Vége a franciaországi túszdrámáknak, a kommandósok szinte egy időben rohamozták meg Párizsban a kóser élelmiszerboltot és a főváros közelében azt a nyomdát, amelynek telephelyén elrejtőztek a Charles Hebdo elleni szerdai terrortámadás elkövetői. Párizsban négy túsz és egy túszejtő meghalt a kommandósok akciójában, úgy tudni, a Dammartin-en-Goele-ben lévő nyomdában is lelőtték a Kouachi fivéreket, és kiszabadították túszukat. 

00:40
Már dolgozik az új lapszámon a Charlie Hebdo

Azzal a képpel búcsúzunk mára, amin a Charlie Hebdo megmaradt munaktársai elkezdik szerkeszteni a jövő heti számot, az őket átmenetileg befogadó Liberation szerkesztőségében:

Forrás: AFP/Bertrand Guay

 Az elmúlt napok eseményeinek összefoglalóját itt találja. 

23:19
Az al-Kaida jemeni szárnya állt mögöttük

Az al-Kaida jemeni szárnyának egyik tagja pénteken bejelentette, hogy az ő irányításukkal hajtották végre a Charlie Hebdo elleni - tizenkét ember halálával végződött - merényletet a Kouachi-testvérek. "Bosszút akart állni a Mohamed muszlim próféta becsületén esett sérelmen" - közölte az AP hírügynökséghez eljuttatott angol nyelvű  nyilatkozatában. Szerinte a támadás összhangban állt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida néhai vezetőjének a Nyugathoz intézett figyelmeztetésével, amelyben az iszlám vallás folyamatos gyalázása miatti következményekre hívta fel a figyelmet. A férfi, aki nem nevezte meg magát közölte, biztonsági okokból várt eddig a bejelentéssel.

23:12
A szomszédok tudtak a merénylők fegyverarzenáljáról

A Kouachi-fivérek tunéziai származású szomszédnőjét régóta aggasztotta a két férfi, főleg mert hangos imáik áthallatszottak a falon. Attól tartott, hogy fanatikusok, ezért rávette a férjét, hogy törjön be hozzájuk - ebben egy vízvezeték-szerelő segített neki -, és ekkor felfedezték a fegyvereket. A testvérek azonban rajtakapták, és erőszakkal rávették őket, hogy ne szóljanak a rendőrségnek – mesélte a BBC-nek a Globe and Mail tudósítója, aki beszélt a nővel. 

22:33
Charlie Hebdo a diadalíven

 

 

22:21
Videón a párizsi üzlet elleni roham

Az amatőr videót a France2 tévéadó adta le. Úgy tűnik a hátsó bejáratnál támadtak. 

21:50
Orbán Viktor is ott lesz Párizsban vasárnap

Orbán Viktort is meghívta a francia kormány arra a megemlékezésre, amelyet vasárnap rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére. Elmegy.

21:18
Hétköznapi életet éltek a párizsi merénylők

Úgy tűnik, olyan hétköznapi életet éltek a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló Kouachi-fivérek, hogy a hatóságok azt hitték, nem jelentenek fenyegetést – közölte a BBC biztonságpolitikai tudósítója.

20:42
15 túsz volt a kóser üzletben

Egy meg nem nevezett izraeli illetékes arról beszélt, hogy 15 túszt mentettek ki abból a kóser üzletből, ahol a Charlie Hebdo elleni támadást elkövető testvérpár egyik ismerőse ejtett túszokat pénteken. Egy az izraeli miniszterelnök és a francia elnök közötti beszélgetésre hivatkozott. 

20:07
Életfogytiglant kapott a párizsi merénylet atyja

Elítélték New Yorkban Abu Hamza radikális imámot. Életfogytiglanit kapott, mert lázított, terroristákat segített, és kiképzőtábort próbált meg létrehozni. Hamzát összefüggésbe hozták a szerdai párizsi mészárlással is, miután az egyik merénylőt, Cherif Kouachit az az al-kaidás Djamel Beghal mentorálta, aki korábban az ő londoni mecsetébe járt. Mindezt egy MI5-informátortól idézte a Telegraph, amely úgy fogalmaz, hogy a párizsi terrorakció Hamza öröksége. 

Abu Hamza 2002-ben, még szabadlábonForrás: AFP/Odd Andersen

 

20:06
Hollande megerősítette: négy túsz halt meg

Négy túsz vesztette életét a párizsi túszszabadítási akcióban - erősítette meg Francois Hollande francia elnök. Hollande péntek esti beszédben méltatta a bátor és hatékony rendőröket, akikre „büszkék vagyunk”, majd arról beszélt, hogy lesz még fenyegetés, de nem engedik, hogy eluralkodjon a félelem, és hogy a fanatikusok megosszák Franciaországot. 

20:01
Felhívott egy tévéállomást a párizsi túszejtő

A BFMTV francia adó szerint felhívta őket Amedy Coulibaly, aki a párizsi kóser éteremben ejtett túszokat. Azt mondta a tévének, hogy összehangolták a két támadást a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető Kouachi-fivérekkel, és hogy az Iszlám Állam tagja. Cherif Kouachi ugyanennek a tévének arról nyilatkozott, hogy a jemeni al-Kaida küldte - jelentette a BBC.

19:58
Mindenki megkapta Teherántól

Visszafogott, de jól érthető üzenetet fogalmazott meg Haszan Róhani iráni elnök a párizsi események kapcsán: "Elítéljük a szélsőségességet és a terrorizmust, legyen az Palesztinában vagy Szíriában, Párizsban vagy az Egyesült Államokban". Irán mentoráltja, a libanoni Hezbollah délután ugyancsak elítélte a Párizsban történteket, mondván, a szélsőségesek több kárt okoznak, mint a karikatúrák.

Róhani mindenkit kiosztottForrás: AFP/Atta Kenare

 

19:47
Tartanak a muszlimok a választól

Attól félnek, összemosódnak a mérsékelt muszlimok és a terroristák. Részletek itt. 

19:29
Készültségben tartják a francia fegyveres erőket

A rendőrséget magasztalta Bernard Cazenevue francia belügyminiszter a túszejtő akciók lezárása után. Profin és bátran végezték a dolgukat, az egész nemzet megkönnyebbült - mondta. A fegyveres erőket továbbra is készültségben tartják, hogy megvédjék a francia embereket.

19:10
Nemes gesztus a focistáktól

A PSG játékosai így tisztelegnek a Charlie Hebdo munkatársainak emléke előtt.

 

19:07
Fegyveres járőrök Párizsban

A túszejtés már véget ért, de még mindig fegyveres kommandósok járőrözek Párizs belvárosában. A francia fővárosban a legmagasabb szintű készültség van. 

19:01
Ismeretlen holttest a boltban

Eddig azonosítatlan holttestet is találtak a rendőrök a párizsi kóserboltban. Nem kizárt, hogy volt még egy túszejtó az üzletben, aki életét vesztette az akcióban. 

18:58
A Diadalívvel együtt Párizs is Charlie-vá vált

 

18:57
Merkel és Rajoy is ott lesz

Mariano Rajoy spanyol kormányfő bejelentette pénteken, hogy részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi tüntetésen, amelyet a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett merénylet áldozatainak emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek. Egy német lapértesülés szerint a demonstráción Angela Merkel német kancellár is jelen lesz.

18:53
Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe

Elképzelhető, hogy a Kouachi-fivérek nem voltak tisztában azzal, hogy a nyomdaépületben még egy férfi rejtőzködik - írta a Le Figaro. A fiatal férfi családtagjai a délelőtt során többször próbálták elérni a 27 éves fiatalembert, de nem vette fel a telefont, csak később küldött egy sms-üzenetet. Ebben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."

111