összefüggés a két merénylet között

A Le Point úgy tudja, hogy a két Kouachi és az a terrorista, aki agyonlőtte a rendőrnőt Párizsban, ugyanannak a dzsihádista csoportnak volt a tagja. Ez az első nyom, ami arra utal, hogy a két támadás között volt kapcsolat.

Origo
11:32

Egy volt rendőr beszél a taktikáról

 

Origo
11:31

Így néz ki a nyomda környéke

 

Origo
11:24

Tegnap sem ment le a nap Sebestyén Balázs nélkül

A Class FM műsorvezetője szerint most rájöhettünk, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, az iszlám tanításait félreértelmező terroristák pedig itt vannak közöttünk. „Franciaországban a liberalizmus elveit is vallják” – lamentált Sebestyén a csütörtöki Morning Show-ban a sajtószabadság kapcsán, majd a Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel folytatott beszélgetés közben a következőket mondta a Charlie Hebdo munkatársainak provokatív munkájáról: „Ne értse senki félre, nem arról van szó, hogy aki ilyet tesz, az megérdemli. Csak a liberális gondolkodásnak is talán vannak határai. Ha valaki mást sért meggyőződésében, vallásában, amit kimondok, akkor nem teszem meg, mert tudok annyira liberálisan gondolkodni.” A húszperces filozofálást itt hallgathatja meg.

Origo
11:24

Túl sokat kerestünk a "Párizs" szóra

A Google nem nagyon tesz különbséget a keresések között, és mivel szerda óta a szokottnál jóval többször szerepelt Facebook-bejegyzéseinkben és kereséseinkben a "Párizs" szó, a szerkesztőség több tagjának FB-felületén is felugrott az alábbi hirdetés:

Forrás: Facebook

 

Origo
11:22

Kommandós a tetőn

Az AFP a Twitter-oldalára tett fel egy fotót ez egyik kommandósról.

 

Origo
11:21

Nem működnek a mobilok

Beszámolók szerint nem működnek többé a mobiltelefonok Dammartin-ben. Senki nem hagyhatja el az otthonát.

Origo
11:20

Le Pen visszaállítaná a határellenőrzést

A szélsőjobbos pártvezér (Franciaország momentán legnépszerűbb politikusa) szerint a schengeni övezet rossz. Szerinte a fegyvercsempészet visszaszorítása érdekében lenne szükség az ellenőrzés visszaállítására. Marine Le Pen erről azok után beszélt, hogy az Élysée-palotában egyeztetett Francois Hollande francia államfővel.

Marine Le Pen az Élysée-palotába érkezikForrás: AFP/Patrick Kovarik

 

Origo
11:17

Indul a túszmentés?

Egy szemtanú beszámolója szerint a kommandósok köteleken ereszkednek le a helikopterekről.

Origo
11:17

Itt bujkálnak a terroristák

 

Origo
11:17

Mártírként akarnak meghalni

A terroristák fivére szerint Chérif és Said Kouachi "mártírként akar meghalni" - állítja Yves Albarello, Seine-et-Marne parlamenti képviselője, aki szerint ezért teljesen fölösleges tárgyalni velük.

Origo
11:08

A rendőrség is kiadott képeket

A francia rendőrség készenléti egysége is tett fel fotókat a Facebook-oldalára.

Origo
11:06

Mentőhelikopter érkezett a helyszínre

A meaux-i kórház helikoptert küldött a túszdráma helyszínére - tudta meg a CNN. Bár egyelőre senki nem sebesült meg, felkészülnek mindenre.

Rendőrök egy nyomdaipari cég telephelye közelében a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településenForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

 

Origo
11:01

Így látja egy szemtanú

Sophie, egy Dammartin-en-Goële-i lakos ezt tapasztalta eddig a túszdrámából: „Délelőtt fél 10-kor helikopterek zajára ébredtünk. A rendőrség felszólított minket, hogy csukjuk be az ablakokat, de nem okolták meg, hogy miért van szükség erre. Az utcán egy gyalogos sem volt, mindenki bezárkózott az otthonába, azok pedig, akik nem itt laknak, a helyieknél húzták meg magukat. Látom az ipari zóna bejáratát; folyamatosan érkeznek a mentők és a tűzoltók” – nyilatkozta a France24-nek.

Origo
10:57

Nagy a köd

A Telegraph helyszínen lévő tudósítója azt jelentette, hogy az újságírókat eltávolították a nyomda közeléből. Egy közeli dombon várakoznak, de nem sokat látnak a köd miatt; a látótávolság mintegy 300 méter.

Úgy száz újságíró van a helyszínen és rengeteg rendőr, az erősítés pedig folyamatosan érkezik.

A helyzetet nem csupán a köd, hanem az eső és a szél is nehezíti.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

 

Origo
10:53

Tényleg nagyon közel van a reptér

A túszdráma helyszínétől autóval alig 10 percre fekszik a legforgalmasabb párizsi reptér. A Charles de Gaulle négy futópályájából kettőt lezártak egy időre, a BBC úgy tudja, hogy már újra megnyitották őket.

 

Origo
10:52

Egy nő autóját rabolták el

Az Independent helybéliektől úgy értesült, hogy a terroristák reggel nyolc körül fegyverrel kényszerítettek egy nőt, hogy adja át az autóját – a Peugeot-t –, de a nőt nem bántották.

Az asszony azonnal értesítette a hatóságokat, mire a csendőrök üldözni kezdték a tetteseket. Tűzpárbaj alakult ki, a két fivér ezután menekült be a nyomdába.

A francia különleges egységek gépjárművei egy ipartelep közelében a Párizstól északkeletre lévő Longpontban.Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

 

Origo
10:45

Azonosították a rendőrnő gyilkosát

A rendőrség azonosította a merénylőt, aki tegnap lövöldözött Párizsban, és megölt egy rendőrnőt. A nevét a Le Figaro nem hozta nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy két ismerősét kihallgatják.

Origo
10:42

Képriport a túszejtésről

A brit Telegraph munkatársai a helyszínről küldtek képriportot.

Origo
10:40

Itt ejtették a túszokat

A Le Figaro képet közölt a nyomdáról, ahol a túszt ejtették.

 

Origo
10:40

Nem a vallás ellen harcolnak

Hanem a terrorizmus ellen - mondta Manuel Valls francia miniszterelnök.

Origo
10:36

Egyetlen túsz van

A legfrissebb jelentések szerint egyetlen túsz van a terroristák fogságában, akik egy telephelyen barikádozták el magukat. Megérkezett a helyszínre a csendőrség különleges alakulata.

Origo
10:35

Részlegesen lezárták a repülőteret

A túszdráma helyszínétől mintegy nyolc kilométerre fekvő Charles de Gaulle repülőteret az események miatt részlegesen lezárták: a négy kifutópályából kettőt nem használhatnak. Az Air France két gépe már nem is szállt le.

 

Origo
10:34

Így emlékezett csütörtök este Párizs

Látványos képpár az este 8 órakor elsötétített Eiffel-toronyról:

 

Origo
10:29

Ellentmondó információk a halottakról

A France24 és az AFP is a párizsi ügyészséget idézte, amely szerint mégsem volt áldozata a Dammartin-en-Goele környékén történt lövöldözésnek. A rendőrség most állítólag a túszejtőkkel tárgyal, akikről bebizonyosodott, hogy Said és Cherif Kouachi, a Charlie Hebdo újságíróit lemészároló testvérpár.

Origo
10:28

Itt zajlik a dráma

 

Origo
10:21

Heves tűzpárbajba keveredtek a csendőrökkel

Az Europe 1 jelentése szerint a túszejtők heves tűzpárbajba keveredtek a csendőrökkel, de az egyenruhások közül senki sem sebesült meg.

Medgyesi Csilla
09:39

Túszt ejtettek a terroristák

Lövöldözés volt a Párizstól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele nevű településen. Úgy tűnik, hogy a merénylők elraboltak egy embert és egy autót, amelyet üldöznek a rendőrök az N2-es úton Párizs felé.

Forrás: AFP/Joel Saget

 

Origo
09:30

Jemenben képezhették ki az egyik terroristát

A Charlie Hebdo elleni támadás egyik feltételezett elkövetője, Said Kouachi 2011-ben több hetet töltött Jemenben, ahol valószínűleg kiképzést kapott az al-Kaida helyi csoportjától – közölte egy amerikai illetékes.

Origo
09:29

Hét sérült elhagyhatta a kórházat

A 12 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés 11 sebesültje közül heten elhagyhatták a kórházat. A további négy sérültet súlyos állapotban továbbra is kórházban ápolják, de nincsenek életveszélyben. Kettejüket mesterséges kómában tartják az orvosok.

Origo
09:27

88 ezren keresik a párizsi merénylőket

Kommandósok zárták körbe Crépy-en-Valois települését, mert feltehetőleg a környéken bujkál az a két férfi, akik szerda délben vérfürdőt rendeztek a Charlie Hebdo című lap szerkesztőségében. A speciális osztagok a térség minden települését tűvé teszik a merénylők után.

Láng Balázs
20:35

Óriási pénzekért veszik a Charlie Hebdo legutóbbi számait

Csillagászati árakon kínálták az interneten tartott árveréseken csütörtökön a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap legutóbbi számát, amely szerda óta hiánycikk lett az újságárusoknál.

A 60 ezer példányszámban megjelenő hetilap - amelynek szerkesztőségét valósággal megtizedelte a tizenkét ember életét kioltó szerdai terrortámadás - legutóbbi számára mintegy 80 azonnali ajánlatot tettek az amerikai e-Bay-en, 650, 1000, sőt egy alkalommal 50 ezer eurót (206 ezer, 317 ezer, illetve 15,9 millió forint) kínáltak a példányért.

Sok árverésen elérték az 500 eurót, kettőn pedig a 60 és a 70 ezret (19, illetve 22 millió forint), igaz, semmi sem garantálja, hogy az üzletet nyélbe is ütik (az árverés győztese elállhat a vásárlástól).

  

Láng Balázs
19:19

Tart a megemlékezés a budapesti francia követségnél


Az Y-GEN Egyesület (az Együtt társult ifjúsági szervezete) szervezésében mécseseket gyújtanak a franciaországi terrortámadás áldozatainak emlékére a francia nagykövetségnél.

Megemlékezés a francia követségnélFotó: Bielik István - Origo

 

Fotó: Bielik István - Origo
Láng Balázs
19:10

Távozhattak a sérültek

A Le Figaro úgy tudja, hogy hét könnyebb sérült elhagyhatta a kórházat abból a 11 emberből, akik a támadás során sérültek meg. Rajtuk kívül összesen 65 ember szorul pszichológiai segítségre a támadás miatt. 

Origo
19:08

Új lehallgatási szabályok Romániában

Románia a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó újabb törvények elfogadására készül - erősítette meg csütörtökön Sorin Grindeanu informatikai miniszter.

"A joghézagot oly módon kell felszámolni, hogy a magánélet védelme mellett a nemzetbiztonsági szempontok is érvényesüljenek" - mutatott rá Grindeanu. Hozzátette: a törvénycsomag a tavaszi ülésszakban kerül a parlament elé.

Láng Balázs
18:43

A Google-tól kapott pénzt a Charlie Hebdo

A Guardian értesülései szerint az internetes cég innovációs alapjából 250 ezer euróval, vagyis mintegy 80 millió forinttal támogatta a Charlie Hebdót. További 250 ezer eurót a francia lapkiadók szövetsége adott össze a francia szatirikus hetilapnak. Ennek köszönhetően a jövő héten a szokásos 45 ezer helyett egymilliós példányszámban jelenhet meg.

 

Forrás: Google
Origo
18:42

Gyanús csomag Madridban

Kiürítették a madridi Nuevos Ministerios metró- és HÉV-állomást, miután egy gyanús csomagot találtak. A spanyol hatóságok szerdán közölték, hogy fokozzák a biztonsági készültséget a Charlie Hebdo elleni támadás miatt.

Láng Balázs
18:12

Hősöknek nevezték a gyilkosokat

Hősöknek nevezte az Iszlám Állam csütörtökön az általa működtetett rádióállomás egyik műsorában a Charlie Hebdo című szatirikus lap párizsi székháza elleni merénylet elkövetőit.

"A dzsihadista hősök tizenkét újságírót gyilkoltak meg, és a Charlie Hebdo további tíz munkatársát sebesítették meg azért, hogy bosszút álljanak rajtuk Mohamed prófétáért" - olvasható az al-Bajáni rádió egyik műsorának kivonatában.

Origo
17:59

Új terrorellenes javaslatokkal készül az EU

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, egy új, a terrorizmus elleni uniós program tervével áll majd elő az Európai Bizottság a következő hetekben a párizsi vérengzés hatására. 

 

Jean-Claude Juncker: az együttélésünk módja elleni támadás volt a párizsi merényletForrás: AFP/Frederick Florin

 

Megfigyelők szerint elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információmegosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről.

Origo
17:56

Charlie-vá alakult az egész AFP

A legnagyobb francia hírügynökség munkatársai egy emberként tartották a magasba a Je suis Charlie feliratot, meggyilkolt kollégáik emlékére.

Több százan fejezték ki szolidaritásukatForrás: AFP/Francois Xavier Marit

 

Origo
17:42

Tényleg komoly készültség van Párizsban

A szerdai merénylet után Párizsban és környékén a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Ez így néz ki a gyakorlatban: képünkön a francia hadsereg katonái járőröznek a Mars-mezőn, az Eiffel-torony alatt.

Készültségben a hadseregForrás: AFP/Bertrand Guay

 

Origo
17:23

Gyülekeznek az emlékezők Párizsban

A szerdai, több ezer fős megemlékezés után Anne Hidalgo párizsi polgármester ma este 6 órára ismét a Köztársaság térre hívta a francia főváros lakóit. A jelek szerint nem hiába, egy órával a kezdés előtt már többen a helyszínen voltak. Este 8-kor az Eiffel-torony fényeit is lekapcsolják az áldozatok emlékére.

 

Origo
17:16

Így keresik a gyilkosokat

A kép Longpont faluban készült.

 

Origo
17:08

Faluról falura járnak a kommandósok

A Le Figaro értesülése szerint a különleges egységek befejezték az alig 300 lelkes Longpont házainak átfésülését, és a közeli Corcy felé vették az irányt.

A különleges erők CorcybanForrás: AFP/Francois Nascimbeni

 

Origo
17:05

Közeledik a rendőrség a gyilkosokhoz

A párizsi gyilkosok után kutatva egy erdő köré vontak gyűrűt a különleges erők a francia fővárostól északkeletre fekvő Longpont közelében. A gyanú szerint itt bujkál Chérif és Said Kouachi. A fotót a Telegraph helyszínen tartózkodó tudósítója készítette.

 

Origo
16:53

Egymásnak estek a brit politikusok

Helyettese, Nick Clegg után a brit kormányfő is megszólta a brit Függetlenségi Pártot (UKIP) vezető Nigel Farage-t, amiért az „áruló megjegyzéseket” tett a Charlie Hebdo-merénylet kapcsán – írja a Guardian. David Cameron egy manchesteri eseményen óva intette riválisát attól, hogy nem sokkal a párizsi „megdöbbentő események” után politikai síkra terelje az ügyet, Farage ugyanis előzőleg az LBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: Nagy-Britannia és más EU-tagállamok most fizetik meg az évtizedes multikulturalizmus árát. Tessa Jowell, a Munkáspárt egykori kancelláriaminisztere szerint euroszkeptikus kollégájának kijelentése egyenesen „hányingerkeltő”. A helyzetet súlyosbítja, hogy Farage azok után nyilatkozta ezt, hogy újévi fogadalomként megígérte: januárban nem nyúl a söröskorsó után.

Nigel Farage, itt még az elvonókúra előttForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

 

Origo
16:27

Itt az egyik merénylő személyije

Said Kouachi nemrég megtalált személyi igazolványáról a BBC posztolt fakszimilét. Ezek szerint a férfi Párizs 10. kerületében lakik, 169 centiméter magas, és szeptemberben lesz 35 éves.

 

Origo
16:17

Radikális imám befolyása alatt

A BBC értesülése szerint a testvérpár Párizs Stalingrad nevű kerületében rendszeresen járt egy mecsetbe, ahol Farid Benyettou radikális imám befolyása alá kerültek. A hitszónok arra buzdította a Kouachi fivéreket, hogy foglalkozzanak otthon az iszlámmal és tanulmányozzák a vallást a lakhelyük közelében lévő muszlim központban is.

Origo
16:15

Budapest is Charlie-vá vált

A szerdai párizsi terrorakció áldozatainak emlékére tartott világméretű szolidaritási tüntetéssorozatba Budapest is bekapcsolódott. A résztvevők a jól ismert Je suis Charlie feliratú transzparensekkel érkeztek a Francia Intézet elé.

Megemlékezés a budapesti Francia Intézet előttFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
16:12

Nem Charlie vagyok, hanem Ahmed

Egy tweet:

Nem Charlie vagyok, Ahmed vagyok, a halott zsaru. Charlie gúnyt űzött a hitemből és a kultúrámból, és én az életemet adtam azért, hogy ehhez joga legyen.

 

Ahmed Merabetnek hívták azt a 42 éves rendőrt, aki sebesülten feküdt a járdán, és az egyik terrorista hidegvérrel kivégezte.

Origo
16:06

Fegyvereseket láttak az erdőben

Villers-Cotterets közelében állítólag két fegyveres férfit láttak az erdőben – jelentette a brit Telegraph.

Heathcliffe O’Malley, a lap fotósa, aki Párizs szélén, az N2-es úton tartózkodik, Longpont falu közelében, beszélt egy emberrel, aki elmondta neki, hogy figyelmeztették: távozzon a helyi étteremből, mert „jön a rendőrség”.

Kommandósok gyülekeznek, hogy folytassák a merénylők elleni hajszát.Forrás: Heathcliffe O'Malley - Telegraph

Az étterem tulajdonosa szerint neki mondták azt, hogy „két fegyveres férfi van az erdőben”.

O’Malley fényképeket is küldött arról, hogy állig felfegyverzett rendőrök követik a két férfi nyomát.

Origo
16:06

Felismerték a testvérpárt

Felismerte a két gyanúsítottat annak a benzinkútnak az alkalmazottja, amelyhez egy szürke Renault Clióval tért be a testvérpár Villers-Cotterets település mellett, hogy üzemanyagot raboljon. A kút üzemeltetője - akire fegyvert fogtak - azt mondta, hogy a kocsiban is fegyverek voltak. Egy másik forrás is megerősítette, hogy a két férfinál Kalasnyikov gépkarabély és rakétagránát-vető van. 

Origo
16:02

Terrorista merénylet volt a rendőrgyilkosság

A francia ügyészség bejelentette, hogy terrorista merényletként kezeli a reggeli lövöldözést, amelyben életét vesztette egy rendőr, egy másik pedig súlyosan megsebesült - jelentette az AFP.

Origo
15:59

Tiltakozásra hív Párizs polgármestere

Anne Hidalgo felszólította a város lakóit, hogy ma este 6 órára is gyűljenek össze a Köztársaság térre, a szerdai szolidaritási tiltakozás helyszínére. Bejelentette egyúttal, hogy a 12 áldozat tiszteletére lekapcsolják az Eiffel tornyot megvilágító lámpákat. A szocialista-párti polgármester tweetelt is erről:

 

MTI
15:48

Megerősítették a készültséget Olaszországban

Az olasz hatóságok tovább erősítették a Vatikánvárost övező biztonsági készültséget, amely már eddig is kiemelt volt. Rendkívüli készültség lépett életbe a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren is.

Megerősítették az olaszországi templomok, zsinagógák és vallási iskolák, valamint a diplomáciai képviseletek védelmét a tömegközlekedés biztonságával együtt. Leállították az olasz utcákon szolgáló katonai egységek számának korábban tervezett csökkentését.

Angelino AlfanoForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint nincsen arra utaló jel, hogy Olaszországban is hasonló terrorista merénylet következhet be. A Vatikán és Olaszország azonban az Iszlám Állam célpontjai között szerepelhet, mivel a szervezet által közzétett videókon többször is elhangzott, hogy Róma meghódítására készülnek. 

MTI
15:48

A pápa imádkozott az áldozatokért

A Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrorista merénylet áldozataiért imádkozott Ferenc pápa. „A párizsi merénylet elgondolkoztat azon, mekkora kegyetlenségre képes az ember!” – hangoztatta az egyházfő a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

Origo
15:46

Már az újszülöttek is a Charlie Hebdo mellett

A D8 francia sportcsatorna ismert műsorvezetője, Alexandre Delpérier feltehetően saját kisgyermekével együtt vállalt szolidaritást. A Twitter-poszthoz csak annyit írt: megdöbbentő.

 

Origo
15:43

Ezek a képek az okai mindennek

Forrás: AFP/Eric Cabanis

A Charlie Hebdo - ha szükségét érezte - bátran ostorozta a vallási anomáliákat, köztük az iszlámot is. Íme egy összeállítás a legnagyobb vihart kavart címlapjaikról.

Origo
15:41

Ennyi Charlie van a világon

A Le Figaro beszámolt arról a honlapról, ahol figyelemmel lehet követni, hányan klikkeltek rá a #JeSuisCharlie-ra szerte a világon.

Origo
15:37

Donald Trump a fegyvert hiányolja

Donald Trump amerikai üzletember úgy vélekedett, hogy ha a Charlie Hebdo újságíróinál lett volna fegyver, legalább lett volna esélyük felvenni a harcot a támadókkal.

 

Origo
15:33

Franciaország háborúban áll

Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet alapítója, a megölt karikaturisták barátja arról beszélt, hogy új korszak kezdődött, a globalizált harc korszaka, de a francia muszlimok is rájöttek, hogy közös az ellenség. Szerinte nem vallási háborúról van szó, hanem a terroristákkal állnak szemben.  

Origo
15:28

Lezárta a rendőrség a Párizsba vezető utakat

Fegyveres rendőrök foglalták el állásaikat Párizs „kapuinál”, a fővárosba északról bevezető utak mentén. A brit Telegraph helyszínen lévő tudósítója szerint a Villers-Cotterets-t Párizzsal összekötő N20-as úton folyamatosan mozognak a rendőrség és a csendőrség járművei.

Origo
15:28

A Google is a Charlie Hebdo mellé állt

Je Suis CharlieForrás: AFP/Philippe Lopez

A Google francia oldalán (a francia nyelvű változaton) is kiírták, hogy Je suis Charlie (Charlie vagyok), és 100 millió forintnak mefgfelelő összeggel támogatják a lapot, hogy ki tudják nyomtatni a jövő heti kiadás tervezett egymillió példányát.

Origo
15:28

Elítélt dzsihádista a Charlie Hebdo egyik támadója

A fivérek Algériából származnak, de Párizsban születtek, és francia állampolgárok. Szüleik meghaltak, nevelőszülők vették magukhoz őket, és vidéken nevelkedtek. Chérif, a fiatalabb ismert dzsihádista, aki régóta benne volt a francia terrorelhárító szolgálatok látókörében.

Origo
15:11

Szorul a hurok

Forrás: AFP/Thomas Samson

A brit Telegraph helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy követ egy hatalmas, erősen felfegyverzett rendőrségi konvojt, amelyik Soissons felé tart – a település közel van Reims-hez, ahol az egyik gyanúsított él, és ahol házkutatást tartottak éjszaka a rendőrök, valamint Villers-Cotterets-hez, ahol a fivérek kiraboltak egy benzinkutat.

Origo
13:19

Nem adja fel a Charlie Hebdo

A megszokott időben megjelenik a jövő héten a szatirikus hetilap következő száma, amelyhez a világ minden részéről ajánlottak fel rajzokat karikaturisták. A kiadó nem aprózza el: a szokásos 45 ezer helyett egymillió példányt nyomtatnak ki.

Origo
12:52

Vadásztak a főszerkesztőre

Stéphane CharbonnierForrás: AFP/Francois Guillot

Stéphane Charbonnier-ra régóta vadászott az al-Kaida, vérdíjat is kitűztek a fejére. A terrorszervezet más médiamunkásokat és politikusokat is fenyeget.

Origo
12:20

Hamis rendszámú Clióval menekülnek

Rendőrök egy benzinkúton Párizstól mintegy 80 km-re északkeletre, Villers-CotteretsbenForrás: MTI/AP/Michel Spingler

Franciaország északi részére szűkítették le a hajtóvadászatot a párizsi merénylet két elkövetője után, miután a két gyanúsítottat felismerte egy benzinkutas. A benzinkutat lezárta a rendőrség. A két állig felfegyverzett gyanúsított sajtóhírek szerint egy hamis rendszámtáblájú Renault Clióval menekült.

Origo
12:00

Reagált a világsajtó

Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Világszerte tragikusan beszédes címoldalakkal jelentek meg a csütörtöki lapok, hiszen kivétel nélkül a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett, 12 áldozatot követelő támadással foglalkoztak.

Origo
11:42

A dzsihádisták ünnepelnek

Miközben tízezrek vonultak szerda este Párizs utcáira, hogy elítéljék a terrorizmust és a Charlie Hebdo munkatársainak hidegvérű lemészárlását, az Iszlám Állam és az al-Kaida támogatói a közösségi oldalakon ünneplik a merényletet, és egymást licitálják felül abban, hogy a propagandájukat erősítsék vele.

Origo
10:29

Észak-Franciaországban lehetnek

Ellepték Párizst a francia hadsereg és csendőrség fegyveresi a Charlie Hebdo lap szerkesztőségét ért terrortámadás után, aminek elkövetőit eddig a pillanatig nem fogták elForrás: AFP/Joel Saget

A rendőrség Észak-Franciaországra szűkítette a gyanúsítottak utáni hajtóvadászatot.
A két gyanúsított egy hamis rendszámú Renault Clióval menekül.

Origo
09:16

Heten őrizetben

Egyelőre hét embert vettek őrizetbe a hatóságok a párizsi terrortámadás miatt. Mindannyian a 12 halálos áldozattal járó támadás gyanúsítottainak közvetlen környezetébe tartoznak. Őket a rendőrség hallgatja ki. Vannak közöttük nők is. Országszerte razziáznak, mert attól tartanak, hogy a két fegyveres újabb támadást követ el. Közben feladta magát egy 18 éves fiú, akit szintén kerestek a merénylet miatt. iskolatársai állítják, hogy a támadás idején iskolában volt.

Origo
23:30

Putyin telefonált

Egy szemtanú videofelvételéből kivágott képkockán látható két fegyveres és a menekülésük közben megölt egyik francia rendőrjárőr, miután elkövették a Charlie Hebdo újság szerkesztősége elleni merényletetForrás: Ismeretlen Szemtanú

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon felhívta Francois Hollande francia államfőt, és legőszintébb részvétét fejezte ki a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás miatt, közölte a Kreml sajtószolgálata.

Origo
22:00

A magyar politika elítélte a terrortámadást

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Francois Hollande francia államfőnek a szerdai terrortámadás után.

Origo
21:47

Azonosították a terroristákat

Cherif Kouach és Said KouachiForrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

Egyikük csak tizennyolc éves, egy másik pedig már ült börtönben, mert fiatalokat buzdított arra, hogy Irakba menjenek harcolni. Az 1980-as születésű Said Kouachi és az 1982-es születésű Cherif Kouachi testvérek. Mindhárman Párizs egyik északnyugati kerületéből, Gennevilliers-ből származnak. 

Origo
19:56

Egy munkatárs engedte be a fegyvereseket

A hetilap egyik munkatársát kényszerítették a terroristák arra, hogy beengedje őket az épületbe. A terroristák a támadás és a menekülés során összesen tizenkét embert gyilkoltak meg.

Origo
14:42

Teljes készültségben

Párizs, 2015. január 7. Egy sebesültet visznek hordágyon Párizsban 2015. január 7-én, miután ismeretlen fegyveresek megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát. A lövöldözésben tizenegy ember, köztük két rendőr életét vesztette. (MTI/AP/Thibault Camus)Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A támadás nyomán a francia kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében. A francia fővárosban már hónapok óta jelentős a terrorfenyegetettség, amire a rendőrség időközönként felhívta a figyelmet, de úgy tűnik túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki.

Origo
12:28

A merénylet

Forrás: AFP/Martin Bureau

Párizsban fegyveresek támadtak a francia szatírikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségére. Két gépfegyveres nyitott tüzet az újságírókra, majd menekülés közben anyonlőtt egy sebesült rendőrt az utcán. Évtizedek óta ez volt a legvéresebb terrorcselekmény Franciaországban, a fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó támadók vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

Még több bejegyzés