Apró darabokra szakadt a Germanwings gépe

2015.03.24., 13:09
rendezés

Senki sem élte túl a Germanwings légitársaság D-AIPX lajstromjelű repülőgépének katasztrófáját. A Barcelonából Düsseldorfba tartó járat 144 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén zuhant le a francia Alpok lábánál, 2700 méteres magasságban, egy ritkán lakott területen. Az áldozatok közt német cserediákok, spanyolok, belgák és törökök is voltak.

 

 

MTI
22:07

Több napba telhet a kiértékelés

Az első fekete doboz felvételének kiértékelése több napba is beletelhet. Az Airbus A320-as adatrögzítője, amely a pilótafülkében elhelyezett négy mikrofon által érzékelt hangokat és zajokat tárolja, a felszállástól kezdve az egész út alatt be volt kapcsolva.

A nyomozók elemezni fogják a pilóták hangját, szavait és a háttérzajokat, külön pszichológusok fogják tanulmányozni a pilóták állapotát és hangulatát. Szakértők rámutattak: valószínűleg akkor is össze lehet majd rakni a történteket, ha a két fekete doboz adatai nem fog magyarázattal szolgálni a gép lezuhanására.

MTI
21:59

A légitársaság vezetői a nyilvánosság elé álltak

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója (j) és Thomas Winkelmann, a Germanwings vezérigazgatójaForrás: MTI/AP/Manu Fernandez

 

Origo
20:53

A helyszínre viszik a hozzátartozókat

A Lufthansa különjáratokat indít Marseille-be a repülőgépszerencsétlenségben elhunytak hozzátartozói számára. Barcelonából és Düsseldorfból csütörtökön reggel szállnak föl a gépek, az utazási lehetőségről értesítik a közeli hozzátartozókat. Az oda - és a visszaút költségeit, valamint a szállást is a Lufthansa állja számukra – derül ki a légitársaság közleményéből. A gyászolók olyan közel mehetnek a tragédia helyszínéhez, amennyire csak lehetséges - írják.

MTI
20:16

Egyperces néma csend

Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol kormányfő egyperces néma csenddel adózik az áldozatok emléke előttForrás: MTI/EPA/Pool/AP/Christophe Ena

 

MTI
20:13

A három államfő a helyszínen

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, és Mariano Rajoy spanyol kormányfő sajtótájékoztatót tart Seyne-les-Alpes-banForrás: MTI/AP/Pool/Christophe Ena

Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követően nyújtott segítségét.

MTI
19:09

Furcsa szagokat éreztek

A Germanwings diszkont légitársaság gépein korábban több alkalommal okozott gondot a pilótafülkében terjengő ismeretlen eredetű, émelyítő szag. A dpa német hírügynökség szerint 2010 decemberében például egy Bécsből a köln-bonni repülőtérre tartó gép pilótái a leszállás közben kis híján elájultak a kellemetlen szag miatt. Mindkettejüknek oxigénmaszkot kellett felvenniük, hogy le tudják tenni a gépet.

MTI
18:13

Adatok az első fekete dobozban

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni az első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni, néhány nap múlva talán többet tudnak közölni a hatóságok. A CVR (Cockpit Voice Recorder) a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette. 

A légi baleseteket vizsgáló francia hatóság most úgy látja, a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

Origo
17:31

A második fekete doboz burkolata már megvan

Megtalálták a második fekete doboz külső burkolatát a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén, magát a berendezést azonban még nem - közölte Francois Hollande francia államfő. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, ígértet tett arra, hogy "a katasztrófa körülményeire fény fog derülni".

MTI
16:18

Több a spanyol áldozat

A spanyol kormány 51 spanyol áldozatról tud - jelentette honlapján az Europapress spanyol hírügynökség. A kormány által létrehozott válságstáb ülése után még 49 áldozatról számoltak be, de már akkor is valószínűsítették, hogy ez a szám még változhat. Azóta az utaslistáról két újabb spanyolt azonosítottak.

Origo
15:50

Meghibásodott sebességmérőkről írnak

A Le Monde szerint korábban akadtak gondok az Airbusok sebességmérő szondáival, mert utazómagasságban hajlamosan az eljegesedésre. Példaként egy november 5-i esetet hoznak fel, amikor a Lufthansa Bilbaóból Münchenbe tartó A-321-ese brutális süllyedést produkált, miután elérte az utazómagasságot. A szonda hibás jelzése téveszthette meg a robotpilótát.

Egy hasonló hiba magyarázat lehet a keddi tragédiára, de nem ad választ a percekig tartó rádiócsendre.

Origo
15:31

Az Allianz is biztosítja a Germanwingset

Az Allianz a vezető biztosítója annak a Germanwings Airbus A320 repülőgépnek, amely kedden Dél-Franciaországban lezuhant, fedélzetén több mint 150 emberrel. A Reuters értesülései szerint az AIG is érintett a biztosításban. A repülőgépeket általában több társasából álló konzorcium biztosítja, megosztva egymás között a kockázatokat. Források szerint 6-7 millió dolláros lehet a biztosítói kár. „A lehető leggyorsabban és legteljesebb mértékben támogatni kívánjuk ügyfeleinket, szoros együttműködésben a társbiztosítókkal" – nyilatkozta az Allianz.

Még keresik a második fekete doboztForrás: AFP/POOL/Christophe Ena

 

MTI
15:16

Államfők a helyszínen

Francois Hollande francia államfő Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel megérkezett szerda délután a francia Alpokban előző nap történt légikatasztrófa helyszíne közelében, a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontba. Hosszan elbeszélgettek a mentőalakulatok tagjaival. A tervek szerint ezt követően a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál fogják leróni kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata előtt. 

Origo
14:55

Drámai képek a kutatás helyszínéről

A francia belügyminisztérium friss képeket adott közre a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépének maradványairól. Jelenleg 380-an vesznek részt a mentésben és kutatásban.

Franciaországi légi katasztrófa, GermanwingsForrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

 

Franciaországi légi katasztrófa, GermanwingsForrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

 

Franciaországi légi katasztrófa, GermanwingsForrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

 

Origo
14:08

Félárbocon a zászlók Németországban

Félárbocon leng az Európai Unió és Németország zászlaja a berlini kancellária épülete előtt. Németország háromnapos gyászt rendelt el a Germanwings légitársaság gépének katasztrófája miatt.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Bernd Von Jutrczenka

 

MTI
13:58

Itt a majdnem teljes utaslista

A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol állampolgár volt a kedden az Alpokba csapódott Airbus A320-as fedélzetén. Thomas Winkelmann vezérigazgató Kölnben szerdán azt mondta, további két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt a 9525-ös járatnak.

Winkelmann szerint egyes utasok állampolgárságát még mindig nem sikerült megállapítani, és nehezíti a pontos adatok közlését, hogy a fedélzeten többen kettős állampolgársággal rendelkeztek.
A légitársaság csütörtökön három repülőgépet indít a dél-franciaországi térségbe: ezek a hozzátartozókat szállítják az Alpokba. Két gép Düsseldorfból, egy pedig Barcelonában indul majd.

Egy Germanwings Airbus A-320-asForrás: Germanwings

 

Origo
13:53

Három generáció a gépen

Egy spanyol család három generációja - nagymama, édesanya és unoka - vesztette életét a Germanwings gépén - közölték a spanyol hatóságok. A nevüket nem hozták nyilvánosságra, de annyit lehet tudni, hogy a kislány 10-11 év körüli volt. 

Origo
13:23

Itt az első kép a fekete dobozról

A francia hatóságok nyilvánosságra hozták az első fotókat a lezuhant Germanwings gép fekete dobozáról. Az eszköz a pilóták beszélgetéseit rögzítette, a másikat még keresik. A doboz roncsolódott a becsapódástól, de állítólag ki lehet belőle nyerni az adatokat. 

A fekete doboz roncsolódott, de használhatóForrás: BEA

 

Origo
12:30

A szemtanúk nem láttak hibát

A repülőgépet néhány másodperccel a becsapódást megelőzően több, a lezuhanás helyszínéhez közeli településen tartózkodó szemtanú is látta, ők csak annyiról számoltak be, hogy a gép nagyon alacsonyan volt. A repülőgépet 2-3 másodpercre megpillantó egyetlen szemtanú sem jelezte, hogy a repülőgépen bármilyen megrongálódást, tűz vagy robbanás nyomát látták volna. A repülőgép roncsainak elhelyezkedése arra utal, hogy a gép a becsapódáskor tört darabokra, nem a levegőben történt robbanás.

Origo
12:19

Tények a repülés utolsó szakaszáról

A Germanwings A320-asa mintegy 9 perc alatt süllyedt 38.000 lábról (11.582 méter) 11.000 lábra (3.352 méter), mely átlagosan 3.375 láb per perces süllyedést jelent. A radaradatok szerint a repülőgép süllyedése egy rövid időre megállt 6.800 lábon (2.072 méter), mielőtt a körülbelül 2.700 méter magas hegy oldalának csapódott - írja az airportal.hu.

A repülőgép sebessége a radar adatok szerint egészen a becsapódásig 400 csomó körül volt. A becsapódás helyszíne körülbelül 8 kilométerre található attól a ponttól, ahol a repülőgép jeleit utoljára érzékelték az internetes repülőgép-követő alkalmazások.

A repülőgép személyzete nem adott le semmilyen vészjelzést, a repülőgép válaszjeladójába beprogramozott squawk is végig a járat számára kiosztott 5512-re volt beállítva, nem állították át a pilóták az általános vészhelyzetet jelző 7700-as értékre, sem a 7600-as kommunikációs problémát, vagy a 7500-as gépeltérítést jelző kódra.

A járat személyzete a légiforgalmi irányítás felé sem kommunikált a kb. 9 percig tartó süllyedés folyamán, nem jelentettek vészhelyzetet (MAYDAY), pedig az általános gyakorlat szerint a légiforgalmi irányító - aki egyébként kiadta a vészriasztást - nyilvánvalóan többször próbálta meg hívni a repülőgépet a normál és a vészhelyzeti frekvencián is.

A repülőgép személyzete a kb. 9 percig tartó süllyedés során nem fordította a repülőgépet másik irányba, hanem folyamatosan a süllyedés megkezdése előtti irányon (heading) folytatták a repülést.

A becsapódás előtt nem volt nyoma sérülésnekForrás: MTI - Media Service Support and Asset Management Fund/Claude Paris

 

MTI
12:15

Nyomoznak az áldozatokon gúnyolódók után

Nyomozást rendelt el Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter azokkal szemben, akik az internetes közösségi oldalakon rasszista és gúnyolódó bejegyzéseket közöltek a Germanwings repülőgépének katasztrófájában elhunyt katalán áldozatokkal kapcsolatban. Főként a Twitteren jelentek meg azok a bejegyzések, amelyek kifejezetten ünnepelték a katalán utasok halálát. "Remélem, hogy a légi baleset minden áldozata katalán" - írta valaki, míg egy másik bejegyzés így szól: "ne csináljunk drámát, mert a gépen katalánok voltak és nem emberek". Ezek a bejegyzések kimerítik a gyűlölet bűncselekmény fogalmát - hangsúlyozta a spanyol belügyminisztérium.

MTI
11:51

Felszállt a mai Barcelona-Düsseldorf járat

Rendben felszállt a Germanwings légitársaság szerda reggeli, Barcelonából Düsseldorfba közlekedő járata, 24 órával azután, hogy a társaság ugyanezen a vonalon közlekedő egyik gépe lezuhant a francia Alpok felett - közölték repülőtéri illetékesek. A Germanwingsnek további öt járata indul szerdán Barcelonából: Hamburgba, Hannoverbe, Kölnbe, Stuttgartba és az esti órákban egy másik járat Düsseldorfba.

Origo
11:45

Kisbabájával utazott az operaénekesnő

Egyre több információ lát napvilágot az áldozatokról. A gépen összesen 150-en utaztak, köztük volt két operaénekes, egy egész gimnáziumi osztály, turisták, üzletemberek. A gépen utazókról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. 

MTI
11:17

Konkurens gépek repülnek a Germanwings helyett

Több tucat helyett csupán egy járatot kell törölni a Germanwings szerdai menetrendjéből, mert a versenytársak kisegítik a német légitársaságot. A Germanwings szóvivőjének tájékoztatása szerint nagyjából 40 járaton más légitársaság szállítja az utasokat szerdán. Az anyavállalat Lufthansa mellett versenytársak, köztük az Air Berlin és a Tuifly is biztosít gépeket és személyzetet a cégnek, a több mint 200 járatból álló napi menetrendből így csupán egy Londonból Kölnbe közlekedő járatot kell törölni.

A légitársaság keddi balesete után több pilóta bejelentette, hogy a katasztrófáról érkező hírek miatt nincs olyan lelki állapotban, hogy repülhessen. A Lufthansa elnöke, Carsten Spohr közölte, hogy megérti a pilótákat. Nem szabad elfelejteni, hogy közülük sokan ismerték a lezuhant gép legénységét - emelte ki.

Egy 2014. október 16-i kép a Germanwings A320-as gépéről a kölni repülőtér kifutópályáján.Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

 

MTI
10:54

Háromnapos gyász Németországban

Háromnapos gyászt rendelt el a német belügyminisztérium a franciaországi repülőgép-szerencsétlenség német áldozatainak emlékére: szerdától péntekig a szövetségi kormány valamennyi intézményénél félárbocra eresztik a zászlókat. A Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - köztük 67 német állampolgár - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt lezuhant Franciaország déli részén az Alpok felett. A gépen volt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Haltern gimnáziumának 16 tanulója és két tanár is, akik egy iskolai csereprogramról indultak haza. Szerdán a gimnáziumban elmaradnak az órák, a diákoknak és tanároknak pszichológusok, lelki gondozók próbálnak segíteni a katasztrófa feldolgozásában. Helyszíni beszámolók szerint az épület bejáratánál rengeteg virágot, mécsest és üzeneteket, feliratokat helyeztek el. "Tegnap még sokan voltunk. Ma egyedül vagyunk" - áll az egyik transzparensen.

Diákok a Joseph-König gimnázium bejárata előttForrás: MTI/EPA/Rolf Vennenbernd

 

Origo
10:33

Ma is töröltek egy járatot

Egy járatát törölte ma a Germanwings, a többi gép menetrend szerint közlekedik – közölte a cég. Tegnap több járatot is törölni kellett, mert a személyzet nem tartotta magát alkalmasnak a repülésre és sokan ma is jelezték, hogy túlságosan megviselték a történtek. A Germanwings tiszteletben tartja a döntésüket, hiszen szeretett kollégáikat vesztették el – áll a cég közleményében. 

MTI
10:22

Antropológusok segítik a holttestek azonosítását

A marseille-i ügyészség tájékoztatása szerint a helyszínre tíz orvosszakértőt és három antropológust várnak, akik a holttesteket fogják azonosítani a csendőrség szakértőinek segítségével. Rajtuk kívül nagy számban pszichológusok és ápolók is érkeztek a helyszínre, akik az áldozatok hozzátartóit fogják fogadni egy iskolában kialakított halottasházban. A környékbeli szállodákat és kiadó szobákat is lefoglalták a hatóságok a hozzátartók és a szakértők számára.

MTI
10:17

Keresik a másik dobozt

A pilótág hangját rögzítő fekete dobozt, a CVR-t találták meg, de megrongálódott. A nyomozóhatóság ma reggel Párizsba küldte. A járat másik fekete dobozának, a gép adatait rögzítő berendezésnek (FDR) a keresése folytatódik. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: a rongálódás ellenére a fekete doboz használható, abból meg lehet tudni információkat. A beszélgetéseken és az esetleges vészjelzéseken kívül a motorok működésére is tudnak esetleg következtetni a nyomozók a rögzített hangokból. A baleset körülményeinek pontos meghatározásához ugyanakkor mindkét fekete doboz adataira szükség van. Az FDR másodpercről másodpercre rögzíti a repülés minden fontosabb adatát (sebesség, magasság, irány).

MTI
10:13

680-an folytatják a kutatást

A francia hatóságok nagy erőkkel újrakezdték a holttestek és a roncsok keresését a hegyvidéken, amelyet gépjárművel nem lehet megközelíteni. A 380 fős mentőalakulatnak és több mint 300 csendőrnek egy közel négy hektáros szakadékos hegyoldalt kell végigkutatnia Digne és Barcelonnette települések között.

Eligazításon a tűzoltók és a mentőalakulat tagjaiForrás: MTI/EPA/Alberto Estevez

 

Origo
10:05

Miről beszéltek a pilóták?

A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete dobozt találták meg a francia Alpokban, a Germanwings-gép balesetének helyszínén, de a berendezés megrongálódott - közölték szerdán a nyomozás illetékesei.

A francia belügyminiszter közölte, hogy a katasztrófa okaként minden lehetőséggel számolnak, de nem a terrorcselekmény az elsődleges.

Franciaországi légikatasztrófaForrás: MTI/AP/Claude Paris

 

Origo
10:04

Tovább folytatják a kutatást

A francia hatóságok iismét helikopterekkel és tűzoltókkal vizsgálja át a becsapódás helyszínét.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Peter Kneffel

 

Origo
10:00

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött

A Germanwings repülőgépének katasztrófájáról értesülve Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratot küldött a német kancellárnak és a spanyol kormányfőnek – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Origo
10:00

Egy focicsapat megúszta a tragédiát

Eredetileg az Alpokban lezuhant Germanwings-géppel utazott volna a svéd másodosztályú Dalkurd focicsapata, ám a hosszú átszállási idő miatt másik járatokat választottak.

MTI
23:37

Több Lufthansa járatot törölni kellett

Az Airbus A320-as lezuhanása után megtagadta a munkát a Germanwings és a Lufthansa több Düsseldorfból indítani tervezett járatának személyzete, így törölni kellett egy madridi, egy londoni és egy stockholmi járatot - írta a Spiegel Online hírportál.

A hírt a Lufthansa is megerősítette, bár kiemelték, hogy a munkát megtagadó alkalmazottak személyes okokra hivatkoztak, és senki nem mondta közülük, hogy azért nem akar repülni, mert úgy érzi, valami nincs rendben a gépével.

MTI
23:01

Gondok voltak a géppel egy nappal korábban

A Germanwings kedden lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren - írta a Spiegel Online hírportál, amelynek értesülését megerősítette a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa.

2014. októberi kép a Germanwings Airbus A320-as gépéről a kölni repülőtérenForrás: MTI/EPA/Rolf Vennenbernd

A Spiegel Online szerint a repülőn a Nose Landing Door nevű elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutóműnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.

A Lufthansa egy szóvivője megerősítette, hogy hétfőn meghibásodást észleltek a kedden lezuhant gép orrfutóművét fedő szerkezeten, de hangsúlyozta, hogy a meghibásodást elhárították és a gép már hétfő délelőtt 10 óra óta a szokásos rend szerint közlekedett.

MTI
22:55

Sokkolta a látvány a német külügyminisztert

Szörnyű látványt nyújt a Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne - mondta a német külügyminiszter, miután tájékozódott a balesetről.

A Germanwings gépének maradványai a francia AlpokbanForrás: MTI/EPA/Thomas Köhler

Frank-Walter Steinmeier azt mondta: a térség "borzalmas képet mutat", az áldozatok hozzátartozóinak gyásza pedig "mérhetetlen".

A német közlekedési miniszter is a katasztrófa térségébe utazott kedden, szerdán pedig Angela Merkel kancellár is felkeresi a baleset helyszínét.

Origo
21:16

A külügy szerint nincs magyar áldozat

Eddig nem érkezett magyar állampolgár érintettségéről szóló hivatalos értesítés a német krízisközponttól a légi katasztrófával összefüggésben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedd este.

Közölték, a rendelkezésre álló információk alapján vélelmezhetően nincs magyar áldozat. Kiderült az is, hogy a válságközpontban nincsenek pontos adatok az áldozatok állampolgárságáról.

Origo
21:05

Sokkoló képek a lezuhant repülő roncsairól

Sokkoló képeket tettek közzé az Alpokban, 150 fővel a fedélzetén lezuhant repülőgépről. A Germanwings járatának katasztrófáját senki sem élte túl.

Egy nagyobb darab roncson kivehető a gép néhány ablakaForrás: MTI/EPA/Thomas Köhler
Jól látszik a gép farkának egy darabjaForrás: AFP/Denis Bois
Már a roncsok között vizsgálódnak, megtalálták a fekete dobozt isForrás: AFP/Denis Bois

 

Origo
19:48

Obama is együtt érez a hozzátartozókkal

Az Egyesült Államok és annak kormánya együtt érez a Germanwings légi katasztrófájában elhunyt 150 ember családjával, hozzátartozóival - mondta Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Origo
19:22

A tíz legtragikusabb európai légi katasztrófa

A Germanwings katasztrófája nem az első az európai légi tragédiák történetében. Az Origo összeállítása a közelmúlt tíz legtragikusabb európai légi balesetről.

Origo
19:10

Operaénekes az áldozatok között

A düsseldorfi opera egyik sztárja is meghalt a Germanwings járatának fedélzetén. A Deutsche Oper am Rhein igazgatója közölte a hírt, hogy a gépen utazott Oleg Bryjak is. A kazahsztáni születésű bariton egy barcelonai vendégszereplésről tartott hazafelé, ahol Wagner Siegfriedjében énekelte el Alberich szerepét. 

MTI
18:54

Háromnapos gyász Spanyolországban

Háromnapos hivatalos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére - jelentette be a miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban.

Diákok gyertyát gyújtanak a német cserediákok emlékére, akik a gépen utaztakForrás: AFP/Sascha Schuermann

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy segítsék a holttestek azonosítását. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset helyszínére utazik.

Origo
18:51

Videón a becsapódás helyszíne

Az alábbi, a becsapódás helyszínét mutató videofelvételen jól látszik, hogy a lezuhant gép roncsai szinte teljesen elborítják a hegyoldalt:

 

Origo
18:27

Gyászszünet a francia nemzetgyűlésben is

Egyperces néma felállással emlékeztek meg a francia nemzetgyűlésben a légi katasztrófa áldozatairól - írta az Euronews.

 

 

Origo
18:17

Gyászszünet a válogatott meccsen

A keddi, franciaországi légi katasztrófában elhunytakra emlékezve fekete karszalaggal lép pályára a világbajnok német fociválogatott szerdán, az ausztrálok elleni felkészülési mérkőzésen. A meccs előtt egyperces gyászszünetet is tartanak.

Origo
17:45

Megvan a fekete doboz

A francia belügyminiszter szerint megtalálták a gép fekete dobozát a katasztrófa helyszínén – írta a BBC. 

Origo
17:40

Még mindig nem tudni magyar áldozatról

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár az áldozatok között - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A szaktárca szerint a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést a lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett. Az áldozatok nemzetiségének azonosítását nehezíti, hogy a repülő a schengeni térségen belül repült, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás. 

Origo
17:34

Tizenhat éves diákok haltak meg

Sajtótájékoztatót tartott Bodo Klimpe, a németországi Haltern polgármestere. Ebben a városban van a Joseph König gimnázium, amelynek 16 tanulója és két tanára veszett oda a katasztrófában.

A polgármester elmondta, hogy a diákok 16 évesek voltak, és egy hétre utaztak Spanyolországba nyelvet tanulni. Szüleik délelőtt próbálták őket mobiltelefonon hívni, de amikor egyik tini sem vette fel, tudták, hogy a legrosszabbra kell számítaniuk.

Az iskolából hazaküldték a gyerekeket, holnap pedig tanácskozást tartanak, hogyan kezeljék a helyzetet.

„A hatóságok rendkívül segítőkészek, és pszichológusok is a segítségünkre vannak” – tette hozzá. 

Origo
17:24

Aki megmenekült a halál torkából

Utolsó pillanatban döntött a korábbi indulás mellett David Cabanes, a spanyol férfi így végül nem a szerencsétlenül járt géppel repült Düsseldorfba.

„Az eredeti tervek szerint kedden utaztam volna Németországba egy konferenciára, de az utolsó pillanatban hétfőre tettük át az időpontját. Ugyanazzal a géppel, ugyanazon az útvonalon, ugyanabban az időben utaztam, csak egy nappal korábban” – mondta.

David Cabanes még mindig sokkos állapotban van. Beszámolója szerint a járaton nagyon sok gyerek és turista volt.

 

Origo
17:13

A helyszínre utazik az Airbus elnöke

A BBC információi szerint hamarosan helikopterrel repül a katasztrófa helyszínére Tom Enders, az Airbus német elnöke. 

Origo
17:11

Nem az időjárás miatt volt

Dr. Paul Williams, a University of Reading kutatója szerint nagyon valószínűtlen, hogy időjárási körülmények miatt zuhant le a Germanwings gépe. A professzor az adatokat elemezve azt mondta a BBC-nek, hogy bár volt egy kis turbulencia az úton, de semmi olyan komoly időjárási probléma nem akadt, amivel egy modern utasszállító ne tudna megbirkózni. 

MTI
17:02

Washington felajánlotta a segítségét

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy segít kideríteni a Germanwings-utasszállító lezuhanásának okát - közölte Washingtonban Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Meehan szerint amerikai hivatalos személyek ebben az ügyben felvették a kapcsolatot a francia, a német és a spanyol hatóságokkal.

MTI
17:00

Megerősítették a német cserediákokról szóló hírt

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatásügyi minisztérium megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoportnyi német cserediák is a Germanwings járatán utazott.

Angela Merkel német kancellár is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinakForrás: AFP/Tobias Schwarz

 

A Haltern városi gimnázium tizedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.

A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud.

Origo
16:49

Az Airbus A320 az égbolt igáslova

A lezuhant Germanwings-gép egy Airbus A320-as volt. Az Origo összeállításából kiderül, hogy ez a típus az égbolt igáslova.

Egy 2014. október 16-i kép a Germanwings A320-as gépéről a kölni repülőtérenForrás: MTI/AP/Martin Meissner

Az A320 az Airbus egyik legnépszerűbb és legnagyobb darabszámban gyártott típusa, amely 27 légitársaságnál áll szolgálatban. 

Origo
16:43

Mozgó test a roncs körül?

Egy spanyol portál „mozgó testről” számolt be korábban, azonban a franciaországi Seyne les Alpes polgármestere, Francis Hermitte azt mondta a CNN-nek, hogy ő nem hallott semmi ilyesmiről.

Origo
16:43

Beborítják a hegyoldalt a roncsok

A Germanwings gépének roncsai beborítják az egész hegyoldalt. Ezen a képen egy olyan darab látszik, amelyen felismerhetőek a gép ablakai.

 

Origo
16:42

A legnagyobb darab is csak autónyi

Gilbert Sauvan, az Alpes-de-Haute-Provence megyei tanács elnöke a Les Echos újságnak elmondta: a repülőgép apró darabokra tört. A legnagyobb épségben maradt roncsdarab akkora, mint egy autó.

Origo
16:41

Apró darabokra tört a gép

Az Airlive.net információi szerint a gép apró darabokra tört.

 

Origo
16:37

Belga áldozat is van

A Le Soir nevű belga lap Didier Reynders belga külügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy a Germanwings katasztrófájának legalább egy belga áldozata is van. 

Origo
16:37

A helyszínen van a francia belügyminiszter

Megérkezett a szerencsétlenség helyszínére a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve is.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter helikopterrel érkezettForrás: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

 

Origo
16:35

Semmi nem utal terrortámadásra

Közleményt adott ki a Fehér Ház a Germanwings katasztrófájával kapcsolatban. Azt írják, az amerikaiak kapcsolatba léptek a francia, német és spanyol hatóságokkal. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Bernadette Meehan szerint nincsenek terrortámadásra utaló jelek. 

Origo
16:34

Nem lavina volt

Egy közeli sípályán is furcsa hangokat hallottak 11 óra körül. „Először azt hittük, hogy lavina, de más hangja volt. Azt hiszem, a lezuhanó repülő hangja volt” – idézi Sandrine Boisse-t a BBC.

Origo
16:13

Már a törökökről is van információ

Az már Francois Hollande francia elnök, illetve spanyol vezetők első megszólalásaiból is sejthető volt, hogy a Germanwings-gép katasztrófájának török áldozatai is voltak, most viszont kiderült, hogy 39-en voltak. Legalábbis ezt írja a Hürriyet, a 3/24 katalán tévére hivatkozva. Főként diákokról lehet szó.

Origo
16:00

Semmilyen feltételezés nem zárható ki

Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófájával kapcsolatban  - mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben. A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői. 

Origo
15:56

Videó a mentőcsapatokról

Videó készült a helyszínen gyülekező mentőcsapatokról. Rengeteg helikopter érkezett az Alpokba, hogy megtalálják a Germanwings-gép roncsait. 

 

Origo
15:48

Napokig tarthat a mentés

A francia rendőrség szerint akár napokig is eltarthat, mire minden holttestet sikerül eltávolítani a katasztrófa helyszínéről. A mentést a rossz idő és a nagy távolság is nehezíti. 

Origo
15:39

Párizsban a spanyol király

Francois Hollande francia elnök fogadta VI. Fülöp spanyol királyt és Letizia királynét a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában. A spanyol uralkodópár háromnapos látogatásra érkezett Párizsba. A látogatásnak szomorú aktualitást ad a Germanwings-gép katasztrófája, amelyen spanyol állampolgárok is utaztak.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

Origo
15:33

Lelkipásztorok segítik a német szülőket

A katalán Giola Intézet megerősítette, hogy felszálltak a gépre a német Joseph König Gimnázium tanulói, akik egy hetet töltöttek katalán családoknál. A cserediákokat két tanár kísérte el az útra, ők is az áldozatok között vannak. A Haltern am See-ben található gimnázium honlapja elérhetetlenné vált. A helyi újság szerint több szülő már úton van a repülőtérre, a többieket a rendőrség és lelkipásztorok értesítik a tragédiáról. 

Origo
15:25

Havazás nehezíti majd a mentést

A francia csendőrség szerint a roncsokat 2700 méteren, 8100 láb magasan találták meg. A katasztrófa helyszínére nem vezetnek utak, csak túraösvények.

A roncsokat 2700 méter magasan találták megForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezért a mentés nehéznek ígérkezik. Estére havat és erős szelet várnak, a mentőegységek a helyszínen, sátrakban éjszakáznak. A rendőrség a teljes környéket lezárta.

Origo
15:20

Megszólalt a Germanwings vezérigazgatója

Ezt a gépet 1991-ben vette át a Lufthansa a gyártól – mondta a Germanwings vezérigazgatója. Thomas Winkelmann azt mondta, a legutóbbi rutinellenőrzést március 23-án, vagyis egy napja végezte a gépen a Lufthansa Technic. A legutóbbi nagy ellenőrzés 2013 nyarán történt. A gép kapitánya több mint 10 éve dolgozott a Lufthansa kötelékében, és 6000 órát repült.

A pilóta 6000 órát repültForrás: AFP/Boris Horvat

A Germanwings csapata a düsseldorfi repülőtéren tájékoztatja a hozzátartozókat az utaslista alapján. Csak ez után hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan kik tartózkodtak a gépen. Mélységes gyászt érez a Germanwings - mondta Thomas Winkelmann, hozzátette, gyászolják utasaikat és kollégáikat is.

Most azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban kiderítsék, hogy mi történt. A francia és a német légügyi hivatal is részt vesz a baleset vizsgálatában. Jelenleg ellentmondó információik vannak arról, hogy adott-e le vészjelzést a pilóta. Jelenleg nem tudják megmondani, hogy miért kezdett süllyedni a repülő.

Origo
15:14

Síró hozzátartozók érkeztek Barcelonába

Sírva érkeznek a hozzátartozók a barcelonai El Prat repülőtérre.

Forrás: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia
Forrás: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia

 

MTI
15:11

Merkel vizsgálatot rendelt el

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját - mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.

Angela Merkel kifejezte részvétét a katasztrófa áldozatainak hozzátartozói és barátai iránt. Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pedig már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik.

Angela MerkelForrás: AFP/Tobias Schwarz

Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

Origo
14:56

Helikoptereket küldtek a katasztrófa helyszínére

Mentőhelikopterek indultak a Germanwings-gép katasztrófájának helyszínére.

Forrás: AFP/Boris Horvat

 

Origo
14:53

Cserediákok is meghaltak

A Germanwings gépén 16 német cserediák is utazott – közölte az El País. A fiatalokat két tanár kísérte, mindannyian egy csereprogramban vettek részt a Giola Intézetben Katalóniában, és helyi családoknál laktak. A diákok a Joseph König Gimnázium tanulói voltak, Haltern am See-ből. 

Origo
14:49

Egy kempingtől nem messze zuhant le a gép

A baleset helyszínétől nem messze van egy kemping. A tulajdonosa azt mondta, mivel egy légifolyosó van a kempingje felett, sokszor hallja a gépek zaját. De ma egy másfajta gépzajra lett figyelmes. Mert az érkező gép zaját hosszabban és sokkal erősebben hallotta - tette hozzá. Az érintett légifolyosón gyakran repülnek vadászgépek is – mesélte a kemping vezetője. A férfi szerint a kempingjétől kb.15 km-re csapódhatott be a repülőgép.

Origo
14:46

Nincs itt semmi, csak a hó

"Nincs itt semmi, csak a hó" - így jellemezte a katasztrófa környékét a spanyol El País című lapnak egy helyi férfi. A névtelenséget kérő lakos azt mondta, az Alpoknak ez a része nagyon veszélyes. 

Origo
14:45

Forródrót a rokonoknak

A Lufthansa és a Germanwings egy ingyen hívható, közös forródrótot állított fel, amely a tragédiában érintett utasok családtagjai számára nyújt tájékoztatást az alábbi telefonszámon: 00800 11 33 55 77.

A Germanwings ma 15.00 órakor sajtótájékoztatót tart Kölnben.

Origo
14:42

Törökök az áldozatok között

VI. Fülöp spanyol király, aki jelenleg épp hivatalos úton Franciaországban van, azt mondta, török utasok is voltak a Germanwings gépén. 

Origo
14:38

Merkel a helyszínre utazik

Angela Merkel szerint egész Németország gyászol a történtek miatt. A német kormány együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és minden lehetséges támogatást megadnak nekik – mondta rövid sajtótájékoztatóján a német kancellár. Angela Merkel hozzátette, a francia elnökkel és spanyol kormányfővel is megállapodtak abban, hogy mindhárom ország minden támogatást megad a tragédia felkutatásához. Külön csoport alakul erre a munkára – tette hozzá a német kancellár. Angela Merkel és kormányának több tagja is a tragédia helyszínére utazik.

Origo
14:37

Hozzátartozók sokkos állapotban

Hozzátartozóját siratja egy nő a barcelonai El Prat repülőtérenForrás: AFP/Lluis Gene

 

Koncz Tamás
14:36

Nem baleset volt?

Nagyon ritka, hogy egy középmagasságban, 2000 és 10 000 méter között haladó repülő így zuhanjon le. Nem zárható ki a szándékosság, a bűncselekmény gyanúja sem - nyilatkozta Jim Hall, a Nemzetközi Szállításbiztonsági Hatóság volt elnöke a katasztrófával kapcsolatban.

Origo
14:29

Rokonok sírnak a reptereken

A barcelonai és a düsseldorfi repülőtéren is próbálnak információhoz jutni a lezuhant gép utasainak rokonai.

Forrás: AFP/Lluis Gene

 

Origo
14:28

Viharban mentenek

Az időjárás nem kedvez a mentésnek. A következő 12 órában elromlik az időjárás a szerencsétlenség környékén, viharzóna érkezik a térségbe, esővel és hóval – írja az Accuweather.

Origo
14:25

Nem szokványos vészjelzést adtak

A francia légügyi hatóság szerint a vészjelzés nem a szokásos "Mayday" vagy "pan pan pan" volt, hanem francia nyelvű: "Urgence, urgence". Ez a vészhelyzet franciául, de nem a szabványos jelzés. Eddig nincs adat a személyzet bárminemű magánéleti vagy más zavaráról vagy a gép műszaki hibájáról. Nem valószínű, hogy túlélők lesznek. Nemsokára erős havazás várható, ami nehezíti a mentést és a helikopterek munkáját.

A gép a süllyedést nem sokkal Marseille mellett kezdte meg. Egyelőre nem tudni, miért nem próbáltak meg kényszerleszállást végrehajtani a jól felszerelt marseilles-i nemzetközi repülőtéren, miért repültek be az Alpokba. A gép transzpondere végig működött, tehát volt valamennyi elektromos energia a repülőgépen.

Origo
14:17

A szárazföld felett kezdődtek a gondok

Az Airlive.net a repülési adatok alapján 3D térképet készített a Germanwings-gép repüléséről. Ennek alapján az látszik, hogy a szárazföld fölé érve kezdődtek a gondok, onnantól vesztett az Airbus a magasságából.

A lezuhant Germanwings-gép repülésének utolsó szakaszaForrás: airlive.net

 

MTI
14:16

Ez az első légi katasztrófájuk

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben a Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

MTI
14:14

A Külügyminisztérium még válaszra vár

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem tudja, hogy van-e magyar áldozata a francia Alpokban történt repülőgép-szerencsétlenségnek - felvették a kapcsolatot a légitársasággal, de egyelőre nem kaptak adatokat az utaslistáról.

Nem tudott meg többet a berlini magyar nagykövetség sem, a madridi kirendeltség viszont úgy értesült, nincsenek magyar áldozatok.

Origo
14:07

A roncshoz indulnak a tűzoltók

Francia tűzoltók Digne-les-Bains-ből indulnak a tragédia helyszínéreForrás: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

 

Origo
14:07

Angela Merkel lemondta hivatalos programjait

Angela Merkel német kancellárt "mélyen megrázta" a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófája. A kormány Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a kancellár lemondta hivatalos programjait, és délután sajtónyilatkozatot tesz. 

Merkel sajtónyilatkozatot tesz

Angela Merkel a baleset óta beszélt Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, és folyamatosan tartja a kapcsolatot Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és Alexander Dobrindt közlekedési miniszterrel - áll a közleményben. Németország párizsi nagykövete a baleset helyszínére indult - közölték.

Origo
14:06

Két társaság vegyesen használta a gépet

A D-AIPX lajstromjelű gépet 1991. február 5-én vette át a Lufthansa, majd 2003. július 10-én a Germanwingshez került. 2004. július 22-én ismét a Lufthansa kezdte használni, majd megint germanwingses állományba került 2014. január 31-én.

Origo
14:06

Mi lehet a tragédia oka?

Csak a fekete dobozok elemzése után lehet biztosat mondani arról, hogy mi történhetett 38 ezer láb magasan. Amit ki lehet zárni, pontosabban igen valószínűtlen:

1. A pilóták szándékosan vezették a földnek a repülőgépet. - Ehhez nem érdemes felemelkedni 38 ezer láb magasra.

2. Terrorcselekmény -  A gép műszerei a drasztikus süllyedés megkezdése után még 12 percig működtek, tehát a gép nem robbant fel.

3. Le- vagy kiszakadó alkatrészek, alkotórészek okozták a tragédiát - Kitört ablak esetén még le tudnak szállni az ilyen repülők.

4. Leálló hajtóművek - Egy Airbus A320-as ilyen magasságról leálló hajtóművek esetén is tud vitorlázni, magyarán egyenletesen és folyamatosan tud ereszkedni. Erre is volt már több példa

Origo
14:04

Völgybe zuhant a gép

A gép egy hosszúkás, nehezen megközelíthető, hó borította völgyben zuhant le – mondta el a szerencsétlenség közelében fekvő Barcelonnette polgármestere a CNN-nek. A terület a 19. században sűrűn lakott volt, de ma már szinte teljesen kihalt.

Origo
14:04

A francia légierő „körülzárta” a helyszínt

Egy Boeing C-135 Stratolifter kering a katasztrófa helyszíne fölött.

 

Origo
14:03

Majdnem átment a hegy felett

A géppel helyi idő szerint 10.45-kor veszítették el a radarkapcsolatot, 6800 láb magasságban. A roncsokat Prads-Haute-Bleone és Barcelonnette között félúton, 2700 méteren (8100 láb) találták meg. Itt a hegygerinc 8900 láb magas, tehát majdnem átmentek a hegy felett.

Origo
14:00

Nem tudják, mi történt

A Germanwings menedzser-igazgatója, Oliver Wagner egyelőre nem tud magyarázatot adni a szerencsétlenségre, de megígérte, hogy mindent megtesznek a történtek kivizsgálására. Egyben részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Origo
13:57

Rengeteg A320-as van most a levegőben

Elég biztonságos gépnek tartják.

 

Origo
13:55

A spanyol király a szerencsétlenség helyszínére utazik

VI. Fülöp spanyol király éppen ma érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik – közölte egy helyi televízióra hivatkozva az Iho.hu közlekedési szakportál.

Fülöp spanyol uralkodó a helyszínre sietForrás: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

 

Koncz Tamás
13:55

A külügy mégsem nyilatkozott

Cáfolta az Origónak a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy nyilatkoztak a Euronewsnak a francia Alpokban történt katasztrófával kapcsolatban. Eszerint még nem egyértelmű, hogy van-e magyar állampolgár a légi katasztrófa áldozatai között.

Origo
13:52

Családtagok a reptéren

Az áldozatok hozzátartozói a barcelonai El Prat repülőtérenForrás: REUTERS/Gustau Nacarino

 

Szörényi Péter
13:52

Nem zuhant, süllyedt a gép

A gép 38 ezer lábról kezdett el süllyedni, és 11-12 perc után szakadt meg vele a kapcsolat. Ez arra utal, hogy nem zuhant, hanem süllyedt a gép, igaz, nagyon gyorsan. Ezt támasztja alá az is, hogy a gépnek nem csökkent érdemben a sebessége. Az utasok tehát nem vesztették el az eszméletüket, azaz érzékelték a problémát. Az Origónak egy, a neve elhallgatását kérő szakértő úgy véli, hogy a süllyedés elején akár súlytalansági állapot is létrejött. Úgy gondolja, hogy valami komoly műszaki hiba történhetett a repülőgépen. A terrorcselekményt, például a bombarobbanást kizárja, mert akkor a műszerek nem mutatták volna a repülést.

Origo
13:45

Két csecsemő az áldozatok között

Két csecsemő is volt a gépen – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes, Soraya Sáenz de Santamaría. Korábbi közlése szerint 45 spanyol állampolgár utazott a gépen.

Origo
13:43

Rendesen emelkedett, aztán gyorsan süllyedt

Így változott a Germanwings-gép magassága.

Forrás: airportal.hu

 

Origo
13:41

Többen utaztak a gépen

A Germanwings bejelentése szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem 142, hanem 144 utasa volt a szerencsétlenül járt gépnek a 6 fős személyzeten kívül. 

Origo
13:39

Hozzátartozók Barcelonában

Hozzátartozók a barcelonai El Prat repülőtérenForrás: AFP/Lluis Gene

 

Origo
13:38

Nincs magyar áldozat

A Euronewsnak a magyar Külügyminisztérium megerősítette, hogy a Franciaországban lezuhant gépen nem volt magyar utas. A Euronews szerint a madridi magyar nagykövetség megerősítette, hogy nem tudnak magyar áldozatról.

Origo
13:38

Tengeren túli fapados járatokat indít a Lufthansa-csoport

Március elején, egy berlini rendezvényen jelentette be a Lufthansa, hogy fapados leánya, a Eurowings megkezdte a jegyértékesítést hosszú távú járataira. Ezzel a Lufhansa-csoport belépett az Európából tengeren túlra repülő diszkont légitársaságok klubjába - írta a Turizmusonline.

A 2015/16-os téli menetrenddel induló járatok Dubajba, Bangkokba és Phuketre, Varaderóba, Bridgetownba és Punta Canába közlekednek majd a légitársaság Köln-Bonn bázisáról. A járatokat Airbus A330-200-asok repülik, amelyek a CRJ 900-as Bombardier-k helyett érkeznek fokozatosan, írja az Iho.hu közlekedési portál.

Origo
13:37

A második legsúlyosabb

A Le Monde azt tweetelte, hogy ez a második legtöbb halálos áldozatot követelő légiszerencsétlenség francia földön 1981 óta, amikor 180-an haltak meg Ajaccio közelében. 

Origo
13:33

Válságstábot hívott össze a francia kormány

Válságtanácskozást tart a francia kormány a repülőgép-szerencsétlenség miatt. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy fotót is posztolt a Twitter-oldalára. 

 

Origo
13:27

Megszólalt egy szemtanú

Nagyon-nagyon alacsonyan szállt a Germanwings szerencsétlenül járt gépe – mondta el a BBC rádióadójának egy szemtanú. A Williamként bemutatkozó férfi Digne városának egyik szállodájában dolgozik, ez a település van a legközelebb a becsapódás helyszínéhez. A férfi szerint rengeteg mentőhelikopter érkezett a környékre, de attól fél, a szárazföldön nagyon nehéz lesz megközelíteni a roncsot, mert a hegyeket mindenhol vastag hótakaró borítja. 

Origo
13:22

Megszólalt a német külügy

Frank-Walter Steinmeierék együtt éreznek mindazokkal, akiknek rokonai a Germanwings-baleset áldozatai között lehetnek.

 

Origo
13:22

Esnek a Lufthansa-részvények a baleset miatt

Azonnal zuhanni kezdtek a Lufthansa német légitársaság részvényei a Germanwings-repülőgép lezuhanása óta, eddig 4,5 százalékkal romlottak a részvények. A Germanwings a Lufthansa-csoport fapados légitársasága, az eredetileg független céget 2009-ben vette meg a nagyvállalat.

A Germanwings az anyavállalatéihoz képest régebbi gépekkel működtet belföldi járatokat. A most lezuhant Airbus A320-211 is meglehetősen régi példány volt, 1990-ben gyártották, korábban a Lufthansa használta, majd átadták a fapados vállalatnak.

Origo
13:21

Így néz ki a kutatási terület

A France2 televízió munkatársai készítették ezt a képet az egyik mentőhelikopterből. A fotón jól látszik, milyen nehezen megközelíthető a helyszín. 

 

Origo
13:21

A Flightradar így látta

flightradar24.com rögzítette a gép mozgását. Ebből az látszik, hogy Marseille térségében még 38 ezer láb (kb. 11 500 méter) magasan repült. A D-AIPX lajstromjelű gép közép-európai idő szerint 6.45-kor indult Düsseldorfból, menetrend szerint 8.55-kor érkezett meg Barcelonába. Ott utasokat váltott, és visszaindult Düsseldorfba. 9.35-kor kellett volna indulnia, de ez tolódott, a Flightradar adatai szerint 10 órakor szállt fel.

Forrás: flightradar.com

 

Origo
13:15

Feketére váltott a Germanwings

Fekete logóra váltott a Germanwings a Twitteren. A fapados légitársaság még mindig arra kéri az érdeklődőket, hogy figyeljék állandóan frissülő honlapjukat. 

 Ugyanígy tett a Lufthansa is.

Origo
13:15

Az Airbus sem tud még semmit

A francia repülőgépgyártó egyelőre nem közölt részleteket a katasztrófáról, de azt ígérik, közzéteszik, amint van további információjuk. A cég részvétét fejezte ki az érintett családoknak.

 

Origo
13:14

A kijelző üres

A düsseldorfi repülőtér érkező járatait mutató kijelző 2015. március 24-én, köztük a Germanwings német diszkontlégitársaság Barcelonából érkező járatát (felülről a második), státuszjelzés nélkül, miután a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata 148 utassal a fedélzetén lezuhant a francia AlpokbanForrás: MTI/AP/Frank Augstein

 

Origo
13:12

Spanyolok, németek utaztak

Az El Pais szerint 42 spanyol állampolgár utazott a szerencsétlenül járt gépen. A spanyol lap a francia kormánytól kapott információkra hivatkozott. Az utasok hozzátartozói már megérkeztek a barcelonai El Prat repülőtérre, pszichológusok várják őket a helyszínen.

Origo
13:10

A Lufthansa még reménykedik

Bár Francois Hollande szerint a katasztrófának nincsenek túlélői, a járatot közvetve üzemeltető Lufthansa még reménykedik. Carsten Spohr, a német légitársaság vezérigazgatója a Twitteren azt írta: „Nem tudjuk, mi történt a 4U 9525-ös járattal, (...) de ha a félelmeik valóra válnak, a mai a Lufthansa fekete napja. Bízom benne, hogy találunk túlélőket."

 

Origo
13:10

Hollande szerint senki nem élte túl

Francois Hollande francia államfő szerint valószínűleg senki sem élte túl a katasztrófát. Hollande hozzátette, hogy olyan területre zuhant a gép, amit rendkívül nehéz megközelíteni. Hollande úgy véli, hogy minden bizonnyal nagyszámú német állampolgár lehetett a gép fedélzetén. A francia elnök hamarosan telefonon hívja Angela Merkel kancellárt.

Origo
13:10

Megtalálták a roncsokat

A gép roncsát 2000 méteres magasságban találták meg. A gép Méolans-Revelnél zuhant le, a francia Alpok lábánál található, ritkán lakott területen. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már a helyszínen van. A Daily Mirror tudósítója, Andy Lines közzétette a Twitteren, hogy az áldozatok holttestét Seyne-Les-Alpes falu tornatermébe hordják.

 

Origo
13:10

24 éves volt a gép, jó volt az idő

Az A320-as 24 esztendős gép volt, a Lufthansa, illetve leányvállalata, a Germanwings használta.

francia meteorológia szerint, bár az ország több részén felhős volt az idő, a francia Alpok déli részén nem ez volt a helyzet, az ottani körülmények ideálisak voltak a repüléshez: gyakorlatilag szélcsend volt és tiszta égbolt, csapadék nélkül. 

Még több bejegyzés