Senki sem élte túl a Germanwings légitársaság D-AIPX lajstromjelű repülőgépének katasztrófáját. A Barcelonából Düsseldorfba tartó járat 144 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén zuhant le a francia Alpok lábánál, 2700 méteres magasságban, egy ritkán lakott területen. Az áldozatok közt német cserediákok, spanyolok, belgák és törökök is voltak.

 

 

22:07
Több napba telhet a kiértékelés

Az első fekete doboz felvételének kiértékelése több napba is beletelhet. Az Airbus A320-as adatrögzítője, amely a pilótafülkében elhelyezett négy mikrofon által érzékelt hangokat és zajokat tárolja, a felszállástól kezdve az egész út alatt be volt kapcsolva.

A nyomozók elemezni fogják a pilóták hangját, szavait és a háttérzajokat, külön pszichológusok fogják tanulmányozni a pilóták állapotát és hangulatát. Szakértők rámutattak: valószínűleg akkor is össze lehet majd rakni a történteket, ha a két fekete doboz adatai nem fog magyarázattal szolgálni a gép lezuhanására.

21:59
A légitársaság vezetői a nyilvánosság elé álltak
Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója (j) és Thomas Winkelmann, a Germanwings vezérigazgatójaForrás: MTI/AP/Manu Fernandez

 

20:53
A helyszínre viszik a hozzátartozókat

A Lufthansa különjáratokat indít Marseille-be a repülőgépszerencsétlenségben elhunytak hozzátartozói számára. Barcelonából és Düsseldorfból csütörtökön reggel szállnak föl a gépek, az utazási lehetőségről értesítik a közeli hozzátartozókat. Az oda - és a visszaút költségeit, valamint a szállást is a Lufthansa állja számukra – derül ki a légitársaság közleményéből. A gyászolók olyan közel mehetnek a tragédia helyszínéhez, amennyire csak lehetséges - írják.

20:16
Egyperces néma csend
Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol kormányfő egyperces néma csenddel adózik az áldozatok emléke előttForrás: MTI/EPA/Pool/AP/Christophe Ena

 

20:13
A három államfő a helyszínen
Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, és Mariano Rajoy spanyol kormányfő sajtótájékoztatót tart Seyne-les-Alpes-banForrás: MTI/AP/Pool/Christophe Ena

Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követően nyújtott segítségét.

19:09
Furcsa szagokat éreztek

A Germanwings diszkont légitársaság gépein korábban több alkalommal okozott gondot a pilótafülkében terjengő ismeretlen eredetű, émelyítő szag. A dpa német hírügynökség szerint 2010 decemberében például egy Bécsből a köln-bonni repülőtérre tartó gép pilótái a leszállás közben kis híján elájultak a kellemetlen szag miatt. Mindkettejüknek oxigénmaszkot kellett felvenniük, hogy le tudják tenni a gépet.

18:13
Adatok az első fekete dobozban

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni az első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni, néhány nap múlva talán többet tudnak közölni a hatóságok. A CVR (Cockpit Voice Recorder) a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette. 

A légi baleseteket vizsgáló francia hatóság most úgy látja, a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

17:31
A második fekete doboz burkolata már megvan

Megtalálták a második fekete doboz külső burkolatát a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén, magát a berendezést azonban még nem - közölte Francois Hollande francia államfő. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, ígértet tett arra, hogy "a katasztrófa körülményeire fény fog derülni".

16:18
Több a spanyol áldozat

A spanyol kormány 51 spanyol áldozatról tud - jelentette honlapján az Europapress spanyol hírügynökség. A kormány által létrehozott válságstáb ülése után még 49 áldozatról számoltak be, de már akkor is valószínűsítették, hogy ez a szám még változhat. Azóta az utaslistáról két újabb spanyolt azonosítottak.

15:50
Meghibásodott sebességmérőkről írnak

A Le Monde szerint korábban akadtak gondok az Airbusok sebességmérő szondáival, mert utazómagasságban hajlamosan az eljegesedésre. Példaként egy november 5-i esetet hoznak fel, amikor a Lufthansa Bilbaóból Münchenbe tartó A-321-ese brutális süllyedést produkált, miután elérte az utazómagasságot. A szonda hibás jelzése téveszthette meg a robotpilótát.

Egy hasonló hiba magyarázat lehet a keddi tragédiára, de nem ad választ a percekig tartó rádiócsendre.

15:31
Az Allianz is biztosítja a Germanwingset

Az Allianz a vezető biztosítója annak a Germanwings Airbus A320 repülőgépnek, amely kedden Dél-Franciaországban lezuhant, fedélzetén több mint 150 emberrel. A Reuters értesülései szerint az AIG is érintett a biztosításban. A repülőgépeket általában több társasából álló konzorcium biztosítja, megosztva egymás között a kockázatokat. Források szerint 6-7 millió dolláros lehet a biztosítói kár. „A lehető leggyorsabban és legteljesebb mértékben támogatni kívánjuk ügyfeleinket, szoros együttműködésben a társbiztosítókkal" – nyilatkozta az Allianz.

Még keresik a második fekete doboztForrás: AFP/POOL/Christophe Ena

 

15:16
Államfők a helyszínen

Francois Hollande francia államfő Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel megérkezett szerda délután a francia Alpokban előző nap történt légikatasztrófa helyszíne közelében, a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontba. Hosszan elbeszélgettek a mentőalakulatok tagjaival. A tervek szerint ezt követően a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál fogják leróni kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata előtt. 

14:55
Drámai képek a kutatás helyszínéről

A francia belügyminisztérium friss képeket adott közre a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépének maradványairól. Jelenleg 380-an vesznek részt a mentésben és kutatásban.

Franciaországi légi katasztrófa, GermanwingsForrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

 

Franciaországi légi katasztrófa, GermanwingsForrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

 

Franciaországi légi katasztrófa, GermanwingsForrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

 

14:08
Félárbocon a zászlók Németországban

Félárbocon leng az Európai Unió és Németország zászlaja a berlini kancellária épülete előtt. Németország háromnapos gyászt rendelt el a Germanwings légitársaság gépének katasztrófája miatt.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Bernd Von Jutrczenka

 

13:58
Itt a majdnem teljes utaslista

A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol állampolgár volt a kedden az Alpokba csapódott Airbus A320-as fedélzetén. Thomas Winkelmann vezérigazgató Kölnben szerdán azt mondta, további két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt a 9525-ös járatnak.

Winkelmann szerint egyes utasok állampolgárságát még mindig nem sikerült megállapítani, és nehezíti a pontos adatok közlését, hogy a fedélzeten többen kettős állampolgársággal rendelkeztek.
A légitársaság csütörtökön három repülőgépet indít a dél-franciaországi térségbe: ezek a hozzátartozókat szállítják az Alpokba. Két gép Düsseldorfból, egy pedig Barcelonában indul majd.

Egy Germanwings Airbus A-320-asForrás: Germanwings

 

13:53
Három generáció a gépen

Egy spanyol család három generációja - nagymama, édesanya és unoka - vesztette életét a Germanwings gépén - közölték a spanyol hatóságok. A nevüket nem hozták nyilvánosságra, de annyit lehet tudni, hogy a kislány 10-11 év körüli volt. 

13:23
Itt az első kép a fekete dobozról

A francia hatóságok nyilvánosságra hozták az első fotókat a lezuhant Germanwings gép fekete dobozáról. Az eszköz a pilóták beszélgetéseit rögzítette, a másikat még keresik. A doboz roncsolódott a becsapódástól, de állítólag ki lehet belőle nyerni az adatokat. 

A fekete doboz roncsolódott, de használhatóForrás: BEA

 

12:30
A szemtanúk nem láttak hibát

A repülőgépet néhány másodperccel a becsapódást megelőzően több, a lezuhanás helyszínéhez közeli településen tartózkodó szemtanú is látta, ők csak annyiról számoltak be, hogy a gép nagyon alacsonyan volt. A repülőgépet 2-3 másodpercre megpillantó egyetlen szemtanú sem jelezte, hogy a repülőgépen bármilyen megrongálódást, tűz vagy robbanás nyomát látták volna. A repülőgép roncsainak elhelyezkedése arra utal, hogy a gép a becsapódáskor tört darabokra, nem a levegőben történt robbanás.

12:19
Tények a repülés utolsó szakaszáról

A Germanwings A320-asa mintegy 9 perc alatt süllyedt 38.000 lábról (11.582 méter) 11.000 lábra (3.352 méter), mely átlagosan 3.375 láb per perces süllyedést jelent. A radaradatok szerint a repülőgép süllyedése egy rövid időre megállt 6.800 lábon (2.072 méter), mielőtt a körülbelül 2.700 méter magas hegy oldalának csapódott - írja az airportal.hu.

A repülőgép sebessége a radar adatok szerint egészen a becsapódásig 400 csomó körül volt. A becsapódás helyszíne körülbelül 8 kilométerre található attól a ponttól, ahol a repülőgép jeleit utoljára érzékelték az internetes repülőgép-követő alkalmazások.

A repülőgép személyzete nem adott le semmilyen vészjelzést, a repülőgép válaszjeladójába beprogramozott squawk is végig a járat számára kiosztott 5512-re volt beállítva, nem állították át a pilóták az általános vészhelyzetet jelző 7700-as értékre, sem a 7600-as kommunikációs problémát, vagy a 7500-as gépeltérítést jelző kódra.

A járat személyzete a légiforgalmi irányítás felé sem kommunikált a kb. 9 percig tartó süllyedés folyamán, nem jelentettek vészhelyzetet (MAYDAY), pedig az általános gyakorlat szerint a légiforgalmi irányító - aki egyébként kiadta a vészriasztást - nyilvánvalóan többször próbálta meg hívni a repülőgépet a normál és a vészhelyzeti frekvencián is.

A repülőgép személyzete a kb. 9 percig tartó süllyedés során nem fordította a repülőgépet másik irányba, hanem folyamatosan a süllyedés megkezdése előtti irányon (heading) folytatták a repülést.

A becsapódás előtt nem volt nyoma sérülésnekForrás: MTI - Media Service Support and Asset Management Fund/Claude Paris

 

12:15
Nyomoznak az áldozatokon gúnyolódók után

Nyomozást rendelt el Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter azokkal szemben, akik az internetes közösségi oldalakon rasszista és gúnyolódó bejegyzéseket közöltek a Germanwings repülőgépének katasztrófájában elhunyt katalán áldozatokkal kapcsolatban. Főként a Twitteren jelentek meg azok a bejegyzések, amelyek kifejezetten ünnepelték a katalán utasok halálát. "Remélem, hogy a légi baleset minden áldozata katalán" - írta valaki, míg egy másik bejegyzés így szól: "ne csináljunk drámát, mert a gépen katalánok voltak és nem emberek". Ezek a bejegyzések kimerítik a gyűlölet bűncselekmény fogalmát - hangsúlyozta a spanyol belügyminisztérium.

16